Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - трето полувреме  (Прочетена 461790 пъти)

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 515
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Пепи, ето отчета за Дробчета с чесън и лимон Супер вкусни и наистина много крехки !!! Благодаря  :air_kiss:
Сега е ред да направя тези страхотни ореховки. Само да има кой да ми начупи орехи.....ама нещо няма желаещи , май..... :(

« Последна редакция: 09 Април 2008, 12:07:37 от Capricce »

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 680
Пеп-чо , разглеждах старите предложения за Великден и по повод на това имам питане относно твоите Курабии-дето ги приготвяш по много-
това с 6 яйца и 3 * 10 гр. амонячна сода-1 доза ли е  :icon_question: и мисля ,че  30 гр. ам.сода е достичка,
но ти си майстора и както кажеш :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
да това е една доза - 6 яйца и 3 амонячни соди. Не е много, докато се пече мирише малко на амоняк (и по-малко да е пак ще мирише), но като изстинат и се ядат не се усеща никакква миризма.  Излизат около 6 тави
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Картофено руло с шунка и гъби
« Отговор #48 -: 09 Април 2008, 16:07:19 »
Ваня, радвам се че този известен вече дроб ви е харесал   :thumbup:

а проблема на ореховките наистина е в чистенето на орехи (на мен слава богу мама ми ги чисти  :innocent:)


Картофено руло с шунка  и гъби




Продукти: (приблизително)


около 1 кг картофи
3 яйца
подправки - чубрица, копър  и черен пипер
1/2 пак. масло
100мл прясно мляко
200гр сирене
сол на вкус

за плънката:

300гр шунка или колбас
5-6бр. - кис.краставици
250-300гр гъби
200-300гр кашкавал
2-3 сварени или мариновани моркова

1-2 лъжици галета

Приготвяне:

* Картофите се сваряват, обелват и намачкват докато са топли. (или просто се варят обелени в мв-та, така по-лесно се смесват с маслото и яйцата)
* Прибавят се яйцата, маслото и прясното мляко и обърква добре
* Прибавят се и подправките и начупеното на едро сирене, посолява се
* Гъбите се сваряват за 3-4 мин в подсолена вода (аз правя това в микровълновата, докато приготвям другите продукти)
* Застила се правоъгълна тава за печене с хартия и поръсва с галета.
* Разстила се картофената смес по хартията -( (поръсена с малко галета))  дебелина не повече от 1.5см  и поставя в загрята фурна на 220* да се запече за около 15-20 мин.
* През това време се нарязват шунката/колбаса, краставиците, гъбите, морковите  и кашкавала.
* Разбъркват се и поставят върху картофената смес  и запича за още 8-10 мин 
* Изважда се и заедно с хартията поставя на кърпа.
* Докато е топло  се завива на руло и стяга добре с ръце, като при завиване хартията се изтегля навън и издърпва.
* Завива се стегнато в кърпата и оставя да постои 10 мин, за да поизстине малко.
* Развива и се реже - колкото е по-студено, толкова по-лесно се реже.


* С плънката обикновено импровизирам - слагам каквото имам в хладилника, но това са основните продукти.
Пека и завивам с хартията, защото колкото пъти съм пекла готово оформено цяло руло, винаги ми се "разплува" по време на печенето



« Последна редакция: 08 Септември 2013, 11:11:39 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Пепи, пак съм тук :P
Много вкусно! Много, много вкусно! Поздрави от половинката :air_kiss:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
пак си пъргава  :thumbup:  (ами ако бях пропуснала нещо в работно време  :P )

Радвам се, че ви хареса -  много апетитно изглежда   :smile1:
« Последна редакция: 09 Април 2008, 20:05:21 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2433
Пепи, това ли е рецептата за прочутите Старозагорски курабии, които се правят за Великден? Аз много ги харесвам (яла съм ги в Казанлък и когато съм била на гости в Стара Загора). Но все губя рецептата. Ако е това, което зная, много се радвам че отново се сдобивам с нея.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Не знам колко са прочути  Ели, аз ги правя   ::) ::) някъде 18 години вече и всички дами покрай мен - приятелки, мами и колежки съм ги убедила колко са пръхкави и вкусни.  :smile1:

Ако не вярваш на мен, питай Хапка, нейните са подобни  ::)  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 602
Пепи, направих ореховките! Чудни!  :yahoo:  Моят син каза, че не е ял по - вкусни сладки от тези.
Следващият път ще сложа повечко орехи, за да не изглеждат толкова белтъчни на вид.
Благодаря за рецептата!

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 680
 Пеп-чо  ето и курабийките- мерси за рецептата  :smile1:
 Направих 1/2 доза за проба и ще има за кафе,макар че синчето ги опъна за десерт с кис.мляко

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Таня,   :thumbup: че ги направи и ви харесват   :-*
 Щом ви притеснява белтъчния вид, добавяйте по 1 ч л какао

Тони, а с амоняка как си? Усеща ли се миризата му сега?
Радвам се, че се довери и ги направи  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
пак си пъргава  :thumbup:  (ами ако бях пропуснала нещо в работно време  :P )

Радвам се, че ви хареса -  много апетитно изглежда   :smile1:

Знам аз, че нищо не пропускаш :P Аз малко му промених плънката ;D но стана мнооого вкусно :thumbup:

Но днес съм тук да кажа пак благодаря :air_kiss:Този път  за рецептата на дроб с чесън и лимон :exclaim:


toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 680
Таня,   :thumbup: че ги направи и ви харесват   :-*
 Щом ви притеснява белтъчния вид, добавяйте по 1 ч л какао

Тони, а с амоняка как си? Усеща ли се миризата му сега?
Радвам се, че се довери и ги направи  :smile1:



Пеп-чо-амоняка не се усеща,мерси за рецептата
На мен ми харесват на формички, а мъжете ги предпочитат на дебели корабии,но искат и малко по-сладки да са , така че следващия път ще ги правя с още захар-за тях ,а аз съм на диета и само ги опитах :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Тони, те стават и с формата на машинка за мелене - дето стават дълги, дебелки и бързо  :smile1: Но тогава трябва да с е увеличи захарта, защото отгоре няма да има.

Илианка:-*  като месояден форумец мога само да ти предложа свинското филе - цяло - да направиш - страхотно е  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Крекери с ленено семе
« Отговор #59 -: 15 Април 2008, 23:10:35 »
Солени крекери  с ленено семе




125 г брашно
1/2 ч л бакпулвер
1/2 ч л захар
2 с л ленено семе
60 мл прясно мляко
2 с л олио
1 ч л сол

. Фурната се загрява на 200 С.
. Брашното се смесва с бакпулвера, солта, захарта и лененото семе.
. Прибавя се постепенно прясното мляко и олиото и се омесва тесто.
. Тестото се завива в "свежо" фолио и се поставя в хладилник за 15-20 минути.
. Разделя се на 2 части.
. Всяка част се разточва на квадрат/правоъгълник с дебелина 2-3 мм най-много и се нарязва на 12-16 тръгълника/ромбчета, квадрати,  или се изрязва с формичка за крекери.
. Поставят се в тава, застлана с хартия за печене или намаслена тава.
. Пекат се 15-20 минути до златист цвят (зависи от фурната, стават доста бързо)


                                                                                                                                                    източник: Карина

До тук с източника  :smile1: Заради малкото количество на дозата, умножих по две и прибавих щипка лют червен пипер. Станаха леко пикантни  :smile1: и страхотно мезе за червено вино
« Последна редакция: 15 Април 2008, 23:19:00 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