Автор Тема: Осолена риба  (Прочетена 32255 пъти)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Осолена риба
« -: 09 Март 2008, 11:49:51 »
Моля ви споделете как осолявате риба. Донесоха ми едрички скумрии, а винаги когато я осолявам ми се получава доста солена, а много я обичаме, но нещо не мога да я скопосам.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Осолена риба
« Отговор #1 -: 09 Март 2008, 13:42:33 »
ами рибата не е като сланина - да поеме сол, колкото  и трябва. Колкото слагаш - всичката я поема.

Ще ти кажа аз как я осолявам - наръсвам веднъж нормално - отвън и отвътре, все едно за печене рибата или за пържене.
Оставям в чиния под наклон да се изцеди и в хладилник.
След 5-6 часа поръсвам още едно такова количество сол и пак да се отцежда
Следва още едно такова осоляване - пак отвън/отвътре и пак да се отцеди хубаво
Като минат още 5-6 часа - или сутрин и вечер всичките процедури, завивам във фолио/свежо фолио и прибирам в хладилник.

Но има една подробност - месото узрява за 40 дни, макар ние не винаги изчакване и режа още на 5-6 ден.

Другия начин е да си направиш солена саламура и да сложиш рибата вътре - нарязана на едри парчета/котлети , като на 1л вода сложиш 2 пълни с л сол.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Осолена риба
« Отговор #2 -: 09 Март 2008, 15:50:49 »
Пепи,аз осолявам скумрия така,както я правят в Бургас - нали съм си морско чедо...Почистваш много добре рибата от вътрешностите,даже я цепни по-надолу,към опашката.Освен вътрешностите е добре да излезе максимално количество кръв,което се намира в гръбначната кост.Непочистената добре риба става с тъмно месо и тежък вкус.Това е най-важното нещо.

След това я зарови обилно в морска сол,отвътве и отвън.Не жали солта.Ако солта е по-суха,навлажни я леко,като я напръскаш с малко вода.Прибери рибата за 36 часа в хладилника,след това я измий от солта и я подсуши със салфетка.Завържи я стегнато с канап и я остави за зрее 5-6 дена в хладилника.За съжаление,времето вече е доста топло и не е подходящо за веене на риба навън.

След това,ако искаш,можеш да я направиш тип "Лакерда",т.е. нарязваш я на по-дебели шайби,слагаш я в буркан и я заливаш с олио,предварително кипнато и охладено за да не се огранява.

Много вкусна става и салам : след като я почистиш я разрязваш на половина и внимателно изваждаш средната кост без да я разполвяваш напълно.Осояваш по същият начин.След като я измиеш от солта и подсушиш я намазваш лекичко с микс от чесън,черен пипер,дафинов лист,малко бахар и щипка чубрица.Всичко трябва да е много ситно счукано.После завиваш рибата на стегнато руло,връзваш я и я оставяш да зрее.

Е,цял ферман напсах.И аз сега отивам да осоля 3 карагьозчета... :smile1:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Осолена риба
« Отговор #3 -: 09 Март 2008, 16:05:34 »
Пепи, Йоли, благодаря ви много момичета. :-*

irinka12

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Осолена риба
« Отговор #4 -: 29 Ноември 2015, 19:52:24 »
Пепи,аз осолявам скумрия така,както я правят в Бургас - нали съм си морско чедо...Почистваш много добре рибата от вътрешностите,даже я цепни по-надолу,към опашката.Освен вътрешностите е добре да излезе максимално количество кръв,което се намира в гръбначната кост.Непочистената добре риба става с тъмно месо и тежък вкус.Това е най-важното нещо.

След това я зарови обилно в морска сол,отвътве и отвън.Не жали солта.Ако солта е по-суха,навлажни я леко,като я напръскаш с малко вода.Прибери рибата за 36 часа в хладилника,след това я измий от солта и я подсуши със салфетка.Завържи я стегнато с канап и я остави за зрее 5-6 дена в хладилника.За съжаление,времето вече е доста топло и не е подходящо за веене на риба навън.

След това,ако искаш,можеш да я направиш тип "Лакерда",т.е. нарязваш я на по-дебели шайби,слагаш я в буркан и я заливаш с олио,предварително кипнато и охладено за да не се огранява.

Много вкусна става и салам : след като я почистиш я разрязваш на половина и внимателно изваждаш средната кост без да я разполвяваш напълно.Осояваш по същият начин.След като я измиеш от солта и подсушиш я намазваш лекичко с микс от чесън,черен пипер,дафинов лист,малко бахар и щипка чубрица.Всичко трябва да е много ситно счукано.После завиваш рибата на стегнато руло,връзваш я и я оставяш да зрее.

Е,цял ферман напсах.И аз сега отивам да осоля 3 карагьозчета... :smile1:

Сега опитвам една рецепта ще пиша какво е станало. Оставих рибата за 12 часа в едра сол след това 12 часа в оцет и после се поставя в буркан с олио. Ще опитам съз зехтин.

harolddi11

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Best Nude Playmates & Centerfolds, Beautiful galleries daily updates
« Отговор #5 -: 10 Август 2020, 11:48:07 »
New project started to be available today, check it out
http://gigixo.com/?marissa
 call kelly porn family guy episode lois does porn naughty by nature leech in porn latex lesbian porn golf porn video