Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2  (Прочетена 273968 пъти)

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 612
  • Целувки{}
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #90 -: 23 Юли 2009, 23:07:58 »
Бисквитено руло

На много хора е познато рулото с бисквити-хляб и маргарин,но аз го поизмених малко.Иначе рецептата я имам от майчето.

Продукти:

1 пакет бисквити ''Закуска''-бели или кафеви
1  кутийка маргарин 250 гр.-аз ползвах Белла
половин хляб
течен шоколад-по желание
какао за цвят
100 гр. пудра захар
прясно мляко ,кафе,какао или компот за напояване на бисквитите

500 мл.сладка течна сметана
прибавих едно пакетче фиксатор за сметана
ванилия или ванилена захар
боички за цвят
Прибавих към украсата и малко шоколадов корнфлейкс.

Приготовление:
Хлябът се накисва във вода,отделя се само средата и се отцежда добре.Поставя се в дълбока купа,прибавя се маргарина и се разбива с миксер.Не се получава гладка смес,но това не е притеснително. ::)Сместа се разделя на две части.Към едната се прибавя шоколадът и какаото ,докато стане кафява,а към другата се прибавя пудрата захар.Сметаната,фиксатора,ванилията и желаната на цвят боя се изсипват в дълбока купа и се разбиват с миксер.
Всяка бисквита се потапя в мляко,маже се с крем и се слепват прави,като кремовете се редуват.Отгоре се покрива със останалата сметана и се украсява по желание.Хубаво е да престои поне 4 часа преди консумация.Реже се странично за да се образуват цветните ленти.
Добър апетит! :-*

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3153

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1635
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #92 -: 27 Юли 2009, 11:16:41 »
Тигрово руло

Продукти :

за тестото
8 яйца
150 гр. пудра захар
2 ванилии
120 гр. брашно
1 бакпулвер
50-100 гр. какао

за попарване
около 150-200 мл. горещо прясно мляко

пълнеж50 -100 мл. ром
250 гр. млени ядки (бадеми, орехи, лешници…)
2 с.л. нес кафе
2 с.л. какао

крем за спояване
250 гр. масло
200 гр. пудра захар
настърганата кора на ½ лимон


за покритието300 мл. сладкарска сметана
100 гр. кувертюр + 2 с.л. олио (или ядки, крокант)

Приготвяне:

Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци
Жълтъците бием със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема
Внимателно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, а след тях и брашното пресято с бакпулвера. Размесваме като вкарваме максимално въздух.
Разделяме тестото на две части, като във втората добавяме какаото
Печем в намаслена и набрашнена форма, в предварително загрята фурна на 180-200° до готовност.
Това тесто ползвам и за тортени блатове, но с 12 яйца и пропорционално увеличаване и на останалите продукти за него.
Опечените и изстинали блатове накъсваме на едри парчета(с размер на половин длан) и в голяма купа ги попарваме с горещото прясно мляко. Оставяме ги да омекнат и след като изстинат, добавяме рома , млените ядки, кафето, какаото и масления крем, с помощта на който спояваме цялата маса. Омесваме добре и слагаме във фризера (за по-бързо) да се стегне.
През това време си разбиваме сметаната на твърд крем, и ако не ни е много сладка добавяме малко пудра захар на вкус.
Вече изстиналата  и стегната маса оформяме в каквато форма решим, в случая на руло и с помощта на пош, покриваме със сметановия крем.
Отгоре накапваме с разтопения на водна баня кувертюр(+ олиото за блясък).
Може да заместим кувертюра с натрошени  ядки или крокант, което придава на рулото по-огнен вид. 
Готовото руло прибираме във фризера и малко преди поднасяне го вадим да се отпусне леко.

Много вкусен сладкиш и особено подходяш за топлите месеци  :thumbup:
Приятен апетит!




Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3153

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #94 -: 31 Юли 2009, 20:13:31 »
Кокона, Йоли, bluemoon, какво правите бре, хора?  :swoon: Чудесни и вкуснииии.. Браво! :clapping:

И от мен нещо лятно и сладичко:

Малинов крем-десерт


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
БАНАНИ ФЛАМБЕ
« Отговор #95 -: 16 Август 2009, 23:23:21 »

БАНАНИ ФЛАМБЕ

Продукти:

      50гр. масло или маргарин

      50 гр. мед или захар

      1 пакетче ванилия

      1 чаена лъжичка канела

      1 СЛ ром (54% алкохол)


      4-5 банана

      3 СЛ ром
Приготвяне:

Стопяваме на слаб огън първите 5 посочени продукта докато се получи едно гъсто, лепнещо сосче.

