Автор Тема: Ястия с месо 2  (Прочетена 266686 пъти)

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1409
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #105 -: 23 Септември 2012, 14:23:43 »
Tina-Rina много апетитен телешки дроб и още толкова апетитно свинско... :thumbup:

ето и от мен една рецепта с ТЕЛЕШКО МЕСО

ТЕЛЕШКО С ПОРТОКАЛИ


Продукти:

* 1,5 кг телешко месо;
* 3 портокала;
* 1 бутилка червено вино;
* 3 глави лук;
* няколко стръка магданоз;
* няколко стръка мащерка;
* 1 дафинов лист;
* 2 зърна карамфил;
* сока от 1 лимон;
* 10-12 малки черни маслини;
* 1 супена лъжица нарязан пресен копър;
* 3 супени лъжици олио;
* сол, черен пипер;



Приготвяне:


Месото се нарязва на кубчета. Залива се с виното и лимоновия сок. Добавя се магданозът, мащерката, дафиновият лист, карамфилчетата и 1 глава лук, нарязан на кръгчета. Престоява в тази марината поне 4 часа. Месото се изважда и подсушава. Другите 2 глави лук се настъргват. Олиото се загрява и в него се запържва месото. Добавя се настърганият лук. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Прехвърля се в тенджера. Залива се с прецедената марината. Къкри на тих огън, докато месото се свари ( около 2 часа).  Кората на единия портокал се нарязва на много тънки ивички. Бланшират се във вряща вода около 10 минути. Портокалите се обелват и разделят на парченца. Към готовото месо се добавят маслините и копърът. Оставя се на котлона още 5 минути. Гарнира се с коричките и парчетата портокал.
  Сервирва се върху сварени и овкусени макарони или спагети!!!

ИЗТОЧНИК: АПЕТИТНО




Miraqnii

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 62
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #106 -: 27 Септември 2012, 11:05:16 »
Свинско варено

Продукти:

600гр-нетлъсто свинско месо
15 малки глави -кромид лук
3-4бр.-чушки/червени и зелени/
3бр.-моркови
4бр.- картофи
4,5скилидки-чесън
200мл-бяло вино
сол на вкус
черен пипер
1-дафинов лист
2,3 бр.-бахар
магданоз
50мл-олио

Месото се нарязва на хапки.
Зеленчуците се почистват измиват и нарязват на едро.
Лука и чесъна се  оставят цели.
Всички продукти се поставят в съда за готвене.
После се овкусяват със сол ,черен пипер,дафинов лист и бахар.
Изсипва се виното , половин чаша вода и олиото.
Ястието може да се приготви в тенджера под налягане /за 20мин.след завирането/,а също и в тава под фолио/за около час след завирането/.
След като е готово  се гарнира с пресен магданоз.
При необходимост може да го сгъстите на финала с 1с.л.-нишесте,разтворена в малко вода.

« Последна редакция: 27 Септември 2012, 20:25:46 от bordovsky »

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1409
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #107 -: 30 Септември 2012, 18:12:54 »
Черен дроб по албански

Продукти:

* 500гр. телешки черен дроб;
* 1 в.ч. брашно;
* 3 бр. картофи;
* срък магданоз;
* 1 гл. лук;
* джоджен;
* червен пипер;сол;
* олио за пържене;

Приготовление:

      Нарязваме на ситни къбчета черния дроб. След това ги изсипваме в дълбока купа. В нея поръсваме брашното и ги овалваме добре. След това ги пържим около -5-6 мин. в предварително загрята мазнина. Дробчетата се пържат бързо така ,че не им е необходимо повече време. Най-накрая добавяме солта. Нарязваме обелените картофи на също на кубчета и ги пържим в предварително загрята мазнина. След като са готови ги добавяме към дробчетата и разбъркаваме. Така полученото ястие е готово за сервиране в комбинация с пресен лук.

Източник: Турски сайт     

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #108 -: 30 Септември 2012, 18:42:16 »
MiladY_İST34 ,а какво се прави с главата лук,магданоза,джоджена и червения пипер?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1409
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #109 -: 01 Октомври 2012, 10:07:43 »
Черен дроб по албански

Продукти:

* 500гр. телешки черен дроб;
* 1 в.ч. брашно;
* 3 бр. картофи;
* срък магданоз;
* 1 връзкa пресен лук зa гaрнитурa;
* джоджен;
* черен пипер;сол;
* олио за пържене;

Приготовление:

      Нарязваме на ситни къбчета черния дроб. След това ги изсипваме в дълбока купа. В нея поръсваме брашното и ги овалваме добре. След това ги пържим около -5-6 мин. в предварително загрята мазнина зaедно с нaрязaния нa ситно мaгдaноз ,нaй - нaкрaя добaвяме и мaлко джоджен. Дробчетата се пържат бързо така ,че не им е необходимо повече време. Най-накрая добавяме солта. Нарязваме обелените картофи на също на кубчета и ги пържим в предварително загрята мазнина. След като са готови ги добавяме към дробчетата и разбъркаваме.

Послепис: Така полученото ястие е готово за сервиране в комбинация пожелaние с пресен лук.[/b]

Източник: Турски сайт   

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #110 -: 09 Октомври 2012, 10:07:08 »
Агнешко с картофи и нахут

Продукти:

800 гр. агнешко месо
1 кг картофи
100 гр. нахут от консерва
50 гр. краве масло
4 клонки розмарин
1с.л. вегета
1с.л. червен пипер
350 гр. гореща вода
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на средни парчета, при мен бяха ребърца и котлети. Натрива се хубаво със солта, черния пипер, розмарина и се оставя за 30 мин. в хладилника. Може тази процедура да се направи направо в съда в който ще се пече ястието. През това време картофите се обелват и се нарязват на 2, по малките ги оставяме целички. Слагаме ги към месото. Добавяме нахута, солта, черния пипер и всичко внимателно объркваме направо с ръка. В горещата вода разреждаме универсалната подправка и заливаме ястието. В 1 с.л. масло запържваме леко червения пипер, сипваме 50 гр. вода и с тази смес заливаме месото и картофите. Останалото масло се нарязва отгоре на кубчета. Слагаме капак или завиваме с фолио съда. Аз използвах йенска тенджера, но ако имате глинен гювеч още по добре. Печем около 15 минути на 250 градуса, след което намаля ме фурната на 150 градуса и печем още около 2,5 часа.
Сервираме с топла франзела.

Добър Апетит!

Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #111 -: 10 Октомври 2012, 16:29:26 »
Много слънчеви снимки, Аурелия! И рецептата е лесна и обещава да е вкусно. Само дето не мога много да ям агнешко и подобните му, та май ще я изпробвам със свинско. Правила съм почти същото ястие (със свинско разбира се) но без нахут. Ще ми е интересно да опитам колко по-различно може да е! А ти бързо оздравявай!  :air_kiss:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #112 -: 14 Октомври 2012, 02:02:18 »
Много слънчеви снимки, Аурелия! И рецептата е лесна и обещава да е вкусно. Само дето не мога много да ям агнешко и подобните му, та май ще я изпробвам със свинско. Правила съм почти същото ястие (със свинско разбира се) но без нахут. Ще ми е интересно да опитам колко по-различно може да е! А ти бързо оздравявай!  :air_kiss:

Благодаря! Със свинско също ще  стане...Идеално ще си паснат с нахута... :thumbup:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #113 -: 24 Октомври 2012, 12:57:52 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Miraqnii

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 62
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #114 -: 08 Ноември 2012, 08:43:35 »
Агнешко бутче с бяло вино и зеленчуци

Продукти:

 2кг.-агнешки бут
 2гл.-кромид лук
 3бр.-моркови
 5,6скилидки-чесън
 1стрък-праз
 2вр.пресен лук
 1с.л.-брашно
 1с.л.-червен пипер
 1ч.ч.-бяло вино
 50гр.-масло
 3с.л.-олио
 черен пипер
 джоджен
 1/2ч.ч.-доматен сок
 1с.л.-дижонска горчица
 1с.л.-мед
 сол на вкус


Месото се обезкостява и нарязва на големи късове ,поръсва се със сол и черен пипер.
Залива се с чаша бяло вино и се оставя да престои няколко часа.
В дълбок съд се слагат малко олио и масло.
 Мръвките се запържват от двете страни и се изваждат.
 В същия съд се задушават нарязани кромид ,морковите и чесън.Посоляват се.
 Поръсват се с малко брашно.Добавя се и червения пипер.
 Всичко  се разбърква и се изсипва  чаша бяло вино.
 Сместа се прехвърля в керамичен съд.
 /Който има Крок-пот -на II степен-4часа и половина/
 После се добавя нарязан на едро праз и зелен лук.
 В тиган се загрява доматения сос да се извари.
 Към него се прибавят  горчицата и меда.
 Мръвките се подреждат върху зеленчуците и се заливат с доматения сос.
 Ястието се поръсват със джоджен и парченца масло.
 Съда се затваря с капака и се поставя в студена фурна . Пече в началото на 220гр./половин час /,а
 после  на 180гр. за около 2часа.




pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #115 -: 11 Ноември 2012, 00:03:29 »
много апетиттна порция  :thumbup:

Соломони  :smile1:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ROSPOP

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 461
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #116 -: 20 Ноември 2012, 18:44:40 »
И понеже не успях да си добавя рецептата в "Рецепти със свинско месо" я пиша тук:

"Сосче с оризче"
 а иначе казано свинско в сос с гъби

Свинско месо 700-800гр нарязано като шницели с дебелина  около половин сантиметър.
Може от бут и от плешка. По принцип 1 парче е за една порция но все пак зависи от големината. Не се начукват.
400-500 гр гъби (може и от буркан - тогава използвайте течността)
1-2 моркова
1 глава чесън
1/2 ч.ч. брашно (или колкото е необходимо)
4-5 с.л. олио
сол на вкус
зърна черен пипер

1ч.ч. бял ориз
2-3 с.л. масло
2 щипки сол.
Овалваме в брашно всяко парче месо и запържваме в тиган, в добре загрято олио. Обелените моркови, измитите гъби  и обеления чесън нярязваме на шайби.
В тенджера под налягане сипваме 2-3 с.л. олио. Подреждаме 1 ред месо, върху него редим гъби, моркови, зърна черен пипер и чесън. Редим 2ри ред месо, гъби и т. н.  Поръсваме със сол. В чаша размиваме 1-2 с.л. брашно с вода и поливаме продуктите. Добавяме вода, под нивото на продуктите. Гъбите  пускат много течност и соса няма да има добра плътност. Аз предпочитам много сос, но домашните не. Разклатете да се смеси хубаво брашното с добавената вода.  Слагате на котлона и като "фъсне" намалявате котлона и засичате 40 мин.
Измивате ориза и го сипвате в тавичка. Добавяте 2 щипки сол, маслото и вода (1 към 3). Всъщност различните видове ориз изискват различно кличество вода. Запичате до готовност ориза.
В чиния сипвате ориз (може и в някаква форма),  парче месо и поливате с гъбите и соса.
Внимавайте!!! Да не ви загори месото в тенджерата - разклащайте от време на време.

vladofidera

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 70
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #117 -: 03 Януари 2013, 14:36:18 »
Необходими продукти:
-1, 5 килограма култивирани печурки
- 1,5 килограма крехко свинско месо
- 1 кисела зелка
- смлян черен пипер
-сол на вкус
ЗА МАРИНАТАТА:
-1 чаена лъжичка Дижонска горчица
- 1 супена лъжица мед
- 1/2 кафе на чашка соев сос Класик
- 1 супена лъжица сладък червен пипер/по желание може да се замени с лютив/
- 1 чаена лъжичка Тарос
- 1/2 кафе на чашка лимонов сок
- 1/2 кафе на чашка сухо бяло вино
- пасирани скилидки чесън
-4 -5 супени лъжици олио/зехтин/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
  Месото мариноваме за 12-24 часа .На всяко парче с върха на ножа правим диагонални разрези за да може месото да поеме по добре от подправките. Съхраняваме на студено в хладилник покрито под капак.В първите 3-4 часа преобръщаме месото с вилица
  На дъното на кален гювеч с вместимост най малко 10-12 литра редим листа от зеле предварително изстискани от сока
  Добавяме един ред гъби нарязани по дължина.Отгоре слагаме един ред месо.Отново покриваме с зелеви листа.Слагаме пак ред гъби, пак зелеви листа и така до изчерпване на продуктите.Както се знае най горния пласт трябва да е покрит с кисело зеле.
Наливаме 1 чаена чашка вода и една чаена чашка зелев сок. Аз слагам най отгоре и няколко люти чушки предварително набодени с игла.
Включвам фурната на 250 градуса и щом ястието започне да завира веднага намалявам температурата на 180 градуса и го оставям да се задушава за около 3 , че даже и 4 часа. По време на печенето от време на време поглеждам дали течността в гювеча е намаляла и ако е то доливам по 1 кафе на чашка вода.
Докато ястието се готви стомаха се свива в очакване, но пък знае поне защо.На подобно ястие много му отива червено винце Мерло отлежало на стайна температура . В каничката с виното добавяме по едно парче ябълка или дюля. По желание на консуматора виното може да  се разреди с малко лимонада /по Видинския край на това му казват рядка мечка/
Така приготвеното ястие се консумира бавно и с много апетит
Наздраве и добър апетит!


http://fishingbg.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
http  sportenribolov-forumi.bg.com

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1633
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #118 -: 03 Януари 2013, 21:28:57 »
Бавно печен свински врат с ароматни подправки



Това беше един от специалитетите на новогодишната ни трапеза. Много сочно месце, обилно покрито с с подправки по вкус и печено във фурната, на ниска температура в продължение на почти 4 часа.

Продукти
за 8 порции

едно цяло парче(около 2 кг.)  обезкостен свински врат /може и плешка/
мляна морска сол, на вкус
100 гр. едрозърнеста горчица
1 с.л. майонеза
лимонов пипер (има мелнички на KOTANI)
суха мащерка (добре е вие да сте я набрали, за да не е изветряла)
1 с.л. едро смлени сухи листа розмарин
1 к.ч. бяло сухо вино
клонче розмарин

Приготвяне

Оформете добре парчето месо като изрежете ако има неравности по краищата му. Трябва да се получи гладка и горе-долу еднаква отвсякъде буца. Ако има мазнинка не я махайте – тя ще направи коричката по хрупкава и няма да позволи да се изсуши много месото. Ако пък е много сухо, обвийте го с няколко дълги ленти суров бекон и го овържете с конец, като мрежа.
Включете фурната да се загрява на 160°
Осолете го леко навсякъде с ръце, като втривате солта в него.
Намажете цялата му повърхност обилно с горчица, която сте разбили с майонезата.
Приготвените предварително подправки смесете добре и посипете 1/3 от тях на лист стреч фолио. Поставете отгоре месото, така че подправките да полепнат по него. С останалата билкова смес поръсете горната му повърхност. Ако ви струва недостатъчно посипете с още мащерка. Внимавайте с черният пипер, ако не ви понася. Може да замените половината пипер с натрошен копър и ким.
В дълбока тавичка поставете телена скара и върху нея наместете месото. В тавичката налейте 2 пръста топла вода и пуснете няколко зърна черен пипер и клонче розмарин. Завийте с алуминиево фолио, но хлабаво, така че да се образува балон над месото – да не го докосва. 
Поставете във фурната да се пече за около 3 часа. След изтичането им извадете и внимателно отвийте фолиото за да проверите готовността на месото. Ако ви се вижда почти готово, го отвийте и печете до пълна готовност, като го обръщате от време на време, за да се запече навсякъде равномерно..
Готовото месо е стегнато, но при набождане с тънък нож, острието лесно потъва в него, а коричката е прекрасно зачервена.
Внимавайте да не прегорите подправките, защото ще ви нагарчат. Затова и трябва да го отвиете за допичане, когато е една идея полуготово.
При мен печенето отне този път 4 часа, но ми се случвало да пека и 5 часа. Всичко е до проба и преценка.
Изпеченото месо извадете и оставете да почине и се поохлади за поне 20 минутки до половин час и сервирайте нарязано на 1 см. тънки шайби  или на по-дебели, както прецените.
Вкусно е и студено. На мен даже по-ми харесва така.



vladofidera

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 70
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #119 -: 04 Януари 2013, 15:10:24 »
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- свинско месце от бут/колкото дал господ/,сметана за готвене, натрошено бяло саламурено сирене, кафена чашка кисело мляко за разреждане на смената,1/2 ракиена чашка сухо бяло вино,олио за овалване на месцето, черен пипер смлян, сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-Свинското го нарязвам под ъгъл само , че не както се реже луканка , а обратно..Така излизат почти равни парчета , които можем да пържим или да задушаваме във фурната.Натриваме ги с подправките и лекичко им сипваме по малко олио и отново всичко объркваме много добре.Оставяме да "отпочива" 1 час на студено в хладилника.След това изваждаме парченцата месце и поставяме на дъното на леко намаслена с малко олио йенска тенджера/тавичка/.Сметаната разреждаме с киселото мляко и към нея прибавяме натрошеното на ситно бяло саламурено сирене.Заливаме парчетата месо похлупваме плътно тенджерата/тавата/ с капака и поставяме в студена фурна.Включвме фурната на 250 градуса и печем 1 час от момента на завиране на ястието.
При желание или възможност към това ястие можем да добавим и шепа две задушени с масло и копър гъбки и нещо лютиво по избор.
Нздраве и добър апетит!
http://fishingbg.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
http  sportenribolov-forumi.bg.com