Автор Тема: Агар-агар  (Прочетена 19449 пъти)

lenny_pld

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Агар-агар
« -: 02 Април 2009, 19:39:58 »
От къде в Пловдив мога да купя агар-агар и как се работи с този продукт :icon_question:
На отзовалите се   :thankyou:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Агар-агар
« Отговор #1 -: 02 Април 2009, 21:49:24 »
За какво ти е агар агар. Това е силно желиращ агент, с разтваряне 1:200 и повече.  Не става за повторно желиране и с него се работи трудно. Ползвай си обикновен желатин. :thumbup:

lenny_pld

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Агар-агар
« Отговор #2 -: 03 Април 2009, 15:26:06 »
За какво ти е агар агар. Това е силно желиращ агент, с разтваряне 1:200 и повече.  Не става за повторно желиране и с него се работи трудно. Ползвай си обикновен желатин. :thumbup:

 :hi: Защото съм вегетарианка  :smile1:
Чувала съм, че за желиране се използва пектин, но не зная  кой вид точно и как .

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Агар-агар
« Отговор #3 -: 03 Април 2009, 16:34:39 »
Мисля, че Йоли упорито търсеше в София за някаква рецепта, но дали е намерила не зная... :innocent:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 868
  • главен сладкар
Re: Агар-агар
« Отговор #4 -: 03 Април 2009, 18:52:46 »
Агар-агарът представлява тънки еластични листове с дебелина до 0,5 мм,той е почти неразтворим във студена вода,но набъбва добре,поглъщайки 10 пъти повече вода спрямо своята маса,в гореща вода той се разтваря напълно,и при охлаждане се превръща в стъклено желе.При поставяне на захар се увеличава трайността му За приготвяне на желирани сладки се използва 1 процент агар,със 60-70 процента захар Температурата трябва да е 35-40*
Пектинът е  прахообразно вещество При варене със захар и вода с концентрация на захарта 60-70 процента се образува желе Температурата на захарния разтвор е 65*
За желатина предполагам се знае как се работи При подготовка се накисва за 10-20мин в студена вода в съотношение 1;2

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Агар-агар
« Отговор #5 -: 03 Април 2009, 18:55:30 »
Цитат
Мисля, че Йоли упорито търсеше в София за някаква рецепта, но дали е намерила не зная... innocent

Правилно , Весе. Търся , ама не намирам.  >:(

achkog

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Агар-агар
« Отговор #6 -: 04 Юли 2009, 12:00:11 »
Агар може да закупиш на цена от 22.50 лв. от Биорест ЕООД за 250 гр. За Пловдив ще ти го изпратят по куриер с наложен платеж. Телефона им е 0887 287 298 а сайта на който може да разгледаш какво продават е www.biorest-bg.com. Агара подлежи на повторно желиране при това многократно, лично съм го пробвал ;D

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 740
Re: Агар-агар
« Отговор #7 -: 28 Юли 2009, 14:07:19 »
Агар-агарът е 100% естествен продукт, добит от вид водорасли, използва се предимно в сферата на чистата наука, но не пречи и да се ползва и в готварството! За готварски нужди се използва желатин или пектин - преди време произвеждахме най-хубавия пектин от ябълки близо до Перник. Пектин се приема при много заболявания на черен дроб, жлъчка и просто за прочистване на организма от отрови и тежки метали като се разбърква 1сл в  1 буркан кисело мляко и по желание 1сл мед и 1чл канела. Може и ако не ви е много неприятно - просто 1сл сутрин на гладно. Ябълковият пектин е цяла аптека! Напоследък в търговската мрежа се предлагат желиращи средства от цитрусови плодове. Аз лично предпочитам за сладкарството желатин - има го в МЕТРО в опаковки от 1кг. За малки деца е хубаво в летните жеги желирано кисело мляко с плодове или желиран компот от джанки например - още повече, че желатинът подхранва костите и ставите и прави ноктите гладки и лъскави. При набраздени нокти също си правете по-често десерти с желатин!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!