Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 275791 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг 

Скъпи приятели,
Радвам се, че сте дошли на гости в моя  кулинарен офис. 
Рецептите,  които Ви предлагам, са любими на моето семейство и  изпитани през годините.
Надявам се, че ще Ви харесат.
Да готвим и проектираме заедно!



 :icon_idea: - рецепта със снимка  :smile1:

Салати
Салата „Капоната” – вариант :icon_idea:
Салата в кошнички от кашкавал/пармезан :icon_idea:
Салата от печени зеленчуци  :icon_idea:
Ямболска салата  :icon_idea:
Салата от печени червени чушки и авокадо  :icon_idea:
Салата от сурово цвекло и моркови  :icon_idea:
Салата "Кумата Катерина"  :icon_idea:
Салата от помело и печено цвекло   :icon_idea:
Салата от броколи и рикота  :icon_idea:
Салата с паста кус-кус (орзо) и риба тон  :icon_idea:

Предястия
Шарено руло с шунка и пастет от сирене   :icon_idea:
Чийзкейк с печени чушки и рикота  :icon_idea:

Супи
Бульон от пиле с галушки :icon_idea:
Крем-супа от стар фасул :icon_idea:
Лятната  пасирана  супа  на  мама :icon_idea:
Пролетна крем-супа по хайдушки :icon_idea:
Супа от зелен фасул и зелени джанки :icon_idea:
Супа от тиквички с извара  :icon_idea:
Супа от тиквички, картофи, левурда и сварени яйца  :icon_idea:
Супа „Харчо” :icon_idea:
Супа от запечен карфиол, праз и гъби  :icon_idea:
Солянка  :icon_idea:
Френска супа с праз и картофи :icon_idea:
Врачанска "блага" чорба с овче месо  :icon_idea:

Ястия без месо
Задушени гъби с гарнитура гъби с ориз :icon_idea:
Канелони със спанак и сос бешамел :icon_idea:
Коприва с яйца и сирене :icon_idea:
Камби, пълнени с ориз и кедрови ядки :icon_idea:
Кюфтета от коприва :icon_idea:
Кюфтета от праз :icon_idea:
Кюфтета от печени червени чушки  :icon_idea:
Пияни бирени картофи :icon_idea:
Пролетни картофи с ориз  :icon_idea:
Тиквички с ориз на фурна :icon_idea:
Шницели от лапад :icon_idea:
Боб с кисело зеле  :icon_idea:

Ястия с месо
Агнешко (ярешко) месо в лозови листа  :icon_idea:
Гулаш  :icon_idea:
Лодки от печени патладжани с кайма :icon_idea:
Мусака с кайма, спанак и гъби  :icon_idea:
Пилешко руло „Бита лисица”  :icon_idea:
Пиле на лютика  :icon_idea:
Пилешки хапки „Валерия”  :icon_idea:
Пълнени чушки с ориз и кайма  :icon_idea:
Пържоли със зеленчуци, задушени в съд с капак  :icon_idea:
Сарми с агнешко месо и лапад
Спагети с кашкавал и кренвирши  :icon_idea:
Яхния по време на гроздобер (Лозарска яхния)  :icon_idea:
Свинско в зелев сок  :icon_idea:
Кюфтета магданозлия  :icon_idea:
Фузили със свинско и патладжани  :icon_idea:

Риба
Риба по созополски  :icon_idea:


Соленки, солени кексове, баници
Квадратчета от пълнозърнесто брашно, семена и зехтин  :icon_idea:
Соленки с кашкавал  :icon_idea:
Соленки от парено тесто  :icon_idea:
Постен средиземноморски солен кейк
  :icon_idea:
Солен кекс със сирене и праз  :icon_idea:
Баничките със зеленчуци на Ели  :icon_idea:
Соленки с 3 вида сирена и корнфлекс  :icon_idea:
Малки козуначни рулца  с паста от маслини  :icon_idea:
Кошнички с праз и сирене :icon_idea:
Кашкавалки  :icon_idea:

Сладки и тарталети
Сладки „Безета”  :icon_idea:
Тарталетки „Сахер”  :icon_idea:
Постни ванилови сладки  :icon_idea:
Немски коледни сладки   :icon_idea:
Хрупкави бисквити за следобедно кафе  :icon_idea:
Мъфини с Nutella  :icon_idea:
Бисквитки с орехи и овесени трици  :icon_idea:
Масленки с жълтък на баба ми Елeна :icon_idea:

Сладкиши, кейкове, десерти
Арменски сладкиш  :icon_idea:
Гараш торта – супер фалшива  :icon_idea:
Кейк с кайсии, орехи и черен шоколад  :icon_idea:
Тарта със сини сливи  :icon_idea:
Тиквен сладкиш   :icon_idea:
Щолен с рикота  :icon_idea:
Ягодов сладкиш  :icon_idea:
Плодово-млечна баница с кайсии :icon_idea:
Крем пита със сини сливи  :icon_idea:           

Торти
Ябълкова торта  :icon_idea:
Орехова торта  :icon_idea: 
Желирана боровинкова торта    :icon_idea:
Торта "Алказар"  :icon_idea:

Други
Дип от авокадо  :icon_idea:
Пастет от козе сирене с кимион  :icon_idea:
Кисели краставички по руска рецепта :icon_idea:
Печени червени чушки с хрян  :icon_idea:
Мармалад от портокали   :icon_idea:
« Последна редакция: 08 Декември 2014, 20:32:06 от elidrag »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #1 -: 12 Октомври 2009, 10:11:17 »


И тъй като сте ми дошли на гости,
черпя Ви с любимите ми сладки.



Искам да благодаря на Пепчо, Диани и Жоро Бордовски, които ме насърчиха и
и ми дадоха съвети, за да направя тази тема.
Благодаря на Йоли, Диани, Мариана Г и Абра, която ме вдъхновяват с техните  кулинарни шедьоври.
Приятели, да Ви е сладко.
« Последна редакция: 27 Май 2011, 18:23:30 от elidrag »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #2 -: 12 Октомври 2009, 13:56:51 »
Ето и първата нова рецепта.
И каква може да бъде, освен

Пълнени чушки с ориз и кайма


  
500 гр. кайма смес
1 кафена чашка ориз
2 големи глави стар лук
2-3 големи домата
2-3 скилидки чесън
1 връзка магданоз
3-4 супени лъжици олио (зехтин)
сол, черен пипер на вкус
приблизително 12 чушки
1 чаша (250 мл.) гореща вода

В купа се омесват с ръка  всички продукти – сурова кайма, ориз, ситно нарязани лук, магданоз и чесън, доматите, обелени и нарязани на малки кубчета, сол, черен пипер.
Всяка чушка се цепва леко в долния край, за да влиза течност при печенето. Пълнят се със сместа. Подреждат се в тавичка, намазана с  част от мазнината. Чушките се поръсват отгоре с останалата мазнина. Заливат се с горещата вода.
Пекат се при температура 200 градуса С в началото, а после се намалява фурната на 150 градуса С. Когато чушките се запекат от едната страна се обръщат.
След достигане на кулинарна готовност, фурната се изключва и се оставя ястието вътре около 10 мин.
По желание се сервират с кисело мляко.

В тази рецепта за пълнени чушки всичко се слага сурово и нищо не се запържва предварително.
« Последна редакция: 15 Ноември 2009, 11:57:52 от elidrag »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #3 -: 12 Октомври 2009, 14:31:08 »
Мила Ели,
радвам се, че най - накрая се реши да си направиш лична темичка.
Пърото ти предложение е класика, и изглежда много изкусително.
Взимам си бисквитка и обещавам да наминавам често  :air_kiss:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #4 -: 12 Октомври 2009, 18:50:09 »
Скъпа Ели, :air_kiss:
Поздравления! :flower:
Едно творческо място, което очаквам отдавна…


Благодаря за милите думи и
тук мога да ти изкажа признателност от цялото семейство,
за
любим наш сладкиш:  

Честита тема
красива, интересна и много вкусна - за теб :air_kiss:! 



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #5 -: 12 Октомври 2009, 19:32:50 »

Пълнени чушки с ориз и кайма



Ели
, виждам, че не изневеряваш на себе си и поставяш ориза на първо място в тази рецепта  :wink1: 

Това е за теб  :air_kiss: :air_kiss:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

МАГdanos

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #6 -: 16 Октомври 2009, 18:32:41 »
Ели, привет! :flower:
за "сефте" от твоята тема си избрах ето тази супа.
Точно така приготвена е  :nyam: Благодаря! :flower:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #7 -: 18 Октомври 2009, 20:50:07 »
Paf, много се радвам, че ти е харесала мамината супа. Аз съм израснала с нея .
Още веднъж ти благодаря за оказаното доверие.
 

МАГdanos

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #8 -: 31 Октомври 2009, 14:31:59 »
Я, пак аз... ::)
Ели, цъфвам пак заради соленките от парено тесто. Освен толумби друго от парено тесто не бях ял...
Страаашни са, залюбвам ги! :laugh: :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Павка, много се радвам, че са ти харесли соленките от парено тесто. Благодаря ти.  :smile1:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #10 -: 01 Ноември 2009, 14:28:45 »
Отново е туршиено време

Печени червени чушки с хрян

Продукти:


За 5 кг червени чушки
Хрян
1 литър винен оцет 6%
1 чаша от 200 мл сол
1/2 чаша от 200 мл захар
Препържено и охладено олио

Приготовление:
Червените чушки се опичат, обелват се и се оставят в наклонен съд,
за да се отцеди сокът им.



Хрянът се настъргва на ситното ренде. Аз го смлях в кухненския робот.
 


От оцет, сол и захар се сварява марината и се охлажда.
Чушките се нареждат в стъклен съд, като върху всеки ред се ръси от настъргания хрян.



Заливат се с охладената марината, като трябва да потънат в нея.



Така приготвените чушки престояват в маринатата на хладно от 12 до 15 часа.
След това се отцеждат от маринатата, без да се маха хряна.
Чушките се подреждат плътно в буркани от компот и се заливат  с препържено и охладено олио.



Туршията не се стерилизира. Съхранява се на хладно.
Преди консумация трябва да престои поне една седмица.


di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #11 -: 04 Ноември 2009, 19:54:21 »
Ели, :air_kiss:
идвам с поредна благодарност  :flower:
за  един от любимите десерти у дома -
фалшив Гараш !

 :thankyou:

Впечатли ме и рецептата за чушки с хрян - много апетитни! :thumbup:



akselita

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 9
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #12 -: 05 Ноември 2009, 16:17:54 »
Ели, благодаря за фалшивата торта гараш!
Аз добавих и малко течен шоколад в смес номер 2 , стана страхотно!  :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #13 -: 05 Ноември 2009, 17:45:25 »
Диди,  akselita , толкова се радвам, че ви харесва този сладкиш.
Обезателно ще пробвам и аз с течен шоколад. Благодаря за идеята.
Другото, което много ми харесва, е идеята на Диди да го превърне в мъфини.
И това ще пробвам задължително.
Благодаря ви, че се доверихте на тази рецепта. 

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #14 -: 06 Ноември 2009, 09:39:05 »
Тарта със сини сливи



Тесто за подложката
150 масло
1 яйце
200 гр. брашно
2-3 супени лъжици захар
Щипка сол
Ванилия

За пълнежа
500 гр. сини сливи
200 гр. захар
100 гр. прясно мляко
Стафиди, накиснати в кафяв ром или коняк

Филирани бадеми за посипване отгоре.

От продуктите за подложката се омесва тесто.
Завива се в свежо фолио и се оставя за около 30 минути в хладилника.
Тестото се разстила във форма за тарта, като се притиска добре към
стените и дъното. Надупчва се с вилица.
Изпича се до бледо розово при температура около 160 градуса С.

В тенджерка се карамелизира захарта. Налива се прясното мляко. Разбърква се, докато се получи сос. 
Почистените от костилките и обелени сини сливи и стафидите се поставят в карамеления сос и се оставят
да поврат малко на тих огън.
Ароматизира се по желание с карамфил или канела.
Ако се използва кафяв ром или коняк, може да не се ароматизира допълнително.
Върху изпечената подложка се разпределя равномерно пълнежа.
Тартата се посипва с филираните бадеми и се запича допълнително до порозовяване.
Украсява се с разбита сметана или се сервира с топка сладолед.



Идеята за карамелизирания сос е взета с малки изменения от блога на Nanita .