Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina  (Прочетена 523754 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #270 -: 31 Май 2008, 21:16:47 »
petty, захарните бисквитки, не са от типа топящи се в устата,  до колкото си спомням...нещо средно, ако искаш направи половин доза

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #271 -: 01 Юни 2008, 07:16:55 »
Портокалови овесени бисквити



½ ч.чаша маргарин
1 ч.лъжица ванилова портокалова захар*
1 ч.лъжица портокалови корички
3 суп.лъжици сок от портокал или прясно мляко
1 яйце
½ ч.лъжица сода
½ ч.чаша мед
1 ч.чаша ръжено брашно или пълнозърнесто
1 ч.чаша цели овесени ядки
½ ч.чаша нарязани смокини

Смесваме мазнината с виниловата портокалова захар, портокаловите корички и содата.
Прибавяме яйцето, меда, и портокаловия сок, смесваме.
Прибавяме накрая брашното, овесените ядки и смокините.
Сипваме със супена лъжица от сместа върху пекарска хартия, отгоре натискане с вилица, печем в загрята фурна на 180 за  10-12 мин. Охлаждаме на решетката за 4 мин. и махаме. 12бр.
 
  ванилова портокалова захар*-ето тази използвах

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #272 -: 01 Юни 2008, 10:30:17 »
Шоколадови пинкейк



1 ч.члъжица бакпулвер
1 ч.чаши кисело мляко
2 яйца
1/4 ч.чаша олио
1-1/2ч.чаша брашно
1 ч.лъжица сода
2/3 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша какао

Смсеваме башното, сотата, бакпулвера, какаото и захарта.
В друга купа смсваме яйцата, киселото мляко, олио.
Комбинираме двете смеси.
Сипете върху загрят тиган 1/4 от сместа или 1 суп. сужица/но стават по малки/, когато от горна страна започнат да стават на балончета объръщаме.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #273 -: 01 Юни 2008, 11:14:21 »
Запечени картофи с розмарин, червен лук и Пармезан


500гр. млади картофи
1 голяма глава червен лук
3 суп.лъжици зехтин
сол и пипер на вкус
1 - 2 суп.лъжица розмарин, пресен
1/4 ч.чаша Пармезан
2 суп.лъжици магданоз

Сварете картофа в посолена вода.
Загрейте фурната на 180гр.
Отцедете картофа от водата. Разбъркайте в купа зехтина, розмарина, лука, сол, пипер. Сложете картофа в сместа с подправки и разбъркайте.
Сложете картофите в на маслен съд и поръсете с пармезана. Печете за 25-30 мин или докато придобият лека коричка.Поръсете отгоре с магданоз и сервирайте.
почерпила кулинарно вдъхновение от kalynskitchen
« Последна редакция: 01 Юни 2008, 15:09:24 от petrina »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1527
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #274 -: 01 Юни 2008, 19:02:04 »
petrina ,
Приятно ми е да чета твоите предложения:
интересни, разнообразни и чудесно оформени


Моите поздравления!

:flower:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #275 -: 02 Юни 2008, 06:52:29 »
Салата от краставица , лимон и каперси



780гр. краставици
1 малък лимон
200гр. кисело мляко
2 суп.лъжици олио
1/3 ч.чаша каперси

Нарежете краставиците, ако не обичате семките, нарежете по дължина и изчистете с лъжица внимателно семките , после нарежете. Обелете лимона, като запазите кората му, нарежете я на тънки ивички. Изчистете лимона от бялата обвивка, нарежете на тънки кръгчета и на парченца. Смесете киселото мляко с лимона, лимоновата кора и краставицата. Загрейте на котлона в малко съд олиото , сложете каперси и гответе за около2-3 мин. или докато се спука, поставете ги на кухненска хартия за на се изцедят от мазнината.
Прибавете половината от каперсито при краставиците и разбъркайте. А останалото поръсете отгоре.
Източник: taste.com.
« Последна редакция: 02 Юни 2008, 07:00:38 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #276 -: 02 Юни 2008, 09:42:44 »
Шоколадов кекс



200гр. масло
300гр. черен шоколад
¼ ч.чаша гореща вода
¼ ч.чаша какао
1 ч.лъжица ванилия
1 ч.чаша кафява захар
3 яйца
¾ ч.чаша брашно с набухвател
Пудра захар за поръсване

Загряваме фурната на 160 гр.
Смесваме  в купичка маслото, водата и 200гр. шоколада. Слагаме сместа в микровълновата да се разтопим шоколада и маслото.
Разбъркваме шоколадовата смес и прибавяме какаото.
В отделна купа смесваме яйцата, ванилията и захарта.
Прибавяме бавно към шоколадовата смес и брашното.
Намасляваме си 20 см съд, поръсваме отгоре с брашно изливаме сместа, отгоре поръсваме с настъргания   останал 100гр. шоколад и печем за 55мин. или 1 час, като проверяваме с клечка.
Източник: taste.com.
« Последна редакция: 02 Юни 2008, 10:37:45 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #277 -: 02 Юни 2008, 13:16:31 »
Пиле по Марокански


1 суп.лъжица червен пипер
2 ч.лъжици кимион
1/2 ч.лъжица сол
1/2 ч.лъжица къри
1/2 ч.лъжица джинджифил
2 скилитки чесън/пресован/
3-4 суп.лъжици зехтин
 магданоз
1/3 ч.чаша брашно
1/2 ч.чаша вода
1/4 ч.чаша лмонов сок
1 или 1/2 кубче пилешки бульон
1 среден лимон
Пиле което може да разфасовате.


Смесете зехтина, черевения пипер, сол, куркума, джинджифил,чесън, кимион, нарязания магданоз. Сложете в  сместа части от пилето/добре натъркайта/ и оставетеда за няколко часа в хладилника.
Загрейте фурната на 180гр.
сложете пилешките части в брашното, а после в тавата в която ще печем, сипете вода, лимоновия сок, натрошете пилешкия бъльон, нарежете лимона на парчета и сложете между пилето.
Печете за 1 час. може от време на време с лужица да го пиливате със сока от тавата.
източник:cooking.com
« Последна редакция: 02 Юни 2008, 18:39:21 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #278 -: 03 Юни 2008, 07:30:35 »
Запечени млади картофи с розмарин и лют червен пипер


1 кг. пресен картоф
¼ ч.чаша свежи листа на розмарин
2 суп.лъжици зехтин
½ ч.лъжица лют червен пипер
Сол на вкус
зехтин за намасляване на съда

Сваряваме си картофа в посолена вода.
Смесваме 2 суп.лъжици зехтин, розмарина, лют червен пипер, сол. Прибавяме към тях нарязания на две картоф, с лъжица объркваме.
Слагаме картофа в намаслен съд и печем в загрята фурна на 180 за 20  - 25 мин.
« Последна редакция: 04 Юни 2008, 10:02:47 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #279 -: 03 Юни 2008, 07:44:33 »

Салата с краставица и мента

3-4 бр.краставици
2 стръка зелен лук
½ ч.чаша листа от мента

за дресинга:
¼ ч.чаша кисело мляко
1 скилидка чесън
2 суп.лъжици лимонов сок
2 ч.лъжици вода
1 ч.лъжица настъргана кора на лимон

Смесете в салатена купа краставицата, лука и ментата, завийте отгоре с найлоново фолио и приберете в хладилника да се охлади.
Смесете киселото мляко, чесъна, лимоновия сок, водата, лимоновата кора. Опитайте/тествайте/ за нужда от сол или пипер. Охладете дресинга за 20 мин.
Залейте салатата и сервирайте веднага

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #280 -: 03 Юни 2008, 17:24:05 »
Мариновано пилешко с горчица, розмарин и лимон



¼ ч.чаша джиджонска горчица
1/8  ч.чаша зехтин
1/8 ч.чаша листа на розмарин
1/8 ч.чаша нарязан магданоз
1 скилидка чесън/пресовайте/
1 лимон, настържете кората му и изстискайте сока
1 кг. пилешко месо

Смесете в процесора горчицата, розмарина, магданоза, зехтина, настърганата лимонова кора, лимоновия сок. Излейте сместа в купа с капак.
Прибавете пилешкото месо, смесете, покрийте и приберете в хладилника за 24 часа.
Загрейте фурната на 190гр. поставете пилешкото в намаслена тавичка, залейте пилешкото с останалата марината. И печете за около 50 мин. или докато придобие лека златиста коричка.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #281 -: 04 Юни 2008, 00:29:22 »
Патладжанени ролца със сирене Фета, люта червена чушка и мента.



2 големи патладжана нарежете по дължина
4 суп.лъжици олио
250гр. фета сирене
1 голяма люта червена чушка
Няколко листа мента
Сока на 1 голям лимон
Черен пипер

Загрейте барбекюто или грилов тиган.
Намажете с четка патладжана от двете старини с олиото. Запечете за 2 мин.. от всяка страна/ на решетка по 2 мин/ или докато придобие златист цвят.
Надробете с вилица фета сиренето прибавете нарязаната люта чушка, ментата, лимонови сок и черния пипер/последния на вкус/. Сол не съм слагала т.к. сиренето е солено.
Сипвате с ч.лъжица с връх 2 – 3 пъти върху патладжана по към1/3, навиваме още топли ролата.
20бр.
източник:taste.com.
« Последна редакция: 04 Юни 2008, 23:52:51 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #282 -: 04 Юни 2008, 00:40:05 »
Черешов щрудел



½ ч.чаша извара.
1 суп.лъжица пудра захар
2 суп.лъжици мед
½ ч.чаша натрошени безсолни бадеми/най-добре филирани, който начукайте/
6 листа кори /бела, фамилия…/
500гр череши изчистени от костилките
Пудра захар за поръсване



Загрейте фурната на 180гр.
Смесете черешите, изварата, бадемите, пудрата захар и меда.
Намажете един лист с олио, покрийте с друг лист, намажете и него с олио.
Разполовете двата листа по дължина.
Поставете от плънката  към 1/3 от края на листа, прегънете, върху плънката, прегънете и от двете страни по дължина и започнете да навивате, да оформите пура.
Печете за 10 мин. или докато придобият отгоре златист цвят.
6 бр.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #283 -: 04 Юни 2008, 06:07:17 »
Салата с авокадо, крставица и мента


2 бр. авокадо
½ ч.чаша листа на мента
2 средни краставици

За дресинга:
2 ч.лъжици соев сос
1 ч.лъжица захар
1 суп.лъжица зехтин
1 – 1/ 2 ч.лъжица оризов оцет

Смесете съставките за дресинга блендера. Приберете  в хладилника докато подготвите салатата
В салатена купа смесете нарязаното авокадото, листата от мента и краставицата. Полейте с дресинга и сервирайте. Подходяща е за риба и пилешко

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina
« Отговор #284 -: 05 Юни 2008, 00:10:22 »
Пилешки шишчета с мароканска марината

За 1 чаша марината

½ ч.чаша лимонов сок
2 суп.лъжици олио
1 суп.лъжица мед
2 скилидки чесън/пресовайте/
2 ч.лъжици кимион
2 ч.лъжици сол
1 ч.лъжица куркума
½ ч.лъжица Кайенски пипер
¼ ч.лъжица канела

Смесете съставките за марината и  приберете в хладилника.
Нарязваме месото на кубчета нанизваме на шишчетата, поставяме в тавичка, изливаме отгоре марината, покриваме и поставяме в хладилника за 1 час.
Извадете шишчетата от марината,
Загрейте скарата или грилов тиган.
Поставете шишчетата и печете като от време на време намазвате отгоре с останалата марината.
Източник:taste.com.