Автор Тема: Абра Кадабра!  (Прочетена 332658 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #165 -: 30 Ноември 2008, 19:38:05 »
Мила Дими, оставам без дъх...и думи...

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #166 -: 01 Декември 2008, 12:38:41 »
Mили момичета!  :-*

Още снощи погледнах във форума.. но дотолкова се смутих от коментарите, че не знаех какво и как точно да напиша, че да успея да изразя адекватно емоциите, които предизвикахте у мен и искрената ми благодарност.. :blush:

Много ме смущавате с високата оценка, признавам :blush: но и радостта от одобрението и вниманието ви към мен е голяма! :tender: Трогнахте ме много! Благодаря ви :flower: 


teoleo,

Цитат
но се питам у нас/в БГ/този марципа с какво може да се замести ..или го има ..?

Скарлет бе споменала тук, че и в Бг се продава марципан - не съм работила с този ( на Schwartau), не мога да споделя нищо за качеството и свойствата му. Бадемовият марципан като моделираща маса може да се замени с коя да е друга захарна - в Бг се продава вече на доста места различен вид мод. маси - бързо- и бавносъхнеща и пр. (каквито тук не се намират, например).

Още веднъж: сърдечна благодарност, мили момичета!  :thank_you:

Ако не в момента (за късмет съм резнала най-напред най-криво навитото парче  ;D), то за в бъдеще, се надявам да оправдая наистина суперлативите ви!

Бъдете здрави и нека пред/празничното настроение и усмивки ви съпътстват във всеки миг  :-*

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 556
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #167 -: 01 Декември 2008, 17:17:51 »
 :tender: :tender: :tender: :tender: :tender: :tender: :tender:
mazesin yemekleri

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #168 -: 01 Декември 2008, 17:20:46 »
Скъпа Дими,
Така се радвам за тази твоя красива, есенно приказна  реализация ! :flower:
Топлината на листата в цветове и багри,
допълнена от нежните шипкови плодчета  -
ми създават усещане за вълшебна есенната палитра :thank_you2:

Ако резултатът от всеки наш разговор е такъв кулинарен шедьовър,
то нека говорим  по-често! :give_heart:
Моите  поздравления:



Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 124
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #169 -: 02 Декември 2008, 15:48:52 »
Абра, направо са невероятни нещата ти, но ти си още по-невероятна заради златните си ръце! :thumbup: Да си жива и здрава все така да ни радваш! Браво!

Tara^

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 269
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #170 -: 02 Декември 2008, 18:08:59 »
 :crazy_pilot:  Вече пътувам към Виена   :devil: .
Нали си знаеш  :flower:  :-* .

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #171 -: 02 Декември 2008, 22:42:56 »
sezamm,  :-*
Радвам се, че те познавам, Диани! Нищо, че само виртуално.. засега. Драго ми е, че съм ти подарила хубава емоция  :give_heart:

Tandoori, благодарност!

Цитат
Да си жива и здрава все така да ни радваш!

е и моето пожелание към теб :flower:

Tara, сериозно? Хм... само да пошушна, че тортата е раздадена вече  ::) Всъщност - като за гости нова ще направя  :air_kiss:

Гнезденца

3а 6бр.:
500гр кайма
4 яйца
6 дребни домата
50гр бяло сирене
50гр галета
сол, сухи подправки според вкуса (чер пипер, индийско орехче...)
магданоз
мазнинка

Предполагам, на всички са познати тези метални купички  ::) Именно в тях се приготвят гнезденцата.
Каймата се овкусява със сол, подправки, разбърква се с 1 яйце и галета. Доматите се измиват, подсушават, издълбават внимателно. Яйцата се разбъркват. Металните шоли се намазват с мазнинка и облепват с кайма, в средата се поставя домат, а в него - кубче сиренце и се допълва с яйчена смес. Пекат се на средна скара, 200°C.
Докато се пекат от издълбаните среди се прави доматено-чеснов сос, например.
А когато гнезденцата се опекат се обръщат в чинията (безпроблемно излизат от шолите) и сервират така или след изваждането повторно се обръщат - по желание. Чудесно пасват с пресен босилек и класическите картофки на фурна.
« Последна редакция: 03 Декември 2008, 01:59:04 от Abra »

Tara^

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 269
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #172 -: 02 Декември 2008, 23:34:35 »
За жалост  :'( не се очертава такова пътуване в момента.Но......все някоя Коледа ще посетя Виена (това си ми е мечта :girl_in_love: )

П.П. А пък за тортата ще се разберем все някак си  :wink1:

П.П.П. Новото ти предложение е много идейно.Ще се спретне в близко време  :thumbup: .

