Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част  (Прочетена 448961 пъти)

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #45 -: 26 Ноември 2007, 20:05:31 »
Жоро направих гъбената каша. :thumbup:Много вкусна и децата много я харесаха,само че аз добавих малко пуешко месце(останало от пуйката).Мисля в събота или неделя да я направя само с гъби. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #46 -: 26 Ноември 2007, 20:40:12 »
Oхоооо......с пуешко май ще е било супер....... :dance2: :pooh_lol:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #47 -: 26 Ноември 2007, 21:48:23 »
Жоро, благодаря ти за отговора. В такъв случай ще се придържам стриктно към рецептата.

asdany

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 316
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #48 -: 26 Ноември 2007, 22:53:35 »
Жоро,много ми хареса това, което правите за хората с диабет.Аз съм диабетичка от 2  години и още не съм свикнала напълно с този факт.
Имам и въпрос, ако не Ви затруднявам:Компотите с какъв подсладител и по колко от него се правят?

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #49 -: 26 Ноември 2007, 23:20:25 »
asdany , благодаря за добрите думи :air_kiss: ......старая се колкото мога  :blush:

(за компотите съм ти писал на лични..... :thumbup:)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Оризов мини чийзпудинг
« Отговор #50 -: 28 Ноември 2007, 11:37:19 »
Да пусна и тук рецептата, която правхме с Ути Бъчваров  :innocent:

                                                    Оризов  мини чийзпудинг
                                                           7 - 8  броя

1 к.ч. ориз (100 мл.)
200 мл. брашно типово
400 мл. прясно мляко
100 гр. зехтин
2 яйца
100 гр. обезсолено сирене
1/2 флаконче есенция ванилия
2 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра"
1 бакпулвер

7 ч.л. диабетичен конфитюр (по желание)

Ориза се сварява в прясното мляко на бавен огън до редуциране на течността (разварява се), след което се охлажда. Прибавят се жълтъците, подсладителя, смачканото сирене, есенцията и зехтина. Белтъците се разбиват на сняг, след което всичко се смесва с прибавка на брашното, пресято с бакпулвера и се разпределя в намаслени формички. Пекат се във фурна на водна баня при 180 градуса до зачервяване.След като изстинат, пудингите се освобождават от формите. Поднасят се гарнирани с диабетичен конфитюр (по желание).


di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #51 -: 28 Ноември 2007, 11:56:44 »
bordovsky ,
моите поздравления - отново  :clapping: :clapping: :clapping:
Чудесна рецепта - сигурна съм , че е вкусно; пък и изглежда много примамливо и елегантно.Браво :exclaim:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пълнени пиперки с праз и ориз на фурна
« Отговор #52 -: 28 Ноември 2007, 17:14:14 »

                                            Пълнени пиперки с праз и ориз на фурна
                                                  4 - 6 порции

12 червени пиперки капия (бланширани, замразени или стерилизирани)
2 стръка праз
1 глава лук
1 ч.ч. ориз (300 мл.)
6 с.л. зехтин
330 мл. смлени домати (доматен сок)
2 кубчета бульон (телешки, пилешки)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух джоджен
1 с.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. черен пипер

брашно за запечатване
кисело мляко

   

Лукът и празът се нарязват на ситно и се задушават за кратко (5 мин.) в 4 с.л. зехтин. Добавя се ориза, след 2-3 минути се слага доматения сок, бульончетата (стрити), всички подправки и 300 мл. вода. Сместа се задушава на слаб огън до поемане на течноста и плънката е готова, оставя се да изстине.
Напълват се пиперките, отворите им се потапят в брашно за да се запечатат и се редят в тавичка. Заливат се с 500 мл. вода и останалия зехтин и се пекат във фурна на 220 градуса, докато се попрепекат отгоре. Поднасят се и топли, но по-вкусни са изстинали, с кисело мляко в чиниите.

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 746
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #53 -: 29 Ноември 2007, 12:15:01 »
Жоро, чудесна е  :smile1:
 :icon_question:но ние нямаме подсладител и колко захар да сложа :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #54 -: 29 Ноември 2007, 15:32:18 »
toni_ton4o , не знам за коя рецепта питаш, но на първа страница на темата ми съм обяснил за подсладителите. ::)

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #55 -: 30 Ноември 2007, 16:20:37 »
Жоре, имам два въпроса относно "Оризов мини чийзпудинг"  :smile1:
Първият е дали може да се направят във формичките за мъфини, а другото което ме интересува ... няма проблем да се пропусне сиренето, нали ?  :smile1: Тъй като аз лично не обичам нищо сладко, смесено със сирене ... примерно макарони със сирене и захар и т.н.  :smile1:
Благодаря предварително  :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #56 -: 30 Ноември 2007, 16:29:36 »
Иви, формичките нямат значение, но сиренето е важна съставка, можеш да го замениш с безсолна извара или още по-добре с маскарпоне, така няма да се усетят много смесването на вкусове. :P

Иви

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 485
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #57 -: 30 Ноември 2007, 19:28:03 »
Идеята за маскарпоне е добра  :smile1: Благодаря ти за бързия отговор  :air_kiss:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Чудните кашкавалени сандвичи
« Отговор #58 -: 03 Декември 2007, 20:24:55 »

                                            Чудните кашкавалени сандвичи
                                                      6 - 8  броя

150 гр. кашкавал
5 с.л. зехтин  (олио)
2 с.л. брашно
100 мл. вода.

6 - 8 филии хляб (типов, пълнозърнест, ръжен)
шарена сол

Кашкавала се настъргва на средно ренде. Добавят се всички останали продукти и сместа се разбърква енергично. Разпределя се върху филиите хляб, размазва се внимателно с нож. Сандвичите се пекат на парти грил до зачервяване на кашкавала. Поднасят се веднага, поръсени с шарена сол.
------------------------------------------------
Тази рецепта има интересна история за мен. Преди повече от 30 години, в София, срещу паметника на В.Левски имаше една лавка (малко магазинче за закуски). Асортимента се свеждаше само до тези печени сандвичи с кашкавал, нищо друго. Цената беше ниска, опашката - задължителна. Народа се тълпеше и хапваша, чак ни  "пукаха ушите". След като редовно похапвах от сандвичите, все не можех да разбера, как стават пухкави, наглед с много "материал" и толкова евтини. След доста молби лелката, която ги предлагаше ми каза рецептата с думите: "Ей момко, да не я казваш много, ще ми изядеш хляба". Мисля,че 30 години са доста време и вече мога спокойно да споделя чудните кашкавалени сандвичи. Опитайте, няма да съжалявате.

marabu

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро II -ра част
« Отговор #59 -: 03 Декември 2007, 22:09:20 »
Това ще се пробва задължитело  :exclaim: Жоро благодаря   :smile1: