Автор Тема: Записки от кухнята на Емили II  (Прочетена 123904 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #30 -: 17 Декември 2009, 20:31:05 »
Зимна супа топчета

250 гр. кайма
400 гр. стерилизирани домати на кубчета
3 картофа
1 морков
праз лук – 20 см.
2 кубчета зеленчуков бульон
3 с.л. олио
1 ч.л. вегета
1 ч.л. захар
ронена чубрица
брашно
фиде




  • Почистените картофи и моркови нарязваме на кубчета, а празът на колелца.
  • Бульонът разреждаме в 500 мл. гореща вода.
  • Загряваме олиото в тенджера и слагаме първо морковите, а след това и празът.
  • Като се позапържат, наливаме доматите и поръсваме с вегетата и захарта.
  • Разбъркваме, слагаме картофите и наливаме бульонът.
  • Доливаме още около 1,5 л. гореща вода и оставяме супата да се готви  на умерен огън.
  • От каймата оформяме топчета и ги овалваме в брашно.
  • Когато картофите са почти готови, пускаме топчетата в супата.
  • Десетина минути преди да свалим супата от огъня, слагаме фидето и доваряваме.
  • Накрая наръсваме с ронена чубрица.




Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #31 -: 17 Декември 2009, 22:03:03 »
Бобеница





сварен бял фасул
лютеница
доматено пюре
праз
олио
сол
захар



  • Празият лук се нарязва на по-дребно и се претрива леко със сол.
  • Прибавяме бобът, малко захар и олио и хубаво разбъркваме.
  • Постепенно, добавяме на супени лъжици лютеница и доматено пюре.
  • Важно е съотношението лютеница към дом. пюре да 4:1, т.е. всяка пета лъжица е пюре.


Количествата са според вкуса, като това на захарта, специално, зависи от вкуса на пюрето и лютеницата. В зависимост от предпочитаните марки, някои са повече, или по-малко сладки или кисели.
Ако намерите или имате скътан /замаразен/ пресен чесън, може да добавите и него.
Много вкусна става и със сирене.

Бобеницата е по-скоро мезе, но за такива като мен - не пиещи, си е направо за наяждане.
« Последна редакция: 17 Декември 2009, 22:14:42 от Emili »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #32 -: 18 Декември 2009, 16:14:15 »
Да прияде ми се и от двете :thumbup:

Бобеницата е по-скоро мезе, но за такива като мен - не пиещи, си е направо за наяждане.
и ...Емка ние стеб ще се окажем май доста еднаквомислещи :swoon:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #33 -: 19 Декември 2009, 16:22:19 »
Ами, Весе........май така ще се окаже  ;D


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #34 -: 19 Декември 2009, 16:32:22 »
Баница с кисело зеле /Зелник/

Много бърза и вкусна, не за мързеливци,а такива като мен - страдащи от липса на време. ;D

400 гр. кори за баница
около 400 гр. кисело зеле
2-3 с.л. мас
мазнина за намазване на тавата



  • Киселото зеле се нарязва на ситно и се задушава 30-40 минути в разтопената мас.
  • Вземат се по 2 кори за баница и в тях се разпределя от плънката.
  • Завиват се на руло и се подреждат в намазнена  тава.
  • Отгоре се наръсва с малко мазнинка и хладка водичка.
  • Баницата се пече в предварително загрята фурна, докато се зачерви отгоре.
  • Вече готова се напръсква с вода и се завива с кърпа.Оставя се да се задуши 15-тина минути.

* по желание, като се задуши, зелето може да се поръси и с червен пипер.




Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #35 -: 19 Декември 2009, 20:11:53 »
Питка- гювече



4 питки
100-150 гр. Пушени гърди / шунка, кренвирш, филе или от всичко по-малко/
4-5 печени пиперки
1 гл. Кромид лук
4 яйца
2 с.л. олио


  • Колбасите, пиперките и лукът нарязваме на ситно.
  • Отрязваме на питките капаче и внимателно ги издълбаваме.
  • В тиган нагорещяваме олиото и слагаме лукът да се пържи.
  • Като омекне, добавяме колбасите и пиперките.
  • Разбъркваме и оставяме да се пържи на умерен огън 6-7 минути.
  • Напълваме питките с готовата плънка и чукваме отгоре по едно яйце.
  • Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се стегне яйцето.

* Разбира се питката-гювече може да запече и без яйце, а и има толкова много варианти за пълнеж – със сирене, кашкавал, домати и т.н.


Пожелавам Ви добър апетит!
     



Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 515
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #36 -: 20 Декември 2009, 02:56:05 »
Еми, това е много интересно предложение. :smile1:
Звучи много вкусно  :thumbup: Със сигурност ще се хареса у нас
  :flower:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #37 -: 20 Декември 2009, 09:54:45 »
Благодаря,Capricce. Ще се радвам да споделиш впечатления. :air_kiss:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #38 -: 06 Януари 2010, 23:11:17 »
Желирано мезе / пача по нашенски/

свински крачета и ушета
кисели краставички
червена маринована капия
мариновани моркови / или полусварени/
чесън
едро смлян лют пипер
вегета



  • Крачетата и ушетата се измиват и почистват добре, и се опърлят леко.
  • Варят се в подсолена вода, докато започнат да се разпадат от кокълчетата.
  • Вече готови, след като се отстранят кокълчетата, крачетата и ушетата се нарязват.
  • Слагат се в касерола или тиган, добавят се 2-3* черпака прецеден бульон и вегета.
  • Загрява се на умерен огън. Като закъкри, се добавят и останалите продукти, дребно нарязани.
  • Разбърква се и се оставя така още около 5 минути.Сваля се от огъня, подправя се с пипера и се разбърква.
  • Прехвърля се в правоъгълен съд**  и се оставя да  стегне, първо на стайна температура, а после и в хладилника.


* Зависи от големината на черпака, не трябва да е много рядко, а по-гъстичко.
**Аз използвах продълговата форма от алуминиево фолио, за еднократна употреба, но може и всякакъв друг, какъвто имате или празна и измита кутия от натурален сок. Може и обикновен найлонов плик, като му придадете форма, след като се охлади.


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #39 -: 21 Януари 2010, 21:25:45 »
Супа от воденички

300-400 гр. воденички
3 картофа
2 моркова
2-3 печени пиперки
5 с.л. ориз
50 мл. прясно мляко
1 жълтък
2-3 с.л. олио
1 ч.л. вегета
зеленчуков бульон



 • Почистените и добре измити воденички сваряваме в подсолена вода.
 • Готовите воденички нарязваме на парчета.
 • Обелените картофи и моркови нарязваме на не много едри кубчета.
 • Загряваме олиото и слагаме вътре морковите и дребно нарязаните пиперки.
 • Запържваме за около 2-3 минути и слагаме измития ориз.
 • Разбъркваме и продължаваме да пържим, докато оризът стане стъклен.
 • Добавяме картофите и воденичките, и подправяме с вегетата.
 • Заливаме с 1 -1,5 л. горещ зеленчуков бульон / може и от кубче/.
 • Оставяме супата да се готви на умерен огън, докато се сварят оризът и зеленчуците.
 • Жълтъкът разбиваме с прясното мляко.
 • Сваляме готова супа от огъня и я застройваме с жълтъкът и млякото.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #40 -: 21 Януари 2010, 21:29:12 »
Туршия от зелени домати

4 кг. зелени домати
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
1 гл. чесън
3-4 връзки копър



 • Доматите нарязваме на парчета и наръсваме със солта и захарта.
 • Объркваме ги и ги оставяме да престоят така 2 часа.
 • Приготвяме марината от олиото, оцета и нарязаните чесън и копър.
 • Отцеждаме добре доматите, а отделилата се от тях течност – изхвърляме.
 • Слагаме доматите в маринатата, разбъркваме и ги пълним в буркани.
 • Стерилизираме ги 5 минути.

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #41 -: 23 Януари 2010, 17:27:06 »
Емили, днес приготвих Сметаново пиле "Три". На всички в къщи много се хареса и определено влиза в графа любими. Въпреки че една от подправките си я спестих защото я нямах/сумак/, пак се получи добре. Благодаря ти.
:thankyou:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #42 -: 28 Януари 2010, 18:11:51 »
Еlimm, изглежда чудесно :thumbup:

Радвам се, че Ви е допаднало пиленцето. Благодаря за доверието. :air_kiss:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #43 -: 31 Януари 2010, 14:29:59 »
Картофена салата „Бобс”

600 гр. картофи
1 кренвирш
1 гл. бял воден лук
3 ск. чесън
Олио, оцет и сол



  • Картофите се сваряват в подсолена вода и се оставят да изстинат.
  • Обелват се и се нарязват на парчета.
  • Лукът се нарязва и се претрива със сол.
  • Чесънът се нарязва на ситно, а кренвиршът на колелца.
  • Смесваме картофите с лука, чесъна и кренвирша.
  • Подправяме с олио, оцет и сол на вкус и разбъркваме добре.
  • Оставяме да „почива” 15-тина мин. и да се смесят вкусовете и сервираме.



Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #44 -: 26 Март 2010, 19:22:46 »
Емчеееееееееее ....  :yahoo: :yahoo: :yahoo: , познай какво е  това. .... Нещо много,много ,много любимо. Сега Пепи ще ми завиди.  ;D