Автор Тема: Месечно предизвикателство - ЯНУАРИ - ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ  (Прочетена 91908 пъти)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Да участваш в "Месечното предизвикателство" означава да опиташ нови вкусове, нови рецепти, нови техники.

"Месечното предизвикателство" не е състезание или конкурс, а обмен на идеи между участниците, стимул за търсене и експерименти.


Рецептите в темата:


стр.1

Пълнени картофи в бутертесто - Pep4o :icon_idea:

Картофи с млечен пастет и пушена риба - sladka hapka :icon_idea:

Картофи Болонезе - marabu :icon_idea:

Пълнен картоф с маринована моцарела - k_ines :icon_idea:

Печени картофи с песто - marabu :icon_idea:

Пълнени картофи със зеленчук - radost.1955 :icon_idea:

Пълнени картофи с пилешки дробчета - ТАНЯ_70 :icon_idea:

Пълнени картофи със спаначено суфле - Yoli :icon_idea:

Пълнени картофи с кашкавал - marabu :icon_idea:

Пълнени картофи със сирена и сушени домати - tanita :icon_idea:

Печени картофи по скандинавски - zlatinka

Пълнени  картофи "БУРЕНЦА " - mivis_75 :icon_idea:

Печени картофи с извара - marabu :icon_idea:

завити картофки - petrina :icon_idea:

стр.2

Картофи с топено сирене - di_ani :icon_idea:

Пълнени картофи с пилешко месо (салам, кренвирши) - Tina-Rina

Пълнени картофи със зеленчукова плънка - Tina-Rina

Печени картофи от морето - snejanaL

Пълнени картофи с яйца и сирене в бекон - gaby_s :icon_idea:

КАРТОФЕНИ ЛОДКИ, ПЕЧЕНИ НА ФУРНА - plamenadd

ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ С ГЪБИ - radost.1955 :icon_idea:

Картофи с бекон, гъби и спанак-  -Tonito :icon_idea:

Печени картофи със скариди -Tonito :icon_idea:

Картофи със зеленчуков микс - di_ani :icon_idea:

Картофи със зеленчуков микс - di_ani :icon_idea:


« Последна редакция: 31 Януари 2008, 22:22:38 от sladka hapka »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
така и така чакам яденето за утре да се готви  :smile1:



Пълнени картофи в бутертесто



Продукти:

4 големи картофа
300 гр кайма (300 гр. Филе от риба)
100 мл доматен сок
2-3 с л зехтин
Черен пипер, самардала, копър, лют пипер, сол на вкус
150 гр кашкавал или моцарела
50 гр обезкосстени маслини
1 пакет бутертесто (900гр)

Приготвяне:

•   Картофите се сваряват цели
•   Белят се, режат на две части по дължината и „изкопават” с лъжичка.
•   Каймата се задушава заедно с подправките, солта и доматения сок до извиране на течността. (ако е риба – накъсва се филето и обърква с подправките, доматен сок няма)
•   Изкопаните картофи се пълнят със задушената кайма (риба),  която се смесва с обезкостените нарязани маслини и кашкавала/моцарелата.
•   Притискат се хубаво половинките на картофите и залепват една за друга.
•   Бутертестото се реже – всеки лист – на още 2  ленти – широки, колкото картофа.  Да се получат общо 4 ленти.
•   Всеки „слепен” отново картоф се обвива в бутертестото по цялата дължина на приготвения лист.
•   От двете страни се стяга за да не се отваря тестото  и поставя в намаслена тава и предварително загрята фурна на 250*
•   Пече се до порозовяване от горната страна, обръща се на 2-3 пъти от всички страни да порозовее.
•   Като изстине се реже с остър нож на „филии” и сервира.
•   Вкусно е както топло, така и студено.


*** Превъзходно предястие е, както  и самостоятелно като основно ядене.
*** Лично аз с рибата не харесах особено, но на дегустиращите много им хареса вкуса на риба в картоф.  Затова пък  опита  с каймата беше повторен на следващия ден

ПП: На снимката са и двата вида
« Последна редакция: 03 Април 2011, 22:41:23 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
КАРТОФИ С МЛЕЧЕН ПАСТЕТ И ПУШЕНА РИБА



Идеята за тези картофи ми даде преди време Freya, но с времето малко видоизмених оригинала и се получи това предястие, което у нас е на голяма почит:

Картофите се измиват добре с четка или домакинска гъба, разрязват се на две по дължина и се подреждат в тавичка. Отгоре се наръсва сол и зехтин и се поставят във фурната да се запекат.

Приготвя се пастет от равни части заквасена сметана и крема сирене (аз предпочитам "Филаделфия"), който се посолява на вкус.

След като картофите са готови, се вадят от фурната и се оставят да поизстинат малко. След това отгоре се поставя по малко от млечния пастет и парче пушена риба - в случая сьомга, но става много вкусно и с пъстърва, херинга или др. риба по ваш вкус.

Сервира се с лимон и по желание - с водка!

marabu

  • Гост
Картофи Болонезе
« Отговор #3 -: 25 Януари 2008, 07:57:35 »
Картофи Болонезе
Bolognese Potatoes

4 броя (800 г) картофи
40 г настърган кашкавал Чедър
20 г настърган Пармезан

1 с л зехтин
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
400 г телешка кайма
400 г консервирани домати
2 с л доматено пюре
1 кубче телешки бульон
1 с л ситно нарязан босилек


. Картофите се почистват и се обелват.
. Сваряват се и се разрязват на половинки.
. Издълбават се, като се оставят стени 1 см.
. В тиган със сгорещен зехтин се запържват нарязан лук и пресованият чесън.
. Прибавя се каймата и се запържва, докато стане кафява.
. Прибавят се нарязани на кубчета консервираните домати, доматеното пюре, кубчето бульон и босилек.
. Готви се без да се захлупва 5 миниту или докато сместа леко се сгъсти.
. Картофената маса (от издълбаването) се прибавя към каймата и се разбърка добре.
. Пълнят се картофите и се поставят в тава за печене.
. Поръсват се с настърганите кашкавали.
. Запичат се в предварително загрята фурна на горна скара за 5-7 минути или докато се разтопи кашкавалът.

източник : The Australian Women's Weekly Mince

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Пълнен картоф с маринована моцарела

Продукти:
1 голям картоф,
50 гр.моцарела, предварително маринована,
50гр.пушено пуешко филе,
5-6 чери доматчета,
5-6маслини с чушка,
20гр.пармезан,
1с.л.сметана
1 лист зелена салата,
1с.л.горчица,
1 бучка масло,
2-3с.л.зехтин,
щипка розмарин+няколко стръкчета пресен,
щипка риган,
щипка босилек,
1с.л.оцет"балсамико"
Приготвяне:
Картофът измиваме добре с гъбка и сапун.Печем във фурна както си е целият с кожата.След като извадим от фурната с малко ножце изрязваме капаче и издълбаваме с лъжица.Още гореш намазваме с масло/маргарин/и посоляваме.Изчакваме леко да поистине и аранжираме.Най-отдолу слагаме лист зелена салата, след това няколко чери доматчета и маринованото сиренце.Добавяме от нарязаното филе, като от страни го навиваме на фунийки.Слагаме малки кръгчета маслини с чушка.Всъда в който е мариновано сиренето се е отделил млечен сос, който не бива да изхвърляме и към него добавяме зехтин,
горчица, сметаната, балсамикото и малко свеж копър.Разбъркваме енергично и заливаме пълненото картофче.Настъргваме отгоре пармезан на люспички.

*Мариновано сирене-в стъклен съд 1-2 дни предварително си мариновате моцарелата.Слагате сиренето нарязано на кубчета, риган, босилек, розмарин, зехтин, щипка сол, 1с.л.лимонов сок , разбърквате добре и оставяте за едно-две денонощия.

« Последна редакция: 25 Януари 2008, 09:51:31 от k_ines »

marabu

  • Гост
Печени картофи с песто

4 картофа
6 с л песто
100 г настърган кашкавал
смлян черен пипер


. Фурната се загрява на 200 С.
. Картофите се измиват и се подсушават.
. Надупчват се и се пекат около 1 час или до готовност.
. Разрязват се на половинки.
. Всяка половинка се издълбава внимателно.
. Сърцевината на картофите се разбърква с настърганият кашкавал и пестото.
. Подправя се със смлян черен пипер.
. Пюрето се разпределя внимателно върху издълбаните половинки картофи.
. Запичат се още 20 минути и се сервират веднага.

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1370
                 ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕНЧУК

Продукти:

картофи-1-1200 кг
печени патладжани-200 гр
печени чушки /червени и зелени/- 200 гр
домати/може и от консерва/  - около 200 гр
кр.масло или маргарин - около 100 гр /може да се ползва и друга мазнина-олио,зехтин/
яйца - 2
галета за поръсване
магданоз,сол,черен пипер и др.подправки    - на вкус
настърган кашкавал за поръсване   - около 150 гр

Картофите се обелват  разрязват се на две и внимателно се издълбават с по-остра кафяна или чаена лъжичка.Отдолу се изрязва по една филийка,за да могат да легнат стабилно .Овкусяват се т.е. посоляват се,поръсват се с черен пипер и се слага по малко кр.масло, /или каквато мазнина сте предпочели/.Нареждат се в добре намаслена тава.
Издълбаното от картофите се наситнява и се смесва с яйцата,наситнените чушки и патладжани,сол,черен пипер,магданоз и подправки каквито обичате/аз ползвам Балканска ръсеница на Пикантина/.Може да се сложи и малко гранулат чесън - въпрос на вкус.Взема се от сместа и се изсипват купчинки в издълбаните картофи.Отгоре се слага по едно кръгче домат или по чаена лъжичка гъстичко от стерилизирани домати.Полива се с малко мазнина и се поръсва с галета.В тавата се налива 1 ч.ч.вода/може наполовина доматен сок,ако ползваме стерилизирани домати/Покриваме тавата с фолио и печем половин час в предварително загрята фурна на 250 градуса.Отваряме фолиото,проверяваме с виличка дали картофите са се изпекли,поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме.
Продуктите в това ястие позволяват да се прави през цялата година.

източник  Българска национална кухня  - с малки изменения в подправките по мой вкус


Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 602
                    Пълнени картофи с пилешки дробчета

продукти:
              6 големи картофа
              500 гр пилешки дробчета
              3 глави лук
              домати от консерва
              чубрица
              черен пипер
              сол
              мазнина
 начин на приготвяне:  
Картофите се обелват,изрязват се капачета,издълбават се и се сваряват леко до запазване на цялостта им.
Лукът се запържва леко,добавят се дробчетата, черния пипер, чубрицата, солта,малко вода и се задушават до готовност.След като се приготвят, се нарязват на малки парченца.
Картофите се пълнят с дробчетата. Във всеки картоф се налива 1 чаена лъжичка доматен сос и се покрива с парче консервиран домат.
Изпичат се във фурната с малко вода и мазнина , като на дъното се поставят и  капачетата, които по късно при сервирането се поставят над картофите.




Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
                                                                                          Пълнени картофи със спаначено суфле

Продукти за 6 порции

6 големи картофа
300 гр.спанак
1 връзка пресен лук
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
щипка индийско орехче
20 гр.масло
50 гр.пармезан
2 яйца
2 с.л.нишесте
зехтин
сол на вкус

Приготвяне

  Картофите се обелват,издълбават се и се сваряват за 10 мин.в подсолена вода.

  Спанакът се почиства,измива се и се попарва за кратко във вряща,подсолена вода.Отцежда се добре и се нарязва на ситно.Задушава се в маслото заедно с нарязаните лук,магданоз и копър.Овкусява се с индийското орехче,солта и пасирания чесън.Сместа се пасира на фин крем.Добавят се жълтъците,а след това и разбитите на сняг белтъци,които се редуват при смесването с нишестето и настъргания пармезан.

  Картофите се пълнят със спаначеното суфле и поливат с малко зехтин.Пекат се до порозовяване в силна фурна.

marabu

  • Гост
Йоли това определено ще се пробва  :exclaim:... аз много харесах идеята на месеца, затова по 1 път в седмицата правих пълнени картофи ето и следващите

Пълнени картофи с кашкавал

4 картофа
2 с л зърнеста горчица
100 г настърган кашкавал
сол
смлян черен пипер

. Фурната се загрява на 220 С.
. Картофите се измиват и се подсушават.
. Надупчват се и се пекат около 1 час или до готовност.
. Разрязват се на половинки и се издълбават внимателно,като се оставя разстояние 1/2 см от стените.
. Сърцевината на картофите се смесва с настърганият кашкавал и 2 с л горчица.
. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
. С приготвената смес се пълнят картофите.
. Температурата на фурната се намалява до 200 С.
. Пекат се 10-15 минути до златист цвят.



« Последна редакция: 25 Януари 2008, 15:25:17 от marabu »

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1180
Пълнени картофи със сирена и сушени домати



4 големи картофа
4с.л. масло
1/4ч.ч заквасена сметана
60г настърган пермезан
60г настърган кашкавал
1/3ч.ч нарязани на ситно сушени домати
1/4ч.ч нарязан на ситно зелен лук
2с.л. нарязан на ситно магданоз
Сол и черен пипер на вкус

•   Фурната се загравя до 190С(375Ф) градуса.
•   Картофите се измиват добре и се срязват на половина по дългата страна.
•   Тавичка се намазва с 2с.л. масло, нареждат се нартофите в нея със срязаната част надолу.
•   Пекът се до готовност. Оставят се да изстинат.
•   Издълбава се с лъжичка вътрешността на картофите, като се оставя около 4-5мм до кората.
•   Издълбаната вътрешност се поставя в купа, намачква се с вилица или преса за картофено пюре. Прибавят се останалите 2с.л. масло(меко), сметаната, сирената, сушените домати, зеления лук и магданоза. Всичко се обърква и се подправя със сол и черен пипер на вкус.
•   С ръце се пълнят издълбаните картофи, като се притиска добре пълнежа.



•   Така напълнените картофи се поставят отново в тавичката и се пекът около 30 минути или до получаването на златист цвят.

zlatinka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 274
ПЕЧЕНИ КАРТОФИ ПО СКАНДИНАВСКИ
Избират се средно големи картофи/според броя хора/.
Измиват се хубаво подсушават се ,завиват се във фолио по отделно и се пекат около 1час при 200градуса.През това време се прави соса:
сметана +майонеза в съотношение 1:2,прибавя се счукан чесън и сол.
Сервират се направо със фолиото.Отвиват се и се режат на кръст ,като се поливат със соса. :smile1:
{url=http:/www.myjane.ru/lines/][/url]

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2424
  • Любовта минава през стомаха!!!
  Пълнени   картофи   " БУРЕНЦА "

          картофи
          сирене
          чубрица
          черен пипер
          сол
          олио / маргарин /



   
  • Вземат се еднакво - средно големи картофи.
  • Обелват се  и се срязват през средата по широчина.
  • Издълбават се внимателно с лъжица.
  • Настъргват се средите на картофите.
  • Настъргва се сирене.
  • Смесва се с настърганите картофи.
  • Прибавят се подправките и се обърква добре сместа.
  • Половинките на картофите се посоляват и се пълнят с приготвената смес.
  • Две по две половинките се съединяват.
  • В добре намаслена тава и малко вода се нареждат картофите и се пекат.

   * Не съм давала количество на продуктите,
      защото ги правих според картофите по моя преценка и вкус. / на око всичко /
« Последна редакция: 26 Януари 2008, 14:43:11 от mivis_75 »

marabu

  • Гост
Печени картофи с извара
« Отговор #13 -: 26 Януари 2008, 16:31:05 »
Печени картофи с извара

4 (1,2 кг) картофа
200 г извара (cottage cheese)
3 стръка ситно нарязан зелен лук
2 с л ситно нарязан пресен босилек
2 с л настърган Пармезан
1 с л ситно нарязан див чесън (шнитлаух)


. Картофите се измиват и се надупчват на няколко места с остра клечка (примерно клечка за зъби).
. Всеки картоф се зависи в алуминиево фолио.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 1 час или до готовност.
. Изваждат се от фолиото и всеки картоф се разрязва на кръст, но не до края.
. Леко се натиска отгоре за да се разтвори.
. Останалите продукти се разбъкрва и се разпределят върху картофите.


източник : AWW

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2333
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
ееееее мойте не са точно пълнени
завити картофки
« Последна редакция: 26 Януари 2008, 17:16:11 от petrina »