Автор Тема: Великден  (Прочетена 138747 пъти)


natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #1 -: 28 Март 2009, 18:48:34 »
Здравейте!

Аз вече започвам със загрявката за Великден:)
Днес правих "Пиленца от козуначено тесто" по идея от ТУК. Използвах тестото за Виенските кифли,защото много приятно се работи с него, а и се притеснявам, че с нашенското козуначено тесто много ще се надуят и ще загубят форма. Та ето опита ми - като за пръв път се получиха сравнително добре, само човчиците им се загубиха при печенето - трябва да мисля друг начин да ги направя по-забележими....







ПС. Първите две направих с усукване, но не се получиха добре, достатъчно е само да се направи фитил. По-тънките фитили, изглеждат по-добре.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Великден
« Отговор #2 -: 28 Март 2009, 18:56:55 »
 :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love: :girl_in_love:
mazesin yemekleri

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Великден
« Отговор #3 -: 28 Март 2009, 18:57:05 »
Нат, страхотни са ти пиленцата :thumbup:
Голяма чайсторка си!
Взимам си едничко ::)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #4 -: 28 Март 2009, 18:58:36 »
Хаха, Веси не съм сигурна за майсторството -  току що сина ми ме разби като каза "Много хубави морски кончета си направила мамо" - а аз си мислех, че съм се справила добре.  :rofl:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Великден
« Отговор #5 -: 28 Март 2009, 19:13:38 »
Нат , кончета , пиленца....не знам , но са прекрасни. Златни ръце имаш.  :thumbup:

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Великден
« Отговор #6 -: 28 Март 2009, 19:17:17 »
Нат, много са готини пилците?

Аз пък правих Козуначени кифлички за загрявка

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2705
Re: Великден
« Отговор #7 -: 28 Март 2009, 21:13:26 »
Nataly :thumbup: :smile1: :thumbup: :thumbup:

Изи

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 817
Re: Великден
« Отговор #8 -: 29 Март 2009, 10:03:34 »
Наталина, тези пиленца са страхотни ! Поздравления! :smile1:
Това е невъзможно!-казала причината.Tова е безрасъдство! - отбелязал опитът.Това е безполезно! - отсякла гордостта.Опитай...  -  прошепнала мечтата.

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 460
Re: Великден
« Отговор #9 -: 05 Април 2009, 22:17:29 »
Отдавна бях обещала да споделя с вас рецептата за козунака, с който мойта милост спечели първо място в един конкурс за рецепти  :blush2:, за който бях споменала тук
Надявам се да ви хареса, рецептата е сбор от мои записки и вдъхновение от този форум. Нагласила съм всичко да е съвместимо с машината ми за хляб. Имам рецептата записана под името:

                                             
                                                       МОЯТА РЕЦЕПТА ЗА КОЗУНАК



3 яйца
8 супени лъжици захар *
1/2 чаша кисело мляко
1/2 чаша прясно мляко
100 гр. краве масло
2 чаени лъжички суха мая
1/2 чаена лъжичка сол
4 чаши брашно
кората на един лимон
ванилия
Мармалад (ако ще употребявате)
 
Тестото меся на машината за хляб.
Затоплям кравето масло на микровълновата, прибавям към него киселото и прясното мляко да станат топлички и те. Добавям вътре и яйцата. Слагам и захарта и солта. Разтварям маята в около 1/4 чашка хладка вода и я изливам на дъното на машината за хляб. Отгоре изливам жече разбърканите останали продукти (масло, яйца...и т.н.) . Най-накрая прибавям брашното, като първоначално изсипвам 3 чаши и половина и останалото добавям по малко докато се докара на гъстота. Оставям машината да го меси 20 минути и да го втасва 20 минути. Вадя го, разделям го на 4 топки и  го оформям на 2 малки козунака.

Всеки козунак оформям така: вземам 2 части от  тестото, разточвам всяка част на правоъгълник, намазвам с мармалад и навивам на руло. После усуквам двете рула едно около друго, слагам в тавичка и след като втасат около час ги пека на умерена фурна.

*Тестото не става много сладко, така че ако няма да употребявате мармалад, можете да увеличите захарта.

Steny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 301
  • Spring is in the air...
Re: Великден
« Отговор #10 -: 06 Април 2009, 00:27:51 »
Може ли да напомня за едно Панетоне, нищо че е коледен сладкиш. Пробвах да го направя този уикенд и вероятно ще повторя за Великден.



Нат, пиленцата са прекрасни и много идейни.

Танитка, кифличките ти изглеждат много апетитно.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Великден
« Отговор #11 -: 07 Април 2009, 15:31:43 »
Хайде, малко предвеликденски мъфинки  ;D

Козуначени мъфини


natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #12 -: 07 Април 2009, 21:20:54 »
Мммм, момичета кифлички, козунаци, рула, мъфини - нямате милост! Всичко изглежда невероятно вкусно и красиво! :-*

Аз днес започнах по-усилено с подготовката за края на седмицата (тогава е Великден тук).


- засадих в тази кошница-саксия ечемик, стана много добре, но малко избързах, та трябваше да го поокълцам.

- това пък е купата която подарих на свеки.

- за радост на децата купих този заек от сено - страхотно ухае.

А това са част от меденките (по-голямата част са изрязани с формички за коли, лодки, колела, автобуси, чадъри и сладоледи, защото децата които идват да сурвакат търсят точно тях). Направих някои на клечка - станаха много добре, моите деца вече унищожиха половината.

 

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Великден
« Отговор #13 -: 07 Април 2009, 22:02:18 »
Natalyna, я кажи как точно посади ечемика?С жито дали ще стане, и дали не е късно вече?

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Великден
« Отговор #14 -: 07 Април 2009, 22:10:44 »
Ечемика расте много бързо - за 5 дни беше около 12 см и затова се наложи да го подкастря с ножицата, за да стои изправен. Пшеницата расте по-бавно, но мисля, че имаш време, защото Православният Великден е след 2 седмици. Как процедирах аз - накиснах зърното във вода за една нощ. На следващият ден на дъното на съдовете сложих пласт камъчета за дренаж. после пръст(купена за да няма плевели), после много плътно пласт ечемик и около 1 см пръст отгоре(колкото да покрие зърното). Полях. После по няколко пъти на ден само пръсках вода с пулвелизатор.
Успех!
ПС. Само не опитавай да садиш грухана пшеница - тя няма зародиш! :smile1: