Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - III  (Прочетена 383692 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #165 -: 05 Април 2010, 09:16:38 »
Hot Cross Buns





12бр.



310мл. топло прясно мляко
60 грама пудра захар
16 грама суха мая
600 грама обикновено брашно, пресято
1 чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица бахар
1 / 2 чаена лъжица индийско орехче
60 гр масло, меко
1 - 1/2 чаена  чаша стафиди
2 яйца





За да завършване:
60 грама брашно
60мл. вода
2 супени лъжици кайсиев конфитюр, затопля се в тиган на слаб огън да се втечни/или 2 суп.лъжици мед+1 суп.лъжица вода се затопля в микровълновата/




1. В купа, смесваме заедно на захарта, млякото и маята, раззбъркваме докато захарта се разтвори. Оставете да поседии за 10 минути или докато стане пенеста.
2. Смесете брашното, солта и подправките в голяма купа. С пръстите, разтривайте масло в брашното до като сместа стане и ронлива. Разбърква се и стафидите / стафиди, яйце и пенлива смес от маята, докато се обединят.
3. На леко набрашенна повърхност, замесете хлябното тестото за около 5 минути, докато сместа стане гладка и еластична. Леко намаслете голяма чиста купа, поставете тестото в нея и го обрнете, така че и и горната част да е намаслена. Покритието в найлоново фолио и оставете на топло, без течение място в продължение на 45 минути или докато тестото се удвои по размер.
4. Когато е готово, маахнете найлоновото фолио и ударе с юмрук за определяне на готовността на тестото. Замесете забързо докато стане гладко и разделете на 12 топчета
5. Поставете питите в намазанена 20 х 30 см тава за печене, покрийте с найлоново фолио и се оставя в топло да втаса за 15 -30 минути. Загрейте фурната до 200 ° C.
6. Смесете заедно брашно и вода до гладка паста. С шприц офомете отгоре кръст, като започнете първата линия от единия край на тавата минавате върху всяа топка до другия край/ по дължина и ширина/ Печете при температура 200 ° С в продължение на 10 минути, намалете топлина до 180 ° C печете за още 15 минути. Кифлички са готови, когато звучат кухо, когато потупате отгоре/може да покрийте с фоло ао много бързо прегорят отгоре/.
7. С четка намажете отгоре с затопленият кайсиев конфитюр или с мед.
източник:citrusandcandy
Aз използвах жива мая и замесих тестото в машина за хляб
« Последна редакция: 05 Април 2010, 13:39:46 от petrina »

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #166 -: 05 Април 2010, 10:43:45 »
petrina , много ми хареса рецептата за Брауниз, само не разбрах : разбиват се яйцата със захарта, прибавят се внимателно към разстопеният шоколад и после пише  "Разбъркайте захарта и яйца на средно висока скорост за около 3 минути, или докато удвои обема си. " - т.е. първо се разбиват яйцата със захарта, прибавят се към шоколада и после пак се разбиват докато удвоят обема си?Или се уточнява как точно да се разбъркат захарта и яйцата, преди да се прибавят към шоколада?

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #167 -: 05 Април 2010, 11:02:09 »
ох ...........сори..

След като се смесят  яйцата+захарта се разбъркват   за 3 мин/или 5 мни./. и се принавят към шоколада, като можеш вместо  с миксер да ги разбъркаш с шпатула.

Извинявай ....

« Последна редакция: 05 Април 2010, 11:22:23 от petrina »

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 585
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #168 -: 05 Април 2010, 15:40:04 »
petrina , благодаря за разяснението, ще си направя брауниз при първа възможност  :smile1:.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #169 -: 07 Май 2010, 14:56:48 »
Лимонени квадрати




За подложката:
3 / 4 чаена чаша масло, студено и нарязано на кубчета
2чаени чаши брашно
1 / 4  чаена чаша кафява захар
1 / 4 чаена чаша захар
1/4 чаена лъжица сол

за плънката:
4 големи яйца
2 жълтъка
2 чаени чаши захар
1 / 3 чаена чаша брашно, пресято
кората на един лимон
1 чаена чаша лимонов сок (около 5 лимона)
Пудра захар за поръсете отгоре

Загрейте фурната до 180 градуса.
Подгответе си една тава 19x23 тава, намаслете или застелете с пекарска хартия. В купа смесете захарта, кафявата захар, брашно, сол и масло с миксера разбъркайте докато тестото започне да се събира - ще се получи ронлива и суха смес. Разнесете сместа в тавата и с натискане я заравнете. Печете около 18- 25 минути до златисто кафяво.
Намаляване на топлина до 160 градуса.
Докато подложката се пече, разбийте яйца и жълтъците в друга купа купа. Прибавете захар и брашно, бъркайте докато сместа стане гладка. Добави лимонови кори и лимоновият сок като бавно разбърквате.
Когато кора се изпече, извадете от фурната и изсипете отгоре лимоновия пълнеж и върнете към фурната.
Пече се за около 30 минути или докато по краищата хване лека кафеникава коричка.
Охлажда се за около 30 минути и след това се пребара в хладилник  за около най-малко 2 часа. Ако използвате хартия я отстранете, нарежете на квадратчета и се поръсете с пудра захар. Нарежете на 24 квадратчета. Може да се съхранява в хладилник.

