Автор Тема: Храна за канибалите на Pер-4о  (Прочетена 939721 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Фурнаджийска питка
« Отговор #150 -: 08 Септември 2006, 11:09:54 »
Фурнаджийска питка

това е питката с хрупкави корички, с която фурнаджията на село чичо Злати беше спечелил обичта на всички хлапета от махалата, раздавайки по парченце на любопитните, надничащи да видят как се прави хляба през отворения прозорец. Правеше я човека и по поръчка - с "екстри"  - като си занесеш масло и сирене да сложи вътре.


Необходими са:
за "хващане на маята" (закваска):
30гр мая
50 мл  топла вода
1 равна с л сол
1 к ф захар
брашно
70-80гр брашно


за питката:

350мл топла вода
1 с л оцет
брашно - около 800-900гр (като за нормален хляб)

Хваща се маята, като се объркват съставките и престоява на топло около час - да утрои обема си.
Обърква се с другата топла вода и оцета.
Прави се кладенче в брашното, сипва сместа вътре и се омесва, колкото да стане на топка.
Завива се в купата и се оставя да втаса (удвои обема) (на топло - 20-30 мин.)
Разделя се на 2 части и се правят  дълги, широки и притиснати отгоре елипси (дълги и широки почти като А4, високи около 1.5см)
Поставят се на ДЪСКА за печене - в краен случай тава - поръсена с малко брашно.
Пак се изчаква  да втаса - сега е топло и става за 20-30 мин.
С петте пръста се правят дупки на питките почти до дъно през 3-4 см.
Пече се на предварително загрята фурна 220* за около 15-20 мин. (до запечена коричка, на моята и трябваше още малко, но някой нямаше търпение  :schmoll: )
Вади се и се завива с голяма кърпа за 5-10 мин.
Получава се питка с две хрупкави кори и много малко среда, по която хлапетата и сега си падат.


***Питката с екстри е с 20-30гр. масло и 150гр сирене на всяко от двете парчета.
При тях тестото се раздърпва на тънко, натрошава се сиренето и маслото в едната половина и се завива и притиска хубаво с другата половина от тестото.


и с масло и сирене

« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:07:40 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #151 -: 08 Септември 2006, 11:38:31 »
Ооо, прясна, топла, дъхава питчица...    :o
Ще си призная с ръка на сърцето, че питка още през живота си не съм правила (това бе специалитета на леля ми - бита питка 300пъти, къпана, вита и т.н.- с повод и безповод).А така обичам...Що ли не взема да се пробвам?
Последната рецепта ми изглежда достъпна.Еэе, няма да стане като тези на бай Злати, но ако все пак от първия път излезе нещо, мога дамо да се подобрявам с всеки опит, нали така?   :flirt:
Pep4o, Не разбрах само това рецепта за 2 питки ли е или елипсите се слагат някак си еднa върху другa?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
питката .....
« Отговор #152 -: 08 Септември 2006, 11:46:11 »
калина, хич не е сложна и е точно като онази - само дето неговата беше дълга около 80-90см, но това няма нищо общо с вкуса (нали там фурните са големи )
От това тесто излизат 2 питки - някъде по 40см бяха - толкова позволява фурната ми.
Ако  се наслагват една върху друга, трябва да се раздели на 4 части - когато има сирене и масло, за да може като се постави сиренето и оформи пак трябва да излезнат 2 питки с такива размери. ( довечера пак ще правя и ще премеря )
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Сладкиш "Шоколадова фантазия"
« Отговор #153 -: 10 Септември 2006, 10:33:08 »
Сладкиш "Шоколадова фантазия"

без печене и страшно шоколадов, 8-10 порции



Продукти:

100гр. блат за торта
150гр обикновени бисквити (Нестле)
180гр орехи

200гр черен шоколад
100мл прясно мляко
50мл коняк (ароматен алкохол)
4 с л мед
100гр пудра захар
70гр масло

