Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част  (Прочетена 463460 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #240 -: 23 Април 2008, 21:26:58 »
 :yahoo: :yahoo: :yahoo:Бързам да докладвам - мисля че на вид я докарах, ама на вкус още не знам - чакам си 20 минутки, остават 5 :P

Забравих :-* :-* :-*
Казах на мъжа ми, че единствения мъж, който може да ме изкуши е ....Жоро ....с тестените си изкушения :P
« Последна редакция: 23 Април 2008, 21:29:26 от vesela »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #241 -: 23 Април 2008, 21:34:23 »
Весе, много здраве на Росен. Мисля, че вече сте я почнали месеницата и ви се е усладила :innocent:

Колкото до изкушенията, лошата страна е, че има и няколко мъже, които питат Нора дали ще ме остави, за да ме вземат те......... :vampire:

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #242 -: 23 Април 2008, 23:24:20 »
Бордовски, страхотна е месеницата и всичко което приготвяш :thumbup:
Сега тук съм обаче да ти благодаря от името на съпружеското тяло за
Пъстърва по годечки  :thank_you2:
Била фантастична, ще я пробвам и аз, но малко по-натам :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Пирожки с извара на фурна
« Отговор #243 -: 07 Май 2008, 19:40:42 »
                                         Пирожки с извара на фурна
                                                             8 броя

~ 450 гр. типово брашно
100 мл. кисело мляко
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 бакпулвер
1 яйце
200 гр. извара
~ 5 гр. ким

   

Киселото мляко се разбърква със зехтина и 200 мл. хладка вода. Добавя се солтя, после пресятото с бакпулвера брашно. Бързо се замесва меко тесто, което се посипва с брашно и се оставя да почине 15 минути. Изварата се разбърква с белтъка на яйцето за плънка. Тестото се разделя на 8 топки, всяка се разточва на тънка питка (около 5 мм.), като се ръси с брашно, за да не залепнат. Слага се по 1/8 от плънката в средата, отстрани се намазват с вода и се прегъват на две. Натискат се отстрани с пръсти. Пирожките се нареждат в тефлонова тава (ако не е тефлонова, тавата се намазва с олио), намазват се с жълтъка на яйцето, поръсват се с ким и се пекат в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто-кафяво.
« Последна редакция: 07 Май 2008, 20:43:51 от bordovsky »

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 219
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #244 -: 09 Май 2008, 11:19:11 »
Жоро - мога ли да те помоля за рецептичката на супата от Гергьовден? Направо я сънувам... ::) :P

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Гергьовска чорба
« Отговор #245 -: 09 Май 2008, 12:11:30 »
Разбира се, ето я:

                                       Гергьовска  чорба
                                                         6 порции

1 агнешка главичка
1 връзка пресен лук
100 мл. течна готварска сметана
1 с.л. джоджен (2 стръка пресен)
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
50 гр. фиде

оцет (лимонов сок) на вкус



Главичката се измива старателно, поставя се в тенджера под налягане, залива се със студена вода  и се довежда до кипване, без да се затваря тенджерата. Водата се изсипва, налива се нова студена вода (около 2 литра) и главичката се сварява напълно (1 час след първо свистене). Изважда се от бульона и след като поизстине малко, се обескостява напълнo. Всички меса се нарязват на парченца и се връщат в бульона (от очите се отстранява твърдата ядка и черната обвивка). Лукът се нарязва на ситно и се запържва за кратко в зехтина, Добавя се брашното, след около минута се слага червения пипер, запръжката веднага се отстраняа от огъня и се изсипва в чорбата. Добавят се фидето и другите подправки и след 15 минути доваряване на бавен огън се сипва течната сметана, чорбата се отстранява от огъня.  Поднася се гореща, подправена с оцет или лимонов сок в купичките.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2308
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #246 -: 09 Май 2008, 12:13:48 »
Леле, Жоро, страхотно изглежда :swoon: Предполагам колко е вкусна :thumbup:

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 219
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #247 -: 09 Май 2008, 12:48:55 »
Благодаря ти! :thumbup:Ама без майтап толкова дена ми е вече пред очите... :-*

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1630
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #248 -: 10 Май 2008, 10:14:24 »
Жоро,благодаря ти за сърмичките със сирене.Много,много вкусни.Ако успея, довечера ще кача снимка. :air_kiss:
Кухнята ти може и да е диетична,но като сготвя твоите вкусотии си похапвам така добре,че няма никакви шансове да отслабна. :P Добре,че много не ми личи. :innocent:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #249 -: 10 Май 2008, 17:49:28 »
Ели, от моите рецепти може да отслабнеш, само ако ги гледкаш на картинка, от самите ястия не става, аз поне все съм си над 100 кила.  ;D

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Картофи “Ани” (печен чипс)
« Отговор #250 -: 10 Май 2008, 17:56:04 »
                                   Картофи “Ани” (печен чипс)                                                    
                                                           2 порции

5 едри картофа( ~700 гр.)
4 с.л.зехтин
20 гр. краве масло.




Картофите се обелват и нарязват на тънко(като за чипс). Редят се в 2 гювечета на пластове, като се ръсят с зехтин. Най отгоре се разпределя маслото. Пекат се на фурна 220 гр. около 45 мин. с капаче и 15 мин.без капаче. Обръщат се внимателно в  чиния, за да се запази формата.
--------------------------------------
Тези картоки стават идеално и за гарнитура, но тогава количеството в една порция трябва доста да се намали - разпределят се в 5 гювечета и се пекат по малко време.
При всички случаи се получава нещо с хрупкава коричка и кремоообразно в средата, да си оближете пръстите.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 556
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #251 -: 10 Май 2008, 17:57:39 »
 :smile1: тъкмо мислех,че Жоро пак е излязъл в отпуска   ;D
    жоро , ами хайде да ти сменим името ,напримен
    най вкусната диабетична кухня за слаби  ;D ;D ;D
mazesin yemekleri

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Дърпани банички с извара
« Отговор #252 -: 12 Май 2008, 11:55:23 »
sezamm ,за следващата отпуска ще почакам жегите........ ;D

а сега - баничките по желание на Габи

                                        Дърпани банички с извара
                                               8 броя

380 гр. хладка вода
550 гр. типово брашно
1 с.л. оцет
1.л. сол
9 с.л. зехтин
20 гр. краве масло
250 гр. извара
зехтин за мазане



От хладката вода, брашното, оцета, 1 с.л. зехтин и солта се замесва меко, еластично тесто, което се разделя на 4 топки. Те се намазват със зехтин, поставят се в тавичка и се покриват с фолио, да починат половин час. Работния плот се намазва със зехтин.Всяка топка се разточва първо с точилка, после се дърпа с ръце, да се получи голяма, тънка, правоъгълна кора. Тя се срязва на две по дължина, разпределя се от изварата, поръсва се с 1,1/2 с.л. зехтин,  след което се свиват като плик 2 банички. Поставят се в тава, намазана с 2 с.л. зехтин. Отгоре се разпределя кравето масло. Пече се в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто-кафяво. Като се извадят баничките, се поръсват с вода и завиват с хартия и кърпа за петнайсетина минути.

Ето снимки на етапите:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #253 -: 12 Май 2008, 11:55:56 »
и още:

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 453
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #254 -: 12 Май 2008, 15:29:08 »
Жоре, баничките са супер, изгледат страшно апетитни.
Благодаря за подробното обяснение и за снимките ... дано да се престраша най-после да направя дърпана баница или като в твоя случай банички  ::)