Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част  (Прочетена 282095 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #15 -: 22 Ноември 2009, 15:04:28 »
Това руло си е чудна гарнитура  ;D

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #16 -: 22 Ноември 2009, 15:14:34 »
Прекрасни пържоли в зелев лист.  :thumbup: Благодарности и от фамилията.



Жалко, че се получиха малко. Като втаса напълно зелето, ще бъде в по-голямо количество.

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #17 -: 23 Ноември 2009, 17:08:24 »
Жоро,нареждам се веднага след Йоли и Ели с огромни благодарности за пържолки в зелев лист.Много,много вкусни.Дори да не са с кисело зеле /но ние не правим/ и с месца от ребърца,а не с пържолки  -    ПЕРФЕКТНИ И ВКУСНИИИИИ!!! :P :P :P

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #18 -: 23 Ноември 2009, 17:51:59 »
Личи си, че идва времето на свинското  ;D  ... и винското  :drinks:


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #19 -: 23 Ноември 2009, 20:01:30 »
Че пържолките са върха.....аз ли не зная :yahoo:
Но има време и за тях. Тук съм за благодарствени слова за луксозната ти супа топчета от пилешко филе :air_kiss:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #20 -: 03 Декември 2009, 07:11:02 »
Весе, твоите топчета на Кюфтеннца приличат  ;D  радвам се че са ви се усладили.  :air_kiss:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Праз с бешамел
« Отговор #21 -: 03 Декември 2009, 07:14:36 »
                                                Праз с бешамел
                                                    (4 порции)

4 - 5 стръка праз
150 г сирене
400 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л. брашно
4 с.л. зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
1/4 ч.л. смлян черен пипер
сол на вкус



   Праза се нарязва на парчета, дълги 3-4 сантиметра, слага се в тенджера, залива се със студена вода, посолява се на вкус и се сварява до омекване. Изважда се и се изцежда. В намазана със зехтин тавичка се слага половината праз, поръсва се с натрошеното сирене и отгоре се разпределя другата половина праз. Залива се със соса, който се приготвя така: Брашното се запържва в останалия зехтин до златисто, налива се прясното мляко, слага се кубчето бульон и черния пипер и соса се сгъстява с неперекъснато разбъркване 2-3 минути.
След като поизстине малко, се добвят яйцата и се разбива енергично.
  Ястието се запича до златисто кафяво в загрята фурна на 200 градуса. Поднася се топло.

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1679
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #22 -: 06 Декември 2009, 22:17:34 »
И аз да се наредя на опашката с благодарности за пържолите в зелев лист.  :thank_you2:
Много ни харесаха и се зачудих сама на себе си, след като толкова пъти им се канех, защо чак днес ги направих за първи път :slap: Но няма да е за последен.
Жоро, благодаря ти за вкусната рецепта  :air_kiss:

И отново ЧРД, жив и здрав да си.




bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Постни коледни сладки
« Отговор #23 -: 23 Декември 2009, 21:15:14 »
                           Постни коледни сладки

за тестото:
200 мл зехтин
100 мл студена вода
около 2 ч.ч. типово брашно
1 амонячна сода (10г)
щипка сол
1 с.л. течен "Суитли-ултра"
1 флаконче есенция ванилия
настъргана кора от 1 лимон

и още:
около 100 г диабетичен конфитюр
подсладител на прах за поръсване

 


Замесва се маслено тесто от предвидените продукти, завива се с фолио и се оставя да почине един час в хладилника. Разточва се на тънка кора, от която се изрязват фигурки, половината плътни, другата половина с дупка. Пекат се в предварително загрята фурна върху хартия за печене, на 200 градуса до златисто, внимава се да не се препекат. Като изстинат се слепват с конфитюра и се поръсват с подсладител на прах.

Северина

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #24 -: 13 Февруари 2010, 22:29:58 »
Здравейте,
току що открих този форум и по-точно тази ценна откъм рецепти тема. Все още не съм изпробвала нито една от тях - разбираемо е, но съм поразена от факта, колко разнообразна всъщност може да бъде една "диабетична  кухня"! Поздравления Жоро!  :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Крем карамел
« Отговор #25 -: 14 Март 2010, 19:06:31 »
                                            Крем карамел                                         
                                                           (7 порции)

за крема:
800 мл прясно мляко
5 яйца
1 с.л. подсладител "Суитли-ултра"
2 праха вснилия
за карамела:
7 ч.л. фруктоза

   В 7 формички за крем карамел  се разпределя фрукозата - по 1 ч.л. във формичка. Всяка формичка се слага на силен огън, докато фруктозата карамелизира, после се оставят да изстинат. Всички продукти за крема се разбиват с миксер и сместа се разпределя по формичките. Поставят се в тавичка, налива се вода до половин височина и се слагат във фурната. Пекат се на 120 градуса около 100 минути. Кремовете се охлаждат в хладилник за няколко часа. Поднасят се, като се обръщат в чинийки.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #26 -: 14 Март 2010, 22:06:29 »
Казах ти го ....  :thumbup: :thumbup: :thumbup:  .... цар си !!!  Само ти можеш да измислиш как да карамелизираш фруктоза. Шапка ти свалям и наистина ти се възхищавам и радвам ....     :air_kiss: :air_kiss: :air_kiss:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #27 -: 14 Март 2010, 22:24:00 »
Страхотно  :clapping: :clapping: захарта отдавна съм заместила с подсладител, но сега и карамела ще правя така :flower: :flower:
Гений си, Жоре, спор няма  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #28 -: 15 Март 2010, 13:19:16 »
 :clapping: :clapping: :clapping:, Жоро!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #29 -: 22 Март 2010, 10:29:34 »
Йоли,Пепа,Валя, благодаря ви девойки за хвалбите  :air_kiss:, нали знаете, човек трябва да е жив дявол, за да си хапне сладко без захар  :innocent: