Автор Тема: Търся рецепта за едновремешните пасти  (Прочетена 28535 пъти)

magia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Здравейте, много Ви моля ако някой има рецепта за пастите, които се продаваха в сладкарниците едно време с една шприцована розичка масло отгоре/ страшно здравословно звучи :smile1:/. Като бяхме малки  със сестра ми им викахме мокри пасти, тъй като бяха само два вида  - едните сухи и другите естествено мокри пасти  :smile1:

латино10

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #1 -: 07 Юли 2013, 12:04:21 »
Вариантите за тези пасти са много защото се използват няколко вида платки-(добуш,винер,орехови и бадемови платки ).Крема задьлжително е на маслена основа-(млечно-маслен,маслено-шоколадов,крем Ванилия с масло и обикновен маслен крем).Можеш да ги сьчетаеш по твои вкус.

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 753
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #2 -: 08 Юли 2013, 11:25:46 »
На тези пасти и торти/приготвени в домашни условия/ им трябва около ден за да "поемат" от масления крем. Блатовете задължително се сиропират - по избор със сироп от захар или компот, кафе, алкохол.
Разбира се, че бяха хубави! Имаше и едни Добуш пасти - на правоъгълници нарязани и заляти с карамел - така хрупаха!...
Аз търся рецепта за крем-пита/шам-пита/ - беше с нещо като белтъчена смес между тънки препечени кори и високо около 10см. Правила съм опити, но тъй като това беше вкус от детството - не можах да го постигна!....
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

magia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #3 -: 20 Юли 2013, 00:41:57 »
Направих ето по тази рецепта и да ви кажа нямаше нищо общо с пастите, които аз помня  :'(

за пандишпана:
7 яйца
7с.л. брашно,
7с.л. захар
4 с.л. натрошени орехи

За крема:
3 жълтъка
150г захар
4 с.л. брашно
250мл мляко
200г масло

За карамела:
15 с.л. захар
100мл вода

За глазура от белтъци:
3 белтъци
140г захар

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #4 -: 20 Юли 2013, 00:50:22 »
едновремшните пасти: повечето нямаха орехи в блата,беше  само пандишпан.
крема беше в повечето случаи маслен или сметанов, а този крем беше за домашните торти. За купешките идва твърде скъпо.
и белтъчена глазура не помня  отгоре да е била.  поне аз не помня.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

magia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #5 -: 20 Юли 2013, 23:45:55 »
Благодаря рер4-о за насоките. Другия път съм сигурна, че ще стане.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #6 -: 20 Юли 2013, 23:47:08 »
пробвай, докато станат  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #7 -: 21 Юли 2013, 13:50:23 »
magia , погледни в лични. :smile1:
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

marabu

  • Гост
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #8 -: 21 Юли 2013, 15:52:14 »
magia ако успееш с тези пасти ще се радваме да ни споделиш в  някоя тема рецептата :-)  Успех с опитите !

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 205
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #9 -: 26 Август 2015, 16:31:22 »
Някой достигна ли до най-добрата рецепта за пастите?

iliana.marinova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #10 -: 24 Август 2016, 11:02:12 »
Уникално стана!Горещо препоръчвам. https://www.actualno.com/recipes/pasta-sys-sos-ot-manatarki-news_47799.html

pepimili

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 11
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #11 -: 19 Май 2017, 14:39:40 »
Наскоро и аз исках да си направя нещо максимално сходно с едновремешните шоколадови пастички. Изпробвах тази рецепта и много вкусни се получих https://www.nestlechoco.bg/recepti/shokoladovi-pastichki-
Няма на света по-искрена любов от любовта към шоколада. http://www.zebra-online.com/

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Re: Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #12 -: 19 Август 2017, 18:04:00 »
Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за руло от тиквички?

Charlessmoke

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Търся рецепта за едновремешните пасти
« Отговор #13 -: 12 Септември 2019, 19:53:10 »
та за козунака, рецепти много и най различни.
тия които ги имам аз са за индустирални количества и ако не сте решили да убиете вожда на племето с козиняци не ви вършат работа.

та на кратко, не е важна рецептата , колкото замесването и най вече оформянето на фитилите на козунака.
Първо хубаво е да правите козунака с масло а не с маргарин и с яйца а не с яйчен прах, в работата бивша ползвахме някакви течнии ванилии на доктор йоткер и ефекта беше добър  то аз тия аромати и във водка съм ги сипвал ама това е друга история . използвате и прясно мляко а не изсушено такова. могат да ви се струват банални тия съвети но ако си мислите че ядете това което пише на  лепнатия етикет отгоре сте в голямо грешка почти като баничка с олио и сиренье а тя с мас и извара.

Та така, може  и стафидите да сипете и забърквате докато всичко се хомгенизира, оставята да втаса тестото и пак го избивате,  след това се нарязва на късове тестото. оформяте ги като миниатюрни хлебчета, идеята е формата им да е една такава елепсовидна с големина 20см - но това зависи и от самия грамаж на козунака може и да са по големи, оставяте ги да отпочинат малко на масата  10 - 15 мин

защо се прави това. мазнините подтискат ферментацията на дрожите, затова и в козиняка се слага захар, ако не изчакате добре да втасаферментира тестото, като сложите печивото в печката започват бурни ферментационни процеси и всичко цъфва кат майска роза. ако не оставите тестото да се отпусне след рязането му на парчетамеханичната обработка   трудно ще стане на конци. въртешни напрежения в структурата на глутена най грубо казано.

сега идва най важната част  пък и най трудна за обяснение , мога да го покажа но как да го опиша не знам но ще се пробвам
взима се парчето и започвате от средата му с двете ръце допрени една до друга да го търкалята напред назад като раздалечавате двете ръце, по този начин получавате един фитил дълъг около 40 - 50 см. идеята е в търкалянето и разточването, понеже е замесено с масло  се получава разслояване в самото тесто.

след това си оплитате козунака дали на плитка или на копче  така му се вика по фурните пък иначе как е не знам, плитката е с два фитила, а копчето е с три, но това не е строго регламентирано

дано някой да ме е разбрал, не ставам много много за учител
ако някой не е разбрал да пита, ще помогна с каквото мога