Автор Тема: Ястия с месо 2  (Прочетена 266686 пъти)

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #120 -: 10 Януари 2013, 21:31:50 »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #121 -: 29 Януари 2013, 07:27:45 »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #122 -: 25 Февруари 2013, 13:20:03 »

Холодец


Да ви представя едно вкусно ястие..В бившия Съветски съюз му казват Холодец или Студен..
Така за Холодец ще ни трябват следните

Продукти:

2 свински крачета
1/2 пиле
1 голям морков
1 гл. стар лук
6-7 скилидки чесън
1 пакетче желатин
сол
За украсата:
2-3 твърдо сварени яйца
магданоз

Начин на приготвяне:

Свинските крачета хубаво се измиват, изтъргват се с нож хубаво. Заливаме крачетата със студена вода в голяма тенджера така около 5-6 литра. Не се притеснявайте от количеството вода, по време на готвенето доста от нея ще се изпари. Слагаме целия морков и лука. Оставяме под капак докато заври...След като заври махаме пяната - тази процедура ще трябва да правите докато нашия Холодец не стане готов.. :smile1: Също така намаля ме котлона на минимум..едвам едвам да къкри, така бульончето ще стане бистро, и от тук нататък без капак. През цялото време отпенваме с лъжица, като заедно с пяната махаме и мазнината, която пускат крачетата. Ако не спазвате тази процедура, когато Холодеца се желира отгоре върху бульончето ще има изстинала мазнина, която ще развали цялата гледка. След като крачетата бъдат готови, това означава месото да пада от кокала, пускаме пилето направо цялото парче и отново отпенваме. Къкри по същия начин докато месото не започне да се отделя от кокала. След като месото бъде готово, махаме тенджерата от котлона. Изваждаме цялото месо в чиния. За 10-15 минути преди да бъде готово месото накисваме желатина според инструкцията в малко студена вода да набъбне, след което загряваме леко на слаб котлон докато напълно се разтопи. Към бульона прибавяме счукания чесън, сол и желатина, разбъркваме хубаво. Трябва да е леко солен. Месото подреждаме в чинийки. Аз обикновено, ако е за гости, слагам само пилешкото месо, крачетата си ги изяждаме сами..  ::).. но разбира се може да комбинирате. Отгоре за украса се слагат резени варено яйце и магданозче. В гевгир слагаме хартиена салфетка и през нея цедим бульона върху месото. Така бульона ще е бистър и чист. Слагаме в хладилника готовите чинийки да се желира хубаво. Аз винаги го правя предния ден. Отнема доста време. Цялата процедура е  около 6-7 часа, но си заслужава...

Разбира  се може да не слагате желатин,  защото св. крачета си го имат природно. Аз обаче винаги слагам и така съм спокойна, че ще се желира на 100 %

Добър Апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #123 -: 25 Февруари 2013, 15:38:08 »
Много вкусно изглежда и звучи, Аурелия  :thumbup:

Бавно печено свинско месо със сос от нар

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #124 -: 26 Февруари 2013, 10:54:20 »
Палачинки с месо

Продукти за палачинките:

500 мл прясно мляко
2 яйца
брашно на око
сол
олио
Продукти за пълнежа:

300 гр. телешко месо
300 гр. свинско месо
1 глава стар лук
50 гр. краве масло
сол
черен пипер
дафинов лист

Месото заедно се сварява много хубаво с дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Лука нарязваме  на много ситно и запържваме в маслото до пълното омекване. Към почти готовия лук добавяме свареното и смляното месо. Също слагаме и няколко лъжици от бульона в който е вряло месото, черен пипер и сол. Пълнежа  трябва да се получи сочен. Така леко запържваме, около 5-7 минутки, на слаб котлон.

Разбъркваме продуктите за палачинките. Тестото трябва да е по рядко от боза. Изпържваме тънки палачинки. Във всяка палачинка увиваме от пълнежа. Тука вече е въпрос на фантазия. След като всички ролца са увити,запържваме леко от всички страни и сервираме. Подходящи за вечеря  и за закуска.
Може да се сервират със салатка по ваш избор.

Добър Апетит!!!






Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

marabu

  • Гост
Невероятно вкусно телешко!
« Отговор #125 -: 04 Март 2013, 15:02:52 »
цитирам директно (червените са моите изменения) :

Невероятно вкусно телешко!




За целта обаче ви е нужна тенджера под налягане /задължително...заради вкуса/

Яденето става общо за 30 минутки!

Рецептата е от една моя много скъпа приятелка в Тексас.... Не бях яла по вкусно телешко.

Това  стана  една от най-любимите рецепти на семейството ни...и невероятна вкусотия за пред гости. Ще се предсатвите отлично и ще ви споменават като супер кулинарка...дори и да не сте...

Гарантирам ви че ако спазите рецептата и не видиозменяте нищо по нея, ще ядете вкусно  домашно приготвено телешко !!!

