Автор Тема: Приготвено с любов  (Прочетена 154589 пъти)

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Приготвено с любов
« Отговор #105 -: 17 Януари 2011, 17:23:06 »
Кулички от картофи с червено цвекло и карамел със семенца кимион


 ;D Картофи със захарни петлета.  ;D

Честно казано, не успях да си го представя до края, но това не е никак трагично, а само още един повод да се изпробва.  :smile1:

Благодаря Еви! Добра изненада!  :thumbup:


greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #106 -: 17 Януари 2011, 21:36:44 »
Забавно, нали  ;D  :rofl: :friends:

Ако се престрашиш, само да ти кажа, че колкото по-фини листенца карамел, толкова по-добре  :smile1:
Моите са си цели еленски рога, че и с разклонения.

А ако не се престрашиш за карамела, пробвай картофеното пюре с леко покафенялото масло (ама леко).
Оказа се страшно вкусно, предполагам е адски нездравословно  :smile1: .
Скъпият ми мъж едвам ме спря да не махна маслото от котлона в момента в които се разтопи, но не съжалявам.

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 612
  • Целувки{}
Re: Приготвено с любов
« Отговор #107 -: 27 Януари 2011, 18:33:52 »
Страхотните кулички ми грабнаха вниманието! :thumbup: Трябва да се опитат!

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #108 -: 27 Януари 2011, 20:13:22 »
Благодаря, кокона!
Дано ти харесат  :smile1:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #109 -: 19 Февруари 2011, 19:42:20 »
Картофен кварк с черен хляб

Необходими продукти:

500 гр картофи (по нишестени)
100 гр кварк (фина извара, рикота)
75 гр кисела сметана
1 сварено яйце, нарязано на ситно
черен пипер
сол
кимион
черен хляб

Начин на приготвяне:
  • Картофите се сваряват, обелват и намачкват.
  • Добавят се кварка, киселата сметана и яйцето и се разбъркват добре.
  • Овкусява се със сол, черен пипер и малко кимион.
  • Ако ви понася суров лук, може да добавите една малка глава, или малко пресен лук.
  • Сервира се с черен хляб.



Рецепта по Meine Land Kueche.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #110 -: 20 Февруари 2011, 16:55:40 »
Пунш кекс

Необходими продукти


За пунша


2 био-портокала, с нетретирана кора
1 био лимон
750 мл вино (в никакъв случай евтино и кисело)
100 гр захар
3-4 карамфилчета
пръчка канела

За кекса
2 с.л. сушени червени боровинки
2 с.л стафиди
40 мл ром
4 с.л. суров шам фъстък
400 гр брашно
1 пакетче бакпулвер
кората на 1 био лимон
кората на 1 био портокал
250 гр захар
250 гр меко масло
щипка сол
5 яйца
125 мл мляко
2 с.л. олио за намазване на формата

за глазурата:

200 гр пудра захар

Начин на приготвяне:
  • За пунша - измиваме портокалите и лимона с топла вода и ги нарязваме на филийки. Слагаме виното в тенджера с 250 мл вода, плодовете, канелата и карамфила. Варим 20 мин на среден огън. Прецеждаме и оставяме да се охлади.
  • За кекса - накисваме стафидите и боровинките с рома за 20 минути.
  • Скълцваме шам фъстъка.
  • Смесваме брашното с бакпулвера.
  • Разбиваме на пяна маслото със захарта и солта.
  • Добавяме яйцата едно по едно.
  • Добавяме брашното с бакпулвера на части, млякото и шам фъстъка и бъркаме.
  • Добавяме кората на цитрусовите плодове, стафидите и боровинките с рома и разбъркваме.
  • Намасляваме формата и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса (около 40-50 мин в моята фурна).
  • Оставяме леко да се охлади, и разкопчаваме формата.
  • Още топъл, поставяме го в голяма купа в която има 250-300 мл пунш. Аз го сложих в тигана  ;D
  • Оставя се да попие от пунша и да се охлади в купата.
  • За глазурата - загряват се 6 с.л. пунш в тенджерка и се разбъркват на гладка каша с пудрата захар. Разпределя се върху кекса за украса.
  • Останалия пунш се загрява до около 60-70 градуса и се сервира с кекса.

Рецептата е на Essen und trinken




*Моя кекс се поохлади повече и не попи много от пунша, но часта, в която попи е много вкусна.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #111 -: 20 Февруари 2011, 17:09:57 »
Пилешки късчета в сос с горчица

Необходими продукти:

50 гр стафиди
500 гр пилешки гърди
бял пипер
1 стрък праз
2 стръка пресен лук
60 гр масло
250 гр грах
250 гр пилешки бульон
4 ч.л. горчица
1 ч.л. къри на прах
150 гр крем фреш (кисела сметана)
сол

Начин на приготвяне:
  • Накисваме стафидите във вода за 60 мин.
  • Нарязваме гърдите на късчета и поръсваме с белия пипер.
  • Почистваме праза, обелваме горния слой и режем на кръгчета.
  • Почистваме пресния лук и нарязваме на ситно.
  • Задушаваме пресния лук в маслото.
  • Добавяме месото за 2-3 минути, изваждаме от тигана и поставяме на топло (фурна на 50 градуса например).
  • Бланшираме праза в горешия бульон. Граха също.
  • Прецеждаме бульона. Слагаме праза и граха на топло.
  • Добавяме изцедените стафиди към бульона и оставяме да заври.
  • Разтваряме горчицата с 2 с.л. от бульона. Добавяме кърито, после киселата сметана и смесваме с бульона.
  • Оставяме соса да заври. Добавяме месото и зеленчуците и загряваме заедно. Овкусява се със сол и пипер при нужда.

Рецепта на Meine Land Kueche



greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #112 -: 27 Март 2011, 17:43:58 »
Гофрети с мак и портокал/лимон

Необходими продукти
250 гр брашно
125 гр топло масло
200 мл мляко
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. мак
1 ч.л. настъргана кора от био портокал/лимон
1 щипка сол
100 мл захар
4 яйца
4 ч.л. коняк

Начин на приготвяне:
  • Разбиваме маслото със захарта и портокаловата/лимоновата кора на пяна.
  • Добавяме яйцата и продължаваме да разбиваме.
  • Добавяме мака и коняка.
  • Смесваме брашното със солта и бакпулвера.
  • Добавяме и разбъркваме добре, редувайки с млякото.
  • Нагорещяваме формата за гофрети, намасляваме.
  • Печем всяка гофрета до златисто.
  • Сервираме с яйчен или ванилов сос и черешки от компот

« Последна редакция: 27 Март 2011, 18:19:19 от greyeve »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #113 -: 27 Март 2011, 17:58:59 »
Татен с ябълки, круши и рокфор

Необходими продукти:
3 ябълки
3 круши
1 с.л. мед
50 гр масло
200 гр многолистно тесто
80 гр рокфор
1 с.л. олио от орехи
черен пипер

Начин на приготвяне:

  • Затоплете фурната на 190 градуса.
  • Обелете крушите и ябълките и ги нарежете на тънки филийки.
  • Сложете меда и маслото във  формата на котлона (или фурната) и карамелизирайте леко за 2-3 минути.
  • Изсипете плодовете във формата. Поръсете с черен пипер.
  • Покрийте отгоре с многолистното тесто, като подпъхнете краищата леко навътре.
  • Печем около 30 минути. Изваждаме от фурната.
  • Татена се обръща внимателно върху голяма чиния след като се охлади леко.
  • Отгоре се слага рокфора, поръсва се с олиото и може да се сложи още малко черен пипер.

преди да се обърне
след обръщането

рецептата е на списание Saveurs
« Последна редакция: 27 Март 2011, 18:00:52 от greyeve »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Приготвено с любов
« Отговор #114 -: 30 Март 2011, 10:54:16 »
Пилешки късчета в сос с горчица

.......................................
Ето какво ще готвя утре!
Еве, благодаря! :flower:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #115 -: 30 Март 2011, 12:52:57 »
Да ви е сладко, Танче! Къде се губиш?

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #116 -: 22 Май 2011, 00:00:32 »
Ризото с червен лук, козе сирене и балсамико гарнирано с гриловани аспержи

за двама:

Необходими продукти:
1 глава чевен лук
3-4 шепи ориз за ризото
3-4 с.л. зехтин
зеленчуков бульон - подгответе си около 700 мл и използвайте колкото е нужно
50-70 мл бяло вино
сол
1 малка кафена лъжичка балсамико (повече ако обичате по-кисело)
70 гр козе меко сиренце

връзка аспержи - зелени за грил тиган
1 с.л. олио за намазване на грил тиган
сол

Начин на приготвяне:
  • Почистваме лука, нарязваме на ситно и задушаваме в зехтина до омекване.
  • Добавяме ориза и запържваме докато стане прозрачен, заливаме с виното и разбъркваме. Бъркаме докато течността се изпари.
  • Доливаме по черпак от бульона, бъркаме и чакаме да се изпари течността на няколко стъпки до готовност на ориза.
  • Посоляваме на вкус.
  • Отстраняваме от котлона, добавяме мекото козе сирене и балсамикото и похпупваме за няколко минути.
  • Разбъркваме за последен път до кремообразно състояние на сиренето.
  • Междувременно сме измили и обелили аспержите, и остранили застарелите краища.
  • Намазваме грил тигана с четка с мазнината на фин слой.
  • Запичаме аспержите до готовност, обръщайки ги от всички страни и посолявайки на вкус след като омекнат.

Добре е аспержите и ризотото да станат готови по едно и също време приблизително.

« Последна редакция: 22 Май 2011, 00:08:19 от greyeve »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Приготвено с любов
« Отговор #117 -: 22 Юни 2011, 22:25:13 »
Сладолед с боровинки и малини

Необходими продукти:

600 мл пълномаслено мляко
200 мл течна сметана
250 гр рикота
150 гр захар
семенцата от 1 шушулка ванилия
1 шепа добре узрели малини
1 шепа добре узрели боровинки

Начин на приготвяне:
  • Загряваме млякото и сметаната със захарта и ванилията докато се разтвори захарта. Охлаждаме сместа.
  • Разбиваме рикотата на гладък крем и добавяме към млякото.
  • Изливаме сместа в машината и добавяме плодовете. Ако плодовете са меки, плодовете ще се "размажат" при бъркането в машината и ще оцветят сладоледа и ще има малки парченца плод в сладоледа.
  • Охлаждаме с машината за около 40 минути. Може и без машина, но така се получават не много приятни хрупащи кристали.



Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Приготвено с любов
« Отговор #118 -: 23 Юни 2011, 15:38:45 »
Супер комбинация,Еви! Много ми допада това с рикотата. Ще пробвам непременно!  :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Приготвено с любов
« Отговор #119 -: 23 Юни 2011, 15:58:16 »
Второ лято ми стои машина за сладолед в офиса. С тази рецепта трябва да я пусна най-сетне в действие.
И на мен ми хареса наличието на рикота.
Еви,  :flower: