Автор Тема: Записки от кухнята на Емили II  (Прочетена 123909 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #105 -: 23 Юли 2012, 16:27:22 »
Танюша, надявам се да ви се е харесало мезето.  :air_kiss:

Прииска ми се да направя за половинката ми дробчета, и понеже не съм много наясно, как точно се правят по селски, реших, че ще е най-добре мойте да са по градски.  :innocent:  :P

Дробчета по градски
 

500 гр. пилешки дробчета
2 големи глави кромид лук
3-4 пиперки
100 гр. доматено пюре
250 мл. изветряла бира
5 с.л. олио
1 ч.л. универсална подправка / вегета/
ронена чубрица



  • В тиган с капак загрявам олиото и слагам едро нарязаните лук и пиперки.
  • Добавям доматеното пюре, разбърквам и слагам капака.
  • Оставям така, на умерен огън, докато си нарежа дробчетата.
  • След това, прибавям и тях в тигана и поръсвам с подправките.
  • Заливам с бирата, разбърквам и оставям да къкри под капак 15-тина минути.
  • Махам капака, разбърквам и оставям да се доготви, докато се сгъсти – още 15-тина минути.

Е, това е,нищо особено!
Да Ви е сладко!

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #106 -: 20 Август 2012, 15:52:32 »
Емили, аз ще трябва да ги направя във вариант "Дробчета-Вилна зона" - много са сочни тези, аплодисменти!

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #107 -: 10 Ноември 2013, 22:00:14 »
iv_deleva, искрено се извинявам, че едва сега ти отговарям...  :innocent:  Благодаря ти, надявам се "Дробчета- Вилна зона" да са Ви харесали.  :air_kiss:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #108 -: 10 Ноември 2013, 22:05:46 »
Ориз с дюли

3 дюли / средно големи/
1 гл. лук
2 моркова
1,5 ч.ч. ориз
3 скилидки чесън
150 гр. домати от консерва
100 мл. олио
Сол, чер пипер и ронена чубрица на вкус


  • Дюлите се измиват, почистват от семенната част и се нарязват на купчета.
  • Лукът и морковите също се почистват и нарязват на дребно, а чесъна се накълцва.
  • Олиото се загрява, слагат се дюлите, зеленчуците и доматите и се задушават около 15 минути.
  • След това се добавя изчистеният и измит ориз, чубрицата и се подправя със сол и пипер.
  • Оставя се да на котлона, докато оризът стане стъклен, като се разбърква да не загори.
  • Прехвърля се в тавичка и се долива гореща вода в пропорция 3:1.
  • Пече се в умерена фурна до готовност.
  • По желание може да се сервира с кисело мляко.

Добър апетит!

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #109 -: 27 Декември 2013, 18:54:04 »
Танюша, надявам се да ви се е харесало мезето.  :air_kiss:
.........
Определено! Беше страхотно, признавам!  :thumbup:
Ти къде бягаш по тъча, ааааааа?

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #110 -: 29 Април 2015, 20:41:35 »
Ех, Танюши, коооолко време мина......То не бе бягане, то не бе търкаляне.... :innocent:

Искрено се радвам, че мезето ви се е понравило! Ще предам на Майстора!  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #111 -: 29 Април 2015, 21:34:09 »
Видях пресен спанак и поради някаква причина се сетих за тази салатка, която ядох преди време в една софийска пицария. Нито помня коя е пицарията, нито как е името на салатата. Ако някой я знае - моля да даде жокер. :smile1:

За кратко или по-дълго ще я именувам

Безименна салата

300 гр. спанак
3-4 ролца от раци/сурими
шепа орехи - около 50 гр.
сирене
магданоз
млечен сос


  • Спанакът се почиства от дръжките, измива се добре със студена вода и се нарязва.
  • Ролцата се нарязват на по-едро.
  • Орехите също се нарязват на не много ситно, че да се усещат парченца.
  • В купа/салатиера слагаме спанакът и се наръсва с орехите.
  • Полива се с лек млечен сос.
  • Всичко се покрива със щедро количество ситно настъргано сирене и нарязан магданоз.
  • Накрая се слагат и ролцата от раци

И това е! Добър апетит!

Млечният ми сос не е нищо особено. В буркан слагам кисело мляко, счукан чесън, сол, лимонов сок и малко олио или зехтин. Затварям капачката и раздрусвам. Понякога слагам и ситно нарязани зеленийки. Бурканът - в хладилника, винаги готов! ;D


GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #112 -: 01 Май 2015, 12:51:15 »
Спанак със сирене си е направо класика, Еми  ;D

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #113 -: 02 Май 2015, 10:42:31 »
Е, ама разбира се, нЕма спор, Дзвер! Ролцата са подправка! ;D :P

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4108
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #114 -: 02 Май 2015, 13:12:37 »
Знам, Еми, знам. Ама тези сурими ролца или скариди-сурими изобщо не ми допадат  :P

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #115 -: 04 Май 2015, 19:48:55 »
Еееее, ама си гоУем Дзвер, 'начи! Веднага ги изхвърли в дън водите тилилейски! ;D .....или ги смени с пиле  :P

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #116 -: 04 Май 2015, 22:15:30 »
Гъби „Горски дар”

500 гр. печурки
2 гл. кромид лук
100 гр. топено сирене
300 гр. кисело мляко
1 скилидка чесън
1 ч.л. вегета
Олио – около 50 мл.
Сол и чер пипер на вкус


  • Почистените гъби нарязваме на по-едри парчета и запържваме в сгорещено олио.
  • Като са почти готови, към тях добавяме нарязаните лук и чесън.
  • Готвим, докато лукът стане стъклен, след което слагаме и нарязаното на парчета топено сирене.
  • Подправяме с вегетата, сол и чер пипер на вкус и разбъркваме добре.
  • Щом сиренето почти се разтопи, изсипваме и разбитото кисело мляко.
  • Разбъркваме добре и оставяме да къкри, докато сосът се сгъсти.

                        *По оригинална рецепта, киселото мляко е 150 гр. и след като се изсипе при гъбите, ястието се готви само още 7-8 минути. Ние обичаме да си топим, затова и удвоих млякото за да се получи повечко сос. И чесън няма, но така е като чета хем през ред, хем по диагонал. В крайна сметка, смея да твърдя, че се получи много вкусно! :innocent:

източник : Татяна Делирадева . Рецептата е надлежно преписана от нейната тетрадка, която тя напълно доброволно ми предостави. ::)
« Последна редакция: 04 Май 2015, 22:22:07 от Emili »