Автор Тема: сач  (Прочетена 7253 пъти)

geomar

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
сач
« -: 17 Април 2006, 12:09:33 »
Даите идеи какво и как се готви в сач?

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: сач
« Отговор #1 -: 17 Април 2006, 12:30:24 »
Катми, макар че ако има хубав борт могат да се пекат месца, зеленчуци и даже да се спретне сослия манджа...

Крадено от Poly:
... ... когато аз използвах моя сач за първи път го намазах със скилидка чесън. Не знам дали има някаква разлика, но така правя винаги когато използвам глинен съд за пръви път.
Слагам го на студен котлон и включвам котлона на 4 ( досега не ми се е напукал) - изчаквам да се сгорещи добре наливам добро количество олио, слагам 1 голяма глава лук( едро нарязан), свинско месо( нарязано също на едро), като се позапече слагам малко гъби и сол. Когато го махна от котлона слагам обилно настърган кашкавал.
Пилешкия сач го правя с едро нарязано пилешко( постояло около 1 час в соев сос и подправки), като се позапече слагам замразен микс от зеленчуци и гъби.
Не знам дали ще ти хареса но мъжът ми често ме пита кога ще ядем пак сач...

...

П.П. Сок от чесън лепи метал за стъкло и стъкло за стъкло.
« Последна редакция: 17 Април 2006, 16:08:38 от yosif »

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: сач
« Отговор #2 -: 18 Април 2006, 13:41:47 »
Според мен, класическото предназначение на сача (освен като обидна дума  ;D)  е за печене на катми  на огън-
така поне аз го знам отдетството си. Майка го мажеше с парченце сланина, изливаше кашата и я подравняваше с една специална пръчица...
Но имате право- с малко фантазия може да се използува като тиган , които предлага своите предимства. Защо не?!

Stefanie

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 15
Re: сач
« Отговор #3 -: 30 Април 2006, 22:37:12 »
И аз използвам моя сач основно за катми. Преди всеки черпак с тесто, го мажа със сланинка, а после готовата катма  - с бучка масло. Едно време баба правеше страхотна торта, като в дълбока глинена купа редеше катмите с орехи между тях и ги заливаше със захарен сироп като за баклава. След една нощ катмите се надуваха от сиропа и ставаше една вкуснотия... :D