Автор Тема: Портокалово-марципанен сладкиш  (Прочетена 12473 пъти)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Портокалово-марципанен сладкиш
« -: 18 Декември 2008, 12:40:35 »
С благодарност на dany2, която насочи и задържа вниманието ми върху рецептата за сладкиша и по този начин спомогна любопитството ми да се реализира в конкретна форма и вкус. И то какъв  :exclaim: Ароматът на портокал, който се разнася по време на печенето е главозамайващ - изпълва целия дом с благоухание, в което се преплитат усещане за уют, топлина, домашен мир и едновременно с това празничност и романтика  ::)

Книжката 'Kleine Kuchen' от Anne-Katrin Weber, която купих спонтанно заради тортената форма с малък размер, с която бяха в комплект.. както се оказа, си заслужава. Сладкишът е в графата 'любими'. Поради това, а и с обещанието ми към greyeve за нагледни отговори на въпросите й, представям споделената вече рецепта и в 'Стъпка по стъпка':

На вашето внимание:

Портолаково-марципанен сладкиш

Продуктите за една малка доза - продълговата 20см. форма или 3бр. метални купички:

1 портокал
100гр захар
100гр бадемов марципан (сурова маса)
1с. л портокалов ликьор
3 яйца
50гр пшеничено нишесте
50гр меко масло

Яйцата се разделят. Жълтъците, маслото, портокаловата кора се разбъркват до кремообразна смес. Добавят се останалите 50гр също настърган на ренде марципан. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество (50гр.) от захарта. Добавя се нишестето и внимателно разбърква. Двете смеси се разбъркват с дървена лъжица до хомогенизиране.
Портокалът се измива, подсушава и кората му се настъргва на ситно ренде, а сокът му се изтисква. Портокаловият сок (около 75мл) се завира за 1/2мин. с 50гр от захарта. 50гр от марципан се 'минава' на ситно ренде и добавя към портокаловия сок, също портокаловия ликьор - добре разбърква до хомогенна смес, изглеждаща така:



Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #1 -: 18 Декември 2008, 12:46:16 »
Фурната се включва на 'Грил' и съответно температура от 200°C. Формата - в случая металните купички, в които ще се пече сладкиша се намазват хубаво с меко масло и брашно. Във всяка от тях се сипва по 1с. л от тестената смес, колкото да се покрие дъното, заглажда се..:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #2 -: 18 Декември 2008, 12:47:08 »
..и запича на средна скара. Това в предварително нагорещена фурна става доста бързо - за няколко минутки: първо златисто, после покафенява и почва да се отделя от стените - тогава е готово и се вади:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #3 -: 18 Декември 2008, 12:49:31 »
Върху тестото се сипва и разнася равномерно 1с. л (непълна) от портокаловия сироп, малко като количество, но достатъчно, за да покрие изцяло слоя изпечено тесто:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #4 -: 18 Декември 2008, 12:54:20 »
Върху него т.е. върху слоя със портокалова смес се намазва отново 1с. л от тестото. На снимката се вижда колко дебел е този слой. 3аглажда се добре покривайки изцяло портокаловата смес:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #5 -: 18 Декември 2008, 12:58:32 »
Отново се внася във фурната и запича се до златистокафяво, вади се и се повтаря маниполацията с портокалов сироп и отново тесто.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #6 -: 18 Декември 2008, 13:00:03 »
3апича. Портокалов сироп, тесто.. запича...:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #7 -: 18 Декември 2008, 13:04:09 »
И така, докато смесите се изчерпят. Всеки път тестото се пече до златистокафяво, почне ли да се отделя от стените на формата, е готови се вади. Когато смесите се изчерпят, повтаряйки се неколкократно печене, мазане.. формата (формите) се вади, оставя се върху решетка. Сладкишът се обръща в чиния/поднос едва когато е напълно изстинал.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #8 -: 18 Декември 2008, 13:25:23 »
В оригиналната рецепта се залива с шоколадова глазура - този вариант си избра Gaby,   :smile1: 3а пръв път аз пък го направих с промяна: загрях 1-2с. л фино кайсиево сладко с 1с. л вода, хомогенно разбърках, намазах сладкиша с така получения априкотюр и посипах малко филирани бадеми. Вторият път бе с повод и като жест към свекърва ми, затова и с марципаново покритие и украса:

Държа да споделя, че без значение от вида и наличието на покриващ, завършващ елемент - шок. глазура, априкотюр или бадемов марципан.. вкусът на сладкиша е невероятен! :nyam: Aко се случи и да престои 1-2 дни - божествен :man_in_love:

3ная, че на вкус и цвят - приятели няма  ;D но си позволявам да препоръчам сладкиша  :thumbup: Особено подходящ е за печене през зимния сезон (няколко пъти отваряне на фурната - приятна топлина и страхотен аромат  :thumbup:), а портокалово-марципаненият вкус и аромат - усещане за празник  :smile1: - Коледа не се пропуска  ;D

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Портокалово-марципанен сладкиш
« Отговор #9 -: 18 Декември 2008, 14:40:22 »
 :air_kiss:
Abra, благодаря!
След дългите пътешествия около празниците ще се завъртя отново около фурната да го опитам!