Автор Тема: Ястия с месо 2  (Прочетена 266686 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #150 -: 23 Февруари 2014, 20:55:41 »
Малииии, не намери с какво да ги напълниш тез ребра, ами пак с мЕсо :swoon:

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 920
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #151 -: 28 Февруари 2014, 16:51:42 »
Ето една рецепта с месо и от мен. Количествата, които давам са приблизителни, защото често готвя на око и в зависимост от това за колко човека е ястието.

Свинско месо и още нещо в гювеч

1 кг свинско месо
2-3 картофа
3-4 кисели краставички
1-2 моркова
3-4 глави кромид лук или  7-8 дребни глави лук
200 гр царевица от консерва
150 гр гъби (пресни или от консерва)
1 ч.ч. бяло или червено вино
сол, чубрица,червен пипер,черен пипер

Месото се нарязва на хапки.Киселите краставички и морковите на колелца. Картофите също се нарязват на кубчета като за яхния.Лукът се нарязва на едро на три или четири парчета, ако имате дребен лук може и цели главички да сложите. Добавяте царевицата, гъбите, виното и подправките.
Всичко това се слага в гювеч и хубаво се обърква. Печем във фурната около 1.30 часа. Проверяваме месото дали е готово. Ако трябва допичаме. Ако е много течността допичаме с отворен капак.
*Получава се добре и с пилешко месо само, че там виното задължително трябва да е бяло.

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #152 -: 04 Март 2014, 08:05:59 »
Телешко с нахут



Продукти:
500 гр. телешко/говеждо месо
300 гр. нахут( може и от консерва)
1 морков
1 гл.стар лук
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. универсална подправка
10 зърна черен пипер
1/ ч.л. млян черен пипер
2 дафинови листа
сол
50 гр. краве масло
3-4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нахута се накисва предната вечер в студена вода. След като се накисне, водата се излива. Залива се с нова водичка и се слага да се свари. От сварения нахут отделяме 2 с.л. на страна и го намачкваме хубаво с вилица. Месото се нарязва на по едри парчета и се сварява до полуготовност. Бульончето от месото се прецежда през ситен гевгир и го оставяме на страна. Лука нарязваме на ситни кубчета, моркова се настъргва на едро ренде. В тенджерата загряваме олиото с маслото и запържваме за малко моркова, след което добавяме лука за още около 5-6 минутки. Прибавяме  подвареното месо и запържваме до леко златисто. Към запърженото месо слагаме доматеното пюре и червения пипер, разбъркваме. Изсипваме нахута и заливаме с бульончето докато покрие цялото ястие, горе долу един пръст, не повече. Слагаме дафинофия лист, 2 вида черен пипер, сол и намачкания нахут, така ястието ще е леко гъстичко. Готвим на най слабия котлон още 30-40 минутки. Така да се каже - да си къкри по малко. След като изключим котлона, оставяме за около полвин час да си отпочине.
Сервира ме с топъл хляб.

Добър Апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #154 -: 11 Март 2014, 16:04:40 »
Аз съм отново на вълна Азербайджанска кухня. Днес имаме

Себзи пилав -  Səbzi plov
Рецептата от свекито, която ми я сподели докато се разхождахме  :thumbup:


Продукти:

700-800 гр. телешко/агнешко месо
1 голяма глава стар лук
500 гр. спанак
3 връзки магданоз
3 връзки копър
1 връзка зелен лук
3 връзки пресен кориандър
4-5 връзки кевер( прилича малко на чесън)
100 гр краве масло
млян черен пипер
сол

Месото се нарязва на средни парчета и се сварява. Зелените поправки хубаво се измиват и се нарязват.



Маслото се загрява в дълбок тиган, слагаме към него нарязания на ситно лук и запържваме докато стане стъклен. Сипваме цялата зеления и задушаваме около 20 минутки на слаб котлон. Сипваме 2-3 черпака от бульона в което сварихме месото. Добавяме месото и така задушаваме още 20 минутки.



Осоляваме, поръсваме с черен пипер. Сервира се с бял ориз.

Добър Апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #155 -: 11 Март 2014, 18:16:56 »
Аура, страхотна идея  :thumbup:
Тъкмо бях сварил телешкото (от теленце сукалче) и бях нарязал на филийки, умувайки какво да го правя ...
Хъм, почти и всички зелентии имам (само една връзка кориандър-от градината) и без т.нар. кевер (но пресен чесън в изобилие).  :smile1:
Е ще направя нещо по мотиви на тъщата на Аура - Себзи кебап (ориза на ми допада много).
Ако остане време, ще го отчета.

