Автор Тема: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи  (Прочетена 159203 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3094
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #90 -: 29 Септември 2011, 16:52:24 »

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 767
Пица "Бианка"
« Отговор #91 -: 03 Октомври 2011, 10:03:50 »

ПИЦА "БИАНКА"

Основна рецепта







Продукти за 2 пици:

150 мл вода
300 г брашно или 250 г брашно + 50 г грис за още по-хрупкава и звучна захапка
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 пакетче суха мая за хляб или 20 г прясна

груба готварска сол, розмарин и зехтин за намазване










Начин на приготвяне:

Да, бяла пица се казва и ми се струва, че поне на цвят я докарах. Съвсем изчистена и съвсем семпла. Точно такава, каквато в Рим се продава или в най-лошия случай изглежда така, както ми я описа моят римски колега.

ОК, няма да ви обиждам с разкази за това как се прави тесто, а и продуктите за него по-горе са на всички познати. Ще ви дам само няколко важни дреболийки за из път, които повечето от мързел като мен ги забравят.

1. Тестото се меси задължително поне 10 минути. Който си има робот трябва да прави мускули някъде другаде.
2. По време на месенето се тегли на дълго руло и се сгъва после в средата. Това упражнение се повтаря наколко пъти за да си мислим, че пицата ще стане чрез това по-въздушна.
3. Олиото се слага накрая. Натискайте го с готовото тесто за да полепне, а после пък него с ръката така, че да ви се прецежда през пръстите и то до тогава, докато поеме.


После е ясно.

След като втаса разтегляме пицата на ръка и хвърляме всякакви видове точилки в коша.
Намазваме я добре със зехтин и поръсване учтиво със сол и иглички от розмарина.

Печем в предварително загрята на максимум и само на долния реотан фурна, и то обезателно на най-долната шина.


Това е основната рецепта за бялата пица.


И така също е вкусна, но вижте след като я опечем какво още може да композираме с нея:





ПИЦА "БИАНКА" С НАДЕНИЧКА И РУКОЛА






Продукти:

прясна наденица
рукола
пармезан



Начин на приготвяне:

Изстискваме онова в наденицата в котлона и запържваме като при мусаката.
Ръсим върху горещата пица, покриваме с рукола и настъргваме малко от кашкавала.






ПИЦА "БИАНКА" С ПРОШУТО И РУКОЛА






Продукти:

прошуто
парти-доматчета
рукола
пармезан



Начин на приготвяне:

Същият като по-горе само, че сменяме мръвката.







Чудесна е!


Една пица погледната от съвсем друг ъгъл. Фина, свежа и горда с вкуса си.

Истинска класика.

Явно не случайно римляните се засягат като ги нарекат италианци.



marabu

  • Гост
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #92 -: 31 Май 2012, 16:29:20 »
тази пица е много хубава, макар на мен винаги нещо липсва в нея - така и не свикнах с нея

marabu

  • Гост
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #93 -: 31 Май 2012, 16:32:24 »
Пица с домати и левурда

2 порции

ТЕСТО


150 мл топла вода
1 ч. л. захар
21 г прясна мая
или 7 г суха мая
250 г брашно
1/2 ч. л. сол
2 с. л. зехтин


ПЛЪНКА

350 г домати
80 г левурда
200 г крема сирене
смлян черен пипер
70 г сирене Пекорино или Пармезан



ТЕСТО

• В купа се размива маята заедно със захарта в 75 мл вода.
• Брашното се пресява в друга голяма купа, като в средата се оформя кладенче.
• Изсипва се маята и купата се покрива и оставя за 15 минути.
• Добавят се солта, зехтинът и останалата вода.
• Омесва се еластично и меко тесто.
• Покрива се и се оставя за 45 минути.

ПЛЪНКА

• В това време доматите се нарязват на тънки филийки, които се почистват от семената.
• Левурдата се измива и се подсушава.
• Нарязва се на тънки ивички с дебелина 1 см.
• Сиренето се настъргва на едро ренде.

ПИЦА С ДОМАТИ И ЛЕВУРДА

• Фурната се загрява на 250 С.
• Втасалото тесто се разделя на 2 части.
• Всяка част се разточва на кръгла питка и се прехвърля в огнеупорна тава (24 см).
• Намазва се с крема сиренето и отгоре се нареждат филийките домати.
• Пицата се поръсва със сол и черен пипер.
• Пече се на долна скара за 6-8 минути.
• Готовата пица с домати се поръсва със сиренето и левурдата.
• Пицата с домати и левурда се поднася веднага.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #94 -: 31 Май 2012, 16:43:13 »
браво  :beee: сега пусна, като свърших всичката левурда. Можеше преди 2 седмици примерно  :'(
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1409
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #95 -: 03 Октомври 2012, 21:37:52 »
какво е левурда ?? :-*


интересни рецепти за пици има тук може да опитам някоя моята е от стар хляб...:thumbup:

Домашна пица с хляб

Необходими продукти:


 Няколко филии по-стар хляб, олио за намазване, масло, лютеница, 2-3 кренвирша, маслини, замразена царевица, парче сирене, настърган кашкавал, чубрица, 1 яйце

Начин на приготвяне:


          Тавата се намазва с маслото. Филиите се нареждат на дънотой, а дупките между тях се уплътняват с натрошен хляб. Намазват се с лютеница и се заливат с разбитото яйце. Отгоре се слагат нарязаните кренвирши, натрошеното сирене и царевицата. Украсява се с маслини. Подправя се с чубрица. Най-отгоре се настъргва кашкавал. Пече се в загрята фурна 15 минути. Поднася се топла.

Източник: готварски нет

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #96 -: 25 Януари 2013, 10:49:53 »
левурда е подправка, листен зеленчук или както там се каже - тревица всякак  :smile1: Може да си я готвиш като спанак,  лапад, а може да се смели и ползва като самардала на прах (това последното научих, но лично аз не съм пробвала)

Една Пица-слънце от мен

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост

ZorniZZa

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #98 -: 27 Февруари 2013, 22:11:05 »
Ето я и моята любима пица:



Пица
Необходими продукти:
за 4 големи пици

за тестото:
500 г бяло брашно
1 ч. л. морска сол
7 г суха мая
1 ч. л. захар
2 с. л. зехтин
325 мл топла вода

за соса:
400 г домати
няколко листа пресен босилек
1 скилидка чесън
1 ч. л. захар
морска сол
черен пипер
зехтин

за плънката:
моцарела
пилешко филе
листа босилек

 Приготвяне на тестото:
В купа рзбъркайте маята със захарта, зехтина и водата. Оставете сместа за няколко минути. Пресейте брашното със солта на плот или в купа. Направете кладенче в средата и излейте течната смес. С кръгови движения постепенно смесете закваската с брашното, докато се получи тесто. Месете го дълго, за да се образува глутен и тестото да стане по-меко и пухкаво. Поставете го в купа, покрита с чиста кърпа и го оставете за час да удвои обема си. След като това се случи, месете тестото още няколко минути, удряйте го силно в плота, за да изкарате въздуха. Можете да го използвате веднага, да го сложите в хладилника или да го замразите.

Приготвяне на соса:
Обелете доматите, нарежете ги на едри кубчета и го поставете в кухненски робот заедно със свежите листа босилек (може и да настържете доматите, а босилека да наситните с нож). В голям тиган изсипете малко зехтин и на средна температура запържете нарязания на ситно чесън, докато стане леко златист. Добавете пасираната доматена смес и захарта, подправете щедро със сол и пипер и оставете соса да къкри, докато се сгъсти. Процесът отнема около 20 минути, като отвреме навреме е желателно да разбърквате.

 Приготвяне на пиците:
Разделете тестото на толкова топки, колкото пици искате да направите. Върху набрашнена повърхност разточете всяка една от топките на кръг с дебелина около 5 мм, като ги прехвърляте върху хартия за печене. Разпределете равномерно с лъжица по 1-2 с. л. от охладения сос, сложете някакъв колбас или пушено месо, нахвърляйте накъсана на парчета моцарела. Добре е да оставите пиците да постоят десетина минути, а това е точно времето, за което ще загрее фурната до 220 градуса. Полейте ги с малко зехтин, подправете с пипер, сложете по няколко листа босилек и печете пиците 7-8 минути.

« Последна редакция: 27 Февруари 2013, 23:52:22 от Захарно петле »

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 951

ninfil

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 135
Re: Pizza - любима храна на малки и големи нинджи
« Отговор #100 -: 17 Юли 2013, 16:26:35 »
Пица Куатро Формаджи



Продукти за тестото:

250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 500 г брашно

За плънката: 100 гр. пушено филе или друг колбас
                       по 50-100 гр сирене Лердамер, Пармезан, Ементал и Гауда
(разбира се може и други видове или обикновен кашкавал)

доматено пюре или дом. сок за намазване
1 зелена чушка
10-тина маслини
50 гр. замразена или от консерва царевица
1 ч.л. червен пипер
чубрица
риган




Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.
Готовото тесто се разстила в намазнена тава, дебелината на основата е по ваше желание. Ние предпочитаме да не е съвсем тънка като оригиналните италиански пици,а да има и малко тестеничко. Намажете тестото с разредено доматено пюре или доматен сок, а през лятото дори използвам пресни домати, настъргани на ситно. Тогава е още по-вкусно с дъх на свежи зеленчуци.
Филето нарежете на тънки филийки или кубчета. Разпределете по цялата площ,отгоре настържете обилно от  четирите  вида сирена. За вкус можете да сложите няколко обезкостени маслини, кръгчета прясна зелена пиперка. Поръсете шепа царевица и подправете с червен пипер, чубрица и риган или подправки според вкуса ви.
Обикновено докато гарнирам пицата тя леко втасва и не я чакам допълнително. Директно я пека в предварително загрята на 200 градуса фурна.



С вкусен чили сос удоволствието от ароматната димяща пица е още по-голямо.




Тестото е взаимствано от Илияна от Щъркелово гнездо,но може да я приготвите с ваше любимо или готово тесто.
« Последна редакция: 18 Юли 2013, 21:41:58 от pep-4o »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

marabu

  • Гост
Карфиолена пица
« Отговор #102 -: 14 Май 2015, 12:51:50 »
Карфиолена пица




4 тънки шайби карфиол
2 с. л. зехтин или олио
сол и смлян черен пипер
1 голям домат, нарязан на филии
60 г настърган микс от сирена Моцарела и Гауда
пресен босилек или магданоз


• За рецептата "Карфиолена пица" фурната се загрява на 220 С.
• Огнеупорна тава се намаслява и се нареждат 4 шайби карфиол.
• Отгоре шайбите карфиол се намасляват и поръсват със сол и черен пипер.
• Запичат се около 20 минути до златист цвят.
• Върху запечените шайби карфиол се нареждат шайбите домат, а отгоре се разпределя сиренето.
• Тавата с карфиолената пица се връща във фурната и се запича още 5-7 минути.
• Готовата карфиолена пица се поднася гореща, поръсена със ситно нарязан босилек или магданоз.

Рецепта за Карфиолена пица - рецепта за онези, които обичат пицата, но следят за талията си, а и времето им е кът :-)