Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - III  (Прочетена 383692 пъти)

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #285 -: 04 Февруари 2011, 20:49:17 »
Здравей Петрина днес правих чудесните мъфини с киви и кокос много ми харесаха, толкова са мекички и как ухаят ммммм.......
Но да знаеш май си пропуснала да пишеш в рецептата за захарта, аз я открих в блога ти , ако искаш си я добави. :smile1:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #286 -: 07 Февруари 2011, 20:04:53 »
Aura много апетитно изглежда и много се радвам, че се е харсал.

elimm чудесни са станали, взимам си една  :smile1:

t_ilieva   Сърдечно Благодаря!





petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #287 -: 08 Февруари 2011, 20:48:05 »
Тирамису кексчета




1- 1 / 4 чаени чаши брашно
3 / 4 чаена лъжичка бакпулвер
1 / чаена лъжица сол
1 / 4 чаена чаша прясно мляко
1 чаена лъжица ванилия
4 супени лъжици или 56,5гр. масло, със стайна температура, нарязано на парчета
3 яйца + 3 жълтъка, със стайна температура
1чаена чаша захар
какао на прах, за поръсване



Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете хартиените чашки в чашките в тавата.

Пресейте брашното, заедно с бакпулвера и солта.

Стоплете млякото прибавете ванилията и маслото,  разбъркайте докато се разстопи за 15 минути. С електрически миксер на средна скорост, разбийте заедно яйцата, жълтъците и захарта. Сложите съда на водна баня и с миксера бъркате докато захарта се стопи и сместа стане топла, около 6 минути. Махнете купата от огъня.

С електрически миксер на висока скорост, разбъркайте докато сместа стане пухкава, бледо жълта.

Леко и внимателно на три пъти прибавете брашно в яйчената смес.

Разделете тестото равномерно в чашките, запълнете ¾ всяка чашка Печете около 20 минути или докато куполчетата леко позлатеят .

Преместете върху решетка и изчакайте да се охладят.



За напояването на кексчето:

1 / 3 чаена чаша прясно сварено кафе плюс 1 супена лъжица нес кафе
30 мл. марсала
1 / 4 чаена чаша захар
 

Разбъркайте заедно кафето, марсалата и захарта, докато захарта се разтвори напълно. Оставете да изстине.

С четка натопоена със сиропа кафе-марсала напоете върховете(куполчетата) на кексчетата равномерно; повторете , докато почти всичкият сироп се използва. Оставете кексчетата да поемеат течността за 30 минути.



За Глазурата:

1 чаена чаша сладкарска сметана
225 грама маскарпоне, със стайна температура
1 / 2 чаена чаша пудра захар

С електрически миксер на средна скорост разбийте сметаната, докато се втвърди. В друга купа разбийте заедно  маскарпонето и пудрата захар докато сместа стане гладка. Внимателно включета сметаната в маскарпонето, докато сместа стане гладка изцяло. Използвайте я незабавно.

Шприцовайте глазурата върху кексчетата и поръсете отгоре с какао.

В рецептата са 18 но при мене са 15 бр.

източник: адаптирана по Martha Stewart Cupcakes





petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #288 -: 13 Февруари 2011, 20:45:36 »
Lemon Meringue Кексчета



1-1/2 чаена чаша брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сол
2 яйца
1/2 чаена чаша масло(113гр.) масло
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжица ванилия
кората на 1 лимон + 2 супени лъжици пресен лимонов сок
1/2 чаена чаша кисело мляко
 

 

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете в чашките на тавата хартиените формички .

Смесете заедно  брашното, бакпулвера и солта.
С електрически миксер на средно-висока скорост разбийте  масло, и захар, докато придобият  блед и пухкав вид.

 Добавете яйцата, едно по едно, разбивайте , докато всяко от тях се обедини в сместа. Прибавете  ванилия.

Добавете брашнената  смес на   три части, редуващи се с две допълнения на киселото мляко  и лимоновият сок .
Разделете тестото равномерно между чашките като запълвате ¾ от тях.  

Печете, около 25 минути или окато куполчета станат отгоре златисти Извадете и преместете върху решетка за да се охладят.



за лимоновият  крем - Curd::

125 мл. пресен лимонов сок
100гр. масло
1 яйце
3 жълтъка
1/2 чаена чаша захар
  

Загрейте  лимоновият  сок и маслото в малка тенджера- касерола,  и оставете да къкри, докато маслото се разтопи. Отдръпнете от огъня и добавете  захарта, яйцето и жълтъците и разбъркайте, намалете огъне и продължете да готвите на много слаб огън за да не се пресекат жълтъците,  като разбърквате   непрекъснато, докато сместа стане гъста и лъскава. Изсипете в купичка и оставете да се охлади на стайна температура , покрийте отгоре с найлоново фолио и приберете в хладилника за да стегне.






за глазурата:

3 белтъка
1/2 чаена чаша  пудра захар
Разбийте белтъците и постепенно добавете захарта  на части докато сместа стане твърда. Поставете в поша за шприцоване.  

Изрежете малка дупка върху куполчета на всяко кексче и запълнете със 2 супени лъжици от лимоновия крем. Шприцовайте отгоре със белтъчната глазура и запечете на грила на фурната за 60-90 сек. или до златисто.

« Последна редакция: 15 Февруари 2011, 21:21:11 от petrina »

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #289 -: 14 Февруари 2011, 10:43:35 »
Кексчетата са страхотни,но колко е захарта в лимоновото кремче? ;D
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

peps

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 189
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #290 -: 18 Февруари 2011, 17:30:04 »
Здравей, Petrina! Искам да те поздравя за страхотните рецепти.
Имам един въпрос за "Печени Doughnuts" - може ли да се напълнят с крем или сладко след изпичане? Ти пробвала ли си така? Исками се да направя понички, но да не се пържат и твоята рецепта е идеална. Ще се радвам, ако ми отговориш. Благодаря ти предварително. И още веднъж поздрави за страхотните рецепти!  :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #291 -: 18 Февруари 2011, 19:05:12 »
Не не съм пробвала да ги пълня, но трябва да кажа че стават страхотни, и си ги хапнахме и без пълнеж :smile1:.
Пиши за резултата ако ги напълниш.  :thumbup:
Поздрави!
Лати   :smile1:

peps

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 189
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #292 -: 19 Февруари 2011, 10:28:53 »
Добро утро, Лати!
Снощи направих поничките, обаче нещо май не се справих много добре. НАправих половин доза, но поеха повече брашно, може би нещо съм объркала. Изпекоха се добре, но ми станаха малко сбити, т.е. не са много пухкави. Кажи къде бъркам. Иначе на вкус се получиха страхотни с приятен аромат. Половината овалях в захар, а другите намазах с сладко от ягоди (не ги напълних, защото нямъше как - нали ти казах, че бяха малко сбити). Доволна съм от резултата, но трябва да се осъваршенствам повече. Ето и една снимка, от която личи колко още имам да се уча, за да достигна твойте резултати.
Желая ти хубав ден и благодаря за рецептата.  :air_kiss:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #293 -: 19 Февруари 2011, 16:09:21 »
Рeps  чашата ми е 240мл. а маслото в рецептата идва 25гр.,
........ако искаш ми пиши и на лични

И трябва да отбележа че изглеждат страшно добре  :thumbup:

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #294 -: 05 Март 2011, 15:14:50 »
Петрина, не знам за кой пореден път приготвям мъфините с бял шоколад. Невероятни са! Дори на 02 март приготвих няколко дози за една благотворителна кауза за деца от дом за сираци. Децата бяха много доволни. Много сполучлива рецепта, още веднъж благодаря!  :smile1::flower:

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #295 -: 19 Март 2011, 17:12:05 »
Петрина пак съм ти на гости този път с невероятния шоколадов сладкиш с тиква. Страхотен е!  :thumbup:

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #296 -: 27 Март 2011, 10:31:14 »
Ето пак съм ти на гости с пенкек с мед много се харесаха на домочадието в къщи  :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #297 -: 27 Март 2011, 22:13:25 »
Mила ми Elimm ,
Сърдечно ти Благодаря за избора на рецептите,  :thank_you2:
Страхотни са и мъфините с бял шоколад, и страхотния, ама наистина страхотен е този шоколадов-тиквен сладкиш  :thumbup: и сърдечно благодаря за пенкейкса с мед ,
 Искрено те прегръщам  :flower:

Извинявам се че не съм писала от доста време но уви пак съм на курс,  :smile1: поне още 2 месеца ще  отсъствам,


t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #298 -: 30 Март 2011, 10:58:37 »
Петрина пак съм ти на гости този път с невероятния шоколадов сладкиш с тиква. Страхотен е!  :thumbup:
ППВД!  :thumbup:

ilona21

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 63
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #299 -: 04 Април 2011, 08:41:13 »
Направих Кекса със сушени смокини ,по твоя рецепта, само добавих и сушени кайсии :yahoo:  Супер вкусноооо! Имахме гости и ме питаха дали е плодова пита, защото на такова им прилича и им беше много вкусно. Благодаря за рецептата! :thumbup: