Пепи,аз осолявам скумрия така,както я правят в Бургас - нали съм си морско чедо...Почистваш много добре рибата от вътрешностите,даже я цепни по-надолу,към опашката.Освен вътрешностите е добре да излезе максимално количество кръв,което се намира в гръбначната кост.Непочистената добре риба става с тъмно месо и тежък вкус.Това е най-важното нещо.
След това я зарови обилно в морска сол,отвътве и отвън.Не жали солта.Ако солта е по-суха,навлажни я леко,като я напръскаш с малко вода.Прибери рибата за 36 часа в хладилника,след това я измий от солта и я подсуши със салфетка.Завържи я стегнато с канап и я остави за зрее 5-6 дена в хладилника.За съжаление,времето вече е доста топло и не е подходящо за веене на риба навън.
След това,ако искаш,можеш да я направиш тип "Лакерда",т.е. нарязваш я на по-дебели шайби,слагаш я в буркан и я заливаш с олио,предварително кипнато и охладено за да не се огранява.
Много вкусна става и
салам : след като я почистиш я разрязваш на половина и внимателно изваждаш средната кост без да я разполвяваш напълно.Осояваш по същият начин.След като я измиеш от солта и подсушиш я намазваш лекичко с микс от чесън,черен пипер,дафинов лист,малко бахар и щипка чубрица.Всичко трябва да е много ситно счукано.После завиваш рибата на стегнато руло,връзваш я и я оставяш да зрее.
Е,цял ферман напсах.И аз сега отивам да осоля 3 карагьозчета...