Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - III  (Прочетена 380997 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #75 -: 25 Октомври 2009, 17:50:37 »
Ябълкова тарта



140гр. брашно

55гр. масло или маргарин, нарязани на парченца
шипка сол
1/4 ч.чаша студена вода
1/4 ч.лъжица суха мая



В купа смесете брашното, маята и солта.
Добавете маслото, и с пръсти започнете да мачкате докато се маслото се покрие с брашното.
Сипете на тънка струя по малко водата, постепенно докато се получи необходима те мекото и еластичност.
Ако е необходимо добавете още брашно или вода.
Покрийте и пребирете в хладилника за 45 мин. или може да съхранявате до 1 седмица.



3 големи ябълки
200мл. сладкарска сметана
8 гр. ванилова захар
100гр. захар
3 яйца
1/2 ч.лъжица царевично нишесте
1 сп.лъжица захар, за поръсване
1ч.лъжица канела, за поръсване



Загрейте фурната на 200гр.
Смесете захарта, ваниловата захар, нишестето и прибавете едно по едно яйцата, разбъркайте. Прибавете и сметаната.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на набрашнена повърхност , като по време на разточване то го обръщате от едната страна, посипвате с брашно и разточвате, после пак обръщате и така до желаната големина за покриване на формата.
Разстиламе тестото в на маслената форма. С пръсти го разстиламе и притеснете по ръбовете. Изрежете излишното тестото по карайщата.
Подредете ябълките като започните от вънка на вътре.
Поръсете отгоре с 1 суп.лъжица захар и 1 ч.лъжица канела.
Заливаме отгоре с яйчената смес.
Печем за 30-40 мин или докато отгоре захарта не се камелизира.
източник:bonvivant
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:44:49 от petrina »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1297
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #76 -: 27 Октомври 2009, 21:57:58 »
Здравей Petrina Тази седмица съм се отдала изцяло на твоите рецепти и не съжалявям. Страхотни предложения. Искам да ти благодаря че ги споделяш с нас. Мъжете в къщи много харесаха маринованите пилешки гърди с майонеза и стафиди, а картофите с чесън и горчица ни станаха любими. Много вкусни и лесни за приготвяне. Правих също така рулцата с тиква и канела и банановия чийзкейк.  :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #77 -: 29 Октомври 2009, 19:48:05 »
Боже rainbow , ако знаеш как ме зарадва, и ме изненада, не очаквах щяла седмица да се вихриш с мой рецепти,
Благодаря ти от все сърце за гласуваното доверие!



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #78 -: 01 Ноември 2009, 17:14:37 »
Ябълков сладкиш - Apple Coffe cake




2- 1/2 ч.чаша брашно
2-1/4 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.лъжица сол


2 големи ябълки
2 суп.лъжици портокалов сок
1 ч.лъжица канела
1/2 ч.лъжица индийско орехче
1 суп.лъжица кафява захар

225гр. крема сирене
2 яйца
1/3 ч.чаша прясно мляко
125 гр. меко масло
бадемова есенция
1 - 1/2 ч.чаша захар


85гр. масло, нарежете на кубченца
1/2 ч.чаша кафява захар
1 ч.лъжица канела
1/2 ч.чаша бадеми /може да замените с орехи/



В купа сипете брашното,/ от отмерените 2 -1/2 ч.чаши извадете 3/4 ч.чаша брашно и сложете в отделна купа/ прибавете бакпулвера и солта.
В купата в която сте заделили 3/4 ч.чаша от брашното, прибавете кафявата захар, 1 ч.лъжица канела, бадемите/ореховите ядки и маслото,  с ръце започнете да втривате, доката се образуват трохи. Оставете на страни.
Обелете ябълките, нарежете на малки кубчета, сложете ги в купа, прибавете портокаловия сок, канелата захарта и индийското орехче.
В друга купа разбийте крема сиренето, маслото и захарта. Прибавете бадемовата есенция
Прибавете брашнената смес, смесете добре.
Прибавете ябълките, смесете
Намаслете си формата сипете половината от сместа, поръсете отгоре с трохите, като покриете на всякъде. Отгоре равномерно нанесете останалата смес.
Покрийте отгоре с останалите трохи.
Печете в загряла фурна на 180гр. за 60-70 мин или до готовността като проверявате с клечка.
Извадете и охладете.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:45:58 от petrina »

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #79 -: 03 Ноември 2009, 20:31:05 »
Здравей, Петрина! Тук съм да ти благодаря за Шоколадови мъфини с кокосов пълнеж. Аз ги намазах отгоре с разтопен шоколад с малко масло, а в изварата за пълнежа сложих жълтък вместо белтък, за да оползотворя цялото яйце. Много вкусни!
(извинявай само за качеството на снимката, но на изкуствена светлина толкова успях)

« Последна редакция: 04 Ноември 2009, 10:08:34 от petty »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #80 -: 07 Ноември 2009, 10:23:49 »
aaa... petty   снимките са добри, а и най- важното е вкуса им, за мене е истинско удоволствие, че са били удобрени
 :smile1:




 

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #81 -: 08 Ноември 2009, 16:56:18 »
Крем супа с карфиол и праз лук

4 средни стебла праз лук
2 малки глави карфиол
1 ч.чаша бланширан спанак
2-1/2 ч.чаши вода
1 кубче зеленчуков бульон
1/2 или 2/3 ч.чаша готварска сметана
2 големи скилидки чесън
1 суп.лъжица пресен копър
1 суп.лъжица масло
сол
черен пипер
индийско орехче
1 ч.чаша фета сирене.





Загрейте в дълбок тиган 1 суп.лъжица масло - задушете праза и нарязаните скилидки чесън.Прибавете розичките карфиол, сипете водата и стрийте 1 кубче зеленчуков бульон.

Сложете капака и оставете да къкри за 20-30 мин. Махнете от огъня, сложете спанака, и подправките, пасирайте, ако има нужда прибавете още сметана.

Сервирайте топла поръсена отгоре с фета сирене.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:46:58 от petrina »

6estja

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 695
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #82 -: 10 Ноември 2009, 18:49:18 »
Здравей, Петрина! Идвам с огромни благодарности за канелено ябълковия сладкиш по тази рецепта: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2256.msg49433.html#msg49433 Вече не помня за кой път го приготвям. Мъжът ми направо се влюби в него, а той е голям каприз и трудно му се угажда, особено за сладкото. Сега ме е страх да сменя рецептата.  ;D Това е за теб:

Снимчица на последния сладкиш:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #83 -: 10 Ноември 2009, 20:44:35 »
 :flower: 6estja скрено се радвам, че сладкишчето пресъства на вашата трапеза....
Благодаря за избора и доверието.




....а ето го и на нашата трапеза


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #84 -: 13 Ноември 2009, 16:13:50 »
Солени мъфини с царевично брашно



1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша царевично брашно
1 чаена чаша кисело мляко
3 / 4 чаша кубчета пушена шунка или бекон
1/2 чаша настърган кашкавал
1 кисела краставица
1/2 ч.чаша натрошено сирене
1 супена лъжица  захар
1 / 4 чаша  олио
1 чаена лъжичка сода
1 чаена лъжичка  бакпулвер
1 / 2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
1/4  чаена лъжица подправка зеленчукова VEGETA
1 яйце

Загрейте  фурната до 190гр.. Намазнете 10 формички. В празните чашки сипете по -малко вода.

В купа, смесете  заедно  царевичното брашно, брашното, бакпулвера, содата и захарта.

Разбийте  яйцето,киселото мляко и олиото, докато се съчетаят добре.

Прибавете   шунката,кашкавала, киселата краставичка и сиренето.

Разпределете равномерно в 10 формички, печете за 15 минути или до златисто кафяво. Охладете и извадете от чашките.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #85 -: 14 Ноември 2009, 14:27:16 »
Патладжанена-крем супа



2 големи патладжана, нарязани на кубчета
един дафинов лист
300мл. доматен сос или консервирани домати
1 лава червен лук, нарязан
1 / 2 чаена лъжица кимион
50мл. олио
3 скилидки чесън, пресовайте
700-750мл. вода
1 и 1/4 кубче зеленчуков бульон
1 чаена лъжица мед
1/2 ч.чаша гъсто кисело мляко,
1 пресен лук, нарязан
2 супени лъжици нартошени орехови ядки
Сол и прясно смалян черен пипер .
магданоз

Подгответе си зеленчиците, нарежете .
Загрейте голям тиган с малко олио и запържете леко червения лук и чесъна махаме ги от тигана, прибавете на части патладжана и запържете, докато предобие карамелен цвят. .
Прехвърлете карамелизираните патладжани и лука в голяма тенджера и добавете доматен сос или консервираните нарязани домати, подправките - кимиона, сол на вкус, меда, дафиновия лист и зеленчуковия бульон. Оставете супата да къкри в продължение на 25 - 30 минути на слаб огън.
Използвайте бляндер за да пасирате супата, до гладкост, ако е гъста прибавете постепено киселото мляко до желаната гъстото от вас.Тествайте на вкус, прибавете още сол или кимион.... , ако е необходимо.
Сервирайте с кисело мялко и поръсени орехови ядки и нарязан магданоз.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:47:45 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #86 -: 14 Ноември 2009, 14:48:04 »
Зелени яйца



1 супена лъжица зехтин
3 скилитки чесън
4-5 коренчета спанак
половин стрък праз лук, смелете на ситно в кухненския процесор
4 - 5 яйца
2 супена лъжица готварска сметана или прясно мляко
1 / 4 чаена лъжичка сол
прясно смлян черен пипер
Сирене фета или козе


Загрейте в дълбок тиган мазнината, прибавете праз лука и нарязаня на ситно чесън и задушете за 2 мин.
В блендер/ процесора смесете , листата спанак, яйца, мляко и солта, разбърква се, докато се смеси.
Поставете яйцата в тигана при праз лука, гответе за 3 до 6 минути или докато яйцата са готови, като се разбърква често. Подправете с черен пипер.. Сервирайте с нартошено сирене и припечена филийка хляб. 2 порции.
« Последна редакция: 14 Ноември 2009, 14:50:56 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #87 -: 14 Ноември 2009, 16:50:03 »


Хляб със стафиди и канела

1-3/4 ч.чаша брашно, може и повечко
3 чаени .лъжици захар + 1ч.лъжица за разстварянето на маята
3/4 ч.лъжица сол
1 яйце
14 гр. свинска мас / може да се замени с масло, правих го 2 пъти и с мас и с масло
12 гр. прясна мая
1/4 ч.чаша кисело мляко
1/4 ч.чаша топла вода +2 суп.лъжици за разтварянето на маята
3/4 ч.чаша канела

1 суп.лъжица канела
1/4 ч.чаша захар



Може да използвате машината си за хляб и за заместите тестото.При месенето проветете дали има нужда от досипване на още брашно/сипвайте постепенно и изчаквайте да видите дали ще се поеме/при мене още 1-1/2 супена лъжица /, стафидите ги сложете след първото замесване,/след 6-8 мин./

Ако нямате машина за хляб: :-)


Смесете заедно брашно, захар, сол, мая и канелата в голяма купа Добавете яйцето, свинска мас, киселото мляко и вода. Разбъркайте заедно с дървена лъжица докато съставките се съберат и оформят на топка. Добавете още брашно или вода, ако тестото изглежда твърде лепкаво или прекалено сухо.
Набрашнете и повърхността на коята ще месите, сложете тестото и започнете месенето. Тестото трябва да е меко и гъвкаво, но не и лепкаво. Добавете брашното, докато месите, ако е необходимо, за да се постигне тази текстура. Замесете на ръка за около 10 минути. Прибавете стафидите и омесете с ръка, за да се разпределят равномерно.
Леко си намаслете голяма купа и преместете тестото в купата. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си за около 1-2 часа, или докато тестото удвои обема си.
От тестото оформете тестото правоъгълник не много голям. Поръсете щедро със сместа от канела и захар. След това навийте на руло от към късата страна и поставете в намаслен и набрашнен съд, завийте страничните крайща. Покрийте с найлоново фолио или кърпа и оставете да втаса отново за 30-60 мин. Докато не удвои почти двойно размера си .
Загрейте фурната до 180гр.. Печем хляба в продължение на 20 - 30 минути.
Охладете и извадете от формата.
Разтопете малко масло около 1 супена лъжица намажете отгоре хляба и поръсете с захар.
Охладете за най-малко 1 час преди да нарежете и сервирате.
източник:imafoodblog
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:48:47 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #88 -: 14 Ноември 2009, 16:58:10 »
ето тестото в казанчето втасало тук


а този с по-препечената коричка е с масло, направих грешка че го навих от към дългата страна....... е изяде се  :smile1: тук



за на не ви прегори отгоре понеже реотаните са много близо до повърхността на хляба, покрийте с фолио. тук


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #89 -: 15 Ноември 2009, 10:58:17 »
Брауниз с лют червен пипер




100 гр тъмен шоколад (70% какао )
120 гр масло
1 ч.чаша кафява захар
? чаена лъжица бакпулвер
4 яйца
3 супени лъжици мед
1 ч.л. екстракт ванилия
? ч.чаша брашно
? чаена лъжица сол
1 ч.л. лют червен пипер
100 грама нарязани орехи
10 фурми, нарежете на парченца
3 супени лъжици кисело мляко

Разтопете маслото и шоколада в микровълновата.
Разбъркайте шоколадовата смес и добавете захарта. С телена бъркалка прибавете яйцата едно по едно и разбийте. Добавете ванилията, меда и кисело мляко. Прибавете фурмите..
В друга купа, комбинирайте брашното, солта, бакпулвера, лют червен пипер. Прибавете към мократа смес. Прибавете и орехите.
Излейте сместа в тава която сте покрили с пекарска хартия. Печете във фурната на 180C в продължение на 30-40 минути. Проверете дали сладкиша е готов като пробвате с клечка, ако излиза чиста значи сладкиша е готов.
Извадете и охладете напълно преди да разрежете.
източник:veggiedelish.com
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:50:22 от petrina »