Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само)  (Прочетена 805535 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #75 -: 12 Януари 2007, 19:53:07 »
Петя, и аз се замислих, ама надолу има още царевично брашно, има и картофени люспи  :cranky:  Освен това пише, че сместа се изсипва, та може и да стане. Ако някой пробва - да си каже. Аз лично ще гледам какво е и ще държа брашното наблизо  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #76 -: 12 Януари 2007, 20:38:00 »
Пепчо може и така да е. :)

Ето я моята рецепта.Моят е сладък.

                             Царевичен хляб
масло 50гр.
1ч.чаша захар
2яйца
11/2ч.чаша бяло брашно
1ч.чаша царевично брашно
1/2ч.лъжичка сол
2с.л.бакпулвер
1/2ч.чаша прясно мляко

Всички продукти се смесват и се изсипват в намаслена и поръсена със захар форма .Пече се на 180 градуса около 1 час.
Добър апетит. :)

За съжаление снимка нямам , но следващия път като направя ще снимам.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

zoja77

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 49
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #77 -: 14 Януари 2007, 19:14:22 »
Питка "дунапрен"
1ч.ч пр. мляко, 1ч.ч. топла вода, 1/2 кубче мая, 1 с.л. сол,1ч.л. захар, 1с.л. олио1 яйце,брашно/около 1 кг/, 1 жълтък за намазване.
Омесваме тестото от всички продукти и оставаме да втаса.. Омесваме на ново и поставяме в тава.Отново втасва. Украсяваме питката /и намазваме с жълтък. Печем в силна фурна.

***Аз я направих на малки хлебчета. Пекох ги на 250 градуса C, като отдолу  сложих съд с гореща вода
Снимка ще сложа утре като се заредят батериите :)
« Последна редакция: 17 Януари 2007, 22:17:40 от zoja77 »

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #78 -: 14 Януари 2007, 22:03:29 »
Хрупкави питки



350 г брашно
1 ч л сол
1 ч л захар
1 ч л суха мая
15 г масло или мас
225 мл газирана минерална вода


. Маята се размива в газираната минерална вода заедно със захарта и се оставя за 10 минути.
. Брашното се пресява на етапи и се замесва еластично тесто, като накравя се прибавя солта и маста (маслото).
. Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се на топло за 1 час или докато увеличи двойно обема си.
. След това тестото се измесва повторно.
. Разделя се на 12 части (50 г питка) и се оформят питки.
. Нареждат се на разстояние в застлана тава с хартия за печене.
. Поръсват се с малко брашно.
. Покриват се и се оставя за 30 минути.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С, като отдолу се слага съд с гореща вода.
. По желание се намазват с малко подсолена вода и се пекат 13-15 минути или до златист цвят.


източник : Carina кукинг.нет


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #79 -: 23 Януари 2007, 10:23:49 »
Пепчо може и така да е. :)

Ето я моята рецепта.Моят е сладък.

                             Царевичен хляб
......


Петя, аз намалих захарта на 1 с л и го направих - стана мнооого вкусен, толкова че нищо не остана да щракна. Мерси за  :vertag:  :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #80 -: 28 Януари 2007, 15:44:04 »
Еврейски бейгъли

400 г брашно тип 500
15 г прясна мая
или 2 ч л суха
250 мл прясно мляко
50 г масло
30 г пудра захар
1/2 ч л сол
1 белтък
1 жълтък
2 с л вода



. Прясното мляко се кипва и се свала от огъня.
. Прибавя се маслото и пудрата захар и се разбърква, докато не се разтворят.
. Сместа се охлажда и се пресипва в голяма купа (машина за хляб, купа от робота).
. Прибавя се маята и се оставят за 10 минути или докато маята не шупне.
. Белтъка се разбива с вилица и се прибавя към сместа.
. Пресява се брашното заедно със солта и се омесва еластично и меко тесто.
. Тестото се премества в намаслен плик или купа и се покрива.
. Оставя се на топло за 1 час или докато не увеличи обема си 2 пъти.
. Втасолото тесто се премесва и се разделя на 12 части (по 60 г).
. Във всяка топка се прави дупка и се оформя бейгъл.
. Оформянето става с помощта на пръста (който е опрян на плота) като се въртят в кръг като обръч.
. Бейгълите трябва да бъдат с диаметър ~ 2 см от дупката.
. Поставят се върху набрашнана повърхност и се покриват.
. Оставят се за 10- 20 минути на топло място или докато не увеличат видимо размера си.
. Докато втават повторно бейгълите се кипва вода в голяма тенджера.
. В кипяща вода се потапят по 2 бейгъла за по 15 секунди (ако останат повече време ще се пукнат и ще загубят формата си)
. Изваждат се с решечеста лъжица и се поставят в намаслена тава (или засталана с хартия за печене).
. Намазат се с разбит жълтък с 2 с л вода и  по желание се поръсват с мак, сусам, морска сол.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 20 минути или докато не се зачервят и станат хрупкави.
. Охлаждат се върху скара.
« Последна редакция: 28 Януари 2007, 16:47:34 от marabu »

Биби

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #81 -: 30 Януари 2007, 16:20:29 »
Marabu тези бейгъли изглеждат толкова апетитно - мекички и топлички....мммм :P
Задължително скоро ще се пробват :yahoo: - дано изтрая до събота, че сега както се прибирам в 18.00 няма време за такива глезотийки ???

