Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част  (Прочетена 422542 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #120 -: 20 Ноември 2008, 20:25:15 »
Таня, скоро имаше предаване по ТВ с някакъв мастит професор диетолог, каза че виното трябва да е червено и по 700 (седемстотин  :swoon:) мл. на хранене - гаранция било за липса на сърдечни проблеми. :P

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #121 -: 20 Ноември 2008, 22:34:11 »
Таня, скоро имаше предаване по ТВ с някакъв мастит професор диетолог, каза че виното трябва да е червено и по 700 (седемстотин  :swoon:) мл. на хранене - гаранция било за липса на сърдечни проблеми. :P

знаех си, че трябваше по-рано тази вечер да прочета тази препоръка  :innocent: Но нищо, и утре е ден  :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #122 -: 21 Ноември 2008, 19:57:03 »
Жоро, за днешната празнична вечеря направих твоята Пъстърва по Годечки. Страшно ни хареса! Благодаря от името на семейството!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Лесно картофено руло
« Отговор #123 -: 22 Ноември 2008, 13:01:59 »
Илиянке, като гледам, чудничка е станала. :thumbup:

Ето днешния обяд:

                                                       Лесно картофено руло
                                                                     3 порции

картофено пюре (с 350 гр. картофи)
1 консерва зеленчуков микс 340 гр. (моркови,зелен фасул,грах)
25 гр. краве масло
1/2 ч.л. универсална зеленчуова подправка
1 с.л. зехтин
1 с.л. галета

заливка:
1 яйце
150 мл. прясно мляко
1/3 ч.л. универсална зеленчуова подправка
2 с.л. типово брашно



Ястието е идеално за употреба на изостанало от вчера картофено пюре (класически изпълнено). Зеленчуковия микс се оцежда от течността и се запържва за 3-4 минути в кравето масло, заедно с подправката. Правоъгълна кексова форма се намазва със зехтина и се поръсва с галетата. Слага се около 3/4 от картофеното пюре, вдълбава се по средата и там се изсипва зеленчуковия микс. Отгоре се разпределя останалото пюре, заглажда се.
Залива се със заливка, приготвена чрез разбиване на предвидените продукти и се пече във фурна на 200 градуса, за около 20 минути, Поднася се топло, със салата или туршия.
« Последна редакция: 22 Ноември 2008, 13:05:19 от bordovsky »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #124 -: 22 Ноември 2008, 14:24:27 »
Чудно руло. Ще го пробвам задължително.

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1368
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #125 -: 24 Ноември 2008, 22:06:44 »
Жоро, днес приготвих вкусните "Картофи на Ани", благодаря ти . На вкус ги докарах, но на вид не можах, така че не прилам снимка...

nilyufer

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 49
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #126 -: 26 Ноември 2008, 11:01:33 »
Здравейте! За трети път готвя праз,но за първи път стана вкусен по рецептата Ви г-н Бордовски.Имаше съвсем малка промяна-аз задуших и праза след лука и добавих черни маслини.Благодаря Ви!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #127 -: 26 Ноември 2008, 15:28:43 »
pepelia6ka, за да е добра формата, може да ползваш по-плитки съдинки, но все пак вкуса е по-важен, нали. ::)

nilyufer , радвам се, че сте хапнали вкусно, маслинките само облагородяват ястието. :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Наденички на канапе
« Отговор #128 -: 28 Ноември 2008, 16:02:35 »
                                             Наденички на канапе
                                                1 порция

2 наденички (франкфуртер, малки кренвирши или всичко подобно)
1 яйце
10 гр. краве масло
1 ч.л. зехтин
30 мл. течна готварска сметана
1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. брашно
1 филия хляб

Пояснявам приготвянето на една порция. Повече порции се правят едновремено (до 4 броя), за почти същото време.
В  тиган (тефлонов) се слагат мазнините и се загряват (на газов котлон 1 минута). В чиния се отделя белтъка на яйцето, а жълтъка внимателно се слага в тигана и се изпържва, след което се изважда. ( 2 мин.) Докато се пържи жълтъка, белтъка се смесва с 10 мл. сметана и 30 мл. вода й филията хляб се панира обилно в сместа. Слага се след жълтъка в тигана, заедно с всичката панировка и се изпържва двустранно, изважда се и се слага в чиния за сервиране. Отгоре се слага изпържения жълтък. ( 3 мин.) В тигана се слагат наденичките, запържват се съвсем леко и се слагат внимателно върху филията, отстрани на жълтъка. ( 1 минута ) В тигана се слага брашното, запържва се до златисто, добавят се 70 мл.вода, 20 мл. сметана и подправката. Соса се сгъстява с непрекъснато разбъркване и с него се залива частично ястието. ( 3 минути ).Слага се малко туршия (или салата) отстрани и се поднася. ( 1 минута)  Общо 11 минути.
------------------------------------------------------------
Ястието е пример за посрещане на неочаквани гости. Лесни продукти,(намиращи се в почти всеки хладилник) бързо приготвяне, добър външен вид и универсален вкус. Чаша вино и .....да им е сладко.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #129 -: 28 Ноември 2008, 18:31:30 »
Жоре след час и 11 минути сме у вас :rofl:  :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #130 -: 28 Ноември 2008, 18:40:37 »
Жоро , откъде ти го роди главата това канапе? Това с отделеният жълтък е приказна идея. А филийките мога да си представя колко са пухкави....Ей,страшен човек си.... :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #131 -: 28 Ноември 2008, 20:31:06 »
Йоли,благодаря :man_in_love:

Веси, времето мина и замина.......... :P

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Наденички на канапе
« Отговор #132 -: 28 Ноември 2008, 20:34:36 »
                                             Наденички на канапе
                                               

Прибирайки се от работа, първо извадих яйцата да правя на очи и наденица да пека. Обаче Миш слезе по дом-ни дела из входа. Проверих кой къде спамил  ;D и хоп - попаднах на твоите яйца  :smile1: на канапе

Вечерята веднага се трансформира на канапе, задължително с карфиолена трушия  :thumbup: Е, пържени филии не обичаме, затова са печени на тефлона; сметана имам само сладка - затова -млечен сос със чесън и миризливи сирена  :smile1: Но пък БЕШЕ много вкусно  :thumbup:

Благодаря, за страхотната идея  :exclaim:  Никога до сега не съм поставяла яйцата на канапета  :innocent:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #133 -: 28 Ноември 2008, 21:11:22 »
Пепи, оставало е да има и извънредни тийнчета (за виното не се съмнявам, че е присъствало)......кеф. :yahoo:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Диабетичната кухня на Жоро 3 -та част
« Отговор #134 -: 28 Ноември 2008, 21:17:06 »
Пепи, оставало е да има и извънредни тийнчета (за виното не се съмнявам, че е присъствало)......кеф. :yahoo:

вино имаше  :smile1: естествено червено /то бялото вино ли е/, но ако трябва да чакам наливането му, най-вероятно ще снимам остатъците по чиниите  :innocent: 

Извънредни няма, но аз винаги предвиждам 5 човека  :smile1: за по-сигурно  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