Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само)  (Прочетена 805535 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #60 -: 14 Декември 2006, 13:22:20 »
Фокача с минерална вода




500гр. брашно
300 мл газирана минерална вода
3 с л свинска мас със стайна температура (или олио)
2 ч л сол
2 ч л захар (*аз сложих 1)
7гр суха мая (аз сложих 25гр прясна)


* Маята се разтваря в малко топла вода (или смесва с брашното), прибавя се захарта, разбърква се хубаво и се оставя да постои 10-на минути. Прибавя се газираната вода.
* Брашното се пресява, замесва се еластично тесто  като накрая се добавя солта и маста/олиото.
* Меси се хубаво за 10 минути (или в хлебопечка), поставя се в намаслен съд, покрива се и  се оставя за час.
* Тестото се разделя на 2 части. (*аз го направих на 1 голяма )
* На хартия за печене се оформят 2 питки , завиват се и се оставят да втасат още около час.
* Фурната се загрява заедно с тавата на 230*
* Правят се дупки с  пръстите на ръцете и се намазва със смес от 2 с л олио и 1 ч л вода, поръсва се с едра/морска сол и розмарин (по желание)
* Пренасят се фокачите заедно с хартията в сгорещената тава.
* Пекат се за около 13-15 мин (до златисто)

източник :Carina kuking.net


ПП: Тези снимки долу са от датата на публикацията на рецептата, но пък там фокачата е придружена с такова апетитно мезе, че не ми дава сърце да ги махна.
« Последна редакция: 01 Април 2013, 00:59:29 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #61 -: 14 Декември 2006, 14:35:41 »
малллеееееее Пепиииии   :clapping: страхотна фокача ,напомня ми на бабините питки , а как апетитно изглежда  :w00t: :w00t:
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #62 -: 14 Декември 2006, 15:18:29 »
малллеееееее Пепиииии   :clapping: страхотна фокача ,напомня ми на бабините питки , а как апетитно изглежда  :w00t: :w00t:

Гери - то си е питка, ама с хрупкава коричка отвсякъде ( и на моята прилича, но тази е с газирана вода - може би от това става доста пухкава вътре, а коричката е хрупкава  ::) ::))
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #63 -: 16 Декември 2006, 14:48:59 »
Ето и моята Фокача с  минерална вода

А колко е вкусна.. тази фокача 2 минути след фотосесията  :laugh: :laugh: беше изядена  :whistling:


« Последна редакция: 16 Декември 2006, 14:52:17 от marabu »

diana_s

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #64 -: 27 Декември 2006, 13:28:42 »
Браво! днес се регистрирах и отивам да си купя машина за хляб!

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #65 -: 27 Декември 2006, 14:00:08 »
Ето и моята Фокача с  минерална вода
А колко е вкусна.. тази фокача 2 минути след фотосесията  :laugh: :laugh: беше изядена  :whistling:
:inlove: че е вкусна -  спор няма , наистина свършва бързо  , "омете" се за отрицателно време  :w00t:,за което много благодаря на Пепи   :air_kiss:
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #66 -: 27 Декември 2006, 14:04:38 »
:inlove: че е вкусна -  спор няма , наистина свършва бързо  , "омете" се за отрицателно време  :w00t:,за което много благодаря на Пепи   :air_kiss:

Гери, защо ми благодариш - аз ли я ометох   :P  ;)  ;D ;D ;D ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 834
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #67 -: 27 Декември 2006, 15:14:27 »
:inlove: че е вкусна -  спор няма , наистина свършва бързо  , "омете" се за отрицателно време  :w00t:,за което много благодаря на Пепи   :air_kiss:

Гери, защо ми благодариш - аз ли я ометох   :P  ;)  ;D ;D ;D ;D
:P ами Пепи твоя е вината че се омети  :P
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #68 -: 30 Декември 2006, 15:20:37 »
аз наскоро пак правих

NO-KNEAD-BREAD става мнгооо добре, като се има предвид, че не влагаш усилия  :-[

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #69 -: 06 Януари 2007, 22:19:09 »
Миме както винаги на 6  :clapping:

marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #70 -: 06 Януари 2007, 22:24:24 »
Питки със зеленчуков бульон





350 г брашно
240 мл зеленчуков бульон
1 1/2 ч л суха мая
1 с л олио
1/2 ч л сол (по желание)
1 ч л захар



. Маята се размива в топлия зеленчуков бульон заедно със захарта.
. Оставя се за 10 минути.
. Брашното се пресява, добавя се шупналата мая и се омесва еластично тесо, като накрая се прибавят олиото и солта.
. Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се на топло за 1 час или докато увеличи двойно обема си.
. След това тестото се измесва повторно.
. Разделя се на 10 части, от които се оформят малки питки.
. Питките се нареждат на разстояние в намазана с мазнина тава (или покрива с хартия за печене).
. Покриват се и се оставя на топло за 20-30 минути.
. По желание се прави разрез по дължина или на кръст.
. Поръсва се с малко брашно.
. Пекат се в предварително загратя фурна на 230 С за 3-4 минути, като отдолу се слага
съд с гореща вода.
. След 3-4 минути температурата се намалява до 200 С и се пекат още 12-15 минути до златист цвят.


** Според мен ако ползвате домашен зеленчуков бульон тогава има нужда от солта.. аз правих от кубчета.. едно кубче разтворих в 240 мл топла вода.. и добавих и сол..станаха малко по солени .. макар ометоха ги доста бързо  :)



marabu

  • Гост
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #71 -: 08 Януари 2007, 21:05:08 »
Питки с бекон



350 г брашно тип 500
300 мл вода
150 г грис
15 г прясна мая
или 5 г суха мая
2 1/2 ч л сол
2 ч л захар (петмез, мед)
1 1/2 с л олио или мас
200 г бекон


. Беконът се нарязва на кубчета.
. Може да бъде изпържен и оставян да се отцеди върху кухненско руло.
. Ако не се изпържва се овалва с малко брашно и се оставя встрани.
. Маята се размива в 100 мл топла вода заедно със захарта и 50 г брашно.
. Разбърква се добре и закваската се оставя на топло за 10 минути.
. Прибавя се останалата топла вода.
. След това се добавят останалото брашно.
. Меси се около 5-10 минути, като накрая се прибавя солта, маста и кубчета бекон.
. Замесва се еластично тесто.
. Тестото се поставя в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се на топло да втаса за 1 час или докато не увеличи обема си два пъти.
. Бухналото тесто се измесва още веднъж и сот него се оформят питки, хлебчета.
. Нареждат се в намаслена тава или застлана с хартия за печене.
. Покриват се и се оставят отново да втасат за 40 минути.
. Намазват се с разбит жълтък с 1 с л вода.
. Поръсват се по желание с мак, сусам, слънчогледови семки.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 230 С около 10 минути.
. Фурната се намалява до 200 С и се пекат още 10 минути.


** Оригиналната рецепта беше с 350 г брашно ДУРУМ ..и 150 г брашно с 12-14 % протеини.. понеже ДУРУМ
тук няма ???..затова правих така както писах горе..350 г тип 500 и 150 г грис.. ползвам на Дивела.. той е по ситен от другата грис..  също така не запържих бекона.. и не намазах с разбит жълтък.. а трябваше - щяха да имат друг вид.. този не ми допадна мнгооо :(... излязоха доста питки.. към 15-17 броя.. ВКУСНО :sigh:


източник : Carina кукинг.нет

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #72 -: 12 Януари 2007, 18:09:54 »
 :wub:
ето я рецептата:

Cornbread II
Царевичен хляб 2


• 1 яйце
• 1 чашка (237 мл)  прясно мляко
• 1/4 чашка (60 мл ) олио
•1 (140 г) чашка универсално брашно
• 2 с.л. бяла захар
• 4 ч.л. бакпулвер
• 1/2 ч.л. сол
• 1/2 чашка (70 г) царевично брашно
• 1/2 чашка (125 мл) картофени люспи


1. Фурна се загрява до 400 градуса F (200 градуса C). Намасляваме съд с размери 9x9 инча за печене.
2. Смесваме  яйцето, мляко и олиото. В купа, разбъркваме заедно брашно, захар, бакпулвер, сол, царевично брашно и картофен пюре. Прибавяме сместа с яйцето в брашнената смес и ги смесваме.
Изливаме сместа в подготвения съд за печене.
3. Пече се в подгрятата фурна за 20 минути, или до като клечка за зъби вмъкната в центъра на тавата се появява напълно суха.
« Последна редакция: 12 Януари 2007, 19:03:52 от marabu »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #73 -: 12 Януари 2007, 18:38:28 »
ето още една рецепта с царевично брашно, но не сам я пробвала още: :blush2:


Домашен царевичен хляб Homesteader Cornbread

• 1 1/2 чашки царевично брашно
• 2 1/2 чашки мляко
• 2 чаши универсално брашно
• 1 с.л. бакпулвер
• 1 ч.л.сол
• 2/3 чашка бяла захар
• 2 яйца
• 1/2 чашка растително масло

 1. Загряваме фурната на 400 градуса F (200 градуса C). В малка купа, смесваме царевично брашно и мляко; оставяме ги  за 5 минути. Намазняваме тавичка - 23 X 33 см.
 2. В голяма купа, смесваме заедно брашно, бакпулвер, сол и захар. Смесваме ги в царевичната смес , и прибавяме яйцата и олиото. Изливаме сместа  в подготвената тава.
3. Пече се  в предварително загрята фурна за 30 на 35 минути, или докато клечка за зъби бодната в центъра на тавичката, при изваждане е напълно суха.
« Последна редакция: 12 Януари 2007, 19:38:19 от marabu »

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #74 -: 12 Януари 2007, 19:37:31 »
:wub:
ето я рецептата:

Cornbread II
Царевичен хляб 2


• 1 яйце
• 1 чашка (237 мл)  прясно мляко
• 1/4 чашка (60 мл ) олио
•1 (140 г) чашка универсално брашно
• 2 с.л. бяла захар
• 4 ч.л. бакпулвер
• 1/2 ч.л. сол
• 1/2 чашка (70 г) царевично брашно
• 1/2 чашка (125 мл) картофени люспи


1. Фурна се загрява до 400 градуса F (200 градуса C). Намасляваме съд с размери 9x9 инча за печене.
2. Смесваме  яйцето, мляко и олиото. В купа, разбъркваме заедно брашно, захар, бакпулвер, сол, царевично брашно и картофен пюре. Прибавяме сместа с яйцето в брашнената смес и ги смесваме.
Изливаме сместа в подготвения съд за печене.
3. Пече се в подгрятата фурна за 20 минути, или до като клечка за зъби вмъкната в центъра на тавата се появява напълно суха.

Само да попитам това 1(140г.)чашка брашно не е ли малко .Защото и аз правя един царевичен хляб ама рецептата е с 2(cups) брашно. :)
 
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen