Автор Тема: МЕСЕЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - МАРТ - ПРЕДЯСТИЕ С МОРСКИ ДАРОВЕ  (Прочетена 27841 пъти)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
...Ответно ти пращам ти виртуални морски дарове: дълбоководни звездички, раковини без заглушител, мидички, които милват, а не боцкат, помъдрели песъчинки (всяка от тях със собствен часовник), ласкави медузички с потресаващ цветно-прозрачен дизайн, шепа заблудени рачета..., овкусени водорасли със сол от нощно къпане и...цялото море.


:exclaim:- Рецепта с коментар
 :icon_idea: - Рецепта с фотография


стр. 1

Скариди с грейпфрут и авокадо - sladka hapka :icon_idea:

"Шишарки" от калмари - Yoli :icon_idea:

Мариновани скариди в бекон върху канапе пръчици калмари - di_ani 

Скариди в  конячен айоли сос - di_ani :icon_idea:

No name рецепта- идея за морски дарове- Yoli :icon_idea:

Скариди с портокалово масло - marabu :icon_idea:

Скариди с праз лук и зелен грах - marabu :icon_idea:

Калмарени кюфтенца - Tonito :icon_idea:

СКАРИДИ С ЛИМОН - radost.1955 :icon_idea:







« Последна редакция: 01 Април 2008, 18:43:13 от marabu »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719


Скариди с грейпфрут и авокадо

8 - 12 скариди
2 грейпфрута
2 авокадо
1 лимон
сол, черен пипер, лют червен пипер, зехтин

Почистете скаридите и ги мариновайте в марината от сока от 1/2 грейпфрут, сол, черен и червен пипер, за 1 час.
Обелете другия грейпфрут и отделете само месото.
Нарежете авокадото на тънки рецени и го наръсете с лимонов сок, за да не покафенее.
В горещ тиган с дебело дъно запечете за няколко минути скаридите.

Поставете парче авокадо, върху него - няколко късчета грейпфрут и 1 или 2 скариди (според размера). Върху тях - второ парче авокадо. Завършете с грейпфрут или още 1 скарида.

Сервирайте с винегрет от сок от грейпфрут, сол и  зехтин.

Рецептата е заимствана с изменения от La Tartine Gourmande





Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
                                                                                                                "Шишарки" от калмари

Продукти

2 големи калмара - туби

марината

1/3 ч.л. 5 китайски подправки
1/2 ч.л. сух джинджифил
1/2 ч.л. кора от портокал
сокът на 1 портокал
2 накълцани скилидки чесън
1 стрита суха люта чушка
щипка шафран или куркума
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. олио

Приготвяне

  Всички продукти за маринатата се смесват и разбъркват.

  Почистените калмари се разрязват по дължина от едната страна и се разтилат като лист върху кухненска дъска.По вътрешната страна с остър нож по диагонал се правят леки разрези (без да се прерязва докрай месото) на близко разстоятие - около 0,5 см.След това се правят същите разрези,като се започва от другата страна на калмарите така,че да се пресекат с предишните разрези и да се получи нещо като розетка.Така подготвените калмари се нарязват на квадрати 6/6 см.

  Калмарените квадратчета се кипват за 1 мин.във вряща вода.Не трябва да се варят,а само да се бланшират,колкото да се извият във формата на шишарки.

  Отцеждат се и се слагат в маринатата.Престояват 1 час и се пекат на скара.

  *Маринатата е моя фантазия.Винаги съм се чудила как приготвят калмарите в тази форма в китайските ресторанти.Скоро при Ути гостуваше един китаец.От него видях начина на нарязване и реших да ви го предложа и на вас.
   
             Петте подправки се продават в китайските магазини в готов микс.Така се казват - нямат друго име,но ако не разполагате с тях,ето имената на отделните подправки.Не им знам точното съотношение,но бихте могли да си ги направите:

  Хуа цзяо - кафяви семена от растение,растящо в Съчуан.То е най-характерно като аромат.
  Канела
  Звезден анасон
  Джинджифил
  Карамфил


 

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Мариновани скариди в бекон върху канапе пръчици калмари


Скариди /добре е да са тигрови, но и дребните са вкусни/
Имитация скариди ‘сурими” /бяла риба/
Панирани пръчици от калмари /полуфабрикат/
Бекон на ленти – за всяка скарида и сурими

Марината:
Соев сос 30 мл.
Мед  60 мл.
Чесън 1 скилидка
Джинджифил 2 щ. /на вкус/
Скаридите се мариноват за не повече от  1 -1 ½  /за да не станат жилави/ на хладно място.
Всяка скаридка се завива с лента от бекон, закрепя се с шишче /намокрено, за да не обгаря/
и се пече на омазнен грил тиган за около 7-10 минути /до златиста коричка/.
Сервират се върху панираните пръчици от калмари и ленти запечен бекон.
Допълнение към тях са гриловани пълнени малки гъбки /смес от запържени скариди, кисели краставички,
пресен лук, чесън, босилек, соев сос, зехтин и поръсени с настърган кашкавал/.

Рецептата за завитите скариди в бекон е от good-food

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
И още едно:

  Скариди в  конячен айоли сос
 



Скариди 250 гр. /розови и сиви/
Имитация скариди ‘сурими” /бяла риба/ по 1бр. за порция.
Скаридите се мариноват за около 30 мин. – 1 час  в :
Зехтин 50 мл., кората на 1 лимон, може няколко капки коняк, 1 с.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. розмарин,сол, черен пипер на вкус
За айоли сос /вариант/:
Майонеза 150 гр., сметана 100 гр., горчица 1 ч.л., коняк 1 ч.л. и лим. сок  до получаване на гъст сос, бял черен пипер, чесън на прах – на вкус.
Филе пушена сьомга за декориране.
За “кошничките”:
Пармезан около 50 гр.
Настъргва се пармезан /или готов/ върху намазнен и затоплен тиган във форма на кръг. / аз добавих и настърган кашкавал/. Може и да се запекат във фурна. След като започне да се стопява и запича се отлепя внимателно и поставя върху обърната чашка или друг съд, и притиска до оформяне на “кошничка”. Охлаждат се.
Изважадат се скаридите от мазнината, подсушават се и запичат в омазнен тиган на силен огън за около 1-2 мин.
Сервират се към пармезановите “кошнички”, напълнени със сос и декорирани с ролца от пушена сьомга. /аз съм оформила хапчици/.
Имитацията скариди ‘сурими”, по същата технология се гарнират с грейпфрут и салатни листа.
Допълнение към предястието са изстудени цитрусови резени с черен хайвер.

“Кошничките” от пармезан могат да се заменят и с листа кори за баница.
Рецептата е заимствана по идея на gotovim.ru , gotovim.ru

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
За това няма да пиша рецепта.

Просто скаридите са мариновани първо в сос Песто и после са изпечени.(Оказа се,че те ни харесаха най-много).

Калмарите са мариновани в къри,лимон,лимонова кора,чесън и после са нанизани на шишчета.(Има и едно шишче,мариновано в соев сос,чесън и джинджифил).

Експериментирайте - това е красотата на кулинарията.  :thumbup:
« Последна редакция: 25 Март 2008, 14:41:14 от Yoli »

marabu

  • Гост
Скариди с портокалово масло
« Отговор #6 -: 26 Март 2008, 14:49:27 »
Скариди с портокалово масло

700 г почистени кралски скариди

МАРИНАТА

1 ч л накълцан чесън
1 ч л ситно нарязан копър
50 мл портокалов сок
1 с л олио
1 с л соев сос
смлян черен пипер


ПОРТОКАЛОВО МАСЛО

100 г краве масло
настръгана кора от 1/2 портокал
1 ч л портокалов сок
смлян черен пипер


. Приготвя се маринатата, като се разбъркват всичките продукти добре.
. С така приготвената марината се заливат почистените скариди.
. Оставят се да се мариноват 30 минути.
. В това време се приготвя портокаловото масло : мекото краве масло се смесва с портокаловия сок, настърганата кора от портокал и смлян черен пипер (може да бъде приготвено в бледер, миксер или с вилица).
. Маслото се поставя върху алуминиево фолио и се оформя на цилиндър, след това се поставя във фризер.
. В загрят тиган се поставят скаридите и се запържват за 1-2 минути от всяка страна.
. Прибавя се портокаловото масло и се запържват отново за 1-2 минути от всяка страна.
. Сервират се, като се поливат с разтопеното масло.


източник : Carina

marabu

  • Гост
Скариди с праз лук и зелен лук
« Отговор #7 -: 27 Март 2008, 18:47:58 »
Скариди с праз лук и зелен грах
Prawn Fricassee with Sumac, Leek and Peas

500 г едри, сурови, изчистени скариди
1 с л сомак **
30 мл зехтин
1 ч л (5 г) краве масло
1(175 г) малък стрък праз лук
1 склидка пресован чесън
60 мл сухо бяло вино
250 мл пилешки бульон
1 ч л зърнеста горчица
40 мл готварска сметана
60 г замразен грах
1 (90г)голям домат
1 с л пресен естрагон


. В малка купа се смесват сомак и 1/2 с л зехтин, прибавят се скаридите и се размесват.
. Купата се покрива и се поставя в хладилник за 30 минути.
. Кравето масло се разтопява заедно 1 с л зехтин в тиган.
. Слагат се скаридите и с леко бъркане се пържат, докато порозовеят.
. Прехвърлят се в чиста купа.
. В същия тиган се загрява останалият зехтин.
. Прибавя се нарязаният на дребно праз лук и пресованият чесън, докато омекнат.
. Прибавя се виното и се готви, докато виното почти се изпари.
. Влива се бульонът и ястието се довежда до кипване.
. Огънят се намалява.
. Задушава се около 10 минути или докато течноста намали обема си на 1/3.
. Прибавя се сметаната, горчицата и се довежда до кипване.
. Прибавят се скаридите и замразеният грах.
. Готви се до готовноста на скаридите и омекването на граха.
. Ястието се отнема от котлона и се прибавят ситно нарязаният естрагон и нарязаният на кубчета домат.
. Сервира се с ориз.


** Сомак - е типична ориенталска подправка с характерен червен цвят. Можете да я намерите в арабските магазини.

източник : The Australian Women's Weekly  New Casseroles


« Последна редакция: 27 Март 2008, 21:48:50 от marabu »

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 635
Калмарени кюфтенца

пипала от калмари или сепия (при мен 2бр.)
100г твърд кашкавал,
1 яйце,
5-6 с.л. галета,
магданоз,
сол, пипер,
1-2 с.л. зехтин


за маринатата:
сокът от 1 лимон,
50 мл. зехтин,
листа пресен босилек,
лентички лимонова и портокалова кора


. Почистените пипала от калмари се слагат в блендер заедно с настъргания кашкавал, яйцето, наситнения магданоз, галетата, зехтина  и подправките.
. С влажни ръце се оформят малки кюфтенца, които се изпържват.
. Изпържените кюфтенца се потопяват маринатата, докато изстинат.
. Поднасят се върху листа зелена салата.

*   По желание отгоре може да се полеят с майонезно-чесново-горчичен сос
** Рецептата е от La prova del cuocco - RAI UNO

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
                           СКАРИДИ С ЛИМОН

ПРОДУКТИ:

300 гр скариди
3-4 скилидки чесън
1 лимон
сол,черен пипер,подправка за риба
5 с.л. зехтин

В купа смесваме зехтина,сока от лимона,черния пипер,подправка за риба и сол.Опитваме на вкус и изсипваме вътре почистените скариди.Престояват най-малко 1-2 часа.Загряваме тефлонов тиган,а най-добре
грил-тиган,изсипваме само скаридите и на силен огън бъркаме енергично няколко минути.Водата от скаридите се изпарява и те са готови.Нарязваме хляб на триъгълници / за нас е по-вкусен грахам или пълнозърнест/,поливаме всяко триъгълниче със сместа от маринатата и запичаме в тигана.Поднасяме със скаридите,парче лимон и млечен сос с чесън.Може скаридите да оформим върху зелена салата.

Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!