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #82 -: 30 Януари 2007, 22:34:56 »
Биби благодаря - свършиха още същия ден, а мойте само питат кога ще има пак гевреци  :) Имаш вариант да замесиш тестото и да г осложих в хладилника да втасава - пък вечерта се прибираш изкарваш тестото за 30 мин и вариш после печеш  :)

Биби

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #83 -: 31 Януари 2007, 09:55:33 »
Оооо, няма да издържа - то /тестото/  да стои в хладилника :blush2:
Такава, съм си аз - ама утре съм решила ще ги правя 8)
« Последна редакция: 31 Януари 2007, 09:59:02 от Биби »

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #84 -: 31 Януари 2007, 12:25:53 »
е аз пък въобще не издържах и реших да ги спретна тези Еврейски бейгъли  :w00t: ,ми то вкусно било  :P
реших си проблема за днес -ще я караме на гарнирани Бейгалчета  :yahoo:-естествено радост за децата :4u: :sigh:
Благодаря за рецептата  :air_kiss:
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #85 -: 31 Януари 2007, 14:17:38 »
morska fauna - Гери по голям комплимент оттова няма, щом децата го харесват  :)

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #86 -: 03 Февруари 2007, 22:11:35 »
Питки с PARMIGIANO



250 г брашно
50 г меко масло
1 1/4 ч л суха мая
2 ч л захар
1 жълтък
120 мл вода
1/2 ч л сол
50 г настърган PARMIGIANO


. Маята се размива в топлата вода заедно със захарта.
. Сместа се оставя за 10 минути встрани, за да шупне маята.
. Прясятото брашното се смесва с настърганият кашкавал и се разбърква добре.
. Шупналата мая се смесва с леко разбит жълтък и брашното.
. Замесва се меко тесто, като накрая се прибавя маслото и солта.
. Тестото се поставя в намаслена купа или плик.
. Оставя се да втаса на топло за 30-40 минути или докато не увеличи обема си два пъти.
. След това се измесва още един път.
. От тестото се късат малки парченца (30 г), които се оформят като питки.
. Те се нареждат в намаслена тава (или покриват с хартия за печене).
. Покриват се и се остават за 30 минути.
. Намазват се с разбит жълтък и по желание се поръсват с мак или сусам.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С около 15 минути.


източник : Carina кукинг.нет


** Замених PARMIGIANO  с Ементал  (но и с друг кашкавал тип Витоша ще стане), тъй като PARMIGIANO  не го харесвам ??? Направих малки питки, но ги оформих по три - отлични питки за обяд или вечеря и няма трохи по масата.. тъй като толкова малки те са за 1-2 хапки.  :)
« Последна редакция: 03 Февруари 2007, 22:14:27 от marabu »

Биби

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #87 -: 04 Февруари 2007, 11:58:02 »
marabu, бейгълите станаха страхотни - много, многоооо благодаря за рецептата :4u:
За съжаление бяха паднали батериите на фотото, а докато ги заредя гевречетата вече бяха свърщили ::)
Сега щерката върви подир мени иска питка с дупчица :laugh:
 :4u: :4u: :4u:

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #88 -: 04 Февруари 2007, 12:03:59 »
Биби е мен ме гонят от една седмица за тези дупки  :P

Радвам се, че са ти харесали както и на малката кукла  :)

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #89 -: 14 Февруари 2007, 22:27:59 »
Фокача с картофено пюре



500 г брашно
150 г готово картофено пюре
(2-3 картофа =200 г)
150 мл прясно мляко
7 г суха мая
1-2 ч л сол
1/2 ч л захар
2 с л зехтин (олио, мас)

морска сол
пресен розмарин
1 с л зехтин


. Картофите се варят във водата до пълно разваряване.
. След това се смачкват до пюреобразносъстояние (ако е прекалено гъсто се добавят 2-3 с л прясно мляко).
. Маята и захарта се разтварят в 75 мл топлото мляко и се оставя на топло, докато образува пяна (10 минути).
. Добавят се картофеното пюре, останалото мляко и се разбърква добре.
. Брашното се пресява и се омесва меко тесто, като накрая се прибавя зехтинът и солта.
. Тестото се поставя в намаслена купа или плик, покрива се и се оставя за 1 час на топло.
. Втасалото тесто се измесва повторно и се разточва в намазана с масло тавичка или форма.
. Оставя се да втасва още 30 минути.
. Фокачата се намаслява с четка с 1 с л зехтин.
. Отгоре се правят дупки с намаслени пръсти.
. Поръсва се с морска сол и накълцан розмарин.
. Пече се в предварително загрята фурна на 220 С за 15-18 минути до златист цвят.





** Правих само 1/2 порция  >:( и съжалих веднага.. изяде се прекалено бързо.. използвах картофено пюре на прах (разбъках го с газирана вода) .. вкусно - опредено влезе в любими рецепти за хляб  :sigh:

източник : Carina