Автор Тема: Рецепти за машина за хляб (и не само)  (Прочетена 808101 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #285 -: 26 Март 2008, 09:01:53 »
esmeralda, ето един съвет от мен: Вместо сода винаги ползвам бакпулвер, няма опасност от остатъчна содена миризма и набухването е гарантирано. Мисля, че и тъмния цвят няма да се появи. Изделията правени с такива набухватели (сода, бакпулвер) трябва да се месят брзо, за да не излезе получилият се газ и да "не спихнат" при печене. Добре е да отлежат петнайсетина минути преди печене, за да протече напълно реакцията по отделяне на газ. :buba:

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 146
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #286 -: 26 Март 2008, 09:08:04 »
Жоро ,благодаря.
Аз пък си мислех,че колкото повече се меси,толкова по-добре. И содените питки си ги меся дълго време както и другите, но следващия път ще последвам съвета ти и дано да стане добре. А иначе съм опитваал и с бакпулвер, но смесен със сода, т.к. съм се притеснявала че няма да е достатъчно за да бухне питката.
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

Svetlana P

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 614
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #287 -: 26 Март 2008, 09:25:52 »
Ако тестото се замеси с вода, а не с кисело мляко наистина става по-тъмно и не бухва толкова. И содата смесвам с брашното, а не я слагам в млякото или водата.

Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 515
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #288 -: 26 Март 2008, 14:20:26 »
Според мен , содата задължително трябва да се "угаси" в кисело мляко . Казвам само за содата. Бакпулвера си го смесвам с брашното,  а амонячната сода, "угасям" в прясно мляко .

dion

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 8
  • www.velos-bg.com
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #289 -: 28 Март 2008, 16:13:34 »
Здравейте!От вчера и аз вече имам машина за хляб.Много й се радвам,но малко ме е страх да я ползвам.Първото нещо,което направих беше кекс.Стана много вкусен,но отдолу хвана малко дебела коричка.Чудя се нормално ли е така?Сложих всичко точно както беше описано в рецептата.Спазвах и мерките.Вътре и отгоре стана чуден,на вкус също.Само тази коричка отдолу... Чудя се дали и хляба ще става с такава кора.Нещо по-специфично има ли което евентуално да съм пропуснала? А също така като се изпече кекса веднага го извадих и той се счупи  :'( Може би трябваше да изчакам да изстине във формичката? А и бъркалките не бях ги извадила,да не би от тях нещо. А,и да кажа че машинката е Moulinex OW-5000. Ако някой има такава,моля да ме посъветва.

svetulche

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 162
  • весели празници!
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #290 -: 30 Март 2008, 19:46:03 »
това е нашият любим тутманик:
4 яйца
1 коф.кис.мляко
1 коф.вода
1с.л.сол
1с.л.захар
мая колкото кибритена кутийка
1ч.ч. мас или олио
прави се смес от леко топлата вода,маята,захарта и малко брашно,за да се получи кашица,която втасва добре.Добавят се останалите продукти и отново втасва.Тестото се разделя на малки топчета,който се потапят в олио,разстилат се и се поръсват с сирене по желание.След това се навиват в желаната форма.След като втаса отново се намазва с жълтък,разбит с малко олио и се пече в загрята до 180 градуса фурна.Завива се с влажна кърпа след опичане,за 5 мин.

inka_76

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Моята страхотна рецепта за тесто за пица!
« Отговор #291 -: 01 Април 2008, 15:36:31 »
500 гр.загрята вода. Не трябва да е гореща, не трябва и да е хладка.
1 с.л. сол.
1 с.л. олио.
1/2 ч.л. захар.
1 кубче мая.
брашно около 1 кг, обикновено отива и по-малко.
Загрятата вода се изсипва в дълбока купа, прибавя се маята,солта,захарта,олиото. Забърква се гъста каша, след което се изсипва върху брашно и започва да се меси до получаването на меко тесто. Аз меся най-много 10 минути, и за да се избегне по-дългото месене ви съветвам след основното месене да вземете топката оформено вече тесто и да го удряте в масата около 50-70 пъти. Ефекта е поразителен - все едно тестото е месено поне час. Оставя се да втаса докато удвои обема си е готово да развихрите фантазията си. Опитайте, ще останете доволни.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Рецепти за машина за хляб (и не само)
« Отговор #292 -: 01 Април 2008, 22:24:31 »
Заповядайте в новата тема с рецепти за машина за хляб!