Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 800038 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #255 -: 24 Октомври 2007, 17:08:19 »
пеполина , винаги се радвам,когато споделените нещица са ви допаднали, нали за това сме тук, да обменяме знания и опит. Някой тестени изделия стават наистина по-вкусни с комбинацията от различни брашна, пък и са много по-полезни. Благодаря за добрите думи. :air_kiss:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3150
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #256 -: 24 Октомври 2007, 18:45:22 »
Страхотни Софиянки... :thumbup:На моите мъже много ще им харесат.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Пилешки сърми с кисело зеле
« Отговор #257 -: 27 Октомври 2007, 14:09:38 »
                                                Пилешки сърми с кисело зеле
                                                         6 порции
1 пиле (над 1300 гр.)
1 кисела зелка (стерилизирани листа от кисело зеле)
2 глави кромид лук
1 стрък праз лук
1 чаша (200 мл.) ориз
150 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. смлян черен пипер

Пилето се обезкостява и месото се нарязва на дребни хапки (от костите се приготвя пилешка супа). В купа се поставят нарязаното пилешко месо, нарязаните на ситно кромид и праз лук, ориза, 100 мл. зехтин, 200 мл. вода и всички подправки. Омесва се плънката за сърмите. Със зелевите листа се завиват 12 до 18 сърми (в зависимост от големината на листата) и се нареждат плътно в тенджера. Покриват се с чиния, заливат се с 500 мл. вода и се варят на тих огън около 45 минути. След това се преместват в тавичка и се запичат във фурна на 250 градуса.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Здравословен кашник
« Отговор #258 -: 27 Октомври 2007, 22:17:18 »
Тази рецепта е по идея на Vens. Тъй като се наложиха доста промени, предлагам и този вариант.
                                                     Здравословен кашник

150 гр. брашно грахам
200 гр. брашно тип 500
2 яйца
200 мл. вода
3 с.л. зехтин
1 суха мая (7 гр.)
100 гр. сирене
1 ч.л. сол
2 капки течен подсладител "Суитли-ултра"
10 гр. белен сусам

В купа се слага затоплената вода (40 градуса), добавя се 1 яйце и 1 белтък, натрошеното сирене, солта и подсладителя. След разбъркване се добавят и пресятите с маята брашна.Тестото се получава с разбъркване с лъжица. (нататък технологията си остава същата като на Vens) Тестото се оставя да втаса на топло за половин час, премества се в намаслена тава, втасва още половин час, намазва се с жълтък, разбит с малко вода, посипва се със сусама и се пече в предварително загряла фурна на 200 градуса.
« Последна редакция: 27 Октомври 2007, 22:24:49 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Желе от дюли
« Отговор #259 -: 31 Октомври 2007, 20:19:49 »
                                           Желе от дюли

Ще напиша рецептата с две уточнения:
1.Правил съм я отдавна, преди години, когато не страдах от диабет.
2.Няма начин да я правя вече, не е  за моята кухня, публикувам я по желание на Весела

Желе от дюли се прави, когато правиш компоти, конфитюр, сладко и тем подобни от дюли. Просто се запазват всички обелки, изрезки и семки. Трябват и 2 - 3 цели дюли, които се нарезват на кубчета. Всичките тези неща се слагат в тенджера,слага се вода на равнище и се вари половин час до 45 минути. След това се прецежда и се ползва сока. Добавя се на 1 кг. сок 600 гр. захар. Вари се докато се позгъсти (принципа на сладкото).После се слага по 1/2 ч.л. лимонена киселина на 1 кг. сок.
« Последна редакция: 31 Октомври 2007, 20:26:17 от bordovsky »

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #260 -: 31 Октомври 2007, 20:54:16 »
Подписвам се с две ръце под тази технология. Винаги така сме правили желето и става разкошно. Е, с едно малко допълнение - аз слагам и лист от индрише. За мен дюлево сладко, компот от дюля или желе от дюля не е същото без индришето. Но има хора, които не го харесват - тогава се пропуска, естествено  :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #261 -: 31 Октомври 2007, 20:58:10 »
Малииииии, доста отдавна съм го правил това желе, щом забравих за индришето....... благодаря за уточнението. :air_kiss:    И за да го кажем както трябва - няколко листа индрише се слагат накрая, малко преди да се сложи киселината и след минута две се изваждат.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8335
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #262 -: 31 Октомври 2007, 22:48:34 »
Жоро, мноого благодаря, знаех си, че ти си Човекът - даже се колебаех, дали да не ти пиша на лични :air_kiss:

Margi_1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #263 -: 02 Ноември 2007, 10:14:10 »
Bordovsky, търсих и в сайта ти,но не можах да намеря кюфтенцата от зеле, по-скоро рецептата им ::)
Би ли я написал,ако не те затруднява.Мерси!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Кюфтета от прясно зеле със сос
« Отговор #264 -: 02 Ноември 2007, 10:42:39 »
                                         
                                    Кюфтета от прясно зеле със сос *
                                                     5 - 6  порции

1/2 зелка (около 1,5 кг. зеле)
1 глава лук
1 яйце
2 с.л. брашно
4 с.л. галета
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
1/2 ч.л. смян черен пипер

олио за пържене
2 яйца и брашно за паниране
магданоз за поръсване

сос:
500 мл. смени домати
1 морков
1 пиперка
4 слилидки чесън
2 с.л. брашно
2 капки подсладител "Суитли-ултра"
3 с.л. олио
50 мл. течна готварска сметана
сол на вкус

   Зелето се нарязва на едри парчета (предварително се отстраняват кочана и повредените листа), поставя се в тенджера заедно с универсалната подправка, около 600 мл. вода и се сварява за половин час. Оцежда се (отварата се запазва) и след като изстине, се накълцва на ситно.
Поставяме зелето в купа, заедно с брашното, галетата, яйцето, нарязания на ситно лук и черния пипер. Замесва се сместа за кюфтетата, която се оставя да почине половин час. После се оформят 16 кюфтета, които се панират първо в брашно, после в разбитите яйца и се изпържват от двете страни в загряло олио.
   Сос: В 3 с.л. олио (от пърженето на кюфтетата) се запържва пиперката, нарязана на ситно, слилидките чесън, нарязани на филийки и настъргания морков. След малко се добавя брашното, след около минута - смлените домати, отвара от зелето и подсладителя. Соса се сгъстява на бавен огън около 5 минути, после се добавя течната сметана ,сол на вкус и след две минути се отстранява от огъня.
Кюфтетата се поднасят, залети отчасти със сос в чиниите и поръсени с нарязан на ситно магданоз.
------------------------------------------------
* рецептата е сложничка, но съм констатирал,че трудно се прави проста вегетарианска манджица (като изключим боба с кисело зеле) ;D


« Последна редакция: 02 Ноември 2007, 10:44:37 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Бутер баница
« Отговор #265 -: 03 Ноември 2007, 16:04:34 »
                                                  Бутер баница
                                                    4 порции

   


1 яйце
~ 300 гр. брашно
~ 50 гр. пшенично нишесте
150 мл. кисело мляко
100 мл. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
20 гр. краве масло
100 гр. сирене

Яйцето се чуква и се поставя в купа. Добавят се киселото мляко,зехтина, лимоновия сок и солта. След разбъркване се поставя пресятото със содата бташно и се замесва меко маслено тесто. Разделя се на 4 топчета. Всяко топче се разделя на четири, правят се питчици, които се слепват една върху друга с нишесте. Пак с помощта на нишесте се разточват четири тънки кори, които се редят в намаслена тавичка: кора, сиренце,кора.....най отгоре четвъртата кора.Баницата се нарязва на парчета, поръсва се с разтопеното краве масло и се пече в загряла фирна на 200 градуса. След изваждане се поръсва с вода и се завива с кърпа.
-----------------------------------
Характерното за тази баница е, че е с маслено - содено тесто и корите се подсушават и разделят с нишесте. Това тесто е много подходящо за правене на млечни и сладки баници, подобно тесто, но с повечко мазнина е основа на най-вкусните турски балкави.(Точно такава баклава скоро бе публикувана от Айля, това е истинската баклава. :thumbup:)

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1719
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #266 -: 03 Ноември 2007, 17:12:33 »
Чудесна баница, Жоро, поздравявам те! Вижда се дори от картинката, че е много вкусна.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #267 -: 03 Ноември 2007, 17:25:52 »
Благодаря, :kiss3: наистина е вкусна, освен това, това тесто се разточва много лесно, та и начинаещите може да се справят безпроблемно. :thumbup:
« Последна редакция: 03 Ноември 2007, 17:53:15 от bordovsky »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #268 -: 03 Ноември 2007, 17:42:04 »
мерси за закуска утре ще я спретна!  ;D

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5000