Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - II  (Прочетена 460187 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #270 -: 16 Юли 2009, 19:02:51 »
Кексчета"ДЪГА"



2 ч.чаши брашно
1-1/2  ч.лъжици бакпулвер
1/4 ч.лъжица сол
1 ч.лъжица ванилия
2 яйца
1/2 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.чаша меко масло
3/4 ч.чаша захар
сладкарска боя



Загрейте фурната на 180гр. Подгответе си 12 формички за мъфини. Подгответе си 5 купички с 5 лъжици.

Разбийте маслото и захарта до пухкавост. Прибавете яйцата, ванилията и млякото.

Отделно смесете брашното, бакпулвера и солта.

Обединете двете смеси. Сипете от полученото тесто в купичките, сипете от сладкарската боя във всяка купичка.

Сипвайте във всяка купичка по половин лъжица от всеки цвят, не препълвайте купичките.

Печете  за 15-20 мин или го готовност. Извадете и охладете.



за глазурата:

250гр. крема сирене
2 суп.лъжици масло, меко със стайна температура.
2-4 ч.чаши пудра захар
1 ч.лъжица ванилия

Смесваме  маслото  и крема сиренето, до кремообразна смес. Прибавяме ванилията, и пудрата захар, постепенно в зависимост от желаната плътност на крема.


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #271 -: 18 Юли 2009, 12:03:29 »
Патладжани с червено вино, домати, орехи и каперси/Капоната/


4 - 5 малки патладжана, нарязани на кубчета
4 суп.лъжици олио
1 голяма глава лук
1 голям домат, нарежете на кубчета
1/2 ч.чаша червено вино
1-2 суп.лъжици балсамов оцет
1 суп.лъжица каперса
1/2 ч.чаша маслини, почистени от костилките
1/4 ч.чаша орехи
2 суп.лъжици доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз



В дълбок тиган с капак загряваме олиото, слагаме нарязания на кубчета патладжан и лука, задушаваме за 5 мни или докато патладжана и лука омекнат.
Прибавяме доматите, виното, маслините,доматеното пюре, каперси, орехите, сол и пипер на вкус. Задушаваме за около 20-30 мин. или до готовност. Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.

« Последна редакция: 18 Юли 2009, 19:06:02 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #272 -: 19 Юли 2009, 12:09:09 »
Джинджифилов сладкиш с круши



1-1/2 ч.чаша брашно
1-1/2 ч.лъжица джинджифил
1-1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.лъжица карамфил
1/2ч.лъжица сода
1/8 ч.лъжица сол
1/3 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша мед
1/4 ч.чаша масло
1 яйце
2/3 ч.чаша прясно мляко
4-5 големи круши




Постелете дъното на 22см. форма с пекарска хартия. Обелете, нарежете и почистете крушите. Подредете ги на дъното на формата.
Смесете брашното, джинджифила, канелата, карамфила, солта, содата.
Отделно разбийте захарта и маслото, прибавете меда, яйцето.
Прибавете малко от половината от сухите съставки към течните, прибавете млкото, после пак брашнената смес, мляко и пак брашнена смес.
Сипете тестото върху крушите загладете отгоре и печете за около 50 мин в предварително загряла фурна, или до готовност като проверявате с клечка.

« Последна редакция: 19 Юли 2009, 12:17:11 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #273 -: 19 Юли 2009, 15:25:01 »
Клафути с ягоди и къпини



4 яйца
90гр. захар
85гр. брашно
щипка сол
2-3 капки бадемова есенция
160мл. прясно мляко
160мл. сметана, течна-сладкарска
50гр. масло
около 1 кг. плодове/ягоди и къпини/ - да покрият дъното на съда



Загрейте фурната на 180гр. подгответе си тавата като я намаслите с масло.
Сложете на дъното плодовете.
Разбийте яйцата, прибавете захарта, после брашното и солта.
Сипете сметаната и млякото. Разбъркайте докато сместа стане гладка, Изсипете върху плодовете.
Печете за 25-30 мин или до готовност.



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #274 -: 25 Юли 2009, 20:44:50 »
Шоколадов сладкиш

200мл. прясно мляко
250гр. захар
100гр. какао
125гр. краве масло/ 1 пакетче/
4 яйца
130гр. брашно
10гр. бакпулвер
1 ч.лъжица ванилия
100гр. орехи



Смесете брашното с бакпулвера.
Млякото, захарта, какаото и маслото се сваряват/ може да го направите и в микровълновата/
Отделя се малко от тази смес/ с нея ще намажем после сладкиша/, след като се охлади към нея се прибавя разбитите 4 яйца, орехите, ванилията и брашното с бакпулвера.
Получената смес се изсипва в тава с размери 20х30 която предварително е на маслена и посипана с брашно или сме застлали с пекарска хартия.
Пече се в загряла фурна на 180гр. за 20-25 мин или до готовност, като се проверява с клечка ако я изкарате суха/ да не е влажна/ значи сладкиша е готов. Средата на сладкиша трябва да е стегнала, но  да не е  суха.
Извадете и охладете нарежете на парченца и полейте с отделената смес.
източник: к.журнал-бр.5/2006
« Последна редакция: 25 Юли 2009, 20:57:35 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #275 -: 02 Август 2009, 10:50:51 »
Питки на тиган



2-1/2 .чаша брашно
1суп.лъжица захар
1/2 ч.лъжица сол
14гр. прясна мая
60мл. топла вода
140мл. прясно мляко


Смесете топлата вода, маята и захарта, оставете за 10мин. да шупне.
В голяма купа смесете брашното, солта и млякото, прибавете и маята. Омесете
Оставете на страни за 3 часа или докато удвои обема си.



за солена плънка:
смесете сирене и настърган кашкавал



за сладката:
1 ч.лъжица канела
1/2 ч.чаша орехи
4 суп.лъжици захар



Вземете малки топчици от тестото и разтеглете сложете от плънката завийте на топче и сплескайте, оставете на страни, вземете и подгответе другото и така до превършването на тестото.
Може да си намаслите леко тигана с 2 суп.лъжици олио или в сух тиган. Загрейте тигана и печете всяка докато покафенее от едната страна, обърнете от другата.
« Последна редакция: 02 Август 2009, 13:52:22 от petrina »

Tango

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 352
  • Той ме обича!
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #276 -: 02 Август 2009, 14:18:55 »
Чудесно предложение и снимките са много изкушаващи, браво!  :thumbup:
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #277 -: 02 Август 2009, 17:35:45 »
 :air_kiss: Tango Благодаря ти!!!   :smile1:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #278 -: 02 Август 2009, 17:51:08 »
ще напиша и аз една рецепта за шоколадови кексчета за 2 мин., мисля че имаше подобна във форума но все пак е хубаво човек да има избор  :smile1:



Шоколадови кексчета за 2 мин. в микровълновата

за 3 бр.


3 чашки за капучино
2 яйца
3 суп.лъжици кисело мляко
4 суп.лъжици олио
4 суп.лъжици кaкао
1/2 ч.лъжица нес кафе
1/2 ч.лъжица бакпулвер
6 суп.лъжици захар
6 суп.лъжици брашно


тези 2 купички са малко по препълнени, наложе ми се разпределя сместа и така ми излезнаха 3 чашки


Смесете всички съставки, сипете в чашките като запълните до половината, не препълвайте защото ще изкипят/прилеят/.
Всека чашка по отделно сложих на пълна мощност за 2 мин. в микровълновата./ако сложите и 3 чаши заедно в микровълновата ще трябва да увеличите минутите/
Поръсете с пудра захар или щприцовайте отгоре със сметана.


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #279 -: 08 Август 2009, 11:49:27 »


Баници с мас

500 гр брашно /ако е необходимо добавете още малко/
3 суп.лъжици захар
1/2 ч.лъжица сол
40гр. прясна мая
2 яйца
2 суп.лъжици зехтин
200-230мл. хладко мляко
150гр свинска мас мека
2/3 ч.чаша натрошено сирене
2/3 ч.чаша извара





Добавете брашното заедно със захарта и солта в голяма купа и разбъркайте добре. Направете кладенче в центъра, добавете натрошената мая, щипка захар и облейте с хладкото мляко докато маята се покрие. Разбъркайте маята с мляко веднъж или два пъти, след което покрийте купата с кухненскa кърпa и нека почивка за около 15 минути или докато повърхността на маята с млякото не шупне.


Добавете останалите съставки (останалото мляко, яйцата, зехтина) и омесете добре, или на ръка или с вашата кухненска машина, докато тестото се оформи. Покрийте купата и оставете да почива отново на топло място за най-малко 30 минути или докато тестото се удвои.

Поставете тестото върху добре набрашнена повърхност , поръсете с брашно. Оформете около 10 еднакво големи топки, - поръсете с брашно, покрийте с кухненска кърпа - и още веднъж в продължение на поне 30 минути оставете тестото да почива.


Разточваме топките с точилка (използвате брашно, ако е необходимо), докато не получи много тънка тестено- кръгче и с четка го намазвате щедро с омекналата свинска мас, поръсете отгоре със сместа от натрошено сирене и извара. Навиваме ги и го оставяме докато оформим следващите тестени топки.


Навиваме оформените тестени пурички на охлювчета. Поставяме ги в тавата, отгоре отново намазваме с мас. И ги оставяме да починат на топло за 1-2 часа.

Печем в загряла фурна на 190гр за 14-16 мин. извадете охладете върху решетка и още топли се наслаждавай те на вкуса им.

« Последна редакция: 08 Август 2009, 17:10:46 от petrina »

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 602
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #280 -: 08 Август 2009, 14:33:32 »
petrina , поздравявам те зе чудесната рецепта. :thumbup: Страхотни банички! :yahoo:
Всичко е толкова хубаво и апетитно тук и направено с голямо старание и майсторлък.
Браво,мила!!! :flower:

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 142
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #281 -: 08 Август 2009, 16:05:03 »
Петрина идвам с благодарност за  шоколадови кексчета за 2 мин
Аз само добавих есенция ром пекох ги 3 минути за да бухнат и докато са топли ги намазах с желе от дюли и поръсих с кокосови стърготини.Станаха мн добри.Ето и снимка

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #282 -: 08 Август 2009, 17:20:18 »
ТАНЯ_70 , благодаря ти  :-*, ценя мнението ти и одобрението ти.


gucci кексчетете изглеждат много апетитно,  :flower:,  преими  :thank_you: мойте поздравления


Бладодаря Ви от сърце!!!!!!!!

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #283 -: 09 Август 2009, 19:39:00 »


Brioches в чашки на мъфини

250мл. хладко мляко
20гр. прясна мая
1 яйце
75гр. захар
75гр. разтопено масло
500гр. брашно
щипка сол
настържете кората на половин портокал



Пресейте брашното в купа и направете малко кладенче в средата. Поставете натрошената мая и залейте с хладко мляко, добавете и една чаена лъжичка захар. Внимателно се разбърква веднъж или два пъти. Покрийте купа с кухненска кърпа и оставете за около 15 минути, или докато на повърхността, не започне да се образуват мехурчета.

Добавете останалите съставки (захар, яйце, портокалов кора, щипка сол, охладеното разтопено масло) и омесваме добре, или ръчно, или с вашата машина, докато тестото може лесно да бъде извадено от купата (не-лепи). Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно. Поставете купата с тестото да почива на топло място в продължение на поне 45 минути (размер на тестото трябва почти да се удвои).

Премесваме тестото още веднъж. Оформяме тестото на равни части и поставяме в формата/може да сплескате да сложите по 1 ч.лъжици течен шоколад и да завийте отново, да оформите топче/. Излизат 12 топченца. Оставете за около 1 час на топло.

Печем на 190 ° C за около 15 минути или докато придобие златист цвят. Покритийте с пергаментова хартия, ако върховете твърде бързо започнат да потъмняват . След отстраняване на тавата от фурната ги намажете с четка с малко разтопено масло. Насладете се на тези малки пухкави мъфино-brioches все още топли с масло и конфитюр/сладко.
източник:deliciousdays
« Последна редакция: 09 Август 2009, 19:50:26 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #284 -: 15 Август 2009, 13:49:55 »
Солен кекс със сирене фета, черни маслини и босилеково песто



2 ч.чаши брашно
1/2 ч.чаша ръжно брашно
2 ч.лъжици бакпулвер
1 ч.лъжица сол
1 ч.лъжица босилеково песто
2 суп.лъжици захар
2 яйца
1/4 ч.чаша олио
1/2 ч.чаша прясно мляко
3/4 ч.чаша кисело мляко
1/2 ч.чаша сирене фета
1/2 ч.чаша нарязани черни маслини


Загряваме фурната на 180гр. Намасляваме си формата в която ще печем.
Смесваме брашната, бакпулвера, солта, захарта.
Отделно смесваме яйцата, прясното мляко, киселото мляко, олиото, 1 ч.лъжици босилеково песто.
Прибавяме брашнената смес към течните съставки. Прибавяме маслините и натрошеното сирене. разбъркваме с шпатула или дървена лъжица .
Поставяме сместа в формата за печене и печем за 45-50 мин или до готовност, като проверяваме с клечка ако я извадим суха значи е готов.
Охладете, изватете от формата и сервирайте.