Автор Тема: Рецепти от vens - ІІІ част  (Прочетена 296108 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #30 -: 26 Юли 2008, 23:41:41 »
Патладжани  , тиквички и пилешки късчета с доматен сос



Продукти :
2 бр. патладжани
2 бр. тиквички
0,350 гр. пилешко филе
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
около 0,400 гр. домати
150 гр. топено сирене
150 гр. кашкавал
100 мл. бяло вино
листа пресен босилек / или 1 ч.л. сух /
магданоз
1 ч.л. захар
черен пипер и сол на вкус
олио
Приготвяне :Патладжаните и тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета.Патладжаните се посоляват и се оставят за около 15 минути , след което се измиват.Зеленчуците се задушават  за около 10 минути.Овкусяват се със сол и черен пипер.Отделно птичето месо се нарязва на кубчета и се изпържва в 1 с.л. олио.Прибавят се нарязаните на дребно лук и чесън и след около 3 минути се отдегля от котлона и се овкусява.
Доматите се смилат на блендер / или се настъргват на едро ренде /.Слагат се в съд на котлона и се оставят да врят на слаб огън около 10 минути.Прибавят се бялото вино , захарта , сол на вкус и след около 5 минути соса се оттегля от котлона.Към него се прибавят нарязаните на дребно босилек и магданоз.
В подходящ огнеупоред съд се слага част от доматения сос.Върху него се слага половината от задушените тиквички и патладжани.Върху тях се подреждат парченца топено сирене.Следва птичето месо  и върху него отново се слага сос.Поставя се останалата половина от тиквичките и патладжаните , залива се отново с доматен сос и се пече около 1 час при температура 180 градуса.Преди да бъде напълно готово ястието се поръсва с настърган кашкавал и се допича.
Забележка :Гозбата може да се приготви и без птиче месо.Тогава в плънката може да се прибави бяло саламурено сирене.

« Последна редакция: 26 Юли 2008, 23:50:40 от vens »

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1464
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #31 -: 26 Юли 2008, 23:50:41 »
Веси,цял ден ми се яде нещо с тиквичи и патладжани и неможах да разбера какво точно да е.Е,вече знам,още утре ще си я направя тази гозба.Много,много вкусно изглежда!! :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #32 -: 26 Юли 2008, 23:54:02 »
Иринка , много ще се радвам  , ако тази гозба ви хареса. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #33 -: 27 Юли 2008, 00:13:15 »
Запеканка от макарони и смляно месо



Продукти :
500 гр. макарони
0,350 гр. смляно месо
около 0.400 мл. домати
100 мл. бяло вино
150 гр. топено сирене
пресен босилек
1 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
за поливката :
2 с.л. брашно
300 мл.прясно мляко
200 мл. вода
3 с.л. олио
50 гр. синьо сирене
сол и черен пипер на вкус
150 гр. настърган кашкавал / за поръсване /
Приготвяне :Смляното месо се задушава в 1 с.л. олио. Прибавят се смлените на блендер домати.Сместта се оставя ври на слаб огън около  5 - 10 минути.Прибавят се бялото вино , захарта , сол  , черен пипер и нарязания на дребно пресен босилек.
За поливката брашното се запържва в 3 с.л. олио.Разрежда се с прясното мляко и водата , като се бърка непрекъснато до получаване на гладък сос.Прибавя се натрошеното синьо сирене , овкусява се и се оттегля от котлона.
Макароните се сваряват в подсолена вода , към която е прибавена 1 с.л.олио.Отцеждат се .
В подходящ огнеупорен  , предварително намаслен съд се слагат половината от сварените макарони.Върху тях се слага смляното месо с доматения сос.Отгоре се нареждат парчета топено сирене.Върху тях се слага другата половина от макароните и се залива с поливката.Ястието се пече в предварително загрята фурна при температура 200 градуса.Преди да бъде напълно готова запеканката се поръсва с настърган кашкавал и се допича до златисто.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #34 -: 27 Юли 2008, 14:21:14 »
Веси , ваниловите бутерки са точно като френските. Страхотно си ги направила.  :thumbup: Голяма си майсторка.... ;D

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #35 -: 27 Юли 2008, 22:18:38 »
Йоли , отдавна бях планувала да направя тези бутерки.Вкусни бяха.... ;D
А похвалата от кулинар  , като теб е огромен комплимент за мен . Благодаря ти !  :flower:

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1464
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #36 -: 27 Юли 2008, 23:38:17 »
Веси,тази вечер направих твоите Патладжани,тиквички и пилешки късчета с доматен сос.Точно това ми се ядеше! :yahoo:Много ни хареса и на двамата с половинката.Благодаря за споделената рецепта!! :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #37 -: 28 Юли 2008, 13:00:37 »
Иринка , благодаря ти , че си доверила на предложената от мен рецепта.Радвам се , гозбата се е харесала и у вас. :smile1:

DUC D'O

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 610
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #38 -: 28 Юли 2008, 20:13:24 »
И аз приготвих за вечеря  твоята рецепта -патладжани,тиквички и късчета само че соеви много вкусно .Благодаря за рецептата става любима ,пак ще е приготвя в най скоро време.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #39 -: 28 Юли 2008, 20:28:32 »
duk , много ме зарадва. :smile1: Да ви е сладко !

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #40 -: 29 Юли 2008, 22:25:39 »
Бутерки с ванилов крем и кайсии

Весе, благодаря за този сладкиш :air_kiss:
Макар и тотално променен, знаеш защо пак се получи вкусен :smile1:
Благодаря! :-*

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 635
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #41 -: 30 Юли 2008, 09:40:32 »
Мила Весе, искам да ти благодаря за леката и прохладна Бърза изварена тортичка! :flower:
Специални благодарности имаш от Йори, който си копаеше с лъжицата директно от тавичката. Цялата е само за него, та му е разрешено. :smile1:


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #42 -: 30 Юли 2008, 13:38:55 »
Специални благодарности имаш от Йори, който си копаеше с лъжицата директно от тавичката. Цялата е само за него, та му е разрешено. :smile1:


лъже обещала ми е и на мен - и от тортата и йоревата лъжица :exclaim: >:(
А къде е рецептичката, че не я намерих :innocent:
« Последна редакция: 30 Юли 2008, 13:42:52 от vesela »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #43 -: 30 Юли 2008, 16:50:27 »
Кеми , радвам се , че макар и с промени рецептата за бутерките с кайсии е допаднала и на твоето семейство. :smile1:Ако искаш може да споделиш  и твоята версия .

Специални благодарности имаш от Йори, който си копаеше с лъжицата директно от тавичката. Цялата е само за него, та му е разрешено. :smile1:

лъже обещала ми е и на мен - и от тортата и йоревата лъжица :exclaim: >:(
А къде е рецептичката, че не я намерих :innocent:
Веси , обещаното си е обещано ! Търси си полагаемото  ;D !А рецептата е на предната страница.... ::) Бърза торта с бишкоти и извара.
Тони , да си изпълниш обещанието ! А твоята тортичка изглежда толкова апетитно , с тези " следи " от лъжицата на Йори , че  ми идва през монитора и аз да си хапна. :smile1:
« Последна редакция: 30 Юли 2008, 16:59:28 от vens »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #44 -: 30 Юли 2008, 22:11:14 »
Шоколадов крем с извара
Продукти :
3 яйца
1 ч.ч. захар / аз сложих половината кафява /
500 гр. кашкавалена извара
100 гр. натурален шоколад
20 гр. краве масло
0,500 л. прясно мляко
3 с.л. нишесте
ванилия
Приготвяне :Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се постепенно изварата.
Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с кравето масло и 100 мл. прясно мляко.Прибавя се към яйчната смес.
В другата част от прясното мляко се разтваря нишестето.Ароматизира се с ванилията и също се прибавя към яйчно - изварената смес.Всичко се разбърква добре и се излива в огнеупорни съдчета / като за крем карамел /. Пече се на водна баня при температура 180 градуса около 40 минути.