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #173 -: 04 Декември 2008, 20:31:28 »
Нека се сбъдне скоро мечтата ти, Тара  :thumbup: Добре ще си дошла  :smile1:

Гъбен терин

гъби микс 2 консерви (всяка по 500гр) или гъби пресни 600гр почистени (пачи крак, сърнела..)
100гр галета
2 яйца
месен пастет 200гр
сол, ако е необходима
подправки - сухи (майоран, босилек, индийско орехче)
китка магданоз
стръкче-две мащерка
мазнинка

Гъбите, ако са пресни - се почистват. Нарязват/накълцват. 3адушават се в мазнинка. Яйцата се разбиват на пяна, прибавя се галетата, пастета, подправките и се разбърква до хомогенна смес. Внимателно се добавят гъбите. Във форма правоъгълна с размери 20х10х7см се изсипва цялата смес, като формата е намазана предварително с масълце. Пече се на водна баня (в по-голяма тава с вода) 230°C, около 20 мин. Още топло се обръща върху чиния (безпроблемно се вади от формата). Ястието може да се сервира като предястие или като гарнитура към основно.
« Последна редакция: 04 Декември 2008, 20:33:10 от Abra »

Mallury

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 64
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #174 -: 05 Декември 2008, 06:21:54 »
Woooooow каква торта !  :clapping:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #175 -: 05 Декември 2008, 17:06:26 »
Леле...Дими , прелестен терин.  :thumbup: И като знам колко гъби ими...ще се възползвам от идеята. Благодаря.  :thank_you2:

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 442
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #176 -: 05 Декември 2008, 23:38:25 »
Абра, тази есенна торта е произведение на изкуството ! Едва чакам да видя какви идеи ще предложиш за Коледа !

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #177 -: 06 Декември 2008, 21:57:29 »
Mallury, :flower:

Чуден беше терина, Йоли - още топличък и с препечена с масълце и подправки франзела... мммм :nyam:

Petka, огромен е комплимента! Благодаря ти!

Цитат
Едва чакам да видя какви идеи ще предложиш за Коледа !

:blush: И аз самата все още не знам.. Но за Никулден - традицията за рибка и сини сливи се спазва:

Сладкиш със сини сливи и извара

3а тестото:
125гр брашно
25гр захар (2с.л)
щипка сол
1 жълтък
60гр масло

3а пълнежа:
250гр фина неовкусена извара
1 яйце
100гр бадемов марципан, сурова маса
1с. л нишесте
1с. л бадемов ликьор амарето
2с. л пудра захар
дузина сини сливи

3аливка (по желание):
50гр филирани бадеми
100г. пудра захар
3-4с. л топла вода
1с.л разтопено масло

Брашното се пресява, прави му се кладенче, в което се сипват щипката сол и захарта и жълтъка. Маслото също се добавя нарязано на малки кубчета. 3амесва се тестото, което се завива в свежо фолио и се оставя за 30мин. в хладилник.

Марципанът се настъргва на ситно ренде и всички продукти се смесват и разбъркват до хомогенна смес. Тестото се разточва с дебелина 1/2см. От него се реже кръг с диаметър еднакъв с диаметъра на тортената форма (предварително намазана с мазнина или обвита с готварска хартия) за 'дъно' и ленти за стените на тортената форма - поне 3см височина. Тестото на дъното се надупчва с вилица, изсипва се върху му сместа-пълнеж, заравнява се. Върху нея се редят почистените от костилките и разрязани на две сини сливи (с месестата част нагоре), наръсват се леко със захар. Пече се на средна скара, 180°C. Проверява се с клечица или шиш дали е готов. Като се опече, не се вади от формата, а се оставя в нея да поизстине. Тортата се залива внимателно, за да не потече по стените, със захарна глазура: пудрата захар се пресява, смесва се с водата, добавя се маслото и се бъркат върху умерен огън до хомогенна, гладка и лъскава смес. Върху глазурата (или се смесват с нея) се посипват филирани бадеми.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #178 -: 06 Декември 2008, 22:48:48 »
И за Никулден - не е шаран :blush:, но пак е рибка:

Треска със сос от сини сливи

1кг филе от треска
50гр портокалов сок
125мл бяло вино
50мл вода
сол, бял пипер
пресен розмарин
мазнина

3а соса:

двайсетина сини сливи
1с. л мед
50мл бяло вино
пресен розмарин
мазнинка

кашу или орехови ядки

Филето се овкусява с портокаловия сок, посолява се съвсем мъничко със сол и бял пипер и се оставя са няколко минутки да 'попие'. После се реди в тава с мазнинка, залива се с бяло вино и вода, наръсва се с листенца розмарин и се пече във фурна на 200°C до готовност. Едновременно се приготвя сосчето: сливите се почистват, ако са по-мекички се обелват, режат се на четвъртинки. 'Пуска' се малко масълце в тигана, добавят се сливите, медът и се задушават за кратко. После се добавя бялото вино и къкри (с периодично разбъркване) на слаб огън до сгъстяване. Малко преди да е готов, в соса се пуска стръкче-две мащерка. Рибата се сервира залята със сосчето и поръсена с орехови или кашу-ядки.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
  • Dimitrana S.
Re: Абра Кадабра!
« Отговор #179 -: 08 Декември 2008, 21:29:16 »
Kaртофи с бекон и подправки

3а 2 порции:
600гр картофи
140-180гр бекон (шпек)
мазнинка
сол
див чесън и 1-2 скилидки обикновен чесън (по желание)
мащерка
червен пипер

Картофите се измиват, обелват, нарязват на средно големи кубчета и сваряват. Вадят се, отцеждат. В подходящ съд с масълце се запържва нарязания на доста ситни кубчета бекон,  добавят се картофите и запържват с леко разбъркване заедно със солчица, див и обикновен чесън, червен пипер и няколко стръка мащерка. Ситуацията става идеална като към ястието се прибави и бира  ::)
« Последна редакция: 08 Декември 2008, 21:33:35 от Abra »