60гр шоколадови пръчици за поръсване


Приготвяне:
Блата, бисквитите и орехите се смилат съвсем ситно.
Към тях се прибавя пудрата захар и обърква.
Шоколада се разтапя в мв или на водна баня заедно с прясното мляко и коняка.
Прави се "кладенче", където се сипва разтопената шоколадова смес.
Прибавя се размекнатото масло  и меда.
Всичко се обърква хубаво с лъжицата.
Сместа се изсипва във форма, на дъното на която има найлоново фолио или в разкопчаваща се форма за торта.
Притиска се хубаво отгоре  да се слепи добре.
Поръсва се обилно със шоколадовите пръчици.
Прибира се в хладилник да стегне поне за 2 часа (толкова успях да я укрия аз, но беше достатъчно)


Ето и парченце - шоколадовия глад на моя син най-после беше доволно заситен  ;)


« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:28:09 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #154 -: 10 Септември 2006, 11:55:00 »
Пепи Фурнаджийската ти питка беше копирана/пейстната/принтирана и закачена на вратата на хладилника на челно място! Довечера ще споделя резултата!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Торта "Гараш"
« Отговор #155 -: 12 Септември 2006, 08:21:57 »
Торта "Гараш"

моята рецепта, правена е многократно преди демокрацията, когато нямаше изобилие от торти в търговската мрежа  ;) и е лесна торта, в сравнение с някои сегашни  :cranky:

Продукти:
250гр. масло
300гр ситно смлени орехи
3 с л какао
1 с л брашно
1 1/2ч ч пудра захар (чашата е от 200мл)
6 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер (10гр)

За глазурата:
150 гр шоколад
50гр масло
2 с л течна сметана

Приготвяне:

Маслото и захарта се бият до пухкавост
Прибавят се жълтъците при непрекъснато биене.
Слага се какаото и ванилията
След като се разбие хубаво, се отделя 2/3  от сместа
В останалата 1/3 част се прибавят разбитите на сняг белтъци, смлените орехи, лъжицата брашно и бакпулвера
Дели се на 2 части и се пече на 190* (може и 1 кора и да се среже)
След като изстинат двете кори се слепват с отделения 2/3 крем (а може и да се намаже отгоре)
Прибира се в хладилник да стегне за 1 час
Залива се с топлата шоколадова глазура.
Не се украсява отгоре.



ПС: Тъй като някъде се писа, че се украсява с кръг от зелено-боядисани смлени бадеми, този път я направих така


« Последна редакция: 09 Февруари 2008, 11:31:22 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1880
  • Вечна романтичка!
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #156 -: 12 Септември 2006, 10:14:02 »
Питката стана разкошна!  :flower: При нас се препече добре ама не може да успее да се задуши.   :yahoo: Това ще е хита на сезона у нас!

LOTOS

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #157 -: 12 Септември 2006, 13:23:39 »
   Търся рецепти за яки ракии. :happybday:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #158 -: 12 Септември 2006, 13:37:44 »
  Търся рецепти за яки ракии. :happybday:

от як материал и с четене на дебели книги яка ракия става  ;) лошото е, че идва януари 2007  >:( спешни указания на лични само
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Чирпански наденички
« Отговор #159 -: 17 Септември 2006, 22:40:12 »
Чирпански наденички

хайде сега да видим дали ще се обади някой чАрпанлия   :smile1:

приликата с карначетата е голяма, разликата е в праза и подправките. Когато преди 19 години за първи път стъпих на чирпански панаир  наистина се изненадах  колко по-вкусни са от нормалните карначета. И нали мъжа е чАрпанлия - от тогав аси осигуряваме червата и сами си ги правим.

Ето необходимите материали приблизително за 4 порции:

1кг кайма
100мл ледена вода
50мл бира
1 с л кимион
1 к л черен пипер
сол на вкус
1 парче праз с дължина около 25см. и "ф" -1.5-2см.  ;D ;D

3-4 бр. по 70-80см. черва от шиле или агне - има ги в месарските магазини - (ама моите са домашни)  - изчистени

Всичко се омесва, като праза е съвсеееееем ситно нарязан.
Ако каймата е суха и поеме водата, се прибавя още 50мл бира.
Това се пълни в червата с помощта на шприц за толумбички или с машинка, но трябва специална фуния. Затова шприца е идеално решение - някой накрайник, който не се използва се отрязва, за да остане отвор около 1см.


Всичко друго ви е известно, разликата е във вкуса   :nyam: :nyam: :nyam:
« Последна редакция: 02 Януари 2010, 17:43:03 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 323
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #160 -: 18 Септември 2006, 00:56:46 »
...
В Чирпан водата се не пие - съдър-жаааа негааа-сенааа варрррррррр.
Затуй по улицата главнаааа са наредени бар до бааааааар ;D


П.П. Мязат на кебаФчета, ама с тоя праз сигур' имат КУВС на кИфтета 8)

« Последна редакция: 18 Септември 2006, 01:04:24 от yosif »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Re: Храна за канибалите на PEP-4O
« Отговор #161 -: 18 Септември 2006, 07:23:53 »
.........ама с тоя праз сигур' имат КУВС на кИфтета 8)

Нищо общо с кИфтетата  ::) ::)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Млечно-маслен крем
« Отговор #162 -: 20 Септември 2006, 11:28:40 »
Млечно-маслен крем  тоталитарен  :4u:

4 яйца (най-добре е с 10 жълтъка  :o :swoon:)
8 с л захар
се разбиват на слаб  котлон до леко сгъстяване на сместа.
Прибавя се 400мл топло прясно мляко на тънка струя и с постоянно бъркане на миксера пак на котлона.
Прибавят се 3 с л брашно, размити със 100 мл прясно мляко пак на тънка струя и с бъркане.
Увеличава се мощността на котлона - но на не повече от 1/2 от мощността.
Вече не се бърка с миксера, но пак се бърка непрекъснато (аз го правя с бъркалката за яйцата - много е удобно)
Когато се сгъсти (отнема поне 15 мин) се дърпа от котлона и се оставя да изстине, като се разбърква през 1-2 мин., да не хване коричка, или има друг трик - намокря се найлон-че ;) и се поставя плътно на крема - това не позволява хващане на коричка, но съответно изстива много по-бавно.

За сега оставяме този  крем да изстива.
През това време приготвяме масления:

250гр масло
150 гр пудра захар
се разбиват (може и на водна баня) до побеляване  и получаване на пухкав крем.

От изстиналия млечен крем се прибавя по лъжица към другия и се бърка с дървена ??? лъжица в една  посока
Накрая се прибавят 2-3 с л ром или няколко капки есенция по желание.



Това е оригинално записаната рецепта в тетрадката ми, по която сме го правили аз и сие икономисти от завода за всеки повод.

А  карамелен крем от тази зима правя така:

карамелизирам 1 ч ч захар с 2 с л вода до пълно получаване на карамела.
Отдръпвам встрани и като изстине, сипвам 150-200мл топло прясно мляко и изчаквам да се разтвори карамела сам.
Получава се много ароматно карамелено мляко.
След като се разтопи - продължавам с млякото по рецептата за млечния крем, като когато започне да изстива готовия крем прибавям 200гр размекнато масло, като разбърквам хубаво. И тогава наистина е вкусен карамелен крем.


Малко разсъждения на глас: така би трябвало да се получи около килограм крем. За онези големи торти от едно време - бяха обилно намазани с крем,но само между блатовете и отгоре - встрани повечето колежки не си играеха да украсяват. Та ако някой реши да го прави е добре да прецени колко количество крем ще отиде, което е трудна работа, или просто да направи доза и половина, ако остане - вкусен е, няма да се изхвърли  ;)

имайки предвид, че сегашното българско масло няма нищо общо с тогавашното, предлагам който реши да прави да увеличи с още 100гр маслото. А друго не съм ползвала, не мога да кажа.
« Последна редакция: 20 Септември 2006, 11:33:42 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Пилешки хапки с меден лук и кашкавал
« Отговор #163 -: 21 Септември 2006, 09:45:24 »
Пилешки хапки с меден лук и кашкавал

5-6 порции; време за приготвяне - 1 час



Продукти:

1,2 кг пилешки гърди
2 с л светъл соев сос
сока на 1 лимон
2 с л горчица
1 к л джинджифил
1 к л мащерка
1 ч л натриев глутаминат
60мл олио (зехтин по желание)
1 к л сол (ако трябва)

5 средни глави лук
сок от половин лимон
3 с л мед
1 к л сол
3 с л оцет
50-60мл олио

200-250гр кашкавал


Приготвяне:

* Включва се фурната на мах
* Месото се нарязва на хапки.
* Обърква се със съставките (написаните под него)
* Веднага се слагата във фурната да се "пече" в тава с капак или в йенска тенджера
* През това време се приготвя лука.
* Нарязва се на едри полумесци и се  задушава "под капак"(това на котлона вече) заедно с оцета, лимоновия сок, олиото и солта докато се изпари течността - около 20 мин.
* Прибавя се меда и се оставя да се задуши още 5-6 мин.
* Така задушения лук се изсипва върху пилешките хапки (които трябва да са готови през това време)
* Обърква се хубаво и отгоре се настъргва кашкавала.
* Запича се за още 5-7 минути (до леко зачервяване)





***По принцип това друг път го правя и с дребни гъби (печурки), но този път просто забравих, че трябва да купя. Тях ги слагам още при хапките
« Последна редакция: 04 Януари 2014, 13:50:20 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 16152
Кетчуп
« Отговор #164 -: 24 Септември 2006, 10:01:58 »
Кетчуп

този е с консистенция точно като купения (тийновете особено си падат по него) и няма нищо общо с доматено пюре.




Продукти:

10л  прясно изцеден доматен сок без семки и люспи
сол на вкус - около 4-5 с л е
700гр захар



350мл оцет 6%
4 с л чубрица
15гр кимион
15 гр черен пипер
5-6гр бахар
7-8 бр дафинов лист
1 ч л лют пипер


7 пак. х 80гр. царевично или пшенично нишесте - бяло, без оцветители и аромати
10 гр лимонена киселина (лимонтозу)
* Доматения сок се слага да изври около 1/3 от него - да остане около 7л. (или по оня метод с маркуча)
* Прибавя се солта и захарта.
* Изважда се в тенджера около 600 мл от сока и се оставя да изстине.
* Останалия сок през това време ври "с ключ"

*** През това време:
* Подправките се мелят ситно.
* Прибавят се към оцета и сместа се завира.
* Като заври се изключва, затваря тенджерата/купата с капак и оставя да престои 2-3 часа.
* Прецежда се през няколко слоя марля или тензух.
* Тази течност се прибавя към доматения сок и е добре да поври 6-7 мин. с нея.

* Когато изстине отделения доматен сок, в него се разбиват хубаво нишестетата.
* С енергично бъркане (аз го правя с големия тел за разбиване на яйцата) се прибавя към доматения сок.
* Прибавя се по малко, ако трябва не се изсипва цялата смес с нишестето.
* Като се извади на чиния и капне - капката трябва да се стича много бавно и застива, или проба няколко капки на чинийка и след 2 минути като се обърне обратно - да не са мръднали.
 
**Запечатва се в буркани и се вари не повече от 10 мин.
**От тази доза излизат 17-20 бурканчета по ок. 400гр.


*** Ако се прави от готово доматено пюре -  дозата се прави от  2.5 кг пюре,  които се разреждат с 4л вода.
Нататък се процедира както по-горе (зимата като свърши този, правя от доматено пюре)
« Последна редакция: 04 Август 2011, 12:15:48 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