Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - III  (Прочетена 378776 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #90 -: 15 Ноември 2009, 15:13:51 »
Aроматно пилешко с домати и червено вино



6-8 пилешки бутчета/малки или само горната част на бутчето/
400 грама нарязани домати или консервирани домати
75мл. червено вино
2 - 3  големи скилидки чесън, тънко нарязан
1 стар лук, нарежете
2 клончета от розмарин
2 клончета от мащерка
2 супени лъжици горчица
2 - 3 супени лъжици зехтин


В голям дълбок тиган, затоплете 2 супени лъжици от зехтина, запечете всяко бутче, извадете бутчета а и поставете в купа.
В същия тиган, прибавете останалото зехтинаи запържваме чесън, лук, розмарин и мащерка за 2 минути. Прибавете горчица и разбъркайте.
Добавете доматите и червеното вино, довежда се до кипене.
Добавете пилето, покрийте тигана и гответе в продължение на 20 - 30 минути на слаб огън или докато пилето е готово. Може да се наложи да се удължи времето за готвене в зависимост от размера на пилешки бутчета. Подправете с черен пипер.
Аз не добавих сол т.к. консервианите доматибяха солени, но вие тествайте на вкус ястието. и добавете подправки, ако е необходимо.
Сервирайте с вкусна салата и пълнозърнест хляб.
« Последна редакция: 10 Януари 2010, 13:23:18 от petrina »

baiacheva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #91 -: 15 Ноември 2009, 15:37:31 »
Здравей Petrina вчера равих Тиквен-Мраморен кекс на външен вид е същия като твоя а на вкус е супер, всички бяха очаровани от него, но малко ми се рони при рязане, правих го два пъти и двата пъти стана така. Аз ли бъркам някъде?

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #92 -: 15 Ноември 2009, 16:20:56 »
baiacheva не би трябвало да се рони, може би го печеш повечко и става по сух... а всъщност  е  мекичък.... печенето зависи и от фурната, вентилатора...
ако искаш ми пиши на лични и ми опиши точно всичко...
« Последна редакция: 17 Ноември 2009, 12:56:55 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16157
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #93 -: 17 Ноември 2009, 12:56:45 »
Брауниз с лют червен пипер
========

ще го пробвам аз, ама тъй като заради лютото има вероятност да си го ям сама  ;D кажи каква е големината на формата, в която печеш?
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #94 -: 17 Ноември 2009, 13:31:44 »
 :smile1: Пепи ще се радвам ако ти хареса..
размера е 19 х 23см.
ако нямаш използвай алуминиево-твърдо фолио което го оформяш /прегъваш/ като малка тавичка и го слагаш в друга тава.
Надявам се да съм обяснила добре :smile1: 

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Какво ще готвим от 16.11 ....
« Отговор #95 -: 18 Ноември 2009, 11:56:45 »


Рибни филета с пресен босилек и орехи

4 рибни филета
3 суп.лъжици майонеза
2 суп.лъжици кисело мляко
2 суп.лъжица Пармезан
1 скилидка чесън, пресовайте
1 суп.лъжица пресен босилек или 1 ч.лъжица сух босилек
сол и черен пипер
1/4 ч.чаша натрошени орехи

Загрявам фурната.
Поставяме рибните филета в леко намазнена тавички, овкусяваме със сол и черен пипер.
С купичка смесваме майонезата, киселото мляко, Пармезана, босилека , и чесъна.
Намажете филетата със сместа Посипете отгоре със ореховите ядки. Печете го готовност.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:39:01 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #96 -: 18 Ноември 2009, 13:54:20 »


Шоколадови сладки с кокос

1 - 1 / 4 чаена чаша брашно
1 / 2 чаена лъжица сода
1 / 4 ч.л. сол
1 / 2 чаена чаша масло/113гр./
1 / 2 чаена чаша кафява захар
1 / 2 чаена чаша захар
4 супени лъжици какао
1 яйце
1 / 2 ч.л. ванилов екстракт
1 - 1 / 3 чаена чаша кокосови стърготини
пудра захар, за овалване




Смесва ме брашното, содата и солта.
Разбиваме заедно масло, кафява и бяла захар.
Добавяме яйцето, ванилия и какаото и се разбърква добре. Добавете брашното, сместа ще стане гъста така че използвайте ръцете си да смесите съставките.
Добавете кокосовите стърготини. Може да пригответе сместа вечерта да приберете в хладилника /може за 3 часа или една нощ/.
Загрейте фурната на 180гр.
Оформете топчета с ръцете и oвъргаляйте в пудра захар. И поставете върху тава застлана с пекарска хартия.
Печете за 25мин., може като ги извадите допълнително да ги поръсите с пудра захар.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:40:03 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #97 -: 21 Ноември 2009, 14:59:27 »


Ароматно пиле с маслини

9-10 парчета от пиле (бедрата, краката, крила)
една глава лук
3 супени лъжици масло
2 супени лъжици зехтин
500гр.консервирани домати
1 / 2 чаена чаша Бренди/Brandy
2/3 ч.чаша нарязани маслини
4 супени лъжици каперси
2 чаши вода
1 кубче пилешки бульон
1 / 4 чаша прясен магданоз, босилек, естрагон и градински чай

Подправяме пилешкото със сол и пипер. В голяма дълбок тиган загряваме зехтин и масло. Слагаме лука и задушаваме за бързо. Добавяме парчета пилешко и запичаме от всички страни. Добавяме доматите, разбърква се и се готви за около 10 минути. Добавя се Брендито - оставя се да се изпари. Добавя се маслините, водара, нартошете кубчето пилешки бульон, каперси подправките. Сложете капака и оставете да къкри. Готви се за около 45 минути, докато пилето е готово. Пет минути преди ястието да е напълно готово добавете още пресни подправки.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 14:29:07 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #98 -: 21 Ноември 2009, 15:50:07 »


Лимонови шприцовани сладки

110 гр масло, със стайна температура
90 гр захар
3 жълтъка
1 / 4 ч.л. масло лимон
кората от 1 лимон
180 гр брашно
2 грама сол

Разбиваме маслото, захарта, прибавяме лимоновата кора лимоновия сок, смесваме добре. Добавете жълтъците, разбърквайте. Добавете брашното и солта отново разбърквайте.

Сложете тестото в сладкарски пош или шпирц,на сладкарския пош сложете накрайник звезда. Щприцовайте розички върхи тава застлана с пекарска хартия.
Пече се в загрята фурна на 180гр. за около 12 минути или докато леко придобият лек-златен цвят.



Лимонов крем
75 грама белтъка
150 грама захар
225 гр масло, стайна температура
кора на 2 лимона
1 / 2 ч.л. лимонав сок
Сок от 1 лимон

Разбийте белтъците и захарта с електрически миксер. Поставете купата в друга купа на водна баня. С телена бъркалка разбийте белтъците и захарта, докато захарта се разтопи и белтъците станат бели и светли.

Премахнете купата от топлината и се поставя в купата на електрическия миксер.

Разбийте доккато крема се втвърди.
Добавете една супена лъжица масло, разбийте/постепено добавяйте маслото/. Добавя се сок, масло и лимонова кора. Продължете да разбивате докато съставките се обединят добре.
Намажете сладките и слепете. 12-14бр.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:41:41 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #99 -: 21 Ноември 2009, 16:14:56 »
Кексчета с дюля



1 дюля/а
1 ч.чаша царевично брашно
1-1/3 ч.чаша брашно
2 ч.лъжици бакпулвер
1/2 ч.лъжица сол
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша кисело мляко
1 яйце
1 ч.лъжица ванилия
1/4 ч.лъжица индийско орехче
1/3 ч.чаша масло или маргарин



Нарежете дюлята на малко кубчета, поставете я в малка касерола с малко вода, задушете докато плода омекне.

Поставете кубчетата дюла в купата на пасатора и пасирайте. Запълнете с  пюрето 2/3ч.чаша.

Смесете  в купа брашното, царевичното брашно, бакпулвера и солата.

В друга купа смесете маслото и захарта, прибавете яйцето, ванилията и индийското орехче.

Сипете половината брашно прибавете част от киселото мляко и пюрето. Смесете добре.

И прибавете останалото брашно. Смесете добре.

Печете в предварително загрята фурна на 180гр. за 18-20мин


 :flower: Благодаря на Абра за подробното разяснение за захарния фондан тук
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:42:46 от petrina »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #100 -: 27 Ноември 2009, 18:31:12 »
 :hi:  Петрина приготвих твоите вкусни картофи с чесън и горчица. Стахотни са и са идеални за гарнитура на риба.
Ето и снимка  :yahoo:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #101 -: 27 Ноември 2009, 21:42:02 »
Петрина, всякакви вкусни мъфини имаш, но тези с дюлите са невероятни  :thumbup:.Ще ги опитам с удоволствие!

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #102 -: 28 Ноември 2009, 13:31:35 »
elimm удоволствие е за мене  :clapping: :flower:

 :thumbup:  greyeve надявам се да ги удобриш



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #103 -: 29 Ноември 2009, 17:38:32 »


Баница с  булгур и спанак

1 пакет кори аз използвах "Одрински"
2/3 ч.чаша булгур
150-200гр. сирене
150мл. готварска сметана + още 60 мл./ аз използвах готварска сметана т.к. имах отворена кутия, но вие може да замените с прясно мляко/
50мл. прясно мляко
около 250-300гр. предварително бланширан спанак
4яйца
олио за намазване на корите
2 - 3 суп.лъжици свинска мас или маргарин



Загрейте фурната на 180гр. Намаслете тавата.
Сварете булгура.
В купа поставете булгура, натрошеното сирене, нарязаният спанак, 60 мнл. готварска сметана и 2 яйца.
Вземете един лист от готовите кори, намажете, сипете по 1 препълнена суп.лъжица от плънката, навийте на охлювче и поставете в тавата, започнете да навивате от центъра.
След като свършат всички кори, ако имате останала плънка я използвайте за заливката.
Подгответе си заливката разбийте 2-те яйца прибавете готварската сметана и прясното мляко. Излейте заливката върху корите, разклатете тавата за да се разнесе заливката на всякъде. Поставете отгоре парченца свинска мас или маргарин.
Печете до готовността на баницата около 35-40 мин.

« Последна редакция: 12 Декември 2009, 17:19:46 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2335
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #104 -: 29 Ноември 2009, 17:48:22 »
Джинджифилови - Коледни кексчета



1/2 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша мед
1 яйце
5 суп.лъжици масло, меко/72гр./
1-2/3 ч.чаша брашно
1 суплъжица какао
1- 1/4 ч.лъжица джинджифил
1ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица каранфил
1/2 ч.лъжица индийско орехче
1/4 ч.лъжица сол
1- 1/4 ч.лъжица сода
1/2 ч.чаша прясно мляко, горещо
конфитюр или сладко, от ягоди, сливи или боровинки



Загряваме фурната на 180гр. Подготвяме си 12 формички за мъфини

Смесваме брашното солта, содата, какаото и подправките.

Отделно смесете захарта и  маслото, прибавете към тях меда и яйцето.

Прибавете сухите съставки съм течните, обединете добре и сипете във формичкте като не препълвате.

Печете за 20 мин. или до готовноста на мъфините.

Издълбайте отгоре кексчето, запълнете с любимото ви сладко, преди да сложите отгоре капачето отрежете връхчето/конуса/
Намажете всяко кескче с маслена глазура-примерно:

•1 – 2  ч.чаша пудра захар
•1-2 суп.лъжици прясно мляко
•2суп.лъжици масло
•1 ч.лъжица ванилия
Използвайте захарен фондан за покритието. Разточето захарното тесто и предварително изрежете кръгче с приблезтелният диаметър на купола на кексчето и покрийте отгоре.
С четка намокрете захарният фондан по крайщата  и потопете в купичка с кристална захар.



« Последна редакция: 29 Ноември 2009, 18:05:42 от petrina »