Автор Тема: Ястия с месо 2  (Прочетена 266718 пъти)

pepper

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #30 -: 25 Септември 2010, 00:13:31 »
Канадска рецепта за свински бут  :thumbup:

http://bgchef.com/Spices,%20%C3%89pices,%20%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8?product_id=109

Глазирана сурова шунка в ябълковo вино с кленов сироп

Продукти

половин бут сурова шунка

2 чаши ябълков сок

¼ чаша ябълков оцет

1 чаша кленов сироп

7-8 цели карамфилчета

½ ч.л. смлян карамфил

1 ч.л. семена от бял синап

1 ч.л. смлян джинджифил

черен пипер

Приготвяне

В тенджера сложете шунката и я залейте до половината с вода. Прибавете ябълковия сок, ½ чаша кленов сироп, черния пипер, целия и смления карамфил, зърната синап и половината от джинджифила.

След като заври на умерен огън, я оставете да ври още 30-40 минути на слаб огън.

Затоплете фурната до 275°F (130°С). Сложете шунката в тава за печене. Смесете останалите подправки и кленовия сироп и ги изсипете върху шунката.

Печете в продължение на 90 минути. Заливайте често по време на печенето. Налейте допълнително вода, ако соса стане много гъст или започне да се карамелизира.

Сервирайте шунката топла, нарязана на парчета и полята с лимонов сок.



Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #31 -: 30 Септември 2010, 13:45:15 »

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #32 -: 05 Октомври 2010, 11:53:05 »
Телешко соте
Продукти
: 600 -700гр телешко месо /хубаво да е по-крехко и изчистено от ципите/, 1 к. ч. олио, 3 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън,1бр. морков, 1 с. л. лютеница /ситно смляна/, 1и 1/2 с. л. брашно /с връх/, черен пипер,комбинирана подправка за месо,2с.л. бяло вино, магданоз и сол на вкус.

Приготвяне:
Измийте месото, подсушете го и нарежете на тънки ивици. Овалват се в брашното и ги изпържете в предварително сгорещената мазнина- леко да придобият светлокафяв цвят. Извадете месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки ивици скилидки чесън и нарязания морков. Щом лукът стане стъклен, прибавете размитото в малко вода доматено пюре. Сложете и изпърженото месо и налейте 2 ч. ч. топла вода. Оставете ястието да ври на умерен огън около 40 мин, така че да остане почти на мазнина. Към края на варенето прибавете виното. Подправете с черния пипер, солта и ситно нарязания магданоз, изключете нагревателния уред, дръжте ястието още 2-3 мин на огъня и го сервирайте топло.
Като гарнитура към приготвеното ястие можем да добавим картофено пюре или варен ориз.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #33 -: 05 Октомври 2010, 17:13:36 »
« Последна редакция: 05 Октомври 2010, 17:18:14 от pep-4o »

peps

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 189
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #34 -: 05 Октомври 2010, 22:09:26 »
Гювечета "За гости"

Наричам така гювечетата, защото са много засищащи и са подходящи за гости - няма да останат гладни  :wink1:

Продукти:
(за 3 порции)
250 гр.кайма
1 гл.лук
1 ск.чесън
сирене
някакъв нетраен колбас (кренвирши, наденица, някакво филе, шунка и подобни)
1 по-голям домат
черен пипер
кимион
джоджен - задължително!!! - придава им страхотен аромат

Приготвяне:
Каймата се омесва с 1/2 гл.лук, смачканата скилидка чесън, черен пипер и кимеон (на вкус). От нея се оформят 3 плоски кюфтета и се слагат на дъното на съвсем леко намаслените с олио гювечета.
Останалата 1/2 глава лук се настъргва в/у кюфтетата.
В/у тях се разпределя домата нарязан на дребно или настърган.
Натрошава се сирене и колбаса нарязан на парчета.
Поръсва се със стрит джоджен - наистина става много добре с него.
За обичащите люто се слага и по едно люто чушле.
Захлупват се с капачетата и се пекът на 250 С за около 40 мин. в незагрята фурна, отхлупват се, чуква се по едно яйце и се допичат без капак до запичане на яйцата.
« Последна редакция: 05 Октомври 2010, 23:03:42 от pep-4o »

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #35 -: 06 Октомври 2010, 09:18:16 »
Винен кебап



Необходимите продукти са:

    * около 700 гр свинско, но не мазно / или крехко телешко/
    * 2 глави дребно нарязан лук
    * 200 мл. червено вино
    * 5 – 6 с. л. олио
    * черен пипер
    * 2 ч. л. червен пипер
    * 2  – 3 с. л. доматено пюре или домати консерва
    * чубрица сол
    * около 3 с. л. брашно
    * 2 – 3 лисенца дафинов лист

Месото го измиваме добре (аз дори го оставям да се понакисне около 1 – 2 часа в студена вода за да излезе кръвта от него) и се нарязва на парчета. В тенджера се загрява мазнината, в нея се изсипва месото и се оставя да се задуши докато водата изври. Добавя се лука и червеният пипер. Разбърква се добре и се долива виното и вода колкото да се покрие месото. Добавя се дафинов лист и се оставя да ври докато месото се свари. Добавя се домати консерва, посолява се. Брашното се размива с малко вода и се добавя към месото. Оставя се да кръкне. Маха се от котлона и се добавят останалите подправки. Количеството на брашното зависи от желаната гъстота. Сервира се с бял ориз, приготвен по желание на клиента! Мама слагаше в голяма плитка чиния купчина ориз, а отстрани  месо със сос. Невероятно вкусно е!

Източник:Кулинарни мисли и разни други неща


Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #36 -: 06 Октомври 2010, 09:26:33 »
Препечени телешки филета с Балсамико по рецепта на Дейвид Роко





Тази рецепта видях по Фиеста ТВ - направи ми силно впечатление, много ми беше интересно какво ще се получи.Дейвид Роко е голям чаровник и аз съм му голяма почитателка - с такава лекота и удоволствие готви, че направо заразява :).Ето рецептата, копирана от сайта на Фиеста ТВ :

Продукти:
4 телешки филета
3 глави лук
1/2 чаша зехтин
1/2 чаша оцет Балсамико


Приготвяне:

Загрейте мазнина в тиган, нарежете лука на шайби.
Пържете докато стане приятно златист и карамелизиран. Това е в моментът, в който лукът е мек и сладък и всичките му естествени захари излизат. Добавете малко сол.
Ако видите, че лукчетата залепват за тигана, сложете малко вода, така тиганът ще се деглазира. Щом лукът стане златисто кафяв и прозрачен - е готов. Махнете го от котлона и го извадете от тигана.
# В същият тиган добавете малко зехтин, изпържете филетета от всяка страна за около 30 секунди.
# Когато месото е почти готово, добавете балсамиковия оцет. Силният му вкус ще намалее от готвенето и ще стане приятен плътен, сладникав сос.
# След около 15 минути върнете лука в тигана и оставете на котлона за още 5 минути.

Да дам някои разяснения - трябват ви наистина хубави , крехки и тънко начукани телешки филета - случих на месар, направи ми 2 много хубави, големи и тънки филета, пак ще пазарувам от него  ::).Направих рецептата с 2 филета, тъй като не бях сигурна в крайният резултат - те бяха големички и изпълниха тигана ми точно, все едно за него бяха правени.Запържих ги малко повече от 30 секунди, може би по минута от всяка страна.Сложих половин чаена чаша балсамико - в началото ми се стори , че е много, че филетата плувнаха, но точно след 15 мин. готвене ,колкото си е написано, течноста се изпари и се получи гъстичък сос.Останалото направих точно както си е по рецепта - много съм доволна от резултата :smile1:.Eто и снимка на вторият път , когато ги правих, вече са повече филенцата, че първият път не ни стигнаха ;D.