източник: homeiswheretheholmansar
« Последна редакция: 07 Май 2010, 15:11:55 от petrina »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #170 -: 08 Май 2010, 09:34:39 »
Petrina идвам с благодарности за Пиле с горчица и естрагон. Много ароматно и вкусно ястие  :thumbup:. Аз пропуснах гъбите, защото нямах, но пак се получи. Благодаря за рецептата  :air_kiss:.
Ето и снимковия материал, макар и не с добро качество  ;D

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #171 -: 08 Май 2010, 15:21:40 »
rainbow много се радвам че пилето с естрагон е получило удобрение  :smile1:


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #172 -: 09 Май 2010, 14:16:12 »
Глазирани моркови с балсамико



3-4 големи моркова, обелете и нарежете
1 - 1/2 супени лъжици смлян джинджифил
1 - 1 / 2 чаена чаши зеленчуков бульон
3 скилидки чесън, пресовани
1 / 4 чаена чаша мед
3 супени лъжици кафява захар
3 супени лъжици масло
2 или 3 супени лъжици балсамов оцет
няколко капки сос Табаско.
Сол и пипер на вкус


Поставете всички съставки в голям тиган и да доведе до кипене. Покрийте тиган и след това намалете огъня и оставете бавно да къкри, като се разбърква от време на време в продължение на 15 до 20 минути. Махнете капака оставете да къкри, като се разбърква често/хубаво е да се тества вкуса на соса за да се прецени дали има нужда да се корегира/, докато сосът се редуцира до гъст сироп и морковите като се набодят с вилица са меки. Сервирайте веднага.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #173 -: 09 Май 2010, 15:02:23 »
Ябълков крамбъл



4 средни ябълки
1 супена лъжица меко масло/за намазване на купичките
1 чаена лъжица канела
2 - 3 супени лъжици кафява захар/по ваш избор/
2 супени лъжици портокалов сок
1/4 чаена чаша мед


за крамбъла:
80гр. студено масло нарежете на кубченца
100гр. брашно
80гр фини овесени ядки
2-3 супена лъжици кафява захар



Загрейте фурната на 180гр. Намаслете купичките.
Обелете ябълките и ги нарежете на кубченца. Поставете ги е купа като към тях добавите канелата, портокаловият сок, кафявата захарта и меда. Смесете съставките.
Разпределе те сместа в купичките.
В кухненския робот поставете съставките за крамбъла. И смесете до образуване на ронлива смес./тази процедура може и да я направите с ръцете като втриете маслото до образуването на трохичките.
Печете за 30-40мин. или докато крамбъла придобие златист загар.
Сервирайте с топка ванилов сладолед.

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #174 -: 20 Май 2010, 13:03:27 »
petrina, влюбих се в глазираните моркови с балсамико!  :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #175 -: 10 Юни 2010, 19:53:43 »
Мъфини с розмарин и шоколад



2 яйца/малки/
1 чаена чаша олио
 3 / 4 чаена чаша прясно мляко
 1 чаена лъжица ванилия екстракт
1 чаена  чашазахар
1  – 1 / 2 чаена лъжица  бакпулвер
1/2 чаена лъжица сол
 1 -1 / 2 супени лъжици пресен розмарин много ситно нарязан
2 чаени чаши  плюс 4 супени лъжици брашно
100гр.  горчиво- сладък шоколад нарязан на ситни парчета



Загрейте фурната до 180 ° и си подгответе 15 чашки .

Разбийте  яйцата с олиото, мляко, ванилия и розмарин, докато добре  се смесят. Добавете захарта, бакпулвера и солта , смесете. Добави брашното и леко разбъркайте само да се обединят съставките, прибавете и шоколада . Разпределете готовата смес в чашките,  сложете във фурната. Пече се за 25-30 минути или докато не забодете клечка и не я изкарате суха.Извадете  и охладете.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #176 -: 11 Юни 2010, 09:41:56 »


Кексчета с цветни /захарни /причици

1-1/4 чаена чаши брашно 
1-1/2 чаена лъжица бакпулвер 
1/4  чаена лъжица  сол
3 / 4 чаша захар
6 супени лъжици масло,  със стайна температура
1  яйце + 1 белтък,  със стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
1 / 2 чаена чаша прясно мляко
2 супени лъжици цветни захарни пръчици
 

За ваниловият крем

 2 пакета по 125гр  масло 
4-6 чаени  чаши пудра захар
1 / 4 чаена чаша прясно мляко
1 чаена лъжица ванилия
боя за сладки
 

Загрейте фурната до 180гр.
Намаслете чашките или сложете хартиено чашки в чашките на тавата. В голяма купа, пресейте брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте. В друга купа с миксер разбъркайте , захарта и масло, докато се съчетаят добре, за 2-3 минути. Добави яйцето и яйчен ият белтък, едно по едно, побеждавайки да разбърквате на  ниска скорост.

След това се добавете ванилия. Постепенно добавете брашното  в сместа на трипъти , редувайте с млякото, като разбърквате с шпатула.
Запълнете чашките с 2/3 от сместа. Печете за  за около 17-20 минути или докато забодете клечка за зъби и не излезне  чиста. Изважда се от тавата  и  охладете  напълно върху решетка за охлаждане преди да сложите глазурата.

За глазурата:
Разбийте маслото за  около 2-3 минути, докато стане кремаво. Добавят се  3 чаши  пудра захар, мляко и ванилия, отново смесваме . Добавете още пудрата захар, докато не постигнете  желаната консистенция.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #177 -: 11 Юни 2010, 10:11:26 »
Петрина, много са ти хубави и тези мъфини. Отдавна се каня да те питам - с какъв накрайник на поша правиш тези декорации отгоре на кексчетата?

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #178 -: 11 Юни 2010, 11:50:10 »
поша  ми  не е от еднократните, тази декорация съм я правила без  допълнителен накрайник, просто с пласмасовата част на поша/ на която се слага по принцип накрайник/




имам и  такива...

« Последна редакция: 11 Юни 2010, 11:51:46 от petrina »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #179 -: 11 Юни 2010, 16:44:01 »
Petrina, a откъде си купила този пош? По магазините виждам само някакви с пластмасови накрайници, евтини, но не много качествени.  :hmmm: