Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - III  (Прочетена 380997 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #120 -: 12 Декември 2009, 18:12:50 »


Пълнени чушки с ориз, тиквички и праз поднесени с  доматен сос

5-6 чушки
1 голяма или 2 малки тиквички
2/3 ч.чаша ориз
1 стрък праз
1 стрък копър
2 стръкчета магданоз
2 стръкчета пресен риган/или 1 ч.лъжица сух
3-4 супени лъжици зехтин
1 кубче зеленчуков или гъбен бульон
300мл. вода


Тиквичките се обелват, нарежете на малки кубчета или настържете - след това запържете за 3-4 мин. в предварително сгорещения зехтин, но нека си останат леко хрупкави.
Използвайте процесор / или нарежете праза на ситно, прибавя се в тигана и се пържи около минута две.
Добавете ориза в тигана към другите продукти и се запържва за 3-4 мин. Налива се 150 мл. вода и се оставя да къкри на тих огън, докато ориза я поеме. Поръсва се със стрития бульон и отново се сипва още 150ми. вода.
След като ориза поеме течността се добавя нарязания на много ситно копър, магданоз и ригана/използвайте кухненски процесор/чопър/.Оттеглете от котлона.
Отрежете капачето на чушките, почистете от семките и запълнете чушките със сместа сложете капачето отгоре и поставете в дълбока тавата/тенджера.
Сложете в тавата вода като водата да е до средата на чушките, капнете върху чушките малко олио и печете в загряла фурна на 200гр. за 35-40мин. или до готовността на чушките. Може да покриете отгоре с алуминиево фолио и 10 -15 мин.преди да извадите чушките да махните фолиото за да се запечат отгоре.

за доматения сос:


4 домата
1-2 суп.лъжици зехтин
2 скилидки чесън
2 стръка магданоз, нарязана на ситно
2-3 щипки сух босилек
сол на вкус


Бланширайте доматите в посолена вряла вода, обелете и нарежете на кубчета или пасирайте.
В дълбок загрейте мазнината, нарязания за ситно чесън- запържете добавете доматения сок и бъркайте за около 10-20 мин докато соса се сгъсти.Подправете с магданоз, босилек и сол, разбъркайте и махнете от огъня.
Поднесете чушките залети с доматения сос.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #121 -: 13 Декември 2009, 14:46:33 »


Кекс с райска ябълка - II вариянт


1ч.чаша пюре от райска ябълка
1 ч.лъжица сода
1 ч.лъжица бакпулвер
2 ч.чаши брашно
1 ч.лъжица канела
1/2 ч.лъжица индийско орехче
3/4 ч.чаша масло
1 ч.чаша захар
1 яйце
1/2 ч.чаша кисело мляко
1 ч.лъжица портокалова кора
1/2 ч.чаша орехи

Загряваме фурната на 180гр. подготвяме си формата за кекса/намасляваме, набрашняваме/ -22см.
Смесваме брашното, содата, брашното, канелата, индийското орехче.
Разбиваме маслото със захарта до пухкава смес, прибавяме яйцето, пюрето от райска ябълка. Прибавете половината от брашнената смес после киселото мляко, после останалата половина от брашното, прибавете и портокаловата кора. смесете добре и излейте сместа в подготвената форма. Печем за 35-40 мин или до готовност като проверяваме кекса с клечка, ако я извадим суха значи кекса е готов. Охладете за 10 мин. преди да го извадите от формата. Поръсете с пудра захар.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #122 -: 13 Декември 2009, 19:52:28 »


Гръцко ризото

зехтин и малка бучка масло
1 праз, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, ситно накълцани
1 голям настърган морков
500 грама доматен сос или консервирани домати
2 чаши вода
1 кубче пилешки бульон
1 - 1/4 чаши ориз Арборио /или дългозърнест/
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица червено вино или оцет
шепа ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус

Леко запържваме праза, чесън и моркови в малко зехтин и масло, докато станат прозрачни.
Добавете доматите и покрийе , готви се за около 15 минути или докато сосът започне да се сгъстява .
Добавете останалите съставки с изключение на ориза и доведете до кипене.
Прибавете ориза, разбърква се добре и намалете топлината.
Похлупете съда и оставете да къкри на слаб огън за 15 минути или докато оризът абсорбира водата, но не трябва да се усвои всичката течност.
Прибавете малко масло, разбъркайте, сервирайте с прясна нарязан магданоз и гъсто кисело мяко.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #123 -: 14 Декември 2009, 15:23:45 »
Пилешки къри хапки в сметана



