Автор Тема: Кексове и сладкиши - IІІ  (Прочетена 457545 пъти)

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 680
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #30 -: 27 Май 2008, 16:21:31 »
                                                              Черешов пай

за тестото:
300 г брашно, 150 г маргарин, 50 г масло, 5-6 с. л. вода

за плънката:
1 кг череши, 200 г захар, 2-3 с. л. нишесте, 1 с. л. лимонов сок, 1-2 капки бадемова есенция/аз сложих ванилия/

От  продуктите  се омесва меко и еластично тесто. Оставя се да отлежи 15-20 минути.
Черешите се поставят в купа, изсипва се захарта, добавят се нишестето, лимоновият сок и бадемовата есенция и хубаво се разбърква./пускат много сок и след това не го изсипвам върху тестото а само плода/

Малко парче от тестото се отделя за украса. Останалата част се разточва на тънък лист, който трябва да е по-голям от диаметъра на тавата.
Тестото се поставя в тавата, внимателно се притиска с пръсти и стърчащите краища се отрязват. Слага се плънката.
Отделеното за украса тесто се разточва, от него се изрязват лентички и се подреждат върху плънката от череши.
Първите 30 минути паят се пече на най-ниското ниво на фурната при температура 220 градуса. След това се премества в средата и се пече още 30 минути на 180 градуса.

Много е вкусен и бързо и лесно се приготвя-поне за мен беше първия ми пай
Източник е книжката "Десерти" на Иван Звездев

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #31 -: 27 Май 2008, 17:57:47 »
Тони,
благодаря за рецепата –  апетитен, сочен и сигурна съм много вкусен :thumbup:
Черешов пай
 :flower:


Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #32 -: 28 Май 2008, 11:11:22 »
Правя същия пай от години и винаги става много вкусен....обожавам черешите :thumbup:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 650
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #33 -: 01 Юни 2008, 21:25:02 »
Кекс с моркови и стафиди

1 и 1/2 ч.ч. брашно
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. настъргани моркови
50гр. разтопено масло
50гр. стафиди
3 ванилии
1 бакпулвер

Настъргвам морковите и отцеждам. Разбивам с миксер яйцата и захарта. Прибавям маслото, млякото(погасено с бакпулвера). Разбърквам. Добавям морковите и стафидите. Разбърквам. Пресявам брашното с ванилиите. Отново пресявам върху мократа смес по малко и бъркам до усвояване на брашното. Изсипвам в намаслена и набрашнена кексова форма. Печа на предварително загрята до 170 градуса фурна около 50 минути. След като извадих кекса от формата, намазах със сладко и поръсах с орехи
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #34 -: 02 Юни 2008, 09:48:08 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #35 -: 05 Юни 2008, 00:24:38 »

anubhis

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #36 -: 05 Юни 2008, 12:43:17 »
Плодова пита с череши


Продукти:600гр череши,500гр.брашно,1ч.ч.кисело мляко,2 щипки сода бикарбонат,щипка сол,мая,голяма колкото орех,3/4 ч.ч.олио,6 супени лъжици захар,3 супени лъжици галета,1 кафеена чашка нарязани орехови ядки,ванилия,пудра захар за поръсване или течен шоколад за намазване.

в пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат киселото мляко,разбито със содата,мазнината и маята,стрита със солта.Замесва се средно меко тесто,което се разделя на 2 части.Разточват се 2 кори с големината на тавичката,в която ще се пече сладкишът.Черешите се почистват от костилките и се размесват допбре с галетата,захарта и нарязаните орехови ядки.Едната кота се разстила в намазаната с мазнина тавичка.Върху нея се слагат черешите и се покриват със втората кора,която се набожда с вилица.Питата се пече в умерена фурна до бледорозово.Докато е още гореща се поръсва обилно с пудра захар,размесена с ванилията.Аз лично я намазах с течен шоколад :yahoo:Нарязва се,когато изстине съвсем.Добър апетит!

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #37 -: 06 Юни 2008, 00:21:07 »

anubhis

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #38 -: 06 Юни 2008, 14:23:05 »
Благодаря на toni_ton4o за черешовия пай,стана страхотен :-*
направих и един с малинки,и той стана много добър :smile1:
поздрави :thumbup:

aniyon

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 650
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #39 -: 13 Юни 2008, 20:09:12 »
Тони, направих черешовия пай и много ни хареса на всички у дома. Благодаря за рецептата.!Само бих искала да добавя, че аз не изхвърлих сока. В него имаше нишесте и той при печенето сгъсти сместта. Получи се добре.
Мога всичко, стига да поискам!
РЕЦЕПТИ Фитнес треньор

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #41 -: 18 Юни 2008, 10:02:42 »
Сладкиш с череши

2 ч.ч изчистени череши
1,5 ч.ч. брашно
1 ч.ч. размекнато масло
1 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.л. бакпулвер
настъргана кора от 1/2 портокал

Разбиваме маслото и захарта до кремообразна маса,+ яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване.
Добавя се брашното смесено с бакпулвера и портокаловата кора.
Черешите се овалват в брашното,за да не се смачкат в тестото после.
Добавяме черешите в тестото ,бавно бъркаме с лъжица.
Сместа се изсипва в тава покрита с хартия за печене.Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.
Сервира се поръсен с пудра захар.
Нямах портокал,затова използвах портокалова есенция.Вместо да слагам хартия за печене,намазах леко тавата с олио и посипах дъното с галета....Тавата с диаметър 28 см..
Рецептата я открих на сайта Нож и Виличка.
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2195
  • Обичам живота...:)
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #42 -: 22 Юни 2008, 11:56:42 »
Сладкиш с малини...

6 с.л. захар
1 пак.масло(125 гр.)
4 яйца
1 ч.ч.брашно
1 ч.ч.захар
1 бакпулвер
плодове

Сироп:
1/2 ч.ч.захар
1/2 вода
5 ванилии

6 с.л. захар карамелизираме в тавата в която ще се пече сладкиша.Вдига се от котлона и се слага маслото,от топлината на карамела то ще се разтупи отгоре,върху това се нареждат плодове по избор,аз изолзвах малини.

Разбиват се  яйцата със захарта,+ брашното с бакпулвера.Сместа се изсипва върху плодовете.Печем в предварително загрята фурна,около  40 минути.
Изважда се от фурната да истине и се обръща с плодовете нагоре.
Сиропира се с 1/2ч.ч. захар, 1/2ч.ч. вода и 5 ванилии.
Сладкиша става много нежен и ароматен.

Рецептата я открих на forum.bg-mamma.com
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 442
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #43 -: 22 Юни 2008, 21:47:54 »
                                              Сладкиш с боровинки

                                       Много сочен и бърз сладкиш!


1 чаша и половина брашно

3/4 чаша захар

1/2 лъжичка сол

2 лъжички бакпулвер

1/3 чаша олио

1 яйце

1/2 чаша прясно мляко

 

Боровинки за отгоре

 

За посипване върху боровинките:

1/3 чаша брашно, 1/3 чаш6а захар, 1/4 чаша краве масло, канела

 


Омесват се заедно брашното, солта, захарта и бакпулвера.

В отделна купичка се налива олиото, в него се счупва яйцето, разбива се малко (не с миксер, на рька) и се добавя млякото. Смесва се тази смес сьс сухата смес. Бърка се (пак на ръка ) докато стане гладко и се изсипва в намазнена тавичка. Отгоре се слагат боровинките.

После се омесва захарта с брашното, кравето масло и канелата. Кравето масло не трябва да е много разтопено, за да стане сместа на трохи, а не на каша. Тази смес се поръсва отгоре върху сладкиша и  чак тогава се пече.

Пече се на 180C в предварително загрята фурна.

Да ви е сладко!

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши - IІІ
« Отговор #44 -: 23 Юни 2008, 12:18:45 »