Важна е идеята и вкуса  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #156 -: 12 Март 2014, 11:07:40 »
Хи-хи, не е тъщата на Аля, аме е свекърва :P
Много интересно предложение, и аз имам телешко във фризера - ще се възползвам непременно :thumbup:
И рецептата на Пепчо си харесах :thumbup:
Но ако ми каже някой откъде да си намеря пресен кориандър в София(оглеждам се за него от 1-2 години :swoon:, даже купих семена, посадих, но докато бяхме на морето изсъхнали) ще съм му много благодарна :yahoo:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #157 -: 15 Март 2014, 08:21:52 »
Хи-хи, не е тъщата на Аля, аме е свекърва :P

Но ако ми каже някой откъде да си намеря пресен кориандър в София(оглеждам се за него от 1-2 години :swoon:, даже купих семена, посадих, но докато бяхме на морето изсъхнали) ще съм му много благодарна :yahoo:

 Първото ми е простено...все се бъркам в тези отношения :yahoo:

Пресен кориандър продават в Метро - на Цариградско.Сигурен съм,защото съм купувал - на щанда за зеленчуци  в дъното вдясно. Пише че е внос от Израел

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #158 -: 16 Март 2014, 14:20:05 »
Уау, мерси(таман реших, че си пловдивчанин, ама накрая софиянец ще се окажеш май ;D), но дори с метрото си е разстояние - живея на другия край, по ми е близо другото "Метро", но пак неудобно - нямам навик да пазарувам от там, но ако ходя, непременно ще погледна :air_kiss:.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #159 -: 16 Март 2014, 14:23:42 »
 :air_kiss:
 :yahoo:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #160 -: 27 Март 2014, 08:18:37 »
Предлагам едно изключително ястие от Азербайджанската кухня..
Докато сме на село на почивка.. ;D

Буглама(Келепър) - Buğlama(Kələpur)



Продукти:

1 кг телешко/агнешко месо
3-4 картофа
4-5 домата
3 чушки
2 гл.стар лук
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
1/2 вр. кориандър
2 дафинови листа
сол

Начин на приготвяне:
Месото предварително се сварява до полуготовност заедно с даф. лист, изважда се в чиния, бульона се прецежда през ситен гевгир. На дъното на казана(може и тенджера, да е с дебело дъно) слага се 1/2 от наразяния на колелца лук. Отгоре подреждаме 1/2 от месото. Върху него, 1/2 от картофите нарязани на 8 парчета, 1/2 от доматите на колелца. 1/2 от чушките на ивички. 1/2 от зелените подправки. Остналите продукти подреждаме по същия начин, накрая поръсваме със зеленията. Бульона се осолява и се налива към ястието. Налива се такова количество, че да е на полвината от ястието. Не трябва да го покрива.


След тази процедура отиваме на двора и запалваме един хубав огън.  :smile1:(който няма двор, пуска котлона и слага тенджерата)


Слагаме нашия казан на огъня и оставяме ястието покрито поне за един час без да го отваряме.


Една малко подробност - докато ястието ви се готви, пратете полвинката за повече топъл хляб и ракийка. ::)..През това време нарежете една хубава салата.
Опитайте няма да съжълявате. Едно страхотно ястие от Азербайджан.

Добър Апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #161 -: 27 Март 2014, 12:22:16 »
Ау, страхотно е, Аурелия!!! :thumbup:
Аз като ти дойда на гости, ще ме водиш на това село да ми сготвиш Буглама. Ракийка аз ще донеса (стига да прекарам през границата, де)  :smile1: За сега си записвам рецептата и ще я сготвя на нашето село, на огън и в гърне. Само да се посгрее още малко времето, че застудя. Благодаря ти за нея!

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #162 -: 27 Март 2014, 12:41:51 »
Ау, страхотно е, Аурелия!!! :thumbup:
Аз като ти дойда на гости, ще ме водиш на това село да ми сготвиш Буглама. Ракийка аз ще донеса (стига да прекарам през границата, де)  :smile1: За сега си записвам рецептата и ще я сготвя на нашето село, на огън и в гърне. Само да се посгрее още малко времето, че застудя. Благодаря ти за нея!

Заповядайте..с голямо удоволствие ще ви покажем това райско кътче на земята...Бугламата я майсторихме с мъжа ми...наистина е страхотна...Кокло ракия/водка се изпива и топъл хлебец се изяжда.. мммммм...
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #163 -: 27 Март 2014, 13:02:05 »
Абе, аз се закачам с тебе, но знам ли Бог де ще ме завее... Азърбейджан ми е влязъл под кожата отдавна, но за сега само изчаквам  :smile1: Май ти по-скоро ще дойдеш тук  ::) И намери малко време моля те, та вземи направи тук една тема за азърбейджанска кухня, за да не ти търсим рецептите през профила, че те всички са от хубави, по-хубави и си струва да се знаят.

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #164 -: 27 Март 2014, 13:19:57 »
Абе, аз се закачам с тебе, но знам ли Бог де ще ме завее... Азърбейджан ми е влязъл под кожата отдавна, но за сега само изчаквам  :smile1: Май ти по-скоро ще дойдеш тук  ::) И намери малко време моля те, та вземи направи тук една тема за азърбейджанска кухня, за да не ти търсим рецептите през профила, че те всички са от хубави, по-хубави и си струва да се знаят.

Винаги си добре дошла..Вратите на нашия дом, където и да сме по света,  винаги са отворени за приятели...Ще направя темичка...прочети ми мисълта...Радвам се, че нещата които показвам са ви интересни..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..