Автор Тема: кисело мляко  (Прочетена 7014 пъти)

itek

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
кисело мляко
« -: 07 Май 2006, 17:46:35 »
 ??? Колко часа трябва да се подквасва киселото мляко ? Със съпруга ми имаме спор.

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: кисело мляко
« Отговор #1 -: 07 Май 2006, 18:24:53 »
Поне 3 часа, най-добре цяла нощ.
Подробности - тук:
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/yogurt_making/YOGURT2000.htm

itek

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: кисело мляко
« Отговор #2 -: 07 Май 2006, 19:30:27 »
Благодаря много ! :)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: кисело мляко
« Отговор #3 -: 07 Май 2006, 20:41:32 »
Поне 3 часа, най-добре цяла нощ.
Подробности - тук:
http://biology.clc.uc.edu/Fankhauser/Cheese/yogurt_making/YOGURT2000.htm

Не съм съгласна. Винаги, когато го предържа над 3 часа има кисел привкус, а ние обичаме "благо".
Лятно време - 2.5ч., по часовник, зимата - 3 часа.  А това с цяла вечер съм го изтървала, но както писах - после киселее /не вкиснато  все пак де /
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: кисело мляко
« Отговор #4 -: 07 Май 2006, 20:53:15 »
И аз да си кажа, държа го поне 5-6 часа и въобще не киселее, някога дори и повече е откарвало и никога досега не е ставало кисело. В един форум бях чела, че два часа са достатъчни, повече ако се държи киселее. Е да, ама моето подквасено мляко за 2 часа, дори не се е захванало.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: кисело мляко
« Отговор #5 -: 08 Май 2006, 07:28:06 »
Явно си зависи от температурата на млякото, когато се подквасва. И вкусовите рецептори. ото и свекито го държеше по цяла нощ, или цял следобяд и си го харесваха, но ние нейното - не.

И пак стигнахме до "на вкус и на цвет товарищи нет" :D :D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

itek

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: кисело мляко
« Отговор #6 -: 08 Май 2006, 08:09:44 »
Млякото го държах завито цяла нощ и стана превъзходно. Благодаря на всички! ;D

MiRa_55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 17
Re: кисело мляко
« Отговор #7 -: 30 Май 2006, 16:47:35 »
Нека и аз да кажа, въпреки, че темата май е закрита.
Аз винаги подквасвам млякото за цяла нощ. Когато го сваря, оставям го да изстине до нормална температура /да не е много горещо, но и да не е студено!/, прибавям кисело мляко /спомням си, че навремето баба ми казваше на мен и на сестра ми да му "цвръкнем" с уста, за да се подкваси по-хубаво!/ и завивам в едно одеало специално за случая - вълнено. Никога не ми е киселело, дори напротив дори ми е било леко сладникаво, и обикновенно изчаквам ден-два, за да мога да го консумирам.
Ама, както е казала рер-4о, въпрос на вкус!

Eleonora

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: кисело мляко
« Отговор #8 -: 30 Май 2006, 17:02:05 »
Млякото го държах завито цяла нощ и стана превъзходно. Благодаря на всички! ;D
::) ??? ::) :P :-[ :-\ :-* :'( :) ;) :D ;D >:( :( :o 8) ??? ::) :P :-[ :-X :-\ :-* :-* :-* :'(