Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - II  (Прочетена 460195 пъти)

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Солен кекс?!  Интересно!

Но пък защо не, всяко нещо си има своя пъв път.  :smile1:

Ще се опита.  :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #286 -: 16 Август 2009, 08:53:48 »
 Здравей Drago, твойте предложения много ми харесаха
 а кексчето  :smile1: за закуска ни дойде много добре  ;D

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #287 -: 16 Август 2009, 10:36:26 »


Маринован патладжан

2 патладжана
70мл. или малко повече зехтин
1 ч.лъжица лют червен пипер, може и малко повече
2 ч.лъжици балсамов оцет
2 ч.лъжици мед
8-10 скилидки чесън, пресовайте
сол и черен пипер на вкус
магданоз



Нарязваме на тънки филии патладжана. Осоляваме и оставяме да се отцеди за 30-тина минути. Може да подредите в тава и да печете във фурната или на грил-тиган.
Смесете марината тествайте на вкус. Поставете патладжана в марината, покрийте с найлоново фолио и поставете в хладилника за няколко часа или 1 денонощие.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #288 -: 16 Август 2009, 10:45:11 »
Сладкиш с къпини



за ронливото тесто:

1-1/2 ч.чаша брашно
3/4 ч.чаша захар
3/4 ч.чаша масло, нарязано на кубчета
настържете кората на един лимон
щипка сол

Смесваме захарта и лимоновата кора.

Смесваме брашното, захарта и маслото, с ръце или с миксер, бъркаме докато сместа стане трошлива.

Застиламе тъното тавата с половината от трошливото тесто,/като с пръсти го разнасяме на тънък слой/.




за основната част:

1 голямо яйце
1 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша кисело мляко
1/2 ч.чаша брашно
3 ч.чаша къпини

Разбиваме яйцето, прибавяме захарта, млякото и брашното. Прибавете най-накрая къпините, разбъркайте с шпатула.
Изсипете сместа върху получения блат.
Отгоре посипете с отделеното ронливо тесто.
Печете в загряла фурна на 180 за 35-45 мин. или до готовност.


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #289 -: 16 Август 2009, 15:29:24 »
 :thumbup:
Нещо подобно правят и тук под партизанското име щройзелкухен.   :smile1:

Използват се различни видове плодове, но като каза капини ме подсети, че и на тях времето им май вече идва.

Между другото ми се иска да се похваля, че миналата година събрах 15 кг. от моята тайна плантация в гората.  :smile1:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #290 -: 16 Август 2009, 17:05:10 »
Петрина, неуморима си :thumbup:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #291 -: 21 Август 2009, 23:30:33 »
Drago, vesela , Благодаря ви!!!
Аз Драго къпините си ги събирам от градината   :smile1:,


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - II
« Отговор #292 -: 21 Август 2009, 23:47:25 »