Пилешки гърди
1 чаша заквасена сметана /или гъсто кисело мляко
един палец джинджифил, нарежете на кубчета
4 скилидки чесън, пресовайте
2 средни глави лук (1-та ще я нарежим на едро )
2 средни домати, нарязани на кубчета
1 чаена лъжица куркума
2 чаена лъжица на Гарам масала (смес от подправки)
2 чаена лъжица кориандър
1 чаена лъжица кимион
1 супена лъжица чили на прах(лют червен пипер)
малко черен пипер (по желание)
1 супена лъжица сол
На 4 супени лъжици олио
малко вода за да се смесят подправите


В кухненския блендер/чопър/ сложете лука и го нарежете на ситно. След като сте готови с лука, сложете джинджифил и чесън може да добавите малко вода ако е много гъсто за да  направите работата на робота по-лесно.
Предварително нарежете на малки кубчета пилешко. След като сте готови  с пилето, добавя се 1 чаша заквасена сметана /или гъсто кисело мляко/, щипка сол, 2 Супени лъжици от готовата паста от чесън + джинджифил и лука, разбъркайте добре с ръцете си. Поставете марината настрана, докато приготвим сос.
Нарежте домати на кубчета
Сложете масло в добре загрят тиган, добавя се нарязания на едро лук и се разбърква. Запържваме докато лука пожълтее или стане прозрачен. Добавете остатъка от пастата - чесън + джинджифил + лука (около 2 супени лъжици) и разбъркваме за около 5 минути на умерен огън
В същото време, си подготвяме сместа от подправките. В чаена чаша сипваме 4-5 супени лъжици вода. Добавяме куркумата, Гарам масала, кимион, кориандър, лют червен пипер и сол. Смесва се всичко добре и се изсипва върху лук, разбъркваме  докато лука и подправките се смесят.
След това добавяме доматите.
Извадете маринованото пиле и бавно го поставете върху соса. Смесете всичко внимателно и затворете капака. След като сосът се довежда до кипене , намаляваме силата на топлинна -  средно ниска.
Гответе на затворен капак за около 30-45 минути. След като пилето се свари до съвършенство, подправете с още от Гарам масала.


Сервирайте със зеленчуци, naan (хляб), ориз, кус-кус.
« Последна редакция: 15 Декември 2009, 06:54:08 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #124 -: 14 Декември 2009, 16:07:25 »


Пиле в мляко на Jamile Oliver

1 пиле/1,5kg./
Сол и прясно смлян черен пипер
115 грама масло
1 / 2 пръчка канела
1 шепа пресни листа градински чай, салвия/аз сложих сухи/
2 лимона, настържете кората им
10 скилидки чесън, необелени
565 мл. прясно мляко мляко




Загрейте фурната до 190 градуса.
Подсушете пилето и го подправете със сол и пипер. Запържваме го в сгорещеното маслото/използвайте дълбок тиган, обръщайки пилето от всички срани до получаване на златист загар. Извадете пилето от тигана, изхвърлете масло.
Сложете пилето обратно в тенджерата/дълбок съд/ с останалата част от съставките, гответе в предварително загряла фурна за 1- 1 / 2 часа. Поливайте със соса или масло когато се сетите. Лимоновата кора и млякото правят соса, фантастичен.
При сервиране разчленете пилето на части сервирайте с малко от соса и малко извара. Комбинирай те със зелена салата или картофено пюре.
При готвенето похлупих съда за около 30-35 мин.
от книгата the Naked Chef
« Последна редакция: 13 Септември 2010, 17:33:25 от petrina »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #125 -: 15 Декември 2009, 14:49:01 »
Petrina много ме запали по мъфините,но ето че сега приготвих нещо много вкусно - Мини тригуни с ябълки. Да си призная голямо клепане беше но все пак е важен резултата  :yahoo:. Не съм ги докарала на вид ама се топят в устата. Благодаря за рецептата. :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #126 -: 15 Декември 2009, 18:11:30 »
 :-* Много добре си се справила ......важен е вкуса, повторението учи... ;D  аз мисля да завтота дозата за Коледа  :smile1:

elimm Благодаря ти !



