Автор Тема: Рецепти от vens - ІІІ част  (Прочетена 296112 пъти)

hgirl

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 499
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #15 -: 24 Юни 2008, 14:39:38 »
Веси, благодаря за бързите, вкусни и лесни питки!  :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #16 -: 27 Юни 2008, 23:40:31 »
Диди , приготвен от теб , желирания сладкиш с извара и череши изглежда великолепно !  :thumbup: Радвам се , че се е харесал и у вас.
Пепи , hgirl - Диди , доволна съм , че питките с извара са ви харесали.Изглеждат мноого апетитно !  :clapping:
Веси , с малко закъснение  ::) да споделя , че използвах кашкавалена извара. :smile1:

Steny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 289
  • Spring is in the air...
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #17 -: 02 Юли 2008, 01:32:54 »
Мила Веси,
сърдечни благодарности за прекрасното парфе с ягоди, парченца шоколад и мента.

Правя го за втори път тези дни, но преди това не успях да снимам. Не сложих бисквитите, но това не пречи на нежния вкус.  :thumbup:

Благодаря!  :-*


vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #18 -: 03 Юли 2008, 22:44:22 »
Steny , парфето изглежда много вкусно ! Радвам се , че ви е харесало и рецептата е сполучлива .

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #19 -: 05 Юли 2008, 08:54:04 »
Бърза торта с бишкоти и крем от извара
Продукти :
 1 кг кашкавалена извара
100 гр. захар / може да се увеличи или намали според вкуса /
200 гр. заквасена сметана
300 гр. кисело мляко / за предпочитане с по- висока масленост /
2 банана
ванилия
250 гр. подсладено кафе еспресо / или какао /
есенция : ром
300 гр. бишкоти
какао на прах / за поръсване /
Приготвяне :Бананите се пасират в блендер.Към тях се прибавят изварата , захарта , сметаната и киселото мляко и всичко се разбива до гладък крем.Ароматизира се с ванилията.
Бишкотите се напояват леко в кафето , ароматизирано с ромова есенция / или какаото / и се нареждат в подходящ съд.Върху тях се слага от крема.Следва още един ред бишкоти и отново крем.Тортата се поръсва с какао и се оставя в хладилника за 1 -2 часа преди консумация.
Забележка : Много бърза и лесна тортичка тип  "Тирамису " , която много се хареса у нас. :smile1:

« Последна редакция: 05 Юли 2008, 08:55:44 от vens »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #20 -: 07 Юли 2008, 13:20:17 »
vens, последното ти предложение е супер за хладните вечери! Ще го пробвам!  :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #21 -: 07 Юли 2008, 17:27:44 »
Толкова вкусно изглежда , че няма да ти се размине следващото ти идване в София - ще трябва да донесеш от тази извара. Страхотен сладкиш , Веси... :thumbup:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #22 -: 08 Юли 2008, 12:46:39 »
t_ilieva , много се надявам тортичката с извара на се хареса и у вас. :smile1:
Йоли , благодаря за похвалата.А за изварата съм обещала. ::) Ще донеса. :air_kiss:

Tango

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 352
  • Той ме обича!
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #23 -: 09 Юли 2008, 20:21:01 »
Веси, снощи правих пататника, чуден стана! Благодаря!  :-* Свекърва ми е от Родопите, гр. Девин и също прави такъв, но аз специално правя за сефте по твоята рецепта и много го харесаха в къщи. Обещах им да правя по-често.  ::)  Харесала съм и много други твои рецепти, които ще пробвам в най-скоро време.
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #24 -: 10 Юли 2008, 16:58:19 »
Tango  , доволна съм , че рецептата за пататника е сполучлива .На мен това ми е любимата родопска гозба. :smile1:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #25 -: 24 Юли 2008, 20:59:12 »
Сладкиш с плодове и извара
Продукти
за блата :
3 яйца
1 ч.ч. захар
3 / 4 ч.ч. мазнина / равни части олио и краве масло /
10 гр. бакпулвер
1 ч.ч.кисело мляко
1  и 1 /2  ч.ч. брашно
ванилия
около 300 гр. плодове / кайсии , сливи  /
2 -3 с.л. захар / за поръсване на плодовете /
за крема от извара :
500 гр. извара
2 с.л. пчелен мед
около 100 гр. захар
100 гр. заквасена сметана
200 гр. кисело мляко
10 гр. желатин / 1 пакетче /
за глазурата :
100 гр. шоколад
1 - 2 с.л. прясно мляко
20 гр. краве масло
Приготвяне :Яйцата се разбиват добре със захарта.Постепенно се прибавят олиото и кравето масло,  киселото мляко , брашното размесено с бакпулвера и ванилията.Сместта се излива в предварително намаслена форма за торта с подвижно дъно.Отгоре се нареждат половинки от кайсии и сливи .Плодовете се поръсват с 2 - 3 с.л. захар и блатът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.След изпичане се оставя да се охлади.
За крема изварата се разбива добре със сметаната , киселото мляко , захарта и меда.Постепенно  , с непрекъснато разбъркване се прибавя разтвореният във вода и разтопен на водна баня желатин . Сместта се оставя за кратко в хладилника и след като започне леко да се желира се изсипва върху охладения блат.Сладкишът се поставя в хладилника , за да се желира крема от извара.Залива се с шоколадова глазура .
Забележка : Получи се лек и освежаващ сладкиш . За да се желира по- бързо крема от извара може да се увеличи дозата на желатина / 2 пакетчета /.На мен лично ми харесва с по - малко количество желатин , но за да стегне крема  , сладкишът трябва да престои поне една нощ в хладилника. :smile1:
1 ч.ч. = 220 мл

« Последна редакция: 24 Юли 2008, 21:01:37 от vens »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #26 -: 24 Юли 2008, 23:28:51 »
Весинце , както винаги - изящество , стил и елегантност. И , сигурна съм , много вкусно.  :thumbup:

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #27 -: 25 Юли 2008, 09:27:02 »
Весе, много изкусителни са тези твои сладкиши, и не само те де :air_kiss:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #28 -: 25 Юли 2008, 18:01:41 »
Йоли , Кеми  :air_kiss: ! Похвалите ви много ме радват . Благодаря !  :flower:

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1917
Re: Рецепти от vens - ІІІ част
« Отговор #29 -: 26 Юли 2008, 23:12:24 »
Бутерки с ванилов крем и кайсии



Продукти :
500 гр. бутер тесто
0,500 л. прясно мляко
150 гр. захар
3 пълни с.л. брашно
1 яйце
ванилия
12 бр.кайсии
5 с.л. захар
300 мл. вода
1 жълтък / за намазване/
2 с.л. мед / за намазване на готовите бутерки /
Приготвяне :Сварява се гъст ванилов крем от млякото  , захарта , брашното и яйцето.Сваля се от котлона , ароматизира се с ванилията и се оставя да се охлади.
Кайсиите се разделят на половинки и се сваряват за около 5 минути в захарен сироп .Изваждат се от течността и се оставят да се охладят.
Тестото се нарязва на 12 правоъгълни парчета  , като част от него се оставя  , нарязва се на ленти  , с които се прави " борд " по краищата . Бутерките се пълнят се с ванилов крем  и се слагат  2 половинки кайсия . Краищата се намазват с разбит жълтък и се пекат в предварително загрята фурна до златисто.Още горещи готовите бутерки се намазват с течен пчелен мед .