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #37 -: 06 Октомври 2010, 16:11:39 »
Аууууу , Аелис , много вкусно това .... ауууууу ....  :swoon:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #38 -: 27 Ноември 2010, 08:26:36 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #39 -: 20 Декември 2010, 16:06:29 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #40 -: 21 Декември 2010, 16:19:40 »
« Последна редакция: 29 Декември 2010, 18:30:15 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2012
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #41 -: 30 Декември 2010, 15:01:37 »
След маринованият заек на Пепи, да сложим и един пълнен. :smile1:

Пълнен заек на фурна

Продукти:
1бр. заек- питомен, 3/4ч.ч. ориз, 2с.л. булгур, 1морков,3глави лук, 2с.л. смлян червен пипер, 2ч.л. смлян чер пипер, 50гр. краве масло, 4с.л. олио, 3с.л. брашно,1-2 резенчета целина, 1 ч.л. магданоз, 50мл. доматен сок или 1 средноголям домат,обелен и настърган на дребно, 200мл. бяло вино, 2бр. дафинов лист.

За маринатата: 2ч.ч. бяло вино, вода, колкото да го покрие, 2-3 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, обелена и нацепена на 4-ри глава лук.

Добре измитият заек се накисва в маринатата за едно денонощие.
Попарваме с вряла вода за 30 мин. заешките дреболии.

Нарязаните на дребно лук и морков се задушават леко в олиото, добавя се ориза, булгура и като бъркате енергично.прибавяте 1ч.л. червен пипер. След това нарязаните дреболии, доматеният сок, нарязаният магданоз, доливате 3/4ч.ч. гореща вода и оставяте да къкри. Като оризът поеме водата, снемате от огъня.

Изваждаме заекът от маринатата. Подсушаваме и натъркваме отвсякъде със сол.Пълним корема с изстиналата плънка, наливаме 50мл. вода и 100мл. бяло вино, и зашиваме.
Правим кашичка от разтопеното краве масло, останалият червен пипер, пресятото брашно и 100мл. бяло вино. /Може да се добави по малко джоджен,чубрица и девесил/. Намазваме заекът от всички страни, слагаме го върху скара. Поръсваме отгоре с чер пипер. Наливаме в съда около 400мл. вода, слагаме резенче-две целина, нарязана на едро глава лук, две листа дафинов лист, няколко зърна чер пипер, покриваме със фолио, вземаме си бутилка бяло вино, наливаме си по чашка и печем зайчето на умерена фурна-200градуса около 2.45часа. Махаме фолиото, обливаме хубаво заекът със соса от тавата, увеличаваме градусите на макс и печем още около 10 мин.

Добър апетит!

      
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #42 -: 30 Декември 2010, 17:41:32 »
Иван, страхотно е зайчето :thumbup:
Мама навремето правеше много често, защото работеше в една лаборатория, където правеха изследвания с кръвта им и за служителите почти без пари бяха, всяка седмица почти готвеше.
Откакто се омъжих обаче преди двайсет и... години :swoon: съпруга ми не иска и да чуе, дъщерята пък после още по-малко, жал им е за животинчето...и така - и аз не съм яла от години. Мама прави и сега понякога, но съм предупредила - когато сме там - никакъв заек :exclaim:
Замазката и аз бих ползвала за пиле ;D

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #43 -: 30 Декември 2010, 21:02:12 »
И аз веднага се сетих за винско, но явно не съм бил единствен!  ;D

Хайде наздраве!

Като го гледам всичко си има и нищо друго не иска.  :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #44 -: 06 Януари 2011, 13:07:52 »
                                   Свински котлети със сметанов сос


6 котлета от свинско месо
1 ч.ч. червено вино
4 скилидки чесън
сол
черен пипер
1 малка заквасена сметана
100 г топено сирене


Котлетите се начукват, посоляват се и се поръсват с черен пипер и настъргания чесън. Поставят се в купа, поливат се с виното, покриват се със свежо фолио и се поставят в хладилник най-малко за 3 часа (най-добре - 12 часа). В тиган със сгорещена мазнина се изпържват за 4 минути от всяка страна и се редят в тавичка, изсипва се мазнината от пърженето и 1 ч.ч. вода. Тавичката се покрива с алуминиево фолио и се пече 40 мин на 200 градуса. В съд на котлон се сипват сметаната и нарязаното на парченца топено сирене. Бърка се, докато стане хомогенна смес. Фолиото се маха и котлетите се заливат със сметановия сос. Пекат се още 10 минути.