Продукти: 4 порции

1 голяма  глава лук
олио и масло../количеството зависи от големината на тенджерата/
500-600 г телешко  месо
5-6 стръкчета пресен магданоз
1 ч. л. ронена чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. вегета
6 дафинови листа
10 зърна чер пипер
сол за осоляване на вкус

по желание ако обичате  леко люто прибавете чили  натрошено...1 щипка.

Отделно за варене:

20 бр бебе морковчета....от онези малките сладките. Ако нямате  може и обикновени моркови /2 големи/
6 картофа /средно големи/



Главата лук се реже на  полумесеци, на едри парчета, и се запържва в олио и масло в равни количества.
Мазнината трябва да покрие дъното на тенджерата.
Като омекне лука и леко се зачерви се добавя телешкото което предварително е нарязано на средно големи кубчета  /да могат да се бодат на виличка...като хапка/ .
През цялото време се  бърка с дървена лъжица (аз бърках със силиконова).
Като се поизпържи месото и си пусне водичка се прибавят нарязания на ситно магданоз, чубрицата, вегатата, червения пипер,  зрънцата  чер пипер и дафиновите листа начупени на две.

/ Зависи от месото...но тук при нас то понякога е сухо и не пуска водичка,тогава добавям 3 супени лъжици вода. Ако месото си има водичка..не се добавя вода./ Но гледайте преди да захлупите капака да има сосче което да покрива дъното на тенджерата! Пържи се около 8-10 минутки. (не се наложи при мен да добавям вода)

Разбърквате леко всичко и се затваря с капака...НАМАЛЯ СЕ ОГЪНА НА СРЕДНО СЛАБ!!! И засичате 20 минутки! Моя котлон е на 12 степени и  аз намалявам на 5-6. Тоест намалявате на половина котлона (при мен 4,5. освен това завъртях на I степен )...и оставяте така 20 минути да се задушава на слаб огън.

През това време нарязвате картофите на 4 половинки и ги варите с кората /ядат се с кората...много е вкусно! /
Варят се докато се сварят,но не толкова че  да станат на пюре.
И морковите ако са бебета се варят  отделно/тъй като се сварват бързо/ до омекване.Ако са от големите ,то се нарязват на  дебели лентички с дължина окло  3-4 см и се варят заедно с картофите...или отделно - аз ги вяра отделно.

Когато са готови картофите се отцеждат от  водата, ИЗКЛЮЧВА СЕ КОТЛОНА и се връщат в тенджерата в която са вряли...Прибавят се морковчетата....всичко се посолява се и се  заливат с 50 грама леко разтопено масло...захлупват се с капак...МАХАТ СЕ ОТ КОТЛОНА и се задушават отстрани на плота, така докато ви  стане месото.

Сервирате месото с тази гарнитура,картофите с масло и морковчетата.

Съвет: Не променяйте.... тоест не добавяйте или отнемайте  нищо от към  подправките от рецептата...иначе не гарантирам за резултата.
Момичета изглежда малко  дълго като обяснение...на като го сготвите веднъж,ще  видите че е лесно и бързо и ще му хванете цаката.

** Съгласна съм, доста лесна за приготвяне рецепта и вкусна  :smile1:
източник : Бг-мамма Винце

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #126 -: 29 Март 2013, 13:06:56 »

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2519
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #127 -: 15 Април 2013, 19:14:22 »
Свински парчета със зеленчуци

Необходими продукти:

500 гр.свинско месо на парчета
500 гр.печурки
4 с.л олио
1 патладжан
1 тиквичка
3 моркова
1 глава лук
4 скилидки чесън
4 чушки
1 к.чаша замразен  грах
черен пипер,сол,чубрица на вкус
1 к.ч червено вино

Начин на приготвяне

Запържете месото в загрятото олио,докато побелее и изсипете в йенска тенджера.Отделно запържете гъбите до полуготово състояние и заедно с мазнината ги изсипете при месото.Запържете леко патладжана,тиквичката,морковите нарязани на кубчета,кромида-на полумесеци,чесъна-не много на ситно,а чушките на едро.Изсипете ги в тенджерата.Добавете граха.Сложете подправките и разбъркайте всичко.Залейте с виното и печете в силно загрята фурна.Щом заври намалете температурата и оставете да се пече на бавен огън.



GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #128 -: 27 Април 2013, 13:54:36 »
Маринован джолан на фурна


Рецептата е проста, но много ефектна.
Винаги избирам възможно най-големия джолан с кожа.
С остър нож надупчвам кожата и долната част на джолана.

За мариноването:
В една купа смесвам:
по 1 ч.л. черен пипер, млян кориандър и млян кимион;  и толкова сол (но тя е на вкус);
2-3 ч.л. червен пипер;
1 ч.л. чили (или сушена лютива чушка, натрошена на ситно);
1 с.л. горчица;
1 с.л. лимонов сок;
3-4 с.л. зехтин.
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно.
1-2 с.л. сушени зеленчуци (навсякъде ги продават в пакетчета);

(ако джоланът е по-голям, може и повечко от подправките)

Всичко това хубаво се разбърква. Става като кашичка, с която обилно се маже джолана и се напъхва в прорезите на месото.

