Автор Тема: Тиквеник  (Прочетена 33439 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Тиквеник
« -: 04 Ноември 2008, 22:15:05 »
Ами, гледах, гледах и мисля, че не видях. Ако съм сбъркала, моля модераторите за извинение и нека изтрият поста.

Както знаете, бяхме на гости при бабата на мъжО. Децата поискаха тиквеник за закуска. Под зоркия поглед и напътствията на наш`та баба, баницата стана чудна.

Реших да споделя с вас един бърз вариант на тази българска баница с готови кори .

И така:

Тиквеник

1,5 кг. тиква
1 пакет готови кори
200 гр. захар
150 мл. олио
100-150 гр. галета
канела

Нарежете тиквата, обелете и почистете парчетата от семето и кората. Рендосайте я на ситно ренде и я объркайте добре с канела.

Покрийте работната повърхност с вестник. Отгоре сложете една кора, намажете я добре с олио и я покрийте с още една кора. Намажете и нея добре с олио.



Наръсете хубаво с галета.



Отгоре разпределете тиква по цялата повърхност.



И поръсете със захар.



Завийте на руло, но не стягайте много. Сложете в намазнена тава. И така, докато свършат корите. След като ги подредите всички в тавата, намажете хубаво с олио.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, до златист загар.



Готовата баница оставете да се отвърне малко и поръсете с пудра захар.



Ами......това е. Добър апетит!












bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Тиквеник
« Отговор #1 -: 05 Ноември 2008, 08:51:57 »
Емили, чудесно представяне на така българския тиквеник стъпка по стъпка.   :thumbup:

Все пак, понеже онагледяването е за прощъпулници в кухнята, съм длъжен да направя една забележка и едно предложение. :innocent:

Забележката е следната: Не застилайте работния плот с вестниk, работете си направо на плота. Работата върху вестник е наистина прийом на нашите баби и само може да добави "чудния" вкус на печатарско мастило (и още доста други вредни нещица). :(

Предложението - добре е тиквата да се запържи малко преди ползване, така се извлича и използва ценният витамин А, който съдържа.
« Последна редакция: 05 Ноември 2008, 09:08:35 от bordovsky »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2254
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Тиквеник
« Отговор #2 -: 05 Ноември 2008, 09:30:01 »
Emili, благодаря, че сподели с нас рецептата стъпка по стъпка! Вкуснооооо!  :yahoo:
И аз го правя по подобен начин - напоследък обаче от както открихме вкуса на тиквеника с мед, захар използвам все по-рядко!
Жоро, ценни забележки!  :thumbup:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Тиквеник
« Отговор #3 -: 05 Ноември 2008, 10:38:36 »
Жоро, забележката си е съвсем на място. Благодаря.  :smile1:

Честно да си призная ползвам вестникът за по-лесно навиване на корите, че понякога са доста тънички и се късат лесно, а виж за мастилото - кой пък да се сети...  :scratch_one-s_head:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Тиквеник
« Отговор #4 -: 05 Ноември 2008, 10:43:50 »

 Аз вместо вестник, когато правя баница, разстилам корите върху парче тензух и с него си ги навивам много лесно. Наистина така корите не се късат и се навиват много по - лесно.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229
Re: Тиквеник
« Отговор #5 -: 15 Декември 2008, 21:08:39 »
Жоро, намирам коментара ти за запържването на тиквата много полезен (поне за мен).
Въпреки галетата и лекото изцеждане на тиквата, тиквеника ми става мокър понякога.
Сега търсейки рецепта за парчето тиква в хладилника попаднах на този тиквеник, стъпка по стъпка и на полезните коментари. Може и да отчета скоро един по сполучлив тиквеник.

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 139
Re: Тиквеник
« Отговор #6 -: 31 Март 2013, 18:20:54 »
"Въпреки галетата и лекото изцеждане на тиквата, тиквеника ми става мокър понякога."
--------------------------------------
Тиквата се "напикава" често ако както е настъргана се смеси със захарта.
Спазвай рецептата както я е написала Емили.
Аз дори ръся захарта върху корите по цялата повърхност и отгоре слагам в редичка от плънката с тиква + орехи + канела.
Завивам или с вестник или с килимчето от бамбук за навиване на суши.
Не се навива стегнато.
Браво на Емили и съвета на  bordovsky за запържването. :good:
Cveteto3101= 1 jena

mileto

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Тиквеник
« Отговор #7 -: 15 Май 2013, 21:21:44 »
Това за запържването е страхотна идея  :thumbup: Да се чудиш понякога как сам не си се сетил за такива простички нещица  ;D

polenka

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Тиквеник
« Отговор #8 -: 12 Юни 2013, 14:56:05 »
И на мен много ми допадна идеята за запържването, наистина ще е по-добре.

vili1177

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Тиквеник
« Отговор #9 -: 22 Декември 2014, 16:38:59 »
От толкова гледани днес рецепти за тиквеник, тази ми хареса най-много. Точна, с добри снимки. Определено тази ще направя сега. Благодаря и за коментарите и те ще ми са в полза. Момичета, вие сте прекрасни! Благодаря. Хубави празници и добро настроение!

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 753
Re: Тиквеник
« Отговор #10 -: 22 Декември 2014, 17:01:06 »
Който иска да задушава тиквата преди полагането върху корите  направете го с малко масълце - аромата е прекрасен! И както Йоли преди ме посъветва - ръснете малко сух джинджифил!
Желая Ви успех с тиквеника, а за баклавата - опитайте рецептата на Айля - откакто я направих преди години, тя си остана най-добра за мен!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!