Автор Тема: Ahoj от Чехия и natalyna  (Прочетена 806985 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Солени картофени палачинки
« Отговор #30 -: 13 Април 2006, 15:17:37 »
Това е традиционна чешка рецепта, която е подходяща както за бърза вечеря или гарнитура, така и за чудесна солена торта! Тук дори ги продават като тип Fast food(бърза храна).

Солени картофени палачинки(Bramborak)

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 09:56:33 от natalyna »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #31 -: 13 Април 2006, 15:20:43 »
благодаря за идеята! Утре ще докладвам, че един боб ще им готвя, има да ме благославят!  :-[ :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

IPA

  • Гост
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #32 -: 13 Април 2006, 16:43:31 »
Благодаря за рецептата natalyna.  :D

Искам да те попитам фатално ли ще е ако се намали брашното.

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #33 -: 13 Април 2006, 23:03:21 »
Здравей IPA! :)

Не знам, не съм пробвала, но според мен не би трябвало да е фатално - по-скоро ще стане по-воднисто, защото картофите пускат сок. Освен да махнеш и млякото, но не знам дали ще стане. ::)

IPA

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #34 -: 15 Април 2006, 15:50:03 »

Благодаря за отговора  natalyna.  :)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Сладки (плодови) кнедли
« Отговор #35 -: 18 Април 2006, 12:56:24 »
Здравейте,

дойде ред и на кнедлите - една от типичните за чешката кухня гарнитури. Признавам се от сега - никога не съм правила кнедли и не защото е трудно или връткаво, но просто не ги долюбвам а и няма нужда да ги правя - свекито ги прави в големи количества и ми дава и аз - хоп във фризера, докато ми потрябват!

Важно е да знаете, че тук има няколко вида кнедли - солени - така наречените хоускови, картофени и пълнени картофени(тези най ги обичам) а също и сладки кнедли с пълнеж от плодове.

Рецептите са от бабата на мъжа ми, която и на 85 години продължава поне 2-3 в седмицата да си прави кнедлите сама! Обясненията са много подробни - като за начинаещи, ама така ми беше казано да напиша, за да е добър резултата!

Започвам с :

Сладки (плодови) кнедли

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 09:57:07 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Хоускови кнедли(кнедли с парченца хляб)
« Отговор #36 -: 18 Април 2006, 13:02:31 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 09:57:41 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Картофени кнедли
« Отговор #37 -: 18 Април 2006, 13:10:24 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 09:58:05 от natalyna »

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 09:58:50 от natalyna »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #39 -: 18 Април 2006, 14:30:31 »

В отговор на IPA  : "фатално ли ще е ако се намали брашнотo?" ще си позволя кажа
(sorry,  Natalyna, надявам се нямаш нищо против!),
че аз прибавям винаги няколко лъжици овесени ядки за постигане на желаната консистенция (и доoвкусяване).
Можете да пробвате!

gotva4a

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #40 -: 18 Април 2006, 23:27:16 »
здравейте много хубави рецепти определено ще пробвам някоя , а може и всичките браво  :) :) ;D :D :D

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #41 -: 20 Април 2006, 15:14:58 »
« Последна редакция: 15 Декември 2015, 09:59:23 от natalyna »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #42 -: 20 Април 2006, 15:38:21 »
Аз козунака няма да го коментирам   :P- не знам толкова епитети и достатъчно силни и подходящи прилагателни
(АЗ тогава мА нямаше като го взимахме в училище)   ;D
Въпроса ми е около кнедлите: Честно казано понятието сам го чувала, но не знаех какво точно са. Е, сега видях!
Много ми приличат на едни типични немски хлебчета от тесто с мъjа, който изглеждат подобно, но не са варени,
а се оставят caMo  на решетка над пара да "довтасат" така да се каже - страшно ги обичат всички
 (най-вече с компот от боровинки). Аз обаче казвам, че са сурови и неопечени хлебчета и като си ги пека в микровълновата и си ги ям със сирене- умират да ми се смеят...
Ти лично обичаш ли кнедли, кога и с каkво обичайно се ядат?

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Re: Ahoj от Чехия и natalyna - aвторскa темa
« Отговор #43 -: 23 Април 2006, 09:27:23 »
Здравей Калина, :)

Аз вече писах, че не не съм голям фен на кнедлите - ям, но факта, че още не съм пробвала да ги правя е мисля ясен. Но... особенно на мъжете(българските имам в предвид) много им харесват - който ми е бил на гости - роднини и приятели много ги харесват.

За сервирането - навсякъде в съответната рецепта е написано как се поднасят, но като цяло сладките са самостоятелно ядене(забележете, не десерт а ядене)заляти с разтопено масло и захар или разбита със захар сметана.
Хоусковите кнедли се сервират със сосове - гулаш, или нещо като нашето фрикасе, аз съм ги слагала към винен кебаб или кюфтета с бял сос или доматен сос - въобще много добре вървят към сосовете. Другият вариянт  е печено месо и кисело зеле.
Картофените също могат да се предложат със сос, но аз например не харесвам тази комбинация - май най-добре вървят с печено месо и кисело зеле или с изпържен лук до карамелизиране.  :-*

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1025
Домашен BAILEYS
« Отговор #44 -: 09 Май 2006, 16:30:11 »
Прехвърлям си рецептите за ликьори и тук:

Домашен BAILEYS

« Последна редакция: 15 Декември 2015, 09:59:52 от natalyna »