ето една по нова снимка

« Последна редакция: 16 Декември 2009, 13:50:41 от petrina »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #127 -: 16 Декември 2009, 17:26:31 »
Ето ме пак с отчет за една твоя вкусотийка Кокосови мафини. Стахотни са  :air_kiss: :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #128 -: 17 Декември 2009, 15:40:16 »
elimm   :thumbup: рецептата найстина е много сполучлива..
и ти си се справила чудесно....
Много коледно настроение и усмивки през идвашите  празнични дни!




petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #129 -: 19 Декември 2009, 18:12:53 »
Топла - печена салата от брюкселско зеле



640 гр брюкселско зеле
1 средна глава червен лук
3 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
сол
черен пипер
1 супена лъжица масло (по избор)
лимонов сок


Загрейте фурната на 220гр. Почистете зелето/ отрежете отдолу и махнете излишните листа/и разполовете на две. В купа сместете зелето , нарязания лук, чесъна, зехтина, сол, черен пипер и разбъркайте. Поставете в голям съд/тавичка/,така че зелето да не е едно върху друго. Печете в продължение на 15 минути, извадете   от фурната разбъркайте   наоколо пъти и  продължете    да печете за още 15 минути. Пак изваждете разбъркайте и печете за още 10 минути (общо времето трябва да бъде около 40 минути). Разбъркайте с масло, добавете лимонов сок. Сервирайте топло.
« Последна редакция: 19 Декември 2009, 18:21:00 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #130 -: 19 Декември 2009, 18:30:03 »
Thumbprints с фъстъчено масло и малинов конфитюр



1 - 1 / 4 чаена чаши брашно
1 / 2 чаена лъжичка бакпулвер
1 / 2 чаена лъжичка сода
1 / 2 чаена лъжичка сол
3 / 4 чаена чаша фъстъчено масло
100гр. масло, меко
1 / 3 чаена чаена чаша кафява захар
1 / 3 чаена чаена чаша захар
1 голямо яйце
1 супена лъжица ванилия
1 / 2 чаена чаша конфитюр/сладко от малина
захар за овалване

1. Загряваме фурната до 180 градуса. Смесваме заедно брашното, бакпулвера, содата и солта.
Разбиваме фъстъчено масло и маслото с миксер на средна скорост до гладкост. Добавяме захарта, и бием до блед цвят и пухкавост. Добавяме яйцето и ванилията, бъркаме докато се обединят. Намаляме скоростта на миксера на ниски обороти. Добавяме сухите съставки, и разбъркваме, до обединяване.
2. Загребваме от тестото колкото 1 равна супени лъжици, и оформяме топки. Овъргаляме всяка топка в кристалната захар, и поставяме на пергаментна хартия за печене, на разстояние около 3-5 см. една от друга.
3. Печем сладките докато подпухнат, около 5-10 минути/при мене около 5 мин./. Извадете от фурната и натиснете с дръжка - края на дървена лъжица. Върнете във фурната и печете докато краищата станат златисти, около 6 до 7 минути. Преместете върху решетката и оставете да се охладят напълно.
4. Загрейте конфитюра в малка тенджера, като се разбърква, докато се разхлаби или започне да става течен, около 30 секунди. Сложете 1 / 2 чаена лъжичка във всяка вдлъбнатина. Сладките могат да се съхраняват до 1 седмица.

източник Мartha Stewart

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #131 -: 21 Декември 2009, 15:15:51 »
Thumbprints с ядки

Малко на брой 12 бр. аз направих двойна доза



1 / 2 чаена чаша масло, меко
1 / 2 чаена чаша + 2 супени лъжици захар
1 голямо яйце, разделете белтъка от жълтъка
1 супена лъжица ванилия
1 - 1 / 4 чаши брашно
1 / 8 чаена лъжица сол
1 / 2 чаша препечени лешници/може да ги замените и друг вид ядки/, смлени
Ягодово сладко

1.Загрейте фурната до 170 градуса. Сложете маслото и 1 / 2 чаена чаша захар в купа на миксера и бийте на средна скорост до получаване на бледа и пухкава смес , около 3 минути. Добавете яйченият жълтък и ванилията, разбъркайте добре. Намалете скоростта на ниски обороти. Добавете брашното и солта, разбърква се,  докато само се комбинират. Приберете тестото в хладилника за 2 часа.
2.Смесете заедно печени лешници и останалите 2 супени лъжици захар в малка купа. То тестото оформете топчета - 2,5 см.; натопете топките в яйченият белтък/който предварително разбийте с миксера/, а след това в лешниковата смес със захарта. Поставете на пекарска хартия на разстояние 2,5 см. Натиснете надолу в центъра на всяка топка с палец. Печете за 10 минути. Извадете от фурната; натиснете надолу отново в центръра.
Върнете във фурната и печете до златисто кафяво около 8 до 10 минути. Охладете. Напълнете вдлъбнатините с конфитюр. Сладките могат да се съхраняват в херметически затворени контейнери при стайна температура до 2 - 3 дни.

