Здравейте и честита Коледа,
от скоро съм в този форум и днес реших да ви пиша. Това което бих искала да спомена от мен, е че човек трябва да се движи, много е важно. Застоялия начин на живот също допринася доста за увеличаване на холестерола. Аз например всяка сутрин ходя около час бързичко и едва след това започвам работа. Колкото до ябълките препоръчва се както в сурово състояние, така и да се варят на компот, като във водата се прибавя и вътрешната част (семките също), защото там се съдържа преди всичко пектина( и разбира се после се изхвърлят

). Бобовите култури ( боб, леща, грах) и т.н. са също полезни в случая. Овесените ядки, както вече сте споменали. Външната обвивка на някои цитрусови плодове.
http://www.rezeptedepot.de/lexikon/z/zitrusfrucht.htmlArtischocken се препоръчват горещо. Може да си ги набавите и във вид на капсули от аптеката.

Аз от години готвя без мазнина, нито олио нито масло или маргарин. Храня се повече със зеленчуци, а месото е или пилешко (без кожата) или риба и е варено или задушено. Всички храни които купувам са с ниско съдържание на мазнини. Колкото до сладкишите хапвам много рядко по хапка само. Не е добре да се прекалява с която и да било храна или лекарство, защото едно ще излекувате, а друго ще увредите и затова винаги се съветвайте с лекуващия ви лекар. Стриктно следете кой медикамент и кои храни на вас лично най-добре ви се отразяват. Едни и същи лeкарства и храни действат при всеки малко по-различно. Колкото до грейпфрут препоръчва се, да се избягва когато се приемат лекарства, защото в комбинация с някои от тях се получават проблеми.
http://www.gesund.co.at/gesund/MedNews/2005/MN6-Grapefruit-Medikamente.htmЦитирам: Грейпфрут или сок от грейпфрут могат да предизвикат опасни странични ефекти, ако в същото време се приемат лекарства, които понижават холестерола. Те включват: "CSE-Hemmer": Atorvastatin (Sortis®), Fluvastatin (Cranoc®, Locol®), Lovastatin (Mevinacor®), Pravastatin (Liprevil®, Mevalotin®, Pravasin®) und Simvastatin (Denan®, Zocor®).