Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 332657 пъти)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #240 -: 08 Януари 2009, 00:50:01 »
След попреминаване на смущението ми.. ново предложение:

Авокадо-сос с ядки

1 зряло авокадо
100гр гъсто кисело мляко (15% масленост най-добре)
50гр майонеза
1-2с. л лимонов сок
2с. л едро смляни орехови ядки или тиквено семе
див чесън

Авокадото се обелва, почиства от костилката и пюрира с лимоновия сок. Добавят се киселото мляко, майонезата, ядките (предпочитам тиквеното семе) и ситно нарязания див чесън. Разбърква се добре и.. сосът е готов  :smile1: Пасва добре със сухо пилешко, риба като пангасиус, треска, сьомга.. картофи.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #241 -: 08 Януари 2009, 01:13:20 »
Вкусното авокадо-сосче добре пасва и с

Картофи с праз на фурна

1кг средно големи картофи
200гр праз
70гр топено сирене
1с. л гъсто доматено пюре (лютеница)
сол, свежа зелена подправка - босилек, див чесън - според вкуса
мазнинка

Картофите се измиват, обелват, почистват.. нарязват се на половинки и издълбават внимателно. Нареждат се в тава, добавя им се мазнинка и съвсем мъничко, колкото да покрие дъното на тавата вода. Пекат се на средна скара, 200°C. През това време се почиства и нарязва на ситно празът, задушава се в мазнинка и с добавка на дом. пюре. В още топлата смес се добавя намачканото с вилица топено сирене и разбърква. Сипва се от сместа в издълбаното на всеки картоф и се запича.
Издълбаната част от картофите най-вероятно се ползва като съставка за супичка  ;D

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 167
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #242 -: 08 Януари 2009, 09:20:59 »
Да, сега вече нямам съмнения за късметчето. Благодаря ти за помощта! Още веднъж-много оригинални късмети и великолепни снежковци! :thumbup:

FINDUS

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 461
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #243 -: 08 Януари 2009, 09:55:10 »
Абра,показвала си толкова красоти ,но аз се влюбих във великолепните ти снежковци .Толкова са изящни ,би ли споделила как си оформила шапчицата ,шалчето с каква моделираща маса ,ти ли си я приготвяш или си я купуваш готова.Коледните ти сладки също са като произведение на изкуството интересно мие  и тях с какава моделираща маса си ги правила.Толкова красоти си показала ,до сега разглеждах  галерията ти  и се наслаждавах  :flower:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #244 -: 08 Януари 2009, 12:17:31 »
desychem,  :flowers:

Благодаря, FINDUS, :flower:

Работя само с два вида моделираща маса: бадемов марципан и класически захарен фондан. 3а фондана - само веднъж съм правила вкъщи - получи се добре, но по настоящем имам възможност да го купувам, както и бадемовия марципан и си спестявам това поне за мен досадно и недолюбвано занимание.

Рецептата за фондан бе следната:

пакетче желатин
60мл вода
110мл глюкозен сироп
4 с.л бяла растителна мазнина (кокосово масло, например)
900гр добре пресята пудра захар

Желатинът се подготвя както обикновено - накисва се във вода и после се затопля леко, за да се втечни. Към него се прибавя глюкозения сироп и се разбъркват.. Махат се от котлона и постепенно почва да се добавя добре пресятата пудра захар. Меси се докато стане хомогенна, бяла смес. После се завива в кухненско (свежо) фолио и може да се съхранява така в хладилник. Бързосъхнещо е и лесно губи свойствата си 'на открито'. Т.е. трябва да се работи достатъчно чевръсто с него (както  и с готовия фондан).
Та... снежковците са от готов захарен фондан. Шапката се прави като: оформя се топче, което се удължава от едната страна като конус, от другата - с подходящ за целта инструмент (неподвижно топче на края на дръжка) се вдълбава - получава се малка фунийка с конусовидна форма. В единия й край се прикрепва малко бяло топче за помпон (много сладка думичка :laugh:), а вече поставена върху главата на снежко с клечка за зъби, например, се прави релеф по подобие на истинска плетена шапка. Слепвам детайлите с вода (малка четчица - потапям и отцеждам, мацвам леко).
Надявам се да ти бъде полезна информацията  :smile1:
« Последна редакция: 08 Януари 2009, 14:00:43 от Abra »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #245 -: 08 Януари 2009, 12:46:26 »
Не мога да не кажа - пропусна:
две мноооооого сръчни ръчици,
една много богата душевност, която струи от всичко,
богато въображение безс*****,
сигурно има и още....
/може и да ме бият за спама, но не се стърпях просто :P/

FINDUS

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 461
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #246 -: 08 Януари 2009, 15:31:13 »
АБРА БЛАГОДАРЯ ТИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ТОЛКОВО КОЛОРИТНО СИ ГО ОПИСАЛА ЧЕ ДОРИ СИ ГО ПРАДСТАВИХ КАК ГО ПРАВИШ ,ПРОСТО СИ СТРАХОТНА МАЙСТОРКА СТРАХОТНА СИ

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #247 -: 09 Януари 2009, 00:46:04 »
FINDUS, :blush:

Благодарност голяма, Весе, много ми е драго, че имаш тъй положително мнение за мен  :air_kiss:

И дали да не похапнем малко между хвалбите :blush: ;D

3еленчукова супа

2 средно големи картофа
2-3 моркови
стрък праз (настърган - една шепа)
100гр целина-корен
100гр пащърнак-корен
3-4 скилидки чесън
шепа пресен магданоз
кубче зеленчуков бульон

3астройка: 50мл течна сметана (36% масленост)
1с. л суха супа (зеленчукова или чеснова)

Картофите се измиват, обелват, морковите се почистват - настъргват на едро ренде или нарязват на ситни кубчета. Същото се прави с корените. Празът и магданозът се нарязват на ситно. Скилидките чесън се пресоват. Всичко (с изключение на магданозът) се сипва в подходящ съд, заедно с кубче зеленчуков бульон и поне литър вода се варят на умерен огън. При извиране на водата - се долива - в зависимост колко гъста или рядка се предпочита супата. Няколко минути преди да е напълно готова, супата се застройва с разбъркани 100мл вода, 50мл течна сметана и 1с. л суха супа, ситно нарязания магданоз.
« Последна редакция: 09 Януари 2009, 02:10:05 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #248 -: 09 Януари 2009, 23:53:35 »
Панирана треска с лимон и целина

700гр филе от треска
2 яйца
4-5с. л галета
3-4с. л брашно
сол, подправки (чер и бял пипер по една идея  ;D)
мазнина
лимонов сок
300гр стъбла от целина

Стъблата целина се измиват и нарязват напречно на 'шайби'. Сваряват се в подсолена вода.
Брашното, заедно с подправките и сол, с мъничко вода се разбърква до хомогенна, гъста кашица. Яйцата се разбиват добре с малко солчица. В тигана се сгорещава мазнинка и парчетата филе от треска се панират, като се потапят последователно в
брашнената каша
галетата
яйцата
Панираната треска се гарнира с отцедената от водата и напръскана с лимонов сок и осолена на вкус целина. Особено добре пасва с млечночеснов сос.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #249 -: 10 Януари 2009, 00:26:17 »
Млечночеснов сос

150гр овче кисело мляко или гъсто краве, но с поне 15% масленост
80гр майонеза
20гр (1с.л) крема сирене
3-4 скилидки чесън
няколко стръка див чесън

Скилидките се почистват и пасират и разбъркват до хомогенна смес с останалите продукти. Дивият чесън се нарязва на ситно и също прибавя. Сосът пасва чудесно към 'бели' риби - на грил и панирани, картофени кнедли, ястия с тиквички..

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 556
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #250 -: 11 Януари 2009, 19:09:03 »
 :smile1: Абра ,препечи малко филийки ,покани ме ,да си намажем филийките със соса и ммммм    :thumbup:
mazesin yemekleri

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #251 -: 12 Януари 2009, 23:14:58 »
Ехааа.. sezamm - няма да е лошо  :thumbup: И лека салатка от пресни краставички с бяло сиренце.. и по една чашка Карнобатска гроздова.. ммм  ::) Наздраве!  :-*

Е, няма препечени филийки - днес каня на червено вино и

Мъфини с шпек (шпек-кубчета)

3а 12бр.:

2 ч.ч. (ч.ч=240мл) брашно
250мл айрян (1:1)
2с. л масло/олио
10гр бакпулвер
2-3 скилидки чесън
сол, пресен магданоз
150гр шпек-кубчета

Брашното се пресява с бакпулвера и солта, добавя се айрянът, течното масло, пресованите скилидки-чесън и разбърква добре. Последни се прибавят шпек-кубчетата и ситно нарязания магданоз. Мъфинените форми се намазват с мазнинка и на 2/3 се напълват със сместа. Пекат се на средна скара, 200-220°C, поохлаждат се върху решетка

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #252 -: 15 Януари 2009, 12:00:17 »
Ех, дни на безидейност и липса на вдъхновение, с безброй прозаични задачки и рутинни домакински дейности.. а съпружето ми имаше рожден ден. :wacko2:

Много недостатъци има по тортата - но ще си взема бележка за следващ път. И макар да не е голяма всъщност, е първото тортЕ на два етажа  ::)
Имах доста колебания дали да я показвам :blush: И нямаше - ако не беше вкусът й: ароматен, но нетрапчив.. плътен, но лек и топящ се по небцето крем, снежна уж тематика, а дарява топлина и сякаш погалва със слънцето на екзотичен остров, леко.. нежно унася в доволство.. :ok:

Вита кокосова торта

3а тестото:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява.. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата.

3а крема:

125гр кондензирано мляко
125гр маскарпоне
250мл течна неовкусена сметана (36% масленост)
100гр кокосови стърготини
50гр пудра захар
1-2с. л кокосов ликьор

Разбива се сметаната с пудрата захар на сняг. Кондензираното мляко, маскарпоне, ликьор и кокосови стърготини се смесват добре. Объркват се двете смеси в крем.

Направих двойна доза тесто и крем, за да стигнат за малка, но двуетажна торта - долен: около 19см в диаметър и горен с диаметър 15см. Височината на завитите блатове - 5см. и 2бр. долни блатове за основа.

Блатовете се премерват и разрязват, после намазват с крема и завиват върху основните блатове (нагледна помощ), стягат се в регулиращ се тортен ринг или както аз направих с блатовете с малък диаметър - със свежо (прозрачно) домакинско фолио. Оставят се в хладилника да стегнат, на следващия ден се украсяват и сглобяват. При мен - поради липса на по-добра идея - бял фондан и заради недостатъчно количество от него - оцветена в светло синьо белтъчена глазура, която не ми се удаде да загладя добре :blush: Следващият път - хич няма и да се опитвам да го правя!

Освен чудесния вкус на тортЕто, най-драго ми беше от радостта и задоволството на съпружето  :smile1:
« Последна редакция: 15 Януари 2009, 12:43:49 от Abra »

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1368
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #253 -: 15 Януари 2009, 13:18:28 »
Ех, Абра - тортата ти е фантазе, а как омайно си описала вкуса й -- направо си готова я за дегустатор, я за виден гурман.....
Наистина е много нежна, явно направена с много любов ! Да ти е жив и здрав, и все така да го обгрижваш....

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 167
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #254 -: 15 Януари 2009, 13:43:10 »
Абра, прекрасна и много нежна торта! Да ти е жив и здрав съпругът и много да те радва! Трябва да е много добър човек, щом е заслужил толкова старание и труд от твоя страна не само с тази торта, разбира се!