Автор Тема: Рецепти от vens - ІІІ част  (Прочетена 296188 пъти)

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #165 -: 15 Ноември 2009, 11:46:23 »
Хлебче с плънка
Продукти :
за тестото :
300 гр. кисело мляко
40 гр. краве масло
1 белтък
20 гр. мая за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 500 гр. брашно
за плънката :
250 -300 гр. пилешко месо
1 голяма глава лук
1-2 с.л. соев сос
1-2 с.л. олио
черен , пипер и сол на вкус
магданоз
около 150 гр. кашкавал
освен това :
1 жълтък с няколко капки олио/ за намазване /
сусамово , маково и слънчогледово семе за поръсване
Приготвяне :Птичето месо се нарязва на малки хапки , прибавя се соевият сос и се оставя да престои около 30 минути.
От изброените продукти се замесва еластично тесто , което се оставя да втаса около 40 минути.
За приготвянето на плънката птичето месо се запържва в мазнината до златисто.Прибавя се лукът  , нарязан на едро.След 2 -3 минути месото се оттегля от котлона и се овкусява със сол / ако е необходимо /  ,черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Вече втасалото тесто се разтегля с ръце и се оформя дебела кора.Върху нея се слага  птичето месо , а отгоре се поръсва с настърган на едро кашкавал.Тестото се оформя на руло и се поставя в предварително намаслена форма.Оставя се да втаса още 15-20 минути , намазва се с разбит жълтък , поръсва се със семената и се пече в предварително затоплена фурна при температура 180-200 градуса.
Забележка :Към плънката би могло да се прибавят гъби .


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #166 -: 23 Ноември 2009, 20:07:30 »
Веси, за жалост не се видяхме :'(, но пък правих твоето чудно, чудно и любимо в къщи чесново хлебче с подправки :thumbup:
Благодаря за рецептата :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #167 -: 30 Ноември 2009, 00:01:44 »
Веси , много ми е драго , че хлебчето е в графата "любими " .
Ах , как апетитно изглежда !  :thumbup:......Подсети ме  , че скоро не съм го правила.

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #168 -: 30 Ноември 2009, 23:29:28 »
Картофен пай

Продукти :
за тестото :
250 гр. брашно
150 гр. краве масло
1 яйце
50 мл. вода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сух босилек
за плънката :
400 гр.картофи
20 гр. краве масло
сол и черен пипер на вкус
200 гр. заквасена сметана
1 жълтък
сусамово , маково и слънчогледово семе за поръсване
Приготвяне :От изброените продукти се приготвя тестото.Оформя се на топка , слага се в намаслен съд , покрива се с фолио и се оставя да в хладилника за един час.
Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета.Овкусяват се със сол и черен пипер.
Тестото се разделя на две части.Всяка се разточва на кръг  , дебел около 4 мм , като единият е малко по- голям от първия.В подходяща  , предварително намаслена форма се поставя по- малкият кръг.В центъра се поставят картофените кръгчета.Върху тях се слага краве масло.Покрива се с по-големият кръг тесто , като двата кръга се притискат , за да се оформи ръб .Паят се намазва с разбит жълтък , поръсва се със семената и се пече в предварително затоплена фурна на 180 - 200 градуса , за около 45 минути.
След като се изпече паят се оставя да изстине около 5 минути.С помощта на нож се изрязва "шапка" в кората , оставяйки голяма граница отвън .Картофите се покриват със заквасената сметана и отново се покриват с капака.
Източник : с изменения"Culina mundi"



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #169 -: 01 Декември 2009, 11:03:12 »
Веси, много се радвам, че си публикувала Картофения пай.
Вчера гледах чудесната ти снимка. То си личи, че е много вкусно и се надявах, че ще напишеш рецептата.
Благодаря ти. :flower:

radostd

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 43
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #170 -: 01 Декември 2009, 14:23:24 »
Благодаря за рецептата за Кашника - много вкусен се получи! А така също за Сладка пита с мармалад, Реване, Канелени рулца...

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #171 -: 01 Декември 2009, 14:59:59 »
Веси, фен съм на твоите тестени изкушения :thumbup:
Ще се пробва и картофения пай :thumbup:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #172 -: 01 Декември 2009, 21:19:59 »
Ели , radostd,  Веси , благодаря за хубавите отзиви ! Много ме радват похвалите ви !  :flower:

bovilowa

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #173 -: 02 Декември 2009, 07:47:10 »
Да покажа, че напредвам с готвенето! ::)  Vens, ето моите пърленки.
Всички в къщи сме фенове  на твоите рецепти!

bovilowa

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #174 -: 02 Декември 2009, 07:49:50 »
А ето и болярската питка, само че ние нарекохме Баклавата на Vens!  :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #175 -: 02 Декември 2009, 21:49:25 »
bovilowa , твоите думи ме направиха много щастлива ! Благодаря  , че си се доверила на тези рецепти ! :flower:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #176 -: 02 Декември 2009, 22:15:08 »
Ванилов крем с хрупкава коричка

Продукти :
1 л. прясно мляко
2 пакетчета  /по 60 гр. / царевично нишесте " Ванилия"
100 мл. вода
200 гр. захар
1 капсула ванилова есенция
около 100 гр. стафиди / измити и накиснати в 1 с.л. ром или коняк /
около 100 гр. едро смлени орехи
3 бр. яйца
4 с.л.кокосови стърготини
4 с.л захар
Приготвяне :Прясното мляко се сварява и се подслажда със захарта.Постепенно  , с непрекъснато разбъркване се прибавя разтвореното във вода нишесте.След като се сгъсти кремът се оттегля от котлона.Ароматизира се с ванилията и се прибавят стафидите .Изсипва се във форма за торта с подвижно дъно  и се оставя да се се охлади.
Яйцата се разбиват със захарта и към тях се добавят кокосовите стърготини.
След като се охлади кремът се поръсва с едро смлени орехови ядки .Върху тях се слага яйчната смес.Запича се в предварително загрята фурна при температура 160 градуса за 10 -15 минути до покафеняване на коричката.Сервира се охладен.
Източник : с изменения"Culina mundi"


Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 515
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #177 -: 03 Декември 2009, 01:20:34 »
Веси , а аз ида с благодарност за кашника. Страхотен е ! Освен сирене,
 добавих от себе си и шпеков салам нарязан на кубчета.
Благодаря ти !
  :air_kiss:

« Последна редакция: 03 Декември 2009, 01:31:51 от Capricce »

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #178 -: 03 Декември 2009, 15:41:02 »
Тони , Capricce   , много ме зарадвахте ! С какви апетитни снимки сте дошли при мен !  :thumbup: Да ви е сладко !
Capricce , със саламче кашника сигурно е още по- вкусен.Даде ми идея какво ще приготвя тази вечер...

pavlety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 492
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #179 -: 06 Декември 2009, 22:58:07 »
Vens, идвам с благодарност за Пая с бутер тесто, пилешко и синьо сирене. Откогаа му се каня, много вкусен!