Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 275792 пъти)

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2588
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #15 -: 06 Ноември 2009, 11:20:00 »
Много вкусно :thumbup: :clapping:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #16 -: 06 Ноември 2009, 11:45:47 »
Браво, Ели :air_kiss:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #17 -: 06 Ноември 2009, 18:46:56 »
Повече от прекрасно , Ели  :clapping: :clapping:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #18 -: 14 Ноември 2009, 00:57:02 »
Отново е туршиено време

Печени червени чушки с хрян


Даже вече ги наченахме  :smile1:
Много пикантни Ели, чудесен вкус имат  :thumbup: Никога не бях ползвала  пресен хрян, но много ми хареса. Ъъъъъъ :hmmm: :hmmm: Чесънче добавих, виждаш  :smile1:

Много ти благодаря, мила ми  Ели за чудесната рецепта :air_kiss:


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #19 -: 15 Ноември 2009, 11:59:22 »
Пепи, много се радвам, че сте одобрили туршията от червени чушки с хрян.

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #20 -: 16 Ноември 2009, 21:54:09 »
  Ели , идвам в твоята темичка с благодарности за :

  Солен кекс със сирене и праз

 Беше одобрен подобаващо,като се омете за 10 мин. :thumbup:


        

« Последна редакция: 16 Ноември 2009, 22:07:11 от pep-4o »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #21 -: 21 Ноември 2009, 17:22:06 »
Ели, и в изпълнение на mivis_75, а и в оригиналното твое изпълнение също - Соления кекс със сирене и праз, изглежда страхотно вкусен!  :thumbup:
Ммммм, много обичам праз - ще го спретна в скоро време.....  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #22 -: 21 Ноември 2009, 18:23:45 »
Миме, Танче, благодаря ви.  :air_kiss:

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1368
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #23 -: 23 Ноември 2009, 13:42:17 »
Ели, откога се каня на твоите Червени печени чушки с хрян....е, най-сетне ги направих, но в иенска купа в хладилника, а не в буркани. Много са ароматни и пикантни,  но недостатъка е, че уж купата много голяма, ама нещо бързо свършват, особено довечера ще готвя бобец...с него ще ги довършиме май. Ние много обичаме хрян към супи, а комбинацията с печени чушки е върховна !


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #24 -: 24 Ноември 2009, 08:12:07 »
Марийче, много се радвам, че ти харесват чушките.
Наистина това им е основен недостатък - бързо свършват.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #25 -: 30 Ноември 2009, 11:26:59 »
Орехова торта



Това е рецептата за торта, която се приготвя в моята фамилия за големи празници.
Научила съм я от майка си и леля си, а те от своята майка, моята баба. И при все че има много рецепти за орехови торти, бих искала да Ви предложа варианта, който съм научила от тях.
 
Продукти:

За блата:
8 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици счукани орехи
1 супена лъжица галета
1-2 супени лъжици какао (зависи дали искате по-светъл или по-тъмен блат)
1 супена лъжица ром или коняк
Настъргана кора от лимон

За крема:
6 цели яйца
2 чаши от по 200 гр. захар
250 гр. безсолно масло
3 супени лъжици какао, разтворени в 50 гр. прясно мляко или 100 гр. натурален шоколад, разтопен на водна баня.

За сиропиране:
Сироп, приготвен от 200 мл. вода и сок от портокалово сладко
Ром или коняк

Допълнително за украса и между блатовете:
Крокан с орехи, начукан на едро
Карамелизирани орехи
Портокалови корички от сладко

Приготовление:
Блат:
Белтъците от 8-те яйца се разбиват на плътна пяна с миксер.
Постепенно, продължавайки разбиването с миксер, към тях се прибавя захарта.
След това се добавят 8-те жълтъка. Разбива се добре. Получава се пухкава смес.
Внимателно се добавят счуканите орехи, като вече се разбърква с шпатула.
Добавят се галетата, какаото, лимоновата кора и рома (коняка).
Разбърква се внимателно, за да не спадне сместа.
В откопчаваща се форма за торта, застлана с хартия за печене, се изсипва внимателно сместа за блата. Формата е с диаметър 26 см.
Пече се в предварително нагрята фурна, като температурата първоначално е 175 градуса Целзий, а впоследствие температурата на фурната се намалява до 150 градуса Целзий.
Блатът е изпечен, когато при пробождането му леко с дървена клечка, тя излиза суха.

Крем:
6-те цели яйца с 2-те чаши захар се разбиват с тел на водна баня на котлона.
Кремът е готов, когато придобие гъстота на квасено мляко.
Отделно се разбива 200 гр. масло само с 1 супена лъжица захар на пяна.
Двата крема се смесват с внимателно бъркане.
Важно! Кремовете трябва да са с еднаква температура.
Какаото (без захар) се разтваря с млякото като течен шоколад в съд на  котлона или МВ. Ако се използва черен шоколад, той също трябва да е разтопен на водна баня.
Охладени се добавят към маслено-яйчения крем.

Сглобяване на тортата:
Блатът се разрязва на три платки (може и на две части).
Поставя се долната платка върху поставка за торта.
Сиропира се леко със сиропа и коняка.
Намазва се с част от крема. Посипва се с портокалови корички, нарязани на ситно.
Поставя се втората платка. Процедурата със сиропирането се повтаря. Намазва се с крем и се посипва с едро счукан крокан с орехи.
Ако платките са две се посипват с крокан и портокалови корички едновременно.
Най-отгоре се поставя третата платка с гладката страна отгоре.
Сиропира се. Наръсва се с ром или коняк.
Намаза се с останалия крем, който трябва да е приблизително 1/2 от общото количество.
Кремът се заглажда.
Тортата се украсява с карамелизирани орехи, портокалови корички, черен шоколад,
както Ви подсказва вдъхновението.
Готовата торта престоява 1-2 час на стайна температура за да се поемат ароматите от блатовете. След това се прибира в хладилник. Сервира се охладена, като е най добре да се консумира на другия ден.

Забележки:
Яйцата, които използвах, бяха много големи. Наложи се да добавя още 2 супени лъжици счукани орехи и 1 супена лъжица галета.
Изпекох един блат от 2/3 от сместа, който разрязах на две части и още един от останалата 1/3-та от сместа.
Ако имате тортена форма с по-малък диаметър, това не е проблем. Ще се увеличи малко времето за печене и блатовете ще са по-дебели.
Би могло да се изпекат 3 отделни блата. Това е въпрос на преценка и свободно време.
Аз изпекох блатовете вечерта, а на другия ден приготвих крема и сглобих тортата.
Ако не обичате много сладко, може да намалите малко от захарта в крема и да увеличите количеството на какаото.
Когато тортата ще се консумира от деца, ромът (конякът) се заменя с 1/2 капсула есенция със съответния аромат. Тогава се увеличава водата за сиропиране на 300мл.
Изпълнявала съм тортата, като вместо портокалово сладко съм използвала плодовете и сиропа от сладко от зелени смокини.




ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #26 -: 30 Ноември 2009, 12:18:20 »
Това е НЕЧОВЕШКООО....
 :P

Нямаш никаква милост, нали? Изглежда.... ужасно вкусно!!!!

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #27 -: 30 Ноември 2009, 12:43:42 »
Мммммм, колко изкушаващо........ Сигурна съм и, че е ужасно вкусна.

Поздравления, Ели! :thumbsup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #28 -: 30 Ноември 2009, 13:57:41 »
 :yahoo:
И не ти се досвидя за яйцата ;D

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #29 -: 30 Ноември 2009, 14:18:24 »
Момичета, много се радвам, че сте харесали тортата.
Нещо не съм по украсите, ама този път я докарах (в общи линии).
На практика беше по-красива от това, което се вижда. Той фотографът толкова си може.  ;D
Леле, Весе, не се бях замисляла за броя на яйцата. Употребила съм цели 14 бройки! Още ли смятате, че икономисвам този продукт?!  ::)
« Последна редакция: 30 Ноември 2009, 21:39:31 от elidrag »