Прибавяме бананите и ги оставяме за 5 минути самички. После ги обръщаме и изчакваме още 5.

Накрая ги заливаме с 3 лъжици ром и драскаме клечката.

Като се нарадваме на огъня, ги поставяме в чинийки и гарнираме със сладолед и малко тропически плодове консерва.

Сосчето е също много вкусно и за да няма сърдити разпределяме и него на всички по равно.

Да ви е сладко! На мен вече ми беше.  :smile1:


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #96 -: 18 Август 2009, 14:35:52 »
ФРИТИРАН СЛАДОЛЕД

(една ледено-гореща изненада)


Продукти:

 ванилов сладолед за 6 топки
 1 ч.ч. натрошен на ситно корнфлекс
 2 ч.л. захар
 1 ч.л. канела
 2 яйца
 Ахорн-сироп (предполагам, че със сиропчето от фламбираните банани също няма да е лошо)
 плодове (по възможност тропически) При мен бяха 1 банан, по едно киви от два сорта, няколко резанчета манго и няколко ягоди.






Приготвяне:

От сладоледа се оформят големи колкото средна ябълка топки, слагат се по отделно в малки торбички и се замразяват няколко часа.



За панировката натрошаваме корнфлекса в една торбичка на много ситно с точилка и го размесваме със захарта и канелата.

Разбиваме яйцата.

Овалваме топките сладолед по два пъти  в корнфлекса и в яйцата като започваме с корнфлекса. Това трябва да стане много бързо, защото сладоледа се размеква веднага.

Слагаме сладоледените топки обратно в торбичките и ги замразяваме отново.

Така приготвеният сладолед е готов за пържене и може да го държим в хладилника толкова колкото си поискаме или поне до момента в който решим да изненадаме гостите.

Малко преди сервиране подгряваме фритюрника на максимум и нарязваме плодовете в чинийките.

Пържим панираните сладоледените топки по единично, като ги потапяме в горещата мазнината само за 15 секунди.

Слагаме ги до нарязаните плодове в чинийката и поливаме всичко със сладкото сосче.

E voila!    :yahoo:

Сервира се бързо, докато е все още ГОРЕЩ СЛАДОЛЕДА.  :smile1:


   

« Последна редакция: 18 Август 2009, 19:50:46 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3096
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #97 -: 18 Август 2009, 15:04:52 »
Уау! :thumbup:

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 654
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #98 -: 18 Август 2009, 15:11:58 »
  ;D това изкушение ще пасне много добре на следобедното ми кафе, но благодаря и за виртуалния пир   :'( "очи -  пълни , ръце - празни"  :(

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1177
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #99 -: 18 Август 2009, 15:58:19 »
Е, за това само бях чувала. Много е интересно.  :thumbup:

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 612
  • Целувки{}
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #100 -: 18 Август 2009, 16:00:18 »
Олеееее,дето се вика потекоха ми ....  :swoon: :swoon: :swoon:
И аз знам една рецептичка за пържен сладолед,от един китаец,който я побългари,ама някой ден ще я спретна и фотна.
Драго,страхотно изглежда,а и снимките са перфектни.
:thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3153
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #101 -: 18 Август 2009, 16:54:25 »
Браво , Драго ...  :clapping: :clapping: :clapping: Моята гордост си ти . :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16157
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #102 -: 18 Август 2009, 19:48:47 »
Драго  :exclaim:  
От няколко години се каня да направя паниран сладолед.
Утре вечер ще имам "леки" гости.
Ако поднеса паниран сладолед, ще ги смая.
Ако обаче ми пробуташ име, звучащо на древноримски  :wink1: , ще ги ошашавя.
Приятел в нужда се познава  :icon_question: 
« Последна редакция: 18 Август 2009, 20:24:47 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16157
Re: Десерти
« Отговор #103 -: 18 Август 2009, 22:25:54 »
мълчиш, а  :icon_question:  ама ще те чакам до утре вечер. Щото аз съм готова с изпълнението.
Е сега, цветни декори наоколо няма в дванадесет етажен блок, ама с подръчни материали - толкоз  ;D
Ама пък е вкусно  :thumbup:  Благодаря, че вдъхна доверие в моето недоверие към панирания сладолед  :flower: Пробно /не мога да предложа неизпробван десерт на гости, нали  :innocent:) изядох само една топка. Ама пък то нещо голяма ми лъжицата, та вечерята се размина  :innocent: :innocent:

стига съм приказвала, ето
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1103
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 2
« Отговор #104 -: 18 Август 2009, 23:49:19 »
 :clapping: :clapping: :clapping: разкошно!