Автор Тема: Записки от кухнята на Емили  (Прочетена 438499 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #240 -: 03 Май 2009, 21:13:22 »
Картофени топки
/Palle di patate/


1 кг. картофи
3 яйца
100 гр. сирене
2 стръка пресен чесън
100 гр. масло
100-150 гр. брашно
кашкавал
индийско орехче
къри
сол



  • Картофите се сваряват в подсолена вода и се пюрират.
  • Смесват се в купа с натрошеното сирене и ситно нарязаният чесън.
  • Добавят се яйцата, брашното и подправките на вкус.
  • Омесва се меко тесто, оформя се на топки и се пускат във вряща вода за 3-4 мин..
  • След като се извадят се подреждат в тавичка. С лъжица поливаме всяка с разтопено масло.
  • Покриваме с настърган кашкавал и печем в предварително загрята фурна до зачервяване.



Отново с благодарност за рецептата на сеньора Лаура Реньоти – Месина, Италия.

Вкъщи предпочитан е варианта, картофите да са намачкани с вилица, а не на пюре.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3710
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #241 -: 04 Май 2009, 00:31:26 »
Емили много хубава рецепта.В най-скоро време ще ги направя тези картофени топки. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #242 -: 04 Май 2009, 11:31:44 »
Благодаря, Петя. Да ви е сладко. :smile1:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #243 -: 05 Май 2009, 20:26:32 »
Доматена супа с маслини

50 гр. ориз
5 домата белени от консерва
200 мл. доматен сок
1 стрък пресен чесън
1/2 ч.ч. нарязани черни маслини без костилки
1 ч.л. каперси
3-4 с.л. олио
подправка за супа
сол
магданоз



  • В тенджера загряваме олиото и запържваме ситно нарязаният чесън.
  • Добавяме нарязаните домати и оризът, продължаваме да пържим, докато оризът стане стъклен.
  • След това прибавяме маслините и каперсите и заливаме с доматения сок.
  • Подправяме със сол и подправка за супа на вкус. Заливаме със вряла вода.
  • Варим супата, докато се свари оризът. Накрая прибавяме ситно нарязан магданоз.









Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #244 -: 06 Май 2009, 17:43:26 »
Кокосов сладкиш с глазура

4 яйца
100 мл. прясно мляко
200 гр. захар
150 гр. кисело мляко
1 бакпулвер / пакетче 10 гр./
100 мл. олио
400 гр. брашно
50 гр. косови стърготини

За глазурата:
50 гр. масло
200 мл. прясно мляко
50 гр. шоколад
1 с.л. какао



  • В купа разбиваме яйцата с прясното мляко и захарта.
  • Изсипваме бакпулвера в киселото мляко и като шупне го прибавяме в купата.
  • Започваме да разбиваме с миксер, наливайки на тънка струйка и олиото.
  • Постепенно добавяме и брашното като не спираме да разбиваме.
  • Накрая изсипваме и кокосовите стърготини.
  • Получената еднородна смес изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка.
  • Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.
  • Готовият сладкиш нарязваме на парчета. Докато се охлажда приготвяме глазурата.
  • На водна баня разтопяваме маслото. Прибавяме какаото и начупения шоколад.
  • На тънка струйка, при постоянно разбъркване наливаме прясното мляко.
  • Оставяме няколко минути и като започне да се сгъстява, отместваме от огъня.
  • С лъжица или малък черпак наливаме глазурата върху сладкиша.
  • Първо в разрезите и покрай стените на тавичката и накрая – отгоре.




delfin

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 9
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #245 -: 07 Май 2009, 11:08:41 »
Туршия „Бояна”
..............
Изглежда вкусна,но ако се използва към края на зимата,не придобива ли неприятен дъх от олиото?
« Последна редакция: 07 Май 2009, 11:42:52 от sladka hapka »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #246 -: 07 Май 2009, 20:32:30 »
Здравей,Delfin. Туршията наистина е вкусна и досега не съм усетила олиото да надъхва. Но има и нещо друго - и вкъщи и при майка ми, се яде много, случвало ни се е да правим по два пъти- през няколко месеца, та почти не остава за топлото време. 

Скоро имаше странно топла зима, миналата или по-миналата, не помня. През януари имаше дни с доста високи температури, но и тогава сме си я хапвали и дъх не е имала.:smile1:

delfin

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 9
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #247 -: 08 Май 2009, 07:35:10 »
ще я пробвам наесен :ok: :thank_you:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #248 -: 08 Май 2009, 12:09:32 »
:thumbup: И да не забравиш да ми кажеш дали ти е харесала.  :smile1:

рени55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #249 -: 12 Май 2009, 15:27:44 »
Емили, от една седмица  сънувам твоите Картофени топки!
Днес реших да ги приготвя, но нещо не ми се получи -  тестото стана редичко,т.е. не можах да оформя с ръце кюфтета.
Пусках ги във водата с лъжица.Изпекох ги и се получиха на външен вид добре, но вътре си бяха сурови...
Къде съм сбъркала? Толкова исках да зарадвам синът ми - той обожава картофени кюфтета.
Ето ги и тях



Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #250 -: 13 Май 2009, 10:35:24 »
Ренка, как са ти останали сурови? Та картофите се сваряват и след това се смачкват или пюрират, и като добавиш брашно / дори малко повечко, ако искаш/, няма начин да не стане тестото.

рени55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #251 -: 13 Май 2009, 14:10:45 »
Емили, ти виждаш как изглеждат перфектно - коричката е супер хрупкава, но вътре е мнооооого меко - като пюре.....
Най-важното е, че мъжете ги харесаха и ги изядоха. Може би трябва да ги пека на по-слаба фурна и отначало на долен реотан, а може би не трябва да включвам вентилаторът......аз ги пекох на 200 градуса.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1921
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #252 -: 13 Май 2009, 20:27:14 »
Разбира се, нали си направила картофите на пюре , нормално е /нали не си сложила прясно мляко и масло?!/ . Можеш да изчакаш да се поохладят/ пюрето като поизстине и се стяга/ или да добавиш малко повече брашно. Да не изключваме и факта, че някои сортове картофи имат по- високо съдържание на вода, а също и че, ако ги оставиш във водата, след като са се сварили, допълнително поемат. Следващият път пробвай да ги рендосаш или като мен - намачкани с вилица.

А за печенето - моята фурна също е вентилаторна, и както пише в упътванито - включих отначалото на горно и долно печене на 190 градуса за 4 мин., след това превключих на вентилатор и намалих на 180 градуса. Не знам колко време ги пекох, постоянно надничах и като ми хареса коричката ги извадих.

Но, Рени, твоите са наистина бомба :thumbup:, а и да не забравяме, че наистина най-важното е че мъжете ти са ги харесали. :smile1:

рени55

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 41
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #253 -: 13 Май 2009, 21:16:54 »
Емили, благодаря ти за всичко! Ти ми подсказа грешката - не извадих картофите веднага от водата..... и затова  тестото стана по-течно......
Благодаря ти миличка за съветите!

asmaria77

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 784
Re: Записки от кухнята на Емили
« Отговор #254 -: 16 Май 2009, 17:36:06 »
Emili, идвам с благодарност за страхотните Гъби "Табака" - правя ги вече за втори път и страшно се харесват.  :thankyou:

 
Обичам да готвя!