Приготвяне:
Така овкусения джолан го напъхвам в плик за печене.  С дебелата част към дъното. И той все едно, че „сяда” в плика. (Така е по-удобен за печене).
Обелвам 2-3 моркова и ги нарязвам на кръгчета (кубчета). Една две цели главички чесън. И тях ги слагам в плика.

Личвам вътре в плика и 100 мл бърбън („Джим бийм” примерно).

И в този вид го забравям в хладилника за 2-3 дни, като от време на време го раздрусвам добре.

Обикновено след третия ден престой, слагам плика в тавичка и във фурната на 200 С за около 1 час като преди това разхлабвам връзката на плика, за да може да „диша” при печенето и да не взриви плика.След това температурата се намаля на 150 С и се пече още около 2 часа.
Това време му е достатъчно на месото да вземе да се разкапва.
Вадя тавата и отрязвам горната част на плика и го връщам във фурната – под грила, за да се запече и получи и коричка. По желание може да се поръси с малко червен пипер. (за предпочитане леко лютив).

Това е ….. Вадиш …. изчакваш малко и обезкостяваш ….
Следват чашииииии винце и кайф ….

Забележка: подправките за марината могат да варират на вкус, но уискито е задължително
На снимката е след като плика е махнат и преди да се сервира пред лакомниците ….

Забележка:
Всички мазнотии и други остават в сока, който може да се сгъсти с една лъжичка царевично нишесте и да се сервира с морковчетата (които се топят) отделно в купичка и да се ползува като заливка …. макар че самият джолан е разкапан и няма нужда …
Все пак сосчето е пикантна добавка.








« Последна редакция: 27 Април 2013, 15:39:32 от Захарно петле »

marabu

  • Гост
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #129 -: 02 Май 2013, 11:32:46 »
Браво много хубава рецепта точно за по-добрата ми половинка  :thumbup:

marabu

  • Гост
Агнешко бутче с маслини
« Отговор #130 -: 02 Май 2013, 11:35:23 »
Една рецепта за Гергьовден - пробвах преди време, за да знам дали да пека в понеделник, нали си имам именник у нас  :smile1:

Агнешко бутче с маслини

1 (2 кг) агнешки бут
4-5 стръка розмарин
250-300 г зелени и черни маслини
5-6 скилидки чесън
250 мл (1 ч. ч.) сухо бяло вино
сол
смлян черен пипер
зехтин


Фурната се загрява на 150 С.
Агнешкото бутче се измива и се подсушава.
Посолява се и се поръсва с черен пипер от двете страни.
Агнешкото бутче се намазва обилно със зехтин.
Прехвърля се в огнеупорна тава.
Върху бутчето се нареждат необелените скилидки чесън и стръковете розмарин.
Агнешкото бутче се полива с виното.
Тавата се похлупва с алуминиево фолио.
Бутчето се пече 3 часа.
Тавата се отхлупва и се прибавят маслините.
Агнешкото бутче се връща във фурната да се запече 15 минути до златист цвят.
Охлажда се минимум 20 минути преди да се нареже.
Агнешкото бутче с маслини се разпределя по чинии и се поднася с хляб и сос от тавата.

източник : mycookingcreations.com

** Единствената забележка - прекалено лесно  ::) - резултатът е страхотен   :smile1:





vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #131 -: 09 Май 2013, 10:34:28 »
Дзвер, Юле :thumbup:
Да ти е жив и здрав Георги на патерица, Юл :thumbup:

mishonta

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 539
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #132 -: 06 Юни 2013, 17:00:13 »
Доб дьо бьоф или телешко по провансалски


За 4 порции ще са ви необходими:

1 кг телешка плешка
1 с. л. масло
1 с. л. зехтин
1 глава лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1 стрък селъри
2 домата
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 щипка цвят от лавандула
2 с. л. черни маслини
2 ч. ч. червено вино
1 с. л. брашно
2 с. л. сушени манатарки
 сол и черен пипер на вкус
 сварени картофи за гарнитура
Начин на приготвяне
Месото се нарязва на кубчета и  посолява. Сгорещяват се маслото и зехтинът и месото се пържи на  2 пъти докато се се зачерви от всички страни. Изважда се.
В същата мазнина се слагат лукът на ситно, морковите на кубчета, чесънът на ситно и селърито на кръгчета. Разбъркват се 2-3 мин. Слага се брашното, разбърква се и се добавят доматите, обелени и нарязани на кубчета. Налива се виното и се оставя да поври на силен огън 3-4 мин. Връща се месото, слагат се дафиновият лист, мащерката и лавандулата. Аз имам стръкчета сушена лавандула, откъсвам няколко цвята и ги режа съвсем на ситно. Ястието се оставя да къкри 2 часа.
Манатарките се заливат с 200 мл. вряща вода и се оставят да постоят 2 часа.
Манатарките, прецеденият гъбен бульон и маслините се добавят към месото.
След още 1 час на много тих огън, ястието се поднася със сварени картофи с масло.
 
Източник- списание „Меню“


marabu

  • Гост
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #133 -: 12 Юни 2013, 17:02:42 »

marabu

  • Гост
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #134 -: 21 Юни 2013, 16:23:02 »