Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - III  (Прочетена 381121 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #60 -: 10 Октомври 2009, 21:42:14 »
Телешко по марокански



около 0,300-0,400 кг. телешко месо нарязано на кубчета

за марината:
1/4 ч.чаша зехтин
кукума
червен лют пипер
канела
2 скилидки чесън
лимонов сок
сол
черен пипер


Поставете месото в марината за едно денонощие.


за готвене:
2 средни глави лук
2 скилидки чесън
1 суп.лъжица доматено пюре
щипка кимион
щипка канела
щипка куркума
4 средни домата
1 ч.лъжица червен пипер
1 ч.лъжица кориандър
1 ч.лъжица джинджифил
8 бр. сушени кайсии
1/2 ч.чаша доматено пюре
брашно

Натопете кайсиите в гореща вода.
През това време в дълбок тиган с капак загрейте малко зехтин овъргалайте месото в брашното, запечатайте телешкото, извадете и поставете в съд с капак.
В тигана прибавете лука и чесъна леко задушете, прибавете месото и доматената смес/настържете доматите, прибавете доматеното пюре, и подправките/. Нарежете кайсиите на ситно и прибавете към другите съставки в тигана. Варете за няколко минути.
Загрейте фурната на 180гр. Прехвърлете сместа в огнеупорен съд с капак, ако има нужда от още течност сипете 1 ч.чаша доматено пюре разредена с вода, до толкова, че да покрие месото.
Гответе за около 1 час , поверявайте месото.
Поднесете с ориз или кус-кус.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:51:19 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #61 -: 11 Октомври 2009, 15:14:31 »
Печен карфиол



около 0.500кг карфиол, нарежете на розички
10 перилни лукчета, обелете и нарежете на едро
1-2 ч.лъжици кориандър
1-2 ч.лъжици червен пипер
2-4 суп.лъжици зехтин
сол
черен пипер
пресен магданоз



Загрейте фурната на 190гр.
В купа смесете зехтина, кориандъра, червения пипер, сол и черен пипер на вкус.
Поставете розичките карфиол и разбъркайте.
Поставете в широка съд за печене , така че да ви е удобно да разбърквате от време на време докато печете.
Печете за 25 мин или докато карфиола омекне / трябва да е леко хрупкав/ или леко да покафинее.
Извадете и поръсете отгоре с пресен магданоз и сервирайте още топъл.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:53:29 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #62 -: 11 Октомври 2009, 15:27:25 »
Ризото с тиква    


2 суп.лъжици олио
1-1/2 ч.чаша ориз
около 250 гр. настъргана тиква
1 средна глава лук
2 големи скилидки чесън
1/2 ч.чаша бяло сухо вино
4-6 ч.чаши вода
2 кубчета пилешки бульон
1/2 - 2/3 ч.чаша настърган Пармезан
1/4 ч.чаша магданоз
4 суп.лъжици масло



В блендера, нарежете лука и чесъна на ситно.
Загрейте дълбок тиган сложете лука и чесъна, задушете за няколко минути, без да прегаря.
Прибавете настърганата тиква. задушете докато тиквата омекне.
Прибавете ориза и оставете да придобие стъклен вид преди да сипйте виното.
Прибавете 2 ч.чаши вода и 1 кубче бульон, оставете за 5 мни да поври добавете постепенно и още вода и другото кубче бульон/като стриете между пръстите/, гответе докато ориза и тиквата станат готови.
Махнете от огъня, прибавете нарязания в блендера магданоз, пармезана и 4 суп.лъжици масло.
Сервирайте веднага.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:54:20 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #63 -: 12 Октомври 2009, 15:03:37 »
Тиквен-Мраморен кекс 



2 ч.чаши брашно
3/4 ч.лъжица сода
1/4 ч.лъжица сол
1 яйце
3/4 ч.чаша тиквено пюре
1 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша кисело мляко
1/4 ч.чаша меко масло
1 ч.лъжица ванилия
100гр. шоколад/ 50-70 % какао/



Загряваме фурната на 180гр. Подготвяме си форма за кекса , намасляваме и набрашнява ме.
Смесваме брашното, содата и солта.
Отделно смесваме маслото и захарта, прибавяме яйцето, разбиваме прибавяме ванилията.
Прибавете и пюрето от тиква, смесете добре. Прибавете половината от брашняната смес и киселото мляко а после и останалата половина.
Сипете 2/3 от тестото в коксовата форма.
Разтопете в микровълновата начупения шоколад/ на HIGHT за 1 мин./
Прибавете шоколада към останалото тесто, смесете добре.
Изсипете върху оранжевото тесто и с нож направете мраморен ефект/ аз от бързане забравих да развъртя ножа :-)/
Печете за 40-50 мни. или до готовност, като проверявате с клечка ако я изкарате суха значи кекса е готов.
« Последна редакция: 17 Октомври 2009, 21:44:21 от petrina »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #64 -: 13 Октомври 2009, 18:21:16 »
Петрина, много ме заинтригува с печения карфиол и ризотото с тиква!  :smile1:
Хвърлила съм им око и ще ги направя в скоро време.  :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #65 -: 13 Октомври 2009, 18:51:40 »
t_ilieva :smile1: пробвай ........  на нас ни хареса много  , беше точно по вкуса ни

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #66 -: 17 Октомври 2009, 16:54:23 »
Шоколадов-тиквен брауниз  



3/4 ч.чаша разтопено масло
1 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша брашно
1 ч.лъжица ванилия
1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица сол
1/3 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.чаша какао
2 яйца


за тиквената смес:
170гр. крема сирене
1 яйце
1/2 ч.чаша захар
2 суп.лъжици брашно, препълнени
1/2 ч.чаша пюрирана тиква
1 ч.лъжица ванилия
щипка канела



Подгответе си форма с размери 20х20см. Загрейте фурната на 180гр.

Смесете брашното, канелата, солта, бакпулвера, какаото.
Отделно разбийте маслото, захарта, ванилията, прибавете едно по едно яйцата. Прибавете сухите съставки.
Излейте сместа в подготвена та тавичка, като си оставите 2-3 суп.лъжици от сместа.
Смесете съставките за крема-тиквената смес. Разбийте хубаво съставките за тиквената смес.
Излейте отгоре върху шоколадова та смес, разнесете хубаво отгоре, сложете 2 суп.лъжици който сте се заделили, и с нож направете мраморен ефект.
Печете за 30 мин или докато не забийте клечка и не я изкарате суха.
Охладете напълно преди да нарежете на квадратчета.
« Последна редакция: 23 Октомври 2009, 19:19:32 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #67 -: 17 Октомври 2009, 17:33:22 »


Тиквени бисквити с шоколадов чипс



2 - 1/4 ч.чаша брашно
1/2 ч.лъжица канела
1 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.лъжица сода
1/2 ч.лъжица сол
1 ч.чаша захар
3/4 ч.чаша пюрирана тиква
1 яйце
1/2 ч.чаша масло или маргарин, меки
1 ч.лъжица ванилия
1 ч.чаша орехови ядки
1- 1/2 ч.чаша шоколадов чипс/ или натрошете на ситно шоколад/



Загряваме фурната на 180гр.
Смесваме брашното, канелата, содата, солта, бакпулвера.
Отделно разбиваме маргарина и захарта, прибавяме яйцето, ванилията и тиквеното пюре.
Смесваме двете смеси, разбъркайте до поемането на брашното. Прибавяме орехите и шоколада, разбъркайте.
Сипвайте върху леко намаслена пекарска хартия по 1 суп.лъжица от сместа и печете за 10-15 мин. или до готовност.
« Последна редакция: 17 Октомври 2009, 21:35:40 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #68 -: 18 Октомври 2009, 16:20:48 »


Пикантно пиле с зеленчуци

2 пилешки бутчета/ махнете кожичките/ или друго пилешко месо
1 голяма глава лук
4 скилидки чесън
1 морков
2 зелени чушки
3 червени чушки
4 средни домата
1 малък патладжан
1/4 ч.чаша бяло вино
2 суп.лъжици доматено пюре
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 ч.лъжица червен пипер
1/4 -1/3 ч.лъжица лют червен пипер или 1 малка люта чушка
вода
1/4 ч.чаша зехтин


Загрейте в дълбок тикан 2 суп.лъжици олио, запържете бутчетата докато месото смени цвета си. Извадете и оставете на страни.
В същата мазнина/ако има нужда сложете още мазнина/ сложете нарязания лук и чесъна, задушете.
Добавете виното и нарязания морков, задушете за 4-5 мин, прибавете нарязаните чушки, домати и патладжана. Прибавете доматеното пюре. Оставете за няколко минути, прибавете пилето и сипете вода така че да покрие зеленчуците, зехтина, червения пипер, сол, черен пипер. Оставете да къкри  до готовността на месото.
10 мин преди да го махнете от огъня подправете с лют червен пипер или сложете 1 цяла малка чушка.
Поднесете с нарязан пресен магданоз и ориз.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #69 -: 18 Октомври 2009, 16:39:52 »


Пълнени питки


за 2бр.

1/2 ч.чаша топла вода
мая прясна 8 гр.
1 суп.лъжица захар
1/2 ч.лъжица сол
1 яйце
50-60 гр. разтопена мас/ свинска мазнина/ + 3 суп.лъжици олио
брашно , около- 3 ч.чаши, може и повече, ....



за плънката:
1 яйце
сирене
кашкавал


Разтваряме маята в малко топла вода с 1/2 от захарта. Оставете на страни да шупне.
Смесете брашното със солта прибавете водата и мята, мазнината и яйцето замесете меко еластично тесто. което да не лепне по пръстите. Ако е необходимо при месенето добавете още брашно.
Оставете да удвои обена си за 1-2 часа.
Ако имате машина за хляб използвайте програмата ТЕСТО за омесване на тестото, плюс втасването.
От вече втасалото тесто оформете 2 питки, поставете върху застлана с пекарска хартия тава, и с юмрук вдълбайте.
Оставете за 10-15 мин.
Натрошете малко сирене, настържете кашкавал, аз сложих и един триъгълник топено сирене.
Разбийте едно яйце, намажете питките. Сложете останалото яйце при плънката и разбъркайте.
Запълнете всяка питка като си помагате с пръсти да разширите отвора. Поръсете обилно отгоре със сусам.
Печете в загряла фурна на 180 до готовността им 20-25 мин.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:55:30 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #70 -: 18 Октомври 2009, 21:35:16 »
Tквени-канелени рулца  





1 пакетче суха мая/11гр./

1/2 ч.чаша пюрирана тиква
3 - 1/4 ч.чаши брашно
1/4 ч.чаша топла вода
1/2 ч.чаша мляко
1/2 ч.чаша разтопено масло
2 суп.лъжици захар
1 - 1/4 ч.лъжица сол
1 ч.лъжица канела


за канелената смес:


3/4 ч.чаша кафява захар
2 суп.лъжици канела
1/4 ч.чаша разтопено масло


за глазурата:


1 ч.чаша пудра захар
1 суп.лъжица масло
2-3 суп.лъжици прясно мляко



Разтворете маята в топлата вода, оставете за 5 мин.
В купа сипете брашното, прибавете тиквеното пюре и останалите съставки плюс маята.
Смесете съставките, тестото ще бъде още лепкаво.
Набрашнете си плота, извадете тестото и омесете до получаване на гладко и еластично тесто.
Поставете тестото в и покрийте отгоре, оставете да удвой обема си за 1 час.
На набрашнена повърхност разточете тестото на правоъгълник, намажете с разтопеното масло и поръсете обилно с канелената смес.
Навийте на стегнато руло и нарежете на филийки по 2 см.
Поставете в тава застлана с пекарска хартя, като оставите между тях разстояние 1,5 - 2 см.
Оставете за 30 мин да удвоят обема си и печете в загряла фурна на 180 за 18-20 мин.
Извадете и охладете.
През това време си пригответе глазурата, в тигана загрейте маслото, пудрата захар и прибавете 2-3 суп.лъжици прясно мляко в зависимост от желаната гъстота на глазурата.
« Последна редакция: 03 Ноември 2010, 09:08:48 от petrina »

segovia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #71 -: 23 Октомври 2009, 18:53:38 »
Колко е захарта в шоколадовия блаТ

3/4 ч.чаша разтопено масло
1/2 ч.чаша брашно
1 ч.лъжица ванилия
1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица сол
1/3 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.чаша какао
2 яйца

за тиквената смес:
170гр. крема сирене
1 яйце
1/2 ч.чаша захар
2 суп.лъжици брашно, препълнени
1/2 ч.чаша пюрирана тиква
1 ч.лъжица ванилия
щипка канела



Подгответе си форма с размери 20х20см. Загрейте фурната на 180гр.

Смесете брашното, канелата, солта, бакпулвера, какаото.
Отделно разбийте маслото, захарта, ванилията, прибавете едно по едно яйцата. Прибавете сухите съставки.
Излейте сместа в подготвена та тавичка, като си оставите 2-3 суп.лъжици от сместа.
Смесете съставките за крема-тиквената смес. Разбийте хубаво съставките за тиквената смес.
Излейте отгоре върху шоколадова та смес, разнесете хубаво отгоре, сложете 2 суп.лъжици който сте се заделили, и с нож направете мраморен ефект.
Печете за 30 мин или докато не забийте клечка и не я изкарате суха.
Охладете напълно преди да нарежете на квадратчета.
[/quote]

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #72 -: 23 Октомври 2009, 19:20:42 »
segovia   - 1 ч.чаша захар

segovia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #73 -: 23 Октомври 2009, 21:43:01 »
Благодаря за бързия отговор сладкишчето е одобрено от семейството.  ::)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #74 -: 25 Октомври 2009, 16:47:56 »
Питки със сирене и спанак



18 гр. прясна мая
2 суп.лъжици захар
1 ч.лъжица сол
4 ч.чаши брашно
1 ч.чаша мляко със стана температура
1 суп.лъжица оцет
1/4 ч.чаша хладка вода
1/4 ч.чаша зехтин
200гр. спанак/ бланширайте предварително - сложете го във вряща посолена вода за 5-10 мин. извадете, сложете в гевгир и охладете под течаща студена вода. Нарежете спанака./
250 гр. сирене/намачкайте с вилица
1 яйце за намазване



Разтваряме маята в част от хладката вода и захарта, оставяме да шупне за 5-10 мин.
В казанчето на машината поставяме останалите съставки/ първо течните после брашното, пресято с солта, направете кладенче и включете на програма ТЕСТО.
Загрейте фурната на 200гр. подгответе си тавата, застелете с пекарска хартия.
Взимаме с намазнени ръце едно топче слагаме в него 1ч.лъжици от плънката и завиваме ,
Поставяме върху пекарската хартия. Оставете за 15мин. на топло, намажете отгоре с разбитото яйце и сложете да печете за 15-20мин. или до готовността им.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 18:57:21 от petrina »