източник:Martha Stewart
« Последна редакция: 21 Декември 2009, 20:40:39 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #132 -: 27 Декември 2009, 19:57:34 »
Яйчен - топъл ликьор



2 яйца
1 / 3 чаена чаша захар
1 чаена чаша прясно мляко
1 / 2 чаена чаша сладкарска сметана
1 чаена лъжица ванилия
1 / 3 чаена чаша червен ром, ракия или бърбън
индийско орехче

Двете яйца трябва да са със стайна температура. Разбийте ги до кремаво жълто.
В малка тенджера, загрейте 1 / 3 чаена чаша захар, сметаната и прясното мляко, бъркайте докато захарта се стопи. Бавно изелеите топлата смес при яйцата и с миксер разбийте. Добавете ванилията и разбийте за 1 мин. Бавно налейте 1 / 3 чаена чаша от алкохола/ ракия или бърбън/ като разбърквате с миксера. Сервира се горещото в малки чаши с малко прясно настъргано индийско орехче на върха.


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #133 -: 30 Декември 2009, 16:25:38 »
Телешко STIFADO



1 кг нарязано на кубчета телешко/говеждо
750 грама обелен перлен лук
1 супена лъжица доматено пюре



за марината:
3 / 4 чаена чаша червено вино
4 супена лъжица червен оцет
4 скилидки чесън, обелените и нарязани на тънки резени
2 дафинови листа
1 пръчка канела
5 зърка карамфил
2 супени лъжици бахар зърна
сол и прясно смлян пипер

Объркайте месото заедно с маринатата в купа и приберете в хладилника за минимум 6 часа или да пренощува през нощта.
Загрейте малко зехтин в голям тиган и леко запържете лукчетата за около 10 минути. Докато леко омекнат и се карамелизират. Извадете ги от тигана.
Сложете месото без маринатата в същият тиган и запържете докато не стане кафяво. Добавете лука, обратно заедно с марината от месото, доматено пюре и достатъчно вода, за да покрие всичко.
Довежда се до кипене и след това се оставя да къкри за около 2 часа или докато сосът не се сгъсти, да стане плътен.
Поднася се с ориз и червено вино.



Гръцка кухня:Souvlaki For The Soul

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #134 -: 03 Януари 2010, 14:08:48 »


Пилешко  с домати, маслини  и сирене Фета


Брашно
Сол и пипер, на вкус
около половин килограм пиле, нарежете на парчета
1 / 2 чаена чаша зехтин
2 големи червени глави лук, обелени и нарязани
3 скилидки чесън, обелени, пресовани
1- 1 / 2 чаши обелени и нарязани домати/ аз сложих 400гр. консервирани чери домати/
1 / 2 чаена чаша червено сухо вино
1 / 2 чаена чаша натрошено сирене фета
1 чаена чаша маслини без костилки, измити и изцедени
1 чаена лъжица риган


Комбинирай те малко брашно, сол и черен пипер в чиния и леко овъргаляйте пилешкото месо. Загрейте 1 / 3 чаена чаша от зехтин в голям, дълбок тиган и запържете до кафяво пилето от всички страни, при висока температура. Отстранете пилето от тигана.
Добавете останалият зехтин в тигана, лука и задушете докато омекне. Прибавете чесъна и разбъркайте в продължение на 30 секунди. Върнете пилето обратно в тигана. Поставяме доматите и виното, подправяме със сол и прясно смян черен пипер.
и черен пипер. Покрийте и оставете да къкри на слаб огън за около 45 минути, или докато пилето е готово..
Десет минути преди да махнете от огъня, добавете натрошеното сирене Фета, разбъркайте докато сиренето се стопи. Пет минути преди да свалите от огъня, добавете маслините и ригана.
Сервирайте топло./Може да поръсите отгоре с още сирене.
6 порции

от книгата The